Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Allure 3Way Classic - Visaton W200S + Visaton B100 + Dayton DC28F-8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] Allure 3Way Classic - Visaton W200S + Visaton B100 + Dayton DC28F-8

Witam

Na łamach forum przedstawiam autorski projekt 3-drożnych kolumn podstawkowych. Projekt powstawał przez 4 miesiące a efekt jaki osiągnąłem jest taki jaki zamierzyłem

Przetworniki :

Visaton W200S 4ohm
    Visaton B100 6ohm
    Dayton DC28F-8 8ohm

Podział pasma : 300Hz i 2800Hz

Dayton i B100 w odwrotnej polaryzacji !

Może zastanawiać dość dziwny dobór przetwornika średniotonowego. Otóż sytuacja wygląda w ten sposób, że owe przetworniki kupiłem po okazyjnej cenie (250 zł para) od kolegi frycek , któremu zmieniła się nieco koncepcja w jego projekcie wobec czego były mu zbędne i kupiłem B100 w śmiesznej cenie Gdyby nie to, zapewne wylądowałby w moim projekcie zupełnie inny przetwornik.
    Reszta przetworników dobrana planowo, tak jak sobie zamierzyłem. Miały to być relatywnie tanie w budowie ale bardzo dobrze grające trójdrożne kolumny podstawkowe i osiągnąłem zamierzony efekt.

Obudowa : 36-37 litrów
    Strojenie : 40Hz
    BR : Jantzen Audio HP 900018A 220 mm
    Komora dla średniotonowego : 2 litry

Wymiary obudowy :

Zwrotnica :

Pomiary :

Elementy do zwrotnicy :

Cewka powietrzna 0,070mH - 0,330ohm - 0,50mm

Cewka powietrzna 0,240mH - 0,210ohm - 1,00mm

Cewka powietrzna 2,400mH - 2,65ohm - 0,50mm

Cewka rdz. 1,000mH 0,420ohm 0,7mm 20x30mm

Cewka rdz. 3,900mH 0,360ohm 1,0mm 35x45mm

Jantzen EleCap 100,00uF 5% 100VDC 16/34mm

Kondensator Jantzen MKT 5,60uF 160VDC 25x18x12mm

Kondensator Jantzen MKT 4,70uF 160VDC 25x19x13mm

Kondensator Jantzen MKT 8,20uF 160VDC 25x20x13mm

Kondensator Jantzen Cross-cap 56,00uF 46x58mm

Kondensator Jantzen Premium ELKO 15,00uF 18x39mm

Rezystor metalizowany Ty-Ohm 5,60ohm 5W

Rezystor metalizowany Ty-Ohm 2,00ohm 5W

Można zastosować lepszej jakości kondensatory, wedle własnych upodobań.

O Budowie i brzmieniu :

Konieczne było zastosowanie pułapki w torze średniego w celu wstrzelenia się w zawirowania w okolicy 1kHz (typowe dla B100 ), które mogłyby się rzucić w uszy ale zostały przyzwoicie skompensowane.
    W pomiarach był problem ze złapaniem najniższych częstotliwości (pomiary na polu w ostatnim czasie były niemożliwe) a hala na której wykonałem pomiary miała zbyt nisko sufit ale sobie z tym poradziłem tym pikiem na 80-90Hz nie należy się sugerować.

SPL przetworników tak się ze sobą zgrał, że dla średniotonowego niepotrzebny był tłumik natomiast dla Daytona po fazach testów i pomiarów zdecydowałem się dać 2R rezystor. Można z niego zrezygnować i próbować dostosować brzmienie pod swój gust, wtedy brzmienie będzie jaśniejsze. Dla mnie bez rezystora jest zbyt jaskrawe choć może to też wynikać z doboru elektroniki

Dayton wbrew pozorom nie jest łatwym przetwornikiem w filtracji, doszło do tego "baffle step" a pik na 13kHz jest niemal niemożliwy do zniwelowania albo konieczne są modyfikacje wytłumienia przestrzeni za membraną. W brzmieniu ten pik nie jest dokuczliwy, można powiedzieć że potrafi dodać takiego "smaczku" w brzmieniu. Stosunek cena>jakość jest rewelacyjny, brzmienie mocno zbliżone do Morel CAT 298.

Impedancja spada w dwóch punktach do 3,5ohm ale nie powinno to sprawiać problemów.

Coś o brzmieniu - chciałem równego brzmienia i takie jest. Wszystko na swoim miejscu, jak na 3 drożne zestawy basu jest tyle ile trzeba i takiej jakości jak trzeba, W200S pracuje w komfortowych warunkach. To tani ale bardzo dobry woofer.
    Średnie tony z ciepłym i przyjemnym brzmieniem. Dayton bardzo delikatny, przyjemnie sobie cyka ale nie ma naleciałości ostrości jak przykładowo Seas 27TBC/G, który trzeba mocniej tłumić, by stał się przyjemny w brzmieniu.

I coś na koniec :

EDIT : W załączniku dodaje plik PDF z wymiarami formatek, może posłużyć dla podwykonawcy, który z tego pliku wykona formatki na CNC

Załączone pliki
    Last edited by allure09; 16.03.2022, 19:36. Powód: Dodanie pliku z projektem w PDF

Mały wizualny update - dokupione standy, które według mnie dodały uroku kolumnom

Skomentuj

Tradycyjna i uniwersalna estetyka, dla tradycjonalistów - jednak to w najmniejszym stopniu nie jest zarzut, bom konserwatysta
      Ale coś dziwnego - tak mi się wydaje - dostrzegłem: czy przypadkiem W200 jest przykręcony niesymetrycznie, czyli lekko obrócony względem osi pionowej?
      Być może boczna perspektywa zdjęcia (nr.1) przekłamuje, ale mam wrażenie że odpowiadające sobie, przeciwległe (w poziomie) wkręty mocujące ten głośnik nie są na jednakowej wysokości w stosunku do dolnej krawędzi obudowy.
      Chodzi o niewielki kąt "obrotu", może około 3-4°. Jeżeli tak jest, to raczej musi to być celowe, ale dla mnie taka asymetria jest dziwna. Jako konserwatysta lubię symetrię
      Oczywiście - wybacz jeśli się mylę.

Skomentuj

Zamieszczone przez pavyan Zobacz posta
        Tradycyjna i uniwersalna estetyka, dla tradycjonalistów - jednak to w najmniejszym stopniu nie jest zarzut, bom konserwatysta
        Ale coś dziwnego - tak mi się wydaje - dostrzegłem: czy przypadkiem W200 jest przykręcony niesymetrycznie, czyli lekko obrócony względem osi pionowej?
        Być może boczna perspektywa zdjęcia (nr.1) przekłamuje, ale mam wrażenie że odpowiadające sobie, przeciwległe (w poziomie) wkręty mocujące ten głośnik nie są na jednakowej wysokości w stosunku do dolnej krawędzi obudowy.
        Chodzi o niewielki kąt "obrotu", może około 3-4°. Jeżeli tak jest, to raczej musi to być celowe, ale dla mnie taka asymetria jest dziwna. Jako konserwatysta lubię symetrię
        Oczywiście - wybacz jeśli się mylę.
        Też bym tak pomyślał patrząc na to zdjęcie
        Na szczęście wszystko jest w porządku, gdyby się tak bardziej w to wgłębić, wziąć miarkę do ręki to można byłoby wychwycić minimalną asymetrię

Skomentuj

Gratuluje projektu.
          Filtracja miedzy basem, a srednim budzi pewne watpliwosci, ale skoro to juz ukonczony projekt, to nie ma co dlubac.

W kwesti estetyki jakos gryzie mi sie ta jasna decha przy standach. Zupelnie tam nie pasuje. Azurowe standy bez tej plyty robilyby swietna robote.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Gratuluje projektu.
            Filtracja miedzy basem, a srednim budzi pewne watpliwosci, ale skoro to juz ukonczony projekt, to nie ma co dlubac.

W kwesti estetyki jakos gryzie mi sie ta jasna decha przy standach. Zupelnie tam nie pasuje. Azurowe standy bez tej plyty robilyby swietna robote.

Dziękuję bardzo.

W kwestii filtracji - pierwotnie zakładałem podział w okolicy 500-600Hz, niestety były problemy ze zgraniem fazowym, revers null niestety nie wychodził i optymalnie udało się to uzyskać na 300Hz.
            Ale generalnie domyślam się o co głównie chodzi - że średni idzie 6db/okt a niski 12db/okt ?

Co do estetyki - właśnie chciałem jasną deskę, która przez jaśniejszy odcień odcina kolumnę od standu. Pomysł był taki by deska była w kolorze forniru kolumny ale z bocznej perspektywy mogłoby to wyglądać trochę dziwnie z czarnym frontem, który wydawałby się mniejszy niż cała kolumna ale...spróbuję zasymulować taki wygląd w programie graficznym, forniru trochę zostało więc kto wie
            Last edited by allure09; 13.03.2022, 10:54.

Skomentuj

Na tym Visatonie powstawaly nawet projekty 2 way. Tam jest dosc spory zapas pasma do wykorzystania. Filtracja cewka 3,9 ( dla 4 ohmowego glosnia ) i kondem 100uf bez korektora impedancji spowoduje pewne podbicie basu. Nie wiem z czego mialby wynikac problem uzyskania zgrania fazowego na wyzszym podziale. Byc moze wina sa niezbyt dokladnie wykonane pomiary.

Skomentuj

Gratulacje, ciekawy projekt!
                A właściwie dlaczego nie jest w dziale z gotowymi projektami, tylko tutaj?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Na tym Visatonie powstawaly nawet projekty 2 way. Tam jest dosc spory zapas pasma do wykorzystania. Filtracja cewka 3,9 ( dla 4 ohmowego glośnika ) i kondem 100uf bez korektora impedancji spowoduje pewne podbicie basu. Nie wiem z czego mialby wynikac problem uzyskania zgrania fazowego na wyzszym podziale. Byc moze wina sa niezbyt dokladnie wykonane pomiary.

Tak, masz rację w końcu robiłem "freak'owy" projekt na W200S + Westra PM110 z podziałem na 1100Hz i nie było problemu ze zgraniem na tej częstotliwości.
                  O ile pomiar B100 i DC28F-8 był był bezproblemowy o tyle ze względu na warunki W200S musiałem mierzyć na dwa takty, by złapać jak najwięcej dołu - z 1 metra i z bliskiego pola woofera i łączyłem pomiary.
                  Walczyłem o to by zrobić pomiar na 400-500Hz (nie ma sensu w 3way ciągnąć wyżej woofera, chyba że ktoś używa kopułkowego średniaka) ale bezskutecznie zgranie faz się rozjeżdżało.
                  Generalnie nie mam problemu z podziałem na 300Hz, B100 i W200S pracują w optymalnych dla siebie warunkach.
                  Wprowadzenie korektora impedancji sprawiało że w zakresie 200-500Hz robił się spory dołek co mi się nie podobało.

Tak jak wspomniałem, na wykresie wyszło podbicie basu w okolicy 80-90Hz ale sonicznie tego nie wyłapuje. Swoją drogą Siesty przy Allure 3Way Classic mają mocno podbity ten zakres i to słychać. Jednak na dniach powinienem mieć pomiar całości bez łączenia, ze złapaniem pełnego dołu więc pewne rzeczy się powinny wyjaśnić

Skomentuj

Zamieszczone przez Xafu1 Zobacz posta
                    Gratulacje, ciekawy projekt!
                    A właściwie dlaczego nie jest w dziale z gotowymi projektami, tylko tutaj?
                    Dzięki wielkie

Czemu nie w gotowych? Generalnie nie wiem jakie trzeba spełnić zasady by tam temat mógł wylądować. Zapomniałem w tytule tematu dodać dopisku "projekt by", chciałem to zmienić ale już się nie da tego edytować. Być może moderacja jeśli stwierdzi, że temat może tam wylądować to go przeniesie, nie mam nic przeciwko ale to nie ode mnie zależy

Skomentuj

Jedyne czego brakuje, to chyba wymiary formatek. Według mnie zasługuje na przeniesienie do gotowych projektów - jest tam przecież sporo tematów, w których jest mniej danych, a jednak trafiły właśnie tam.
                      Plus ciekawe głośniki dla odmiany od STX i SBA

Skomentuj

Wieczorem jak wrócę z pracy wrzucę link do plików do formatek i można spokojnie zlecić wykonanie ich na CNC

EDIT : Dodany w tytułowym poście plik w PDF z wymiarami formatek.
                        Last edited by allure09; 16.03.2022, 19:37.

Skomentuj

Witam po niespełna roku od powstania projektu.

Ostatni miesiąc poświęcałem na modyfikacje projektu.
                          Trochę moją głowę zaprzątało to co zasugerował Pogromca mitow odnośnie filtracji średniotonowego głośnika, a że nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej wziąłem się do roboty.
                          Pogoda nie zawsze dopisywała ale w jakieś okienko pogodowe udało się wstrzelić i zarejestrować pomiar od 120Hz a to już pozwoliło na prace nad zwrotkowaniem.

Udało się uzyskać nieco wyższy podział między średniotonowym a niskotonowym oraz zastosować filtrację dla średniotonowego o nachyleniu 12/12db/okt a dla niskotonowego 6db/okt a nie jak do tej pory 12db/okt dla niskotonowego i 6/12db/okt dla średniotonowego.

Efekt jaki póki co udało się uzyskać widać poniżej. Pasmo przetwarzania nie licząc tego dzwonu na 13kHz, który wynika z samej konstrukcji głośnika (identyczny dzwon ma Morel ET-338) można uznać, że mieści się w zakresie +/-3db.

Niepokoją mnie trochę pomiary kątowe, widać że coś się dzieje na 3000Hz, podejrzenie pada na tweeter. Być może da się to zgasić pułapką ale na to przyjdzie czas.

Podział pasma przypada na 500Hz i 2400Hz.

Kondensator 0.1uF z rezystorem 1,5R dociągają fazę tłumiąc pik średniotonowego, który nakładał się w przeciwnej fazie na tweeter w najwyższej oktawie mimo iż tłumił ten najwyższy zakres Daytona...

Wątpliwość może budzić zastosowanie L-Pada w torze średniotonowym skoro jest już tam rezystor 2.2R, (zastosowałem go z uwagi na to, że cewka szeregowa 1mH wymagałaby rezystancji około 2,7R, można opcjonalnie wyrzucić ten rezystor i zastosować cewkę 1mH 2,7R ).

Co do impedancji - najniżej spada do 3,5 ohma ale przy dobrym i wydajnym wzmacniaczu nie stanowi to wielkiego problemu.

Brzmienie jest bardzo równe i spójne. Kopułka o czym już wcześniej wspomniałem brzmi na prawdę bardzo fajnie, kosztuje ciągle śmieszne pieniądze a oferuje na prawdę bardzo dużo.
                          Wadą tej kopułki jest niestandardowy front i stosując ją praktycznie eliminuje się opcjonalnych modyfikacji kolumn pod inny tweeter nie rujnujący budżetu.
                          B100 jako średniak wypada na prawdę fajnie, nie jest to łatwy w filtracji głośnik i dość kapryśny (niestety drogi) ale uwielbiam średnie tony z papierowego głośnika więc spełnia moje wymagania.
                          W200S nie jest wybitnym wooferem ale dobrym, potrafi fajnie "kopnąć" i czuć z niego bas a to najważniejsze.

Jak widać w porównaniu do pierwotnej wersji filtrowania oprócz tego co pisałem wcześniej, tweeter nie jest już tak tłumiony, wywalona została cewka, która tą najwyższą oktawę nieco temperowała ale aż za bardzo. Brzmienie jest teraz bardziej otwarte ale wyrównane. Ten dzwon na 13kHz nie daje się we znaki wbrew pozorom (musicie mi uwierzyć na słowo póki co ) , być może dlatego że występuje w stosunkowo wąskim zakresie. To chyba tyle na tą chwilę. ​

Last edited by allure09; 31.01.2023, 21:06.

Skomentuj

Jesli dobrze, rozumiem, to robiles pomiary z jednego punktu pomiarowego, bez uzycia stolika obrotowego?

Skomentuj

Pomiar robiony z jednego punktu na pseudo podstawce obrotowej (dwa talerze z płyt meblowych złączone ze sobą ośką z dociętej śruby i jeden talerz kręci się na ośce i ślizga po drugim talerzu).
                              Docelowy stolik obrotowy jeszcze w fazie udoskonalania.

Skomentuj

Ale taki pomiar do projektowania zwrotnicy kompletnie sie nie nadaje, jesli chcesz wykorzystac dane z promieniowania off axis.

Skomentuj

Chodzi Ci o to, by wykonać pomiary w bliskim i dalekim polu zarówno off axis jak i on axis?

Skomentuj

Do symulacji w Vituixie musisz miec zestaw pomiarow offaxis wykonanych dla kazdego glosnika osobno, na jego osi. W przypadku projektu, w ktorym glosniki sa umieszczone na froncie, w duzym offsecie (jak u Ciebie), trzeba robic jeszcze wieksza liczbe pomiarow offaxis, Czyli minimum 180 stopni, od lewej do prawej -90-0-90 w krokach co minimum 10 stopni.

Oczywiscie cala geometria glosnikow w obudowie musi byc odtworzona w symulacji.

Skomentuj

Rozumiem, dzięki za podpowiedzi, teraz wiem o co chodzi, znowu czegoś nowego się dowiedziałem.

Generalnie symulacje zwrotnicy opierałem tylko na pomiarach on axis na osi miedzy średnim a wysokim. Kątowe wykonywałem po wstępnym zazwrotkowaniu by zobaczyć co dzieje się pod kalątami i co może być problematyczne w odsłuchu i by móc wprowadzać ewentualne korekty w zwrotnicy. Na osi kolumny wypadają dobrze, pod kątami oprócz dzwonu na 3khz też byłoby przyzwoicie. Natomiast teraz wiem co potrzebuje by to właściwie próbować kompensować.
                                      Póki co trzeba poczekać na cieplejsze i spokojniejsze pogodowo dni by móc cokolwiek działać.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X