Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dość nietypowe kolumny (GDN16/50 + GTC11/100).

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dość nietypowe kolumny (GDN16/50 + GTC11/100).

Dzień dobry. To mój debiut na tym forum. Na dobry początek zaprezentuję swoje trzecie z kolei konstrukcje.
    Powstały one dość dawno - jakieś 8 lub 9 lat temu. Trochę się już moralnie postarzały, ale grają jak na początku - chyba dlatego, że je oszczędzam i nie kręcę gałą więcej niż do połowy (mam ONKYO TX-SV 444 i DX-7211).

Konstrukcja całkiem normalna, 18mm płyta wiórowa - z wyjątkiem może układu 2 wysokotonowych i zaokrąglonego wykończenia. Jest też pochylona przednia ściana.

Głośniki to GDN 16/50 - klasyk TONSILA trochę przeze mnie przerobiony (co widać na zdjęciach), wysokotonowy to też klasyk TONSILA - tekstylna kopułka GTC 11/100 (dawne oznaczenie GDWK 11/100,8) też trochę przezemnie przerobiony.
    Objętość kolumny wynosi ok 35l. netto, strojona na ok. 50hz. Zwrotnica 6db / 12 db z podziałem ok 2500hz, cewki powietrzne, kondensatory styrofleksowe.

Jeszcze przy okazji zamieszczę zdjęcie kolumn efektowych do mojego kina domowego.
    Zrobone na GDN 13/50 i GDWK 7/50 TONSILA.

Pozdrawiam forumowiczów.

bardzo podobaja mi sie te zaokraglone wierzcholki - kolor takze w moim guscie
    do tego pochylona scianka i czarne wykonczenie kantow...
    mozesz cos napisac o tym jak graja ? szczegolnie chodzi mi o te 2 wysokotonowe

p.s.
    co tam pisze na przodzie :P ?

[ Dodano: 2006-05-01, 21:37 ]
    moge powiedziec, iz konstrukcje jedna z najladniejszych na tym forum :)
    gratulacje

Skomentuj

czemu 2 wysokotonowce ?
      kopułki tych 16 50 wyglądają jak zamazane czarnym markerem :)

Skomentuj

Właśnie dlaczego da wysokotonowe?????

Skomentuj

W temacie wątku jest oczywiście błąd ma być GDN 16/50. Sorry.
          Na przedniej ściance jest takie umowne oznaczenie kolumn "K2".
          Nakładki przeciwpyłowe niskotonowych były polakierowane, tak jak membrany ale po tych 9 latach wyblakły, miały - taki trupi kolor. Tak je na szybko markerem zabarwiłem (nie jestem z tego dumny).
          Dwa wysokotonowe są z obawy przed przeciążeniem przy niskiej częstotliwości podziału (są trochę tłumione) a zbiegło się to również z problemem z zakupieniem wtedy kopułki GTC w wrsji 4 ohm.
          Gra to razem całkiem dobrze przy niewielkim tłumieniu wysokotonowych. Bas schodzi dość nisko a góra jest bez zastrzeń, dokładna i niekrzykliwa (cena tych tekstylnych kopułek jednak świadczy o jakości dźwięku).

Skomentuj

cena tych tekstylnych kopułek jednak świadczy o jakości dźwięku
            cena świadczy? hmm..
            modyfikacja markerem :)
            ogólnie to git stolarka, tyle.

Skomentuj

Bardzo efektowne. Można wiedzieć jak zrobiłeś zaokrąglenia :>?

Skomentuj

Modyfikacja niskotonowego oczywiście nie polegała na pociągnięciu nakładki przeciwpyłowej markerem - to taka amatorszczyzna i nie warto o niej gadać.
                Modyfikacja warta uwagi polegała na wycięciu oryginalnej wypukłej nakładki p.pyłowej (bardzo nieładnej bo posrebrzanej), polakierowaniu memrany natryskowo lakierem matowym i wklejeniu większej nakładki p.pyłowej odwrotnie. Teraz nakładka jest wklęsła -tak jak w TESLACH. Cały ten zabieg spowdował, że można na głośnik patrzeć bez obrzydzenia i chyba zwiększyła się nieco sztywność i waga membrany (f.rez. trochę niższa).
                Zaokrąglenia to dość misterna robota - naklejanie kilku warstw (o ile pamiętam to 9) grubej tektury namoczonych w wikolu aż do osiągnięcia grubości 18mm - bardzo czasochłonne.

Jeszcze na koniec trochę refleksji. Jak będę składał następne kolumny, to nie powtórzę już błedów z tych które prezentuję:
                1) głośnik wysokotonowy wystarczy jeden, dobrej firmy, np. scan speak przy odpowiednim filtrze,
                2) układ głoników 2 x 16cm lub 18cm + wysokotonowy Dappolito - symetryczne)
                3) zaokrąglenie trzeba "wpuszczać" stopniowo w płytę wiórową - nie może to być połączenie "na płasko" bo lub po latach może pęknąć lakier na tym składaniu - na jednym zdjęciu to wydać,
                4) na pewno pobawię się w frezowanie i wpuszczenie głośników w obudowę.

Skomentuj

Są extra, podnosisz poprzeczkę jakością wykonania.
                  Jeżeli chodzi o układ wysokotonowców, to nie jest to anormalne, firma WLM (niemiecki producent hiend) ma podobny układ, wykonany w sposób zapewniający ściśle określone relacje fazowe(oczywiście w celu lepszej prezentacji sceny, a nie jak u kolegi :) ) więc jest to rozwiązanie praktykowane i gdybym dysponował sprzętem pomiarowym, to chętnie bym to przećwiczył.
                  Z treści wynika, że zaskoczysz czymś więcej?

Skomentuj

Mi sie nie podoba. Przypominaja mi stare szafy grajace....

Skomentuj

raczej nietypowa konstrukcja ale ładnie zrobiona :)

Skomentuj

Efektowne i ladnie wykonane. Wszelkie kopuly, zaokraglenia itd niesymetrycznosci dobrze wplywaja na usztywnienie i fale w obudowie.
                        Mam zastrzezenia co do dwcch wysokotonowcow, gdyz zaklocone zostaje pole akustyczne przez niewlasciwe skupianie, co nawet niesamowita zwrotnica nie da sie skompensowac.
                        Czasem stosuje sie drugi uklad srednio, wysokotonowy na bocznej sciance, ale tylko pomiarami mozna dojsc do ladu z elektrycznym ukladem.
                        nie mniej jednak mam nadzieje ze w nastepnych konstrukcjach bedzie bardziej przemyslany uklad elektryczny.

Skomentuj

krzych.k, kup spray czarny i taśmę malarską i pryśnij na tego markera ze 2 cieniutkie warstwy bo aż coś się robi człowiekowi jak się patrzy na to :)

Skomentuj

Do kol. Takero. Już dawno miałem to zrobić (prysnąć lakierem nakładki) ale się mi dzidziuś urodził i czasu jak na lekarstwo. Ale zrobie to na pewno. Dzięki na konstruktywne uwagi. Pozdrawiam.

Skomentuj

Fajne kolumienki a najbardziej to mi się podoba to że kolumny sprawiają wrażenie jakby się do nas uśmiechały

Skomentuj

Trochę przekombinowane.

Nie rozumiem dlaczego rezystancja 8 om głośnika wysokotonowego zmuszała do zastosowania dwóch kopułek.

Skomentuj

Świetne kolumny, bardzo mi się podobają... Gratuluje świetnej roboty. Pozdrawiam

Skomentuj

dj_zibi, robisz moduly wzmacniaczy do subow daj znac moje gg 6619274 Mystik_REQ

Skomentuj

dwa głosniki wysokotonowe to nie jest zły pomysł, pod warunkiem że uzyskana w ten sposób charakterystyka kierunkowa nie jest dzielem przypadku, ale zamierzonym efektem. Można w ten sposób zmniejszyć odbicia wysokich tonów od sufitu i podłogi (co się czasem przydaje gdy nie można położyć "audiofilskiego" dywanu). Trzeba jednak wtedy pamiętać, że pozycja do odsłuchu nie jest dowolna, ale znajduje się w ściśle określonym miejscu (w pionie oczywiscie, bo w poziomie może być nawet trochę szerzej niż przy jednym głośniku).

Skomentuj

Z mojego długotrwałego ruszania mózgiem wynika że gdwk11/100 dobrze pracuje powyżej 4 khz. Mozna je tak zintegrować z gdn13/40/8 lub /2. W układzie 2.5 dr można osiągnąć podział 800 i 4000 hz. Co też planuje od dłuższego czasu i może wreszcie się zmobilizuję.
                                        Pomysł ze zwielokrotnianiem głosników wysokotonowych nie wydaje mi się szczęśliwy - aczkolwiek moze być przydatny w kinie domowym, jednak nie w takiej geometrii kolumny.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X