Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sb15mfc30-4 + sb26stc-c000-4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panowie, sprawdziłem schemat zwrotnicy i rezystancja 4ohm cewki 2,4mH jest jak najbardziej poprawna, tak jak co niektórzy zauważyli można zastosować cewkę 2,4mH o dowolnej rezystancji i dodać odpowiedni rezystor w szeregu aby wypadkowo rezystancja wynosiła 4ohmy, ja osobiście kupiłem cewkę 2,5mH o rezystancji 3,91ohma, odwinąłem kilka zwojów uzyskując 2,4mH i rezystancję 3,85ohma, 0,15ohma można sobie darować gdyż nie ma to znaczącego wpływu na efekt końcowy, samą cewkę 2,5mH 3,91ohm jest nawinięta drutem 0,4mm i można ją kupić w jednym ze znanych sklepów z "gratami" do kolumn (nie wiem czy można na forum podawać nazwy sklepów).

Skomentuj

Dla chętnych wrzucam projekt gotowych formatek: Boki L-P.PDF Front P.PDF Góra Spód.PDF Tył.PDF Front L.PDF

Skomentuj

Wstępny projekt zwrotnicy jak i pomiary dla wersji 10,5L wykonane, prezentuje się to następująco, co ciekawe udało się bez problemu zejść z podziałem do 2,2kHz

Skomentuj

Mój projekt już zamknięty, na foto efekt finalny.

Skomentuj

Ciekawy patent z kawałkami laminatu przyklejonymi do sklejki

Skomentuj

toopcool Można powiedzieć że to taki montaż powierzchniowy dla elementów THT a przy okazji zagospodarowanie ścinek z różnych projektów PCB

Skomentuj

Zamieszczone przez frycek Zobacz posta
                Wstępny projekt zwrotnicy jak i pomiary dla wersji 10,5L wykonane, prezentuje się to następująco, co ciekawe udało się bez problemu zejść z podziałem do 2,2kHz
                Fajnie, jednak udało się przyciąć niżej. Jako że pewnie sluchasz te głośniki jakiś czas, ktora wersja wam się bardziej podoba brzmieniem tak pierwsza cięta wysoko czy druga. Jakie pozytywne i negatywne odczucia dla poszczególnej wersji?
                Last edited by Pawel L; 12.06.2022, 00:41.

Skomentuj

Pawel L Mniejszą jak i większą wersję mieliśmy okazję z kolegą skonfrontować tylko raz. To co rzuca się pierwsze w uszy to większa wersja jest nieco bardziej otwarta w górnym zakresie pasma i nieco fajniej wypada stereofonia, mniejsze natomiast są cieplejsze i że tak się wyrażę bardziej relaksujące , większych różnic spodziewałem się pod względem basu, w końcu obudowa 8,5L vs 10.5L, ale jakiejś przepaści nie ma, fakt w większej budzie zejście jest nieco lepsze ale sama ilość jak i charakter basu jest bardzo podobny, natomiast dzięki większemu frontowi udało się uzyskać nieco lepszy porządek na pomiarze głośnika nisko-średnio-tonowego w zakresie od 1kHz, w zasadzie można by nawet zrezygnować z pułapki w jego filtrze ale dla wygładzenia charakterystyki została

Skomentuj

Czaruję...
                  X