Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny Oleczka 1988

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny Oleczka 1988

Serdecznie witam wszystkich ktorzy interesuja sie DIY. Chcialem powiedziec ze DIY interesuje sie od niedawna ( 2 miesiace). Przegladalem rozne fora o tematyce DIY ( kolumny) i zaczalem rozmyslac nad projektem kolumn. Przegladalem wiele ciekawych konstyrukcji. W koncu p o dluzszym namysleniu postanowilem ze moj projekt bedzie wzorowany na kolumnach podlogowych DJ SMS i monitorkach Marask.

Przetworniki:

- wysokotonowy: ARV104-04-8
    - sredniotonowy: ARP-150-00-8
    - niskotonowy: STX GDN 22-120-8SS

Zwrotnice:
    Gotowa zwrotnica Janbo J-3A

Obudowa:
    wys./szer./gl./ - 70cm/26cm/28cm

Obudowa została wykonana z płyty wiórowej o grubosci 18mm. Objetosc wewnetrzna kolumny to 36L. !Obudowa nie ma zadnych wzmocnien wewnatrz! Calosc zostala klejona i uszczelniona klejem ''vikol''. Obudowa skrecana wkretami karotonowo gipsowymi o dl. 4,5cm i wkrecane co 10cm. nierownosci oczywiscie tradycyjnie zostaly pokryte szpachlowka i szlifowane papierem sciernym.
    Na kolumne została nalożona została gabka pod panele o grubosci 2mm ktora zostala przyklejona na klej 'butapren'.
    Dodatkowo na przedni panel poszla jeszcze jedna dodatkowa warstwa gabki co daje nam na przod 4mm. Na gabke zostal przyklejony material skoropodobny 'skaj'.
    Na bok kolumny zostaly doklejone boki ktore skladaja sie z płyty wiórowej o gr. 12mm. Dodatkowo zostaly oklejone okleina drewnopodobna.

Koszty:

Nie bede sie rozpisywal natemat ile mnie co kosztowlo. wszystko zapisywalem na kartce.
    Jak narazie to wynioslo mnie 392zł. Ale do tego jesscze musze kupic zwrotnice i wygluszenie. Calosc bedzie kosztowala mnie okolo 560zł.

Wrazenia :

Wczoraj podpialem pod wzmacniacz Pioneer A-225. Powie mwam ze graja o wiele lepiej niz Emesrony dwudrozne.
    Wysokie tony sie troche wybijaja ale potencjometr od wysokich tonow w wzmacniaczu zalatwia sprawe.
    Srednie so akurat nie wybijaja sie ponad poziom.
    A niskie no wiadomo bass. Nie powala jak sub ale jest ladny, szybki i nie muli.

Fotki:

Tak jakpisalem na audiomani:
    Mi sie podobaja:) tylko ta zwrotka mi nie pasuje:P

Jak na 1 konstrukcje jest b.dobrze:)

Skomentuj

poboba mi sie skora na froncie chociaz dla mnei jest za grubo bez podkladni bym dal ale ogolnei efekt jest fajny gratuluje

Skomentuj

O które monitory Marask ci chodziło ??
        Bo kolumny DJ SMS'a sie domyslam.
        A poza tym to kolumny się bardzo dobrze prezentują, kolorystycznie nawet to dobrze wyszło, gdybyś dał niskotonowego z czarną membraną to byś musiał boczki przyciemnić, a tak jest ok.
        Pozdro.

Skomentuj

Mi sie podobaja. Nawet niezle ci to wyszlo. Co do gompki pod materialem, to nieswiadomie ukradles mi pomysla :[ heheh Tez mam plan dac okolo 4 mm gompki i na to skoropodobny material :) Ale zobaczymy jeszcze jak to z kasiura wjdize :/ ( szkola to skarbonka )

Skomentuj

z wyglądu ładne.
            jednak szkoda ze niema wzmocnien,takze sredniak do kitu,lepiej bylo wziac arx'a...
            Pozdro

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila
              O które monitory Marask ci chodziło ??
              Bo kolumny DJ SMS'a sie domyslam.
              A poza tym to kolumny się bardzo dobrze prezentują, kolorystycznie nawet to dobrze wyszło, gdybyś dał niskotonowego z czarną membraną to byś musiał boczki przyciemnić, a tak jest ok.
              Pozdro.
              Chodzilo mi o te kolumny autoraMarask:
              http://elektryk.info/tematy1/monitor...xdila-vt23.htm

Skomentuj

no ładne hehe Ci wyszły :)

Skomentuj

bardzo fajne kolumny :) z ta skórką extra sie prezentują ...a ta gombka to fajny pomysł jak bederobił swoje to moze skorzystam z tego pomysłu.

dla mnie bomba !! jedyna sprawa do ktorej moge siie przyczepic to błyszcząca sredniotonówka ... ale to juz recz gustu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez oleczek1988
                    Chodzilo mi o te kolumny autoraMarask:
                    http://elektryk.info/tematy1/monitor...xdila-vt23.htm
                    No to masz pecha bo to nie są kolumny Marask tylko moje :P
                    Marks jest moderatorem na tej stronce i wrzucił tam kilka konstrukcji, w temacie każdej masz nick wykonawcy projektu.

Kliknij tu to zobaczysz update mojich monitorów http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?p=60612#60612

A poza tym to dzięki że cię natchneły moje monitorki... to już 2 osoba :]

Skomentuj

Jestem pozytywnie zaskoczony waszymi odpowiedziami. Ciesze sie ze wam sie podoba jak mi :)

Maxdila - twoje monitorki to naprawde super odjazd :)

Skomentuj

odnosnie wykonczenia... ...wedlug mnie... ...troche widac pofalowanie tej dermy, czyli za gruba wrstwa gabki. Lepiej by bylo jakby jej nie bylo :)
                        Na boki bym dal polakierowana sklejke ale to juz by troche drozej wyszlo.
                        Ogolnie to podoba mi sie wykonczenie czern + drewno :)

Skomentuj

ee tam gąbki sie doczepili, przynajmniej kolumny są miłe w dotyku i frezy są zbędne
                          teraz zauważyłem - pomiędzy niskotonowym a średnitonowym powinnien być większy odstęp (żeby gąbka bardziej wyszła)... ale to taki szczegół
                          pozdro

Skomentuj

oleczek1988, Nice :) Bardzo fajne :] Serio jak na 1 konstrukcje to super. Tylko fakt jakby zwrotke dobrać specjalnie pod nie to byłoby juz miodzio ale i tak jest git :]

8/10 ;]

Skomentuj

czekam na wasze dalsze opinie. Zwrotki bede mial w przyszlym tygodniu

Skomentuj

Nie no super konstrukcja dla mnie bardzo się podoba ... :)

Skomentuj

Nie no nawet ladnie sie prezentuja, ale...:P
                                  -nie podoba mi sie ta gabka
                                  -nie podoba mi sie kolor tej okleiny...
                                  -nie podobaja mi sie przetworniki
                                  Dobra wiem, wiem sa rozne gusta .
                                  Ogolnie spoko jak na pierwsza konstrukcje.

Skomentuj

moje wrazeia : Wczoraj podpialem pod wzmacniacz Pioneer A-225. Powie mwam ze graja o wiele lepiej niz Emesrony dwudrozne.
                                    Wysokie tony sie troche wybijaja ale potencjometr od wysokich tonow w wzmacniaczu zalatwia sprawe.
                                    Srednie so akurat nie wybijaja sie ponad poziom.
                                    A niskie no wiadomo bass. Nie powala jak sub ale jest ladny, szybki i nie muli.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X