Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze nowe warsztatowe kolumny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nasze nowe warsztatowe kolumny

Dzień dobry. Witam wszystkich na forum.

Od jakiegoś czasu w naszej stolarni pracuje Wojciech, Wojtek w swoim życiu wykonał sporo kolumn i większych i mniejszych,
    W naszej stolarni sprzęt grający był raczej słaby dlatego Wojtek stwierdził że musimy to zmienić i tak dostał wolną rękę. Wygrzebał jakieś swoje stare głośniki które postanowił podarować.
    Kupiliśmy elementy na zwrotnice i inne niezbędne elementy. Ostatecznie powstały kolumny jak na fotografiach poniżej.
    I teraz najgorsze jest to że nie wiem czy zostaną na stolarni czy nie zabiorę ich do domu bo grają fenomenalnie.

Załączone pliki
    Last edited by MarekMitonski; 26.01.2023, 21:02.

Mam problem z dodaniem grafik... niby wszystko działa a nic nie widać. Ktoś może podpowiedzieć o co chodzi.
    Last edited by MarekMitonski; 27.01.2023, 15:18.

Skomentuj

Na dole strony (tematu) jest coś takiego:
      Obrazki dodajemy przez forumowy uploader: tutaj
      Po otwarciu okna klikasz na ramkę "diy audio.pl", następnie do otwartej ramki np. przeciągasz obrazek, klikasz "załaduj pliki".
      Obrazek pojawi się pod spodem, kliknij by go zaznaczyć, kliknij "klawisz" >generuj kod z miniaturami< lub >bez miniatur<.
      Objawiony kod skopiuj i wklej w wiadomość, np. pod tekstem, potem podgląd wiadomości dla kontroli.
      Możesz oczywiście przeciągnąć kolejno kilka obrazów, do generowania kodu zaznaczasz jeden, klikasz "generuj..." i masz kolejny kod do wklejenia w tekst wiadomości.
      Te obrazki zostają w Twojej "przegródce forumowej", przy kolejnym wklejaniu grafik będziesz je widział.
      Powinno zadziałać, choć gwarancji nie dam - dawno to robiłem i rzeczywiście zamieszczanie tu obrazów jest dość skomplikowane w porównaniu do innych forów :-)

Skomentuj

Udało się dzięki :)

Skomentuj

No no, estetycznie 5/5, instrumentalnie 1/10. Brak jakichkolwiek danych. Może zapodasz coś więcej o tych potworach.
          Przypominają mi lekko tonsilowe "zeusy".
          I teraz pewne jest jedno, jeśli weźmiesz je do domu, to mocno się zdziwisz, patrz: akustyka.

Skomentuj

Tak zdajemy sobie sprawę że same głośniki to raczej niska półka bo to po prostu odrzut który nie był nigdy wykorzystany przez Wojtka.

Tonsil GDWK 10/80/26 z podwójnymi magnesami
            Tonsil GDN 20/60/8

Skomentuj

Raczej chodziło mi o to, że w tym pomieszczeniu kolumny owe grają zjawiskowo, a w domu zagrają zupełnie inaczej z powodu raczej mniejszego zagracenia przestrzeni.
              Piszę na podstawie własnych doświadczeń, kiedy to w garażu moje domowe konstrukcje zagrały na wzmacniaczu estradowym bardzo interesująco, a w domu za nic nie chciały się tak otworzyć. Choć zagrały na tym samym wzmacniaczu, ale z zupełnie innym wypełnieniem pokoju odsłuchu. Dała radę dopiero duża przebudowa pokoju w temacie akustyki, a wiedziałem, że przecież kolumny potrafią grać tak jak chcę.
              ​​​​​​​Te głośniki, jeśli są nie styrane, to umieją zagrać całkiem fajnie. Pierwsze moje konstrukcje były na głośnikach tonsila, nie stwierdzałem wtedy żadnych niedoróbek dźwięku (poza oczywiście gryzącym GDWT). Choć słowem kluczem jest w tym zdaniu "wtedy" .

Skomentuj

W młodości lubiłem jak w samochodzie wysokie tony cykały, teraz nie koniecznie. Na stolarni przez cały dzień spory hałas ale takiego bulu uszu i ogolenego dyskomfortu jak wysoko tonowiec źle ustawiony nie zrobią... Zwrotnice tak dobraliśmy że wysokie tony są mile dla uszu. Niskie tony natomiast mogły by być też troszkę przycięte jeszcze bo nie można za mocno wykręcić wzmacniacza i czasami mam wrażenie że mogły by zagrać głośniej.

Co do samej akustyki warsztatu to fakt wszędzie coś gdzieś jest i samo pomieszczenie spore (podzielone ale trochę ponad 500 metrow) Mousze przyznać że Wojtek wie co robi i udało się mam nadzieję tak to wszystko dobrać, tak że współpracownicy będą wszyscy zadowoleni. Wiadomo każdy sprzęt chciałby ustawić inaczej nie mówiąc już o samym rodzaju muzyki :)

Do domu na testy pewnie zabiorę, jak będzie słabo to może uda przy okazji zrobic jakieś panele, które poprawia akustykę. Ostatnio modne meblowe lamele albo ścianka w stylu słupków (coś jak gdyby wieżowce w mieście tyle że na scianie)

Skomentuj

Czaruję...
                X