Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory SB17MFC35-8 + SB29RDAC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Monitory SB17MFC35-8 + SB29RDAC

Wrzucam projekt monitorów na polipropylenowych SBkach. Z racji braku czasu nie wrzucę wszystkiego w 1 poście, więc dajcie mi ze 2 dni na ewentualne komentarze. Zbieram zdjęcia z różnych miejsc (telefon, dyski), więc ze szczątków uda się odtworzyć projekt. Po pierwszych odsłuchach nie mogłem przekonać się do SB17MFC. Bardzo charakterystyczne granie, podczas odsłuchów ciągle powtarzałem, że to jakiś "plastikowy dźwięk". Na koniec jednak wyszło całkiem fajne granie i nawet tęskniłem za nimi jak trafiły do docelowego właściciela.
    Najpierw były jakieś wizualizacje:

Monitory zrobione z płyty MDF19 + HDF3mm. W środku wieniec wzmacniający.

Tak prezentują się na gotowo. Zrobiłem na szybko maskownice (montowane na magnesy), bo sporo dzieci miało mieć z nimi kontakt:

Pomiary robione w dużym salonie, co do monitorów w zupełności wystarcza. Większe rzeczy mierzę w dużej hali, którą mam do dyspozycji. Tam można z większej odległości na przyzwoitej bramce robić.

Zamieszczone przez woj999 Zobacz posta
    Po pierwszych odsłuchach nie mogłem przekonać się do SB17MFC. Bardzo charakterystyczne granie, podczas odsłuchów ciągle powtarzałem, że to jakiś "plastikowy dźwięk". Na koniec jednak wyszło całkiem fajne granie i nawet tęskniłem za nimi
    Takie same miałem odczucia.
    Nie jest to naturalny dźwięk, ale kilka utworów zabrzmiało na tych głośnikach ciekawie (nie jestem na 100% pewny, ale to chyba był utwór "Korn - Word Up").
    Tego SB miałem na stanie z Wavecorem TW030WA02.

Skomentuj

Robiłem sporo symulacji i różnych wariantów zwrotnic. "Na papierze" wychodziło całkiem fajnie. Składałem zwrotnicę, odsłuchy i....lipa...znów ten plastikowy dźwięk. Szczerze mówiąc byłem rozczarowany. Schodziłem z podziałem niżej, robiłem już modyfikacje na żywo podczas odsłuchów i pomiary w miejscu odsłuchowym. Doszedłem w końcu do poniższej zwrotnicy, którą odtwarzam ze zdjęć - bo w VirtuixCad nie mam jej zapisanej a minęło trochę czasu.

Pomiary "na żywo" z miejsca odsłuchowego (stąd krótka bramka ale wystarczy do oceny podziały):

Skomentuj

Dźwięk stał się dla mnie akceptowalny, całkiem ciekawy. Inny niż ten do którego byłem przyzwyczajony ale nie był już tak "plastikowy". Szczegóły były "rozmiękczone", nic nie ginęło ale to nie byłą "drobnoziarnistość". Po czasie stwierdziłem, że ma to swoje plusy bo doskonale maskuje niedoskonałości gorszych/starszych nagrań. Bas również był trochę "zmiękczony", nie był szybki ale też nie mogę powiedzieć, że mulił. Międzyczasie monitorki trafiły na odsłuchy do znajomych lubiących lampowy dźwięk. I to jest grupa odbiorców, którym mogą się one bardzo spodobać. Jest ciepło na środku, jest przestrzeń, bas nie wybija się ponad pasmo. Nie było mnie na tych odsłuchach ale były bezpośrednio porównywane do ATC SM11 i z tego co zostało mi przekazane ATC zostały w tyle. Miód na me uszy

Skomentuj

Impedancja wyszła taka (fabryczne rurki coś skracałem, nie dużo ale nie pamiętam ile):

Skomentuj

Obudowy wg. moich notatek miały 16,55L pojemności, nie odliczając rurek BR, głośników i przegrody. Pomiary w warunkach jak na zdjęciu wcześniej (śmieci z BR też dały swoje ale rurki musiały być z przody z racji ustawienia w miejscu docelowym - ja wolę wizualnie BR z tyłu) :

Bawiłem się "na żywo" filtracją niskośredniotonowego, próbując zbliżyć się do łagodnej Troelsowej filtracji (http://www.troelsgravesen.dk/SBAcoustics-61-MFC.htm)
            Wartości elementów nie znam na ten moment (główna cewka była pewnie 1,8mH). Na wykresach zgodnie z opisem 17MFC "na golasa" , z samą cewką, z pułapką równoległą RLC, z szereregową RC i z obiema naraz. Nie było to fizycznie możliwe żeby z topologi Troelsa uzyskać charakterystykę taką jak u niego (czerwona strzałka). Stad też moje pytanie zadane już w innym temacie. Czy te głośniki jak weszły do produkcji były trochę lepsze niż parę lat później (obudowy przecież nie miały takiego wpływu). Czy może do Troelsa trafiły specjalnie selekcjonowane - wiadomo, jest sponsorowany a reklama jest b. ważna. Oba głośniki w pomiarach wypadały podobnie. Tak czy inaczej to pewnie te rezonanse miękkiej membrany odpowiadają za ten plastikowy dźwięk i trzeba to było wyciąć. Po tym było już znacznie lepiej. Miałem wcześniej inne głośniki z membraną polipropylenu - głównie starsze Seasy - i nie miały tego plastikowego nalotu ani tak wyraźnie zaznaczonych rezonansów.

Skomentuj

No chyba, że te głośniki trzeba mierzyć w 15 stopniach C , bo jak wiadomo polipropylen znacząco zmienia parametry z temperaturą. Ale to taki żart...była standardowa temp. pokojowa. Wychodziłoby, że aby "ocieplić" dźwięk wystarczy dorzucić jedno polano więcej do kominka No ale wtedy pojawiłyby się problemy z refrakcją...

Skomentuj

Robilem niedawno 3 way, w ktorym na srednicy byl sb17 mfc i topologia filtru wyszla mi wlasciwie taka sama jak u Ciebie (pomijajac filtr gornoprzepustowy). Jednak przegladajac rozne projekty, widzialem do tego glosnika stosowane bardzo rozne filtracje, o wrecz ekstremalnych rozwiazaniach.

W 3 way, brzmienie bylo bez zarzutu. Fajny glosnik.

Skomentuj

Czaruję...
                X