Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mini monitory SEAS - Eekels' Mini

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Mini monitory SEAS - Eekels' Mini

Witam

Z powodu choroby i „nadmiaru” czasu postanowiłem zacząć publikować moje ostatnie projekty. Co prawda te monitory powstały ze 2 lata temu ale ciągle nie było czasu się nimi pochwalić. To jedne z wielu DIY z ostatnich 2-3 lat i postaram się by większość z nich wylądowało na forum.
    Zatem zaczynajmy. Tym razem przedstawiam Wam małe monitorki zbudowane na głośnikach seas. Cały projekt to projekt troelsa o nazwie Eekels' Mini. Modele głośników zastosowane w konstrukcji:

WYSOKOTONOWY - SEAS 22TAF-G (H1283)
    NISKOŚREDNIOTONOWY - SEAS W12CY003 (E0044)

Po więcej informacji technicznych zapraszam na stronę projektu:

http://www.troelsgravesen.dk/W12.htm

Dodam tylko że niskotonowy został lekko zmodyfikowany o czym wspomina troels na swojej stronie, a co z biegiem lat zrobił sam seas wydając ten głośnik w nowej odsłonie pod nazwą W12CY006. Ale wróćmy do tematu.

Na początek mała galeria
    Surowy mdf i jego obróbka:

Dalej mamy zwrotnice:

Oraz już wylakierowane i poskładane monitory:

Nie załączam schematu zwrotnicy czy pomiarów, gdyż jest to projekt troelsa i tam wszystko znajdziecie.
    Przejdę zatem do jakiegoś opisu budowy itd. Zacznę od wnętrza. Dość lekko wygłuszone filcem i delikatnie luźną „watoliną” zwrotnica sekcji niskiej zmontowana na tylnej ściance, część od wysokiego - na górnej. Monitory są na prawdę malutkie więc zamknięcie wszystkiego wewnątrz a jednocześnie zachowanie tam odpowiedniego litrażu było malutkim wyzwaniem Stąd budowa taka że boki klejone na początek bez przodu i tyłu. I tutaj boki, góra i dół łączone pod 45 stopni. Następnie wszystko wylakierowane i dopiero doklejony przód i tył. Taka budowa wymuszona była bardzo małymi otworami na głośniki i brakiem możliwości wsadzenia przez nie do wnętrza tych wielkich zwrotnic. Wykonane oczywiście z MDF 18mm
    Co do opisu brzmienia. Nie podejrzewałem że tak małe monitory potrafią tak zaskoczyć. Co prawda możliwości tych są mniejsze niż bliźniaczej monstrukcji (niewiele większe) na głośniku W12CY001 i DXT ale o nich w innym temacie. Tutaj mamy mini monitor z dość dobrymi niskimi rejestrami, ciekawą średnicą i zaskakująco dobrą górą jak za te pieniądze. Można się zastanawiać czy przy dzisiejszych cenach W12CY003 budowa tego projektu jest ekonomicznie uzasadniona. Niemniej to fajne małe monitory a mi W12CY003 udało się kupić nowe za bardzo dobre pieniądze. I jak ktoś nie może sobie pozwolić na coś większego. Lub po prostu większych kolumn nie chce mieć to jest to na pewno godne uwagi. A na koniec takie ciekawe info - kolumny są tak ciężkie, jak na swój rozmiar, że podnosząc je, wydaje się jakby odlane były z ołowiu
    Last edited by daniel69; 25.02.2023, 07:39.

Coś nie mogę edytować posta więc napiszę kolejny. Wyżej wspomniałem o konkurencji do tych maluchów

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...-27tbcd-gb-dxt

Więc macie link do drugiego tematu. Te na W12CY001 są trochę większe a te na W12CY003 są na prawdę mini. Macie opisy obu :)
    Last edited by daniel69; 25.02.2023, 14:12.

Skomentuj

Czaruję...
    X