Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer by Tato Muminka na STX 27-150-8 SS

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer by Tato Muminka na STX 27-150-8 SS

Założenie: Tani, budżetowy subwoofer do muzyki i kina.

Głośnik : Chwalony za stosunek ceny do jakości STX 27-150-8 SS

Obudowa: 40 litrów strojone na 35 Hz przy pomocy BR przedłużonego rurka PCV. Wykonana z płyty wiórowej 18mm, jedynie przód ma 36mm a został om zrobiony z płyty wiórowej oraz doklejonego 18 milimetrowego panelu z MDFu. W przednim panelu wykonałem frez pod głośnik a boki zfrezowałem na pól okrągły kształt. Całość pomalowana podkładem a następnie 3 warstwami czarnej farby. Reszta obudowy pokryta fornirem mahoniowym a następnie pokryta 3 warstwami lakierobejcy i jedną warstwą Domaluxa. Całość stoi na cokoliku wykonanym z MDFu , malowanym na czarno. Przód cokoliku zfrezowałem tak jak boki przodu subwoofera. W najbliższym czasie planuje jeszcze założenie maskownicy.

Wzmacniacz: Napędem subwoofera został mostek TDA7294 autorstwa Irka , z trafem czuwania (którego nie ma na zdjęciach, zostało ono wmontowane później). Moc którą dostarcza całkowicie pokrywa potrzeby stxa chodź nie zaszkodziło by mu kilka watów więcej. Wzmacniacz wykonałem sam, od prasowania i trawienia płytki po lutowanie tego całego majdanu (o zgrozo elementów jest tyle ze odechciewa się po godzinie roboty :P ) z pomocą schematów otrzymanych od Irka za co bardzo mu dziękuje. Wszystkie przełączniki ,potki i reszta została wyprowadzona na panel wykonany z aluminium pomalowanego na czarno. Na próbę naniosłem kartkę z opisami elementów która została wydrukowana na zwykłej drukarce a następnie przyklejona folią przezroczystą. Napęd zasila trafo 300W 2x24 . Takie akurat miałem wiec nie było sensu kupować nowego.

Wrażenia : Cóż. Jak na sprzęt za taką kasę jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Fakt faktem głośnik wymagał na początku ostrego rozruchu (czytaj dotarcia)ale z godziny na godzinę było coraz lepiej. Właściwie to byłem przygotowany na to po wcześniejszych opisach innych konstrukcji na tym przetworniku i jego większym bracie. Bas jest szybciutki, niczym nie skrępowany. Potrafi zejść dosyć nisko. W kinie robi masakrę, wypychając szyby z okien. Jak za tą cenę to jest to kapitalny sprzęt. W sklepie na pewno zapłacimy za takie cudo dużo więcej polskich złotych monet.

Koszty:
    STX 27-150-8 SS – dostałem , ale cenę można sobie sprawdzić na www.stx.pl
    Obudowa (płyta, klej ,fornir ,lakier) – część elementów miałem, w sumie kosztowała mnie około 50 zł
    Wzmak – jakieś 100 zł za elementy. Trafo już miałem.
    Inne elementy : folie, śruby, farby, papier ścierny – jakieś 50 zl
    W sumie koszty jakie poniosłem to 200 zł plus minus 50. Sami wiecie, że zawsze coś wpadnie...piwko i w ogóle ;-)

Podziękowania:
    Chciałbym gorąco podziękować mojemu dobremu koledze który od niedawna uczestniczy w naszym forum na którym to kryje się pod nickiem bava. Dzięki niemu robota szła szybko do przodu. Dodam, że grafika na panelu jest jego autorstwa :- ) Raz jeszcze wielkie dzięki.
    Dziekuje również Umberto i Irkowi którzy pomagali w odszukaniu usterki w działaniu trafa czuwania.

Na koniec zapraszam do przeglądnięcia kilku fotek i ewentualnej oceny

Hmm... skądś znam takie wykończenie obudowy :P

Skomentuj

Esh0- jesli juz to wzorowalem sie na jednym z subow Dali :)

Dodane po poscie zajaranego:
      Na tej obudowie sie wzorowałem

Skomentuj

Widze że dziś dzień tanich, budżetowych subów
        Dobra robota Tato

Skomentuj

Całkiem fajniutko wygląda szczególnie jak na ta cene

Mam kilka pytań.
          Dlaczego do forniru mahoniowego użyłeś lakierobejcy?? i co to za lakierobejca??
          Jak nazywa sie ten klej co go tak nasmarowałeś na panelu i jak nazywa sie to złącze co łączy kabelki od trafa, bo nigdzie nie moge tego znaleść :]

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszN
            Całkiem fajniutko wygląda szczególnie jak na ta cene

Mam kilka pytań.
            Dlaczego do forniru mahoniowego użyłeś lakierobejcy?? i co to za lakierobejca??
            Jak nazywa sie ten klej co go tak nasmarowałeś na panelu i jak nazywa sie to złącze co łączy kabelki od trafa, bo nigdzie nie moge tego znaleść :]
            Lakierobejca mahoniowa, chcialem aby fornir ktory juz mialem byl jeszcze ciemniejszy. Klej to zwykly klej z glue pistola ktorym uszczelnilem dziurki. Juz wiem ze kolejnym razem zrobie to siliconem :)
            To zlącze to sa zwykle kostki, chyba najczesciej sie takich uzywa przy wieszaniu lampy na suficie :) Kupisz je w roznych rozmiarach w kazdym elektrycznym i markecie budowlanym (castorama,practicer, Leroy Merlin i inne)

Skomentuj

Pierwszy rzut oka i widze subwoofer eshO'a z żółtym głośnikiem, drugi rzut oka nic nie widze :) Ale tak na prawde nawet sub na głupim stx może wyglądać fajnie. A to, że gdny stx'a otrzebuja wygrzania to sam się przekonałem. Ogólnie fajny a jakoś dziwnie (inspirująco) wpadłą mi w oko podstawka pod subem :)

Skomentuj

Podoba mi sie ta kombinacja kolorow :) Zolć, machon, czerń. Ogolnie podoba mi sie bo jest to poprostu ladnie wygaldajacy klocek :]. BR masz z tylu ?? czy gidze ? bo go nie widze ....

Skomentuj

zgadnij co jest za panelem na 1 fotce ;>

subik ładny,bardzo fajnie wyglada zolty z ciemnym kolorem,w dodatku ten glosnik ma wielka zalete,jest cholernie wytrzymaly,papierowe odpowiedniki stxa sa delikatne bardzo.

Skomentuj

no tak, nie dozaglądnąlem :P

Skomentuj

Ladna buda za dobra dla stx'a - tak samo ja kiedys moja do cw :)
                      Ciekawe rozwiazanie z tym przednim panelem

Skomentuj

subik bardzo fajny tylko jak dla mnie głosniczek wyglada na taki malutki przy tym forncie ale jest ok... zobaczymy jak mi to wyjdzie bo wzoruje sie na tym samym subie Dali
                        pozdrawiam :)

Skomentuj

Zamieszczone przez EZO
                          Ladna buda za dobra dla stx'a - tak samo ja kiedys moja do cw :)
                          Koszt obudowy byl naprawde niski a jak juz cos ma stac mi w pokoju to lubie zeby ladnie to wygladalo :) Okleiny bym nie scierpial :P

Skomentuj

nom calkiem niezle podoba mi sie panel a szczegolnie napis made in home

Skomentuj

wymiata :) za takie pieniądze miodzio :) ale nie wiem przypadkiem czy nie ładniej by był z czarną membraną ... ale to ofkors moje odczucie
                              ogólnie 5+ :)

Skomentuj

Fajny, jedynie troche proporcje mi nie pasuja... Ale kolory dobrane idealnie .

Skomentuj

Czaruję...
                                X