Po licznych przemyśleniach postanowiłem zbudować swoja pierwszą poważną konstrukcje. Po 2-3 tygodniach studiowania i przeglądania innych konstrukcji na diyaudio ruszyły prace, które się strasznie ciągły – jak się później okazało:(, ale czego się nie robi dla własnej satysfakcji. Z założenia miały to być kolumny do kina domowego, które dawałyby rade bez pomocy osobnej kolumny nisko-tonowej. Wymiary 870mmx350mmx230mm
Przetworniki:
GDWK 9/150/8
GDN 20/80/8
Zwrotnice:
Janbo
Całość została wykonana z 18 mm płyty wiórowej (i tu brawa dla Pana Mareczka, który perfekcyjnie dociął mi płyty) środek został wytłumiony fliseliną (materiał do ocieplania kurtek zimowych) wszystko skręcane wkrętami do karton-gipsu, co 10 cm i klejone wikolem. Po klejeniu przyszła kolej na szpachlowanie i tu wykorzystałem szpachle samochodową, która znakomicie się do tego nadaje. Później szlifowanie papierkiem ściernym 100(i to była jazda, codziennie cały biały
). Przyszedł czas oklejania. Tu oczywiście wykorzystałem fornir o nazwie Angere i grubości 0,6mm. Klejenie z wykorzystaniem kleju MOMENT okazało się całkiem fajnym i przyjemnym zajęciem, w sumie trwało to chyba ze 3 dni ze szlifowaniem forniru przed lakierowaniem. Po kilku dniach przerwy zacząłem zabawce w lakiernika. Na skrzynki wylałem ze 2 warstwy bezbarwnego Caponu Domalux zapobiegającemu ciemnieniu drewna i podkreślający fakturę drewna. Następnie poszew lakier półmat również Domaluj (i tu polecam malowanie bardzo miękkim pędzelkiem z długim włosiem). Łącznie Nałożyłem 3 warstwy lakieru na skrzynki, co dało zadowalający efekt. Pomiędzy warstwami szlifowanie papierkami odpowiednio 500, 800 i 1200 na mokro.
Brzmienie
Całość gra bardzo ładnie i spełnia moje oczekiwania. Dwie 20 produkują ogromna ilość basu, która trzęsie wszystkim po podkręceniu największej gałki na wzmacniaczu Technicsa Su-a700(strojenie obudowy ok. 42hz). Na niektórych kawałkach zagranicznego Hip-Hopu basu jest tyle ze trzęsie nosem i pluchami (nawet fajne uczucie … tylko ciekawe, co wtedy mówią sąsiedzi ) , Wysokie tony są i całkiem ładnie dopełniają dźwięk, ale wyczuwalna jest dziura w średnim paśmie . W niedalekiej przyszłości planuje zbudowanie jeszcze głośnika centralnego i 2 monitorków żeby mieć system kina domowego oparty na 5 głośnikach i mam nadzieje ze ta dziura w paśmie zniknie, a głośniki będą się ładnie wzajemnie dopełniać. Wzmacniacz planuje zamienić na Yamahe 457 z nowej linii. Proszę o ocenie mojej pracy i wzięcie pod uwagę ze to moje pierwsza poważna konstrukcja.
Wycena:
2 x GDWK 9/150/8 – 50 zł
GDN 20/80/8 Miałem
Zwrotnice Miałem
Płyta z docięciem 30 zł
Klej, wkręty, szpachla 20 zł
Papiery ścierne 10 zł
Fornir 30 zł (allegro z firmy Zagłoba)
Klej moment 2 puszki 40 zł
Bejca 15 zł
Lakier 25 zł
Pędzle 20 zł
Cierplowść :) bezcenna
Przetworniki:
GDWK 9/150/8
GDN 20/80/8
Zwrotnice:
Janbo
Całość została wykonana z 18 mm płyty wiórowej (i tu brawa dla Pana Mareczka, który perfekcyjnie dociął mi płyty) środek został wytłumiony fliseliną (materiał do ocieplania kurtek zimowych) wszystko skręcane wkrętami do karton-gipsu, co 10 cm i klejone wikolem. Po klejeniu przyszła kolej na szpachlowanie i tu wykorzystałem szpachle samochodową, która znakomicie się do tego nadaje. Później szlifowanie papierkiem ściernym 100(i to była jazda, codziennie cały biały

Brzmienie
Całość gra bardzo ładnie i spełnia moje oczekiwania. Dwie 20 produkują ogromna ilość basu, która trzęsie wszystkim po podkręceniu największej gałki na wzmacniaczu Technicsa Su-a700(strojenie obudowy ok. 42hz). Na niektórych kawałkach zagranicznego Hip-Hopu basu jest tyle ze trzęsie nosem i pluchami (nawet fajne uczucie … tylko ciekawe, co wtedy mówią sąsiedzi ) , Wysokie tony są i całkiem ładnie dopełniają dźwięk, ale wyczuwalna jest dziura w średnim paśmie . W niedalekiej przyszłości planuje zbudowanie jeszcze głośnika centralnego i 2 monitorków żeby mieć system kina domowego oparty na 5 głośnikach i mam nadzieje ze ta dziura w paśmie zniknie, a głośniki będą się ładnie wzajemnie dopełniać. Wzmacniacz planuje zamienić na Yamahe 457 z nowej linii. Proszę o ocenie mojej pracy i wzięcie pod uwagę ze to moje pierwsza poważna konstrukcja.
Wycena:
2 x GDWK 9/150/8 – 50 zł
GDN 20/80/8 Miałem
Zwrotnice Miałem
Płyta z docięciem 30 zł
Klej, wkręty, szpachla 20 zł
Papiery ścierne 10 zł
Fornir 30 zł (allegro z firmy Zagłoba)
Klej moment 2 puszki 40 zł
Bejca 15 zł
Lakier 25 zł
Pędzle 20 zł