Witam wszystkich serdecznie jako nowy członek forum :)
Chciałbym przedstawić mój autorski projekt tanich monitorów opartych o przetworniki SB Acoustic - SB15MFC30-4 + SB26STC-C000-4.
Do projektu wykorzystałem obudowy, które podarował mi znajomy i długo nie trzeba było czekać by zabrać się za projektowanie monitorków, które z racji że różnie bywa z wolnym czasem powstawały przez kilka miesięcy.
Parametry :
Obudowa - pojemność 8,5l
Strojenie : 50Hz port BR-50 przedłużany do 170mm
Podział pasma : 3600Hz
Pomiar charakterystyki :

Impedancja :

Revers Null :

Schemat :

Elementy potrzebne do złożenia zwrotnicy :
Cewka 0.056mH rez. 0.350ohm 2 sztuki
Cewka 0.24mH rez. 0.600ohm 2 sztuki
Cewka 0.75mH rez. 0.350ohm 2 sztuki
Cewka 2.4mH rez. 4ohm 2 sztuki
Kondensator 4,70uF MKT 2 sztuki
Kondensator 6,80uF MKT 2 sztuki
Kondensator 10,00uF MKT 2 sztuki
Kondensator 0,47uF MKT 2 sztuki
Kondensator 22,00uF Elko Premium 2 sztuki
Rezystor bezind. 3,9R 2 sztuki
Rezystor bezind. 18R 2 sztuki
Rezystor bezind. 10R 2 sztuki
Przetworniki nie były zbyt skomplikowane w filtracji aczkolwiek trzeba było zastosować pułapkę w okolicach 600-700Hz ponieważ pojawił się dziwny pik i trzeba go było wygładzić. Poza tym bez większych problemów.
Wysoki podział na 3600Hz wynikał z najlepszego zgrania fazowego przetworników.
Kilka słów o brzmieniu - basu jest zaskakująco sporo, nie jest to bas, który się ciągnie jak flaki, jest dość dynamiczny i miękki. Średnie tony bardziej ocieplone, nie męczą na dłuższą metę i potrafią stworzyć fajny klimat. Góra pasma jak na przetwornik kosztujący niecałe 100 zł sztuka jest zaskakująco czysta, klarowna i bogata w szczegóły, miło zaskoczony jestem brzmieniem tego tweetera i za te pieniądze ciężko mu zarzucić cokolwiek tym bardziej, że kolumny są tanie w budowie i za te pieniądze zdecydowanie warte zbudowania, przynajmniej dla mnie.
Kilka zdjęć z pomiarów i budowy i tego jak się prezentują :

Chciałbym przedstawić mój autorski projekt tanich monitorów opartych o przetworniki SB Acoustic - SB15MFC30-4 + SB26STC-C000-4.
Do projektu wykorzystałem obudowy, które podarował mi znajomy i długo nie trzeba było czekać by zabrać się za projektowanie monitorków, które z racji że różnie bywa z wolnym czasem powstawały przez kilka miesięcy.
Parametry :
Obudowa - pojemność 8,5l
Strojenie : 50Hz port BR-50 przedłużany do 170mm
Podział pasma : 3600Hz
Pomiar charakterystyki :

Impedancja :

Revers Null :

Schemat :

Elementy potrzebne do złożenia zwrotnicy :
Cewka 0.056mH rez. 0.350ohm 2 sztuki
Cewka 0.24mH rez. 0.600ohm 2 sztuki
Cewka 0.75mH rez. 0.350ohm 2 sztuki
Cewka 2.4mH rez. 4ohm 2 sztuki
Kondensator 4,70uF MKT 2 sztuki
Kondensator 6,80uF MKT 2 sztuki
Kondensator 10,00uF MKT 2 sztuki
Kondensator 0,47uF MKT 2 sztuki
Kondensator 22,00uF Elko Premium 2 sztuki
Rezystor bezind. 3,9R 2 sztuki
Rezystor bezind. 18R 2 sztuki
Rezystor bezind. 10R 2 sztuki
Przetworniki nie były zbyt skomplikowane w filtracji aczkolwiek trzeba było zastosować pułapkę w okolicach 600-700Hz ponieważ pojawił się dziwny pik i trzeba go było wygładzić. Poza tym bez większych problemów.
Wysoki podział na 3600Hz wynikał z najlepszego zgrania fazowego przetworników.
Kilka słów o brzmieniu - basu jest zaskakująco sporo, nie jest to bas, który się ciągnie jak flaki, jest dość dynamiczny i miękki. Średnie tony bardziej ocieplone, nie męczą na dłuższą metę i potrafią stworzyć fajny klimat. Góra pasma jak na przetwornik kosztujący niecałe 100 zł sztuka jest zaskakująco czysta, klarowna i bogata w szczegóły, miło zaskoczony jestem brzmieniem tego tweetera i za te pieniądze ciężko mu zarzucić cokolwiek tym bardziej, że kolumny są tanie w budowie i za te pieniądze zdecydowanie warte zbudowania, przynajmniej dla mnie.
Kilka zdjęć z pomiarów i budowy i tego jak się prezentują :

Skomentuj