Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny Bartka(stx-27-150-8 SS/arp/arv-104-64-8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny Bartka(stx-27-150-8 SS/arp/arv-104-64-8

WSTĘP:
    Od dłuższego czasu planowałem zrobienie wlasnych kolumienek. Zwlekałem z tym dość długo.Po namowie mojego dobrego kolegi (. ktory opczywiscie udzielił sie w budowie :] -K@liber)zaczołem sie troche dokształcać w tym kierunku i myśleć wkoncu nad własną konstrukcją.Budżet niestety był dosyć skromny natomiast ambicje poteżne.

PRZETWORNIKI:
    Po przejzeniu postów i stronek internetowych , zdecydowałem sie na STX 27-150-8SS w sekcji niskotonowej. Zapowiadał sie dość dobrze przy niskiej cenie. Jak sie okazało spełnił częsciowo moje wymagania. Według mnie jedynym minusem jest w moiej konstrukcji zasotsowanie fultru subsonicznego do tego przetwornika.
    Jesli chodzi o sredni ton to wybór padł tu na ARP. Pewnie cześć z was odrazu zada pytanie dlaczego nie ARX ???. To już indywidualna sprawa. :]
    Wysokotonowy głosnik to ARV 104-64-8, w niedalekiej przyszłosci zmienie go na SC10N , który jest nieco droższy a cieszy sie dość dobra opinią.

OBUDOWA
    Obudowa została wykonana z plyty meblowej. 70x31x31-wymiary zewnetrzne .Całość skręcana wkrętami i sklejana Wikolem . 55L bass reflex strojona na 29 Hz. Br 7 cm srednicy i 20 długości.Całość miała być wykończona fornirem, niestety nie zmieściłbym sie w kosztach. Dlatego też pokryta jest okleiną .Delikatne wytłumienie włokniną wytłumiającą .(nabyta z allegro.)Do obudowy musze jeszcze zamontowac terminale , chywilowo kabel wychodzi Br'em .Obudowa oczywiscie zasymulowana została w WINISD.

BUDOWA:

PRZEPRASZAM ZA JAKOŚĆ ZDJĘĆ

ZWROTNICA
    Zwrotka jest chwilowo prowizoryczna 12/6/12 , bez zadnych pomiarów. Korektor impedancji , tłumik przy ARV i ARP.Ciecie ok 500/ 3500. Jak beda pieniąszki skusze sie na pomiary i na filtr subsowniczny .

WRAŻENIA
    Jesli chodzi o odsłuch to jestem bardzo mile zaskoczony , kolumieny spelnily moje oczekiwania a nawet wykroczyły poza nie. Jestem maniakiem potęzngo i głobokiego zarazem basu. Nie gustuje w muzyce techno.Kolumny testowane były przy muzyce typu Mike Oldfield, Vangelis , Mike The Mechanics. Dla czystej formalności testowane były też przy muzyce techno.Muzyka wypływająca z tego zestawu cieszy swym brzmieniem. Według mnie nie brakuje tam niczego, moze jedynie te STX'y czasami dostają szału, ale to sie zmieniu po zastosowaniu filtru subsonicznego.Jakość zestawu napewno bedzie lepsza równierz po zastosowaniu odpowniednio dobranych i pomierzonych filtorw.

KOSZTY:
    Koszty podaje dla pary
    2xSTX +przesyłka =120 zl
    2xARV i 2xARP+przesylłka =170 zł
    2x BR+przesylka =20zł
    Wkręty=10zł
    włoknina wytłumiająca=18zł
    2xszpachla do drwna=8zł
    Okleina=40 zł
    Farba srebrna 15zł
    Kabel 2,5mm2=50zl

Witam,troche nietypowe te twoje kolumienki wydaje mi sie że ten srebny element lepiej wyglądałby czarny ale to tylko gust,za to podoba mi sie zestawienie głośników i to ze podałeś wszystkie ważniejsze obliczenia,popraw tylko reszte tzn,dodaj terminal

Skomentuj

wez sprzedaj lepiej te alpierdy i bedzies mial ase na dokonczenie, ogolnie kolumny sa Ok

Skomentuj

bardzo fajne kolumienki :) popieram !!! fajnie pasują do reszty zestawu.

Skomentuj

Alpierdy są moje, a raczej były, bo juz ich nie mam.
          Teraz zostały mi tylko te małe monitorki wydoczne w oddali + nowa konstrukcja w trakcie budowy. Ale wróćmy do tematu ...
          Pozdrawiam

Skomentuj

Te fotki w otoczniu z duzą ilością kolumn były robione u mojego dobrego kumpla, juz sie pozbył alpierdów :) . Testowalismy u niego pod róznymi napedami te klumienki.Pozatym miałem wrazenie ze mam troche dziwną akustyke pokoju.Pierwszy odsłuch padł na zle wykonane kolumny. No ale u kolegi rozwialismy wątpliwosci.

Skomentuj

fajnu pokoj Ziom! ile tam masz par kolumn ? 4 naliczylem....
              co do produkcji to oryginalne wykonanie :) ta srebrna obwodka wygada ciekawie
              i pasuje do zoltego niskotonowca (zolty sie nadto nie wybija)

Skomentuj

Bardzo mi się podobają :)
                Na początku myślałem że to kolejne altuso-podobne kolumny,
                ale na szczęście dałeś ten srebny element :)
                Dzięki temu wygląda to naprawde dobrze...
                Tylko zwroty trza zrobić prawdziwe.

Skomentuj

Dziekuje bardzo :) , jesli chodzi o zwrotki to zdajze sobie sprawe ze bedzie trzeba zorbic , ale to juz na fundusz poczekam. PZODRAWIAM

Skomentuj

Wygladaja naprawde niezle:)
                    Obudowa troszke przy duza strojenie troche za niskie...

Skomentuj

Bardzo ladne jak dla mnie, czym napedzasz, bo nie doczytalem?

---edit---
                      A to cos srebrne jak zrobiles? To gotowy element czy robiony? Niewatpliwie dodaje smaczku :)

Skomentuj

Chwilowo amplitunerkiem JVC , jak bedą piniąszki to moze jakiegos Pioniereka albo Technics'a sie zakupi. :)

[ Dodano: 2006-04-14, 20:31 ]
                        Ten srebrny element to nic innego ja tylko plyta meblowa odpowiednio wykonana,cieta była pod kątem za pomoca wyzynarki , całość potem szpachlowana i malowana srebrnym lakierem (sprajem) .Całość i tak bedzie poproawiana , planuje fornir, terminale ,nowe zwrotki no i ten "element srebrny" bede musial poprowiać wówczas.

Skomentuj

Bardzo mi się podobają... pozytywne wrażenia :)

Skomentuj

Bardzo ładne kolumny,podobaja mi sie,jedyne co zle to chyba buda troszeczke zaduza,noi troche zanisko zestrojone,próbowałes closed? czym to napedzasz?
                            ja stxa 27 150 8 ss wolalem w closed zdecydowanie.

Skomentuj

Czaruję...
                            X