Pierwsze podejście do konstrukcji 3-drożnej. Celem jak zwykle były wyrównane charakterystyki spl oraz mocy akustycznej (power response).
Zastosowane przetworniki:
Próbowałem zrobić coś na bazie tego co miałem (wiadomo, inflacja ogranicza budżet na hobby). Na półce plątały mi się DC160-8 oraz RS100-4. Pomyślałem, że to dobra okazja żeby pokombinować ze wstęgą lub AMT bo średniotonowy jest przetwornikiem szerokopasmowym i można go filtrować wysoko.
Obudowa ze sklejki brzozowej 18mm o wymiarach zewnętrznych 185x395x293mm. Objętość dla woofera to około 12.5l, dla średnotonowego wydzielona jest zamknięta komora o objętości 1l. Bass-refleks dla woofera strojony na około 40Hz. Wytłumienie włókniną poliestrową.
Ze względu na asymetryczne rozmieszczenie przetworników względem środka pomiary zostały wykonane dla kątów 0-350 na obu orbitach (H i V). Bardzo przydało się uaktualnienie Clio Pocket do wersji 3. Jest tam funkcjonalność automatycznego zapisu pomiarów, która znakomicie ułatwia zbieranie charakterystyk poza osią również w przy zastosowaniu ręcznego stolika obrotowego.
Z autozapisem czy bez, trzeba się jednak trochę nachodzić. Jak sobie z ciekawości wyszacowałem, podczas sesji pomiarowej pokonuje się dystans rzędu 1.3km (36 pomiarów na orbitę x 2 orbity x 3 przetworniki x 3m odległości od stolika do laptopa + powrót).
Wszystkie 216 charakterystyk wciągnąłem do mojego softu, który wygenerował szereg rozwiązań. Jedno z rozwiązań przerzuciłem do VituixCad.
Obwody nie są skomplikowane, chociaż można je było jeszcze uprościć. Można było zrezygnować z gałęzi R7-C10, tworzącej pułapkę, usuwającą wyskok na charakterystyce woofera przy 3kHz. Szczyt tego wyskoku bez pułapki jest ponad 20dB niżej niż spl systemu i nie powinien być zauważalny.
Filtry zmontowałem na płytkach uniwersalnych z wytrawionymi wzdłuż całej płytki paskami ścieżek. Każdemu węzłowi przypisuje się jedną ścieżkę, co daje dużą elastyczność rozmieszczania elementów. Można to wykorzystać np. do porozsuwania cewek w celu zmniejszenia ryzyka sprzężeń pasożytniczych.
Filtry mocowane śrubą na podkładce antywibracyjnej.
Co do brzmienia... charakterystyki nie odbiegają zanadto od konstrukcji 2-drożnych, które wykonałem wcześniej (link) i styl brzmienia jest podobny również. Czy to oznacza, że nie warto było budować znacznie większych i trudniejszych do wykonania konstrukcji?... tego na razie bym nie powiedział, wydaje mi się że jest pewna dość istotna różnica, ale spróbuję to jeszcze potwierdzić dodatkowymi pomiarami.
Skomentuj