Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Satelitki na GDN 14\50 i arv-104-00

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Satelitki na GDN 14\50 i arv-104-00

Konstrukcja jaka powstała jest konstrukcją edukacyjną i przede wszystkim tanią z możliwością dalszej ewolucji. Tymi monitorkami zgłąbialiśmy wraz z kolegą tajniki DIY.

OBUDOWA:
    Zamknięta. Wys. 30cm, gł. i szer. 20 cm. Ścianki grubości 2 cm z płyty wiórowej co daje niecałe 7L pojemności. Wygłuszenie gąbką o grubości 4cm na każdej ze ścianek. Obudowa została oklejona fornirem jesionowym i pomalowana.

PRZETWORNIKI:
    Jak w tytule. Tu nie ma się o czym rozpisywać. Może tylko tyle że głośnik wysokotonowy to stara konstrukcja z 98r. ale za to zapłaciłem zanie 35zł. Zwrotnica to standard STX 5kHz. Myśle że się uda ją zmienić.

Na razie kolumny się wygrzewają, ale całkiem fajnie gra, a już na pewno lepiej niż "plastiki". Bez sobwoofera się nie obejdzie. Za małe głośniki nisko-średniotonowe. Kolumny są podłączone pod wieże, ale zakup wzmacniacza w planach.

Plan został spełniony. Na gotowo wyszły 200 - 250zł, doświadczenie - bezcenne. dokładnie nie liczyłem.

No spoko jest tylko ? Troszke wezsze zeby byly :P Ale ogolnie wyglada fajnie. Sam mialem zrobienia czegos takiego mojej ZOnie do kompa tylko z wbudowanym wzmakiem :) ( czy ja sie czepiam kazdej konstrukcji ?:P )

Skomentuj

fakt faktem że mogły by być węższe i głębsze ale i tak świetnnie wygądają
      gratulacje

PS. szkoda kasy na uniwersalną zwrotnice, trzeba było powiedzieć to by sie jakąś wymyśliło na tej stronce pewnie sam lepszą obliczysz http://slave.e-edukacja.pl/~drzepsuj...rojp/projp.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila
        fakt faktem że mogły by być węższe i głębsze
        Miały ale nie mogły. Kolumny stoją na szawce o gł. 29cm. Taki kaprys właściciela.

Skomentuj

Ja tam wole smuklejsze, ale skoro wymiary są usprawiedliwione tym:
          Kolumny stoją na szawce o gł. 29cm.
          to spoko.
          Hmm, co do tego że sub jest niezbędny to tak się składa że mam podobne,
          tylko nieco smluklejsze :P i w nieco innym litrażu, ale tutaj +-1l nic nie zmienia,
          i muszę powiedzieć że da się żyć bez suba :P
          Kwestia tego czy się spokojnie muzy słucha, no i jeszcze jaka to jest muza ;]
          Ale biorąc pod uwagę spl ti trudno jest robić coś innego niż spokojnie słuchać :)

Skomentuj

Musze powiedzieć, że lepiej grają z subwooferem. Muzyka to: trance, house i czarna(głównie) więc dużo basu wskazane.

Skomentuj

Wiadomo że lepiej z subem grają ;]
              Ale nie znaczy to że bez suba sobie nie radzą ;]

Skomentuj

fajne ładnie wykonane ale dałbym inne wymiary :)

Skomentuj

Takero jak podzieliłeś pasmo?

Skomentuj

Ładnie wyszły i podoba mi sie kolor . Jeszcze tylko zmień zwrotnice...

Skomentuj

Jakie to sa sruby? (wymiary) Moze kupiles je przez neta?

Skomentuj

wygladaja na zwykle utwardzane imbusy 4-ki

Skomentuj

Zamieszczone przez cysiaczek
                          Jakie to sa sruby? (wymiary) Moze kupiles je przez neta?
                          Są to imbuso 5-tki. Kupine w sklepie w Wolsztynie, a wewnątrz siedzą "raki" (kupione w dexonie) żeby to jakoś skręcić.

Dzisiaj kolumienki dostały nowy napęd. Yamaha A520 :). Teraz to dopiero grają!!. Szkoda że sam takiego wzmacniacza nie mam. W planach sub do zestawu.

Skomentuj

hmmm za niskie i za szerokie ... te imbusy troche wystaja , wydaje mi sie ze lepiej by bylo ze zwyklymi wkretami

Skomentuj

bardzo ladny fornir (mam taki sam kolor:P), ogolnie ok tylko czepie sie tego co wszyscy, zeby byle wezsze przynajmniej po 1cm z kazdej strony.

Skomentuj

Według mnie, jeżeli chodzi o estetykę samego wykończenia, to uważam iż satelitki są troszkę za szerokie. Poza tym wszystko jak najbardzie OK ;] Pozdrawiam

Skomentuj

Monitorki są na sprzedaż. Tutaj pytanie do znawców: ile moge za nie dostać, czy coś poprawić (tłumik na ARV będzie). Może lepiej by dac jakąś zwrotnice z prawdziwego zdarzenia. Właściciel chce odzyskać koszty konstrukcji więc z 250 zł muszą kosztować, czy ta cena ma szanse wzrosnąć?

Skomentuj

dobry opsi na allegro i moze zdarzyc sie miracle:P

[ Dodano: 2006-09-02, 16:05 ]
                                    opis*

Skomentuj

za 250zł ciężko będzie , powiem wręcz że nie ma większych szans tym bardziej że np proporcje mają średnie :/

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                        proporcje mają średnie :/
                                        dokladnie... to najwiekszy problem...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X