Kolejny eksperyment z wyrównywaniem kierunkowości dróg. Tu pomysł był taki, żeby zastosować wysokotonowy z membraną o dużej średnicy. Celulozowa Membrana przetwornika Monacor HT-22/8 ma 6cm a to znacznie więcej niż ~26mm standardowej kopułki. W efekcie można by się spodziewać wyższej kierunkowości i łatwiejszego jej zgrania z midwooferem, zwłaszcza jeśli dobrać midwoofer o małej średnicy. Wybór padł na ScanSpeak 12W/4524G00 (średnica membrany ok. 9cm).
.
Efekty nie są jednak powalające. Charakterystyka wysokotonowego jest mocno pofalowana, nawet nie próbowałem tego wyrównać. Natomiast charakterystyka PR wyszła w miarę równa ale konieczne było zastosowanie dość wysokiej częstotliwości podziału wynoszącej około 4kHz. Czyli niżej (tzn. lepiej) niż w przypadku kopułki bez falowodu, wtedy częstotliwości podziału wychodziły koło 5kHz.

Symulacja.

Pomiar spl. Dziura na jednej z charakterystyk wynika z niezlutowania jednego z węzłów w zwrotnicy. Błąd został oczywiście namierzony i poprawiony.

Pomiar impedancji (po naprawie wspomnianego błędu).
Charakterystyka nie zwiastuje niczego dobrego w odsłuchach. Mimo to, nie określiłbym tego brzmienia jako katastrofalne, tyle że wysokie mają swoją specyficzną sygnaturę, trochę jak z kasety magnetofonowej. Zapewne można by do tego trochę przywyknąć, ale mając bezpośrednie porównanie do dwóch konstrukcji z kopułkami (Mechano23, Mechano22) konkluzja jest taka, że ten papierowy wysokotonowiec to jednak nie moja bajka.

Natomiast na temat midwoofera nie mogę złego słowa powiedzieć. Pozytywnie zaskakuje zwinny i mający swoją wagę basik. Nie do wiary, że to wszystko z 12 cm...
Projekt prezentuję jako ciekawostkę, midwoofer pewnie wykorzystam w innej konstrukcji ale jeszcze nie wiem z jakim wysokotonowym.
Skomentuj