Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zephyr Le V2 projekt YBaudio.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] Zephyr Le V2 projekt YBaudio.

Cześć, chciałbym przedstawić Wam kolumny Zephyr Le V2 projektu YBaudio w moim wykonaniu. Projekt dostępny na stronie http://yb-audio.pl/realizacje/zephyr_le/
    Zastosowane głośniki: Sb23NRXS45-8, Sb15NBAC30-8, Sb29SDAC-C000-4 prezentują się tak:

​Niestety nie dostałem nigdzie w pobliżu mdf 22, byłem zmuszony obudowę wykonać z mdf 18. Dokładnie przeliczyłem litraż i pojemność wzmocnień, by zachować pożądane objętości wewnętrzne projektu. Dodałem 3 dodatkowe wieńce wzmacniające, by konstrukcja mimo, że została wykonana z cieńszego 18mm materiału była wystarczająco sztywna. Front podwójny + hdf - 39mm. Wymiary zewnętrzne nie zmieniły się. Jak widać na zdjęciu od strony wewnętrznej montażowej głośnika średniotonowego wykonałem frezy głębokości 12mm na 45 stopni. Na tak sklejone obudowy poszedł hdf 3mm, po czym mogłem już szlifować skosy i zrobić wstępne frezowania pod kosze głośników i porty br.​​​​​​​​​​​​​​​​

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
    ​Nadszedł czas na fornir, formatki przygotowałem wcześniej. Pociąłem tak, by słoje wypadły mniej więcej na środku. Kładłem go na klej bezbarwny polimerowy, po czym od razu wałkiem do ciasta wałkowałem całą jego powierzchnię i po chwili na pół mocy żelazka delikatnie grzałem i fornir był już przyklejony. Nadmiar obcinałem frezarką z zamontowanym frezem kopiującym na łożysku, delikatnie bez nadmiernego docisku by łożysko nie zostawiło śladu. Oklejałem 3 warstwy taśmy malarskiej by całkowicie zabezpieczyć fornir od urazu i kleju. Po tym rogi delikatnie szlifowałem papierem P120 i łączenie wyszło bardzo ładnie. Przy użyciu frezarki i cyrkla obciąłem fornir na wykonanych już frezach i następnie wyciąłem otwory montażowe głośników.

​​
    ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
    Położony fornir orzech baltimore wyszlifowałem papierem P120 następnie postanowiłem nałożyć twardy olejowosk osmo 3032. Pierwsza warstwa grubiej pędzlem by napił się, po wyschnieciu delikatnie szlifowałem papierem P500 i kolejne 2 warstwy nakładałem mimośrodem bez szlifowania międzywarstwowego. Na koniec delikatnie wypolerowałem futrem polerskim na rzep. W międzyczasie zamontowałem nóżki i polutowałem zwrotnice na trzech płytkach, każda odpowiada za oddzielny tor.
    ​​​​
    Zwrotnice na tor wysokotonowy zamontowałem w komorze średniotonowego, zaś płytki odpowiadające za niskie i średnie zamontowałem w komorze niskotonowego. Obudowy wytłumiłem filcem 8mm i drugim materiałem tłumiącym za głośnikami w komorze średniotonowego owatą zaś niskotonowego wełną owczą na materiale. Głośników nie lutowałem na stałe, podłączyłem je za pomocą wsuwek. Przykręciłem je za pomocą czarnych imbusów.

Całość po zmontowaniu prezentuje się tak:

To bardzo udana, dobrze wyglądająca konstrukcja. Pierwsze co zwróciło moją uwagę po podłączeniu to świetna średnica i dobrze zgrywające się wysokie, basu jest tyle ile trzeba i nie wybija się on nadmiernie. Projekt zamknąłem w kwocie 2800. Kto szuka ładnej dobrze brzmiącej w tej kwocie konstrukcji 3 drożnej na pewno się nie rozczaruje.
    Dziękuję za udostępniony projekt, roboty dużo ale było warto
    Pozdrawiam.
    Last edited by Flip90; 17.10.2022, 16:25.

Super Ci to wyszło, gratuluję :-)

Skomentuj

Kawał kolumn :) i to bardzo pięknych :)
      Świetna robota, pozazdrościć :)

Skomentuj

Yoshi to solidna firma. Projekty można robić w ciemno z tych gotowych. Super efekt końcowy.

Ps. Patrząc na tempo twoich prac ciekawe ile "wytrzymasz" :) wcale bym się nie dziwił jakby kolejny projekt był już w głowie.

Skomentuj

Kolejny projekt nie tylko w głowie ale już w trakcie realizacji, zastąpi kolumny Arya

Skomentuj

Piękne :) W lipcu zabieram się za składanie swojego egzemplarza Zephyra na głośnikach SB Acoustic.
            Podoba mi się sposób rozdzielenia zwrotnicy na 3 elementy dla każdego głośnika. Budowanie jednej dużej kobyły jest dość problematyczne.

Obecnie koszt samych części do zwrotnicy to około 1300-1400zł. Szczególnie podrożały cewki toroidalne. Czy ktoś ma jakiś namiar na nieco tańsze części?
            Last edited by uraharu; 08.07.2024, 13:12.

Skomentuj

W końcu i ja po dwóch latach od zamówienia pociętych płyt mdf wziąłem się za głośniki. Tak że miały dwa lata żeby się wyleżeć:). Płyty są grubości 22mm. Wszystkie krawędzie zostały zfazowane na 45 stopni. Chciałem uniknąć klawiszowania. Na mdf już nie kładłem hdf. Został polakierowany izolantem, potem podkład, baza i bezbarwny. Projekt jest delikatnie zmodyfikowany (wysokosc), ale litrarz został zachowany. Wszystko wykonałem sam.
              image_8975.jpg
              20240805_164302.jpg
              image_8977.jpg
              image_8978.jpg
              image_8979.jpg
              image_8980.jpg
              image_8981.jpg
              Załączone pliki
              Last edited by daarek87; 21.08.2024, 14:21.

Skomentuj

Czaruję...
              X