Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumienki podłogowe Sławka :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumienki podłogowe Sławka :)

Po licznych przemyśleniach postanowiłem zbudować swoja pierwszą poważną konstrukcje. Po 2-3 tygodniach studiowania i przeglądania innych konstrukcji na diyaudio ruszyły prace, które się strasznie ciągły – jak się później okazało:(, ale czego się nie robi dla własnej satysfakcji. Z założenia miały to być kolumny do kina domowego, które dawałyby rade bez pomocy osobnej kolumny nisko-tonowej. Wymiary 870mmx350mmx230mm

Przetworniki:
    GDWK 9/150/8
    GDN 20/80/8
    Zwrotnice:
    Janbo

Całość została wykonana z 18 mm płyty wiórowej (i tu brawa dla Pana Mareczka, który perfekcyjnie dociął mi płyty) środek został wytłumiony fliseliną (materiał do ocieplania kurtek zimowych) wszystko skręcane wkrętami do karton-gipsu, co 10 cm i klejone wikolem. Po klejeniu przyszła kolej na szpachlowanie i tu wykorzystałem szpachle samochodową, która znakomicie się do tego nadaje. Później szlifowanie papierkiem ściernym 100(i to była jazda, codziennie cały biały). Przyszedł czas oklejania. Tu oczywiście wykorzystałem fornir o nazwie Angere i grubości 0,6mm. Klejenie z wykorzystaniem kleju MOMENT okazało się całkiem fajnym i przyjemnym zajęciem, w sumie trwało to chyba ze 3 dni ze szlifowaniem forniru przed lakierowaniem. Po kilku dniach przerwy zacząłem zabawce w lakiernika. Na skrzynki wylałem ze 2 warstwy bezbarwnego Caponu Domalux zapobiegającemu ciemnieniu drewna i podkreślający fakturę drewna. Następnie poszew lakier półmat również Domaluj (i tu polecam malowanie bardzo miękkim pędzelkiem z długim włosiem). Łącznie Nałożyłem 3 warstwy lakieru na skrzynki, co dało zadowalający efekt. Pomiędzy warstwami szlifowanie papierkami odpowiednio 500, 800 i 1200 na mokro.

Brzmienie

Całość gra bardzo ładnie i spełnia moje oczekiwania. Dwie 20 produkują ogromna ilość basu, która trzęsie wszystkim po podkręceniu największej gałki na wzmacniaczu Technicsa Su-a700(strojenie obudowy ok. 42hz). Na niektórych kawałkach zagranicznego Hip-Hopu basu jest tyle ze trzęsie nosem i pluchami (nawet fajne uczucie … tylko ciekawe, co wtedy mówią sąsiedzi ) , Wysokie tony są i całkiem ładnie dopełniają dźwięk, ale wyczuwalna jest dziura w średnim paśmie . W niedalekiej przyszłości planuje zbudowanie jeszcze głośnika centralnego i 2 monitorków żeby mieć system kina domowego oparty na 5 głośnikach i mam nadzieje ze ta dziura w paśmie zniknie, a głośniki będą się ładnie wzajemnie dopełniać. Wzmacniacz planuje zamienić na Yamahe 457 z nowej linii. Proszę o ocenie mojej pracy i wzięcie pod uwagę ze to moje pierwsza poważna konstrukcja.

Wycena:
    2 x GDWK 9/150/8 – 50 zł
    GDN 20/80/8 Miałem
    Zwrotnice Miałem
    Płyta z docięciem 30 zł
    Klej, wkręty, szpachla 20 zł
    Papiery ścierne 10 zł
    Fornir 30 zł (allegro z firmy Zagłoba)
    Klej moment 2 puszki 40 zł
    Bejca 15 zł
    Lakier 25 zł
    Pędzle 20 zł
    Cierplowść :) bezcenna

gdzie foty?

Skomentuj

Fakt foty by sie przydaly ...

Skomentuj

bardzo ładne,mi sie podobaja.

Skomentuj

Duze brawa sie naleza jak na pierwsza konstrukcje. Schludnie wykonana praca.

Na twoim miejscu bym pomyslal nad kolcami zeby kolumny maly na czym stac

Mnie osobiscie juz mecza takie konstrukcje gdzie wszystko sie juz powtarza wygladem. Tobie to jescze ujdzie bo to twoja pierwsza konstrukcja wiec rozumiem.

ocenka 5+ :)

Skomentuj

Kolce bada juz niedlugo :) narazie gromadze fundusze

Skomentuj

super z wyglądu

Skomentuj

Baloon
                Bardzo ladna dziewczyna na zdjeciu (w ramce) !!
                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Wiem Dzieki:) To moj Skarbek:)

Skomentuj

Wykonanie pierwsza klasa, jedyne ale to głośnik wysokotonowy np GDWK 10/80/7 by tam wyglądał o wiele lepiej.

Skomentuj

Ladnie sie prezentuja. Pierwszy raz bawiles sie fornirem i lakierem?

Skomentuj

Tak to moje pierwsze spotkanie z fornirem i lakierem , chyba niezle co nie ??? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Baloon
                          Tak to moje pierwsze spotkanie z fornirem i lakierem , chyba niezle co nie ??? :)
                          Sam sobie odpowiedziales na to pytanie .

Skomentuj

Nastpenym razem odrazu daj fotki.
                            Dla mnie ok. Trosze pospolite jezeli chodzi o wyglad ale nie monza nic zlego powiedzic,
                            moze tylko to, ze zwrotki mogly by byc inne

Skomentuj

bardzo fajne kolumny :) fornirek udał Ci sie elegancko :)
                              jak dla mnie to ocenka 5 :)

tylko jedno mam ale .... wysokotonówka ...

Skomentuj

no no mi sie podobaja kolor i wykonanei tez na 1 konstrukcji zrobilem typowa skrzynke !!

Skomentuj

fajne, ale jest sie do czego przyczepić : 2way na 8" moze brakowac średnicy niesądzicie. No chyba ze ta kopułka jest fenomenalna i tak nisko ciagnie

Skomentuj

A co byscie proponowali zamiast gdwk ?? fatk srednicy troche brakuje , ale jak juz pisalem te 2 kolumienki beda uzupelnione jeszcze o kolumne centralna oparta najprawdopodobniej na 2x GDM 14/100/8 i jakies kopulce tylko wlasnie jszcze nie wiem jakiej i mysle ze cantralny troche pomoze zalepic dziore w srednicy . Co Wy na to ?

[ Dodano: 2006-03-19, 21:42 ]
                                    Poprawka GDM 14/100/4 zracji ze beda 2 i calosc ma byc na 8 ohm

Skomentuj

Baloon jak twoim zdaniem graja te gdwk? [prosze o konkretny opis:P, oczywiscie jezli mozna ]

Skomentuj

Czaruję...
                                      X