Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dzień dobry. SB16PFCR25-04 + SB26STCN-C000-4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Dzień dobry. SB16PFCR25-04 + SB26STCN-C000-4

Właściwie to ten post jest po to, żeby się przywitać. Nie wiedziałem gdzie to zrobić, więc piszę tu.

Dzień dobry, jestem Marcin, mieszkam w Warszawie, pierwszą kolumnę popełniłem w tym roku. Chciałbym się dowiedzieć na tym forum jak robić pomiary.
    Chcę pozdrowić wszystkich, którzy byli w pokoju diyaudio.pl na AVS, a szczególnie autora "Iglaków".

A teraz kolumny, które zrobiłem w wakacje:

Mam świadomości wielu błędów, które popełniłem, ale mimo wszystko proszę się nie hamować.

Objętość brutto ok 14,3 litra,
    BR strojony na 38 hz,
    Od wewnątrz wyłożony filcem poroso 2x10 mm i włożone trochę waty poliestrowej
    Wymiary zewnętrzne 36x21x29 cm

Grają rewelacyjnie :-)

2024-11-20 dodatkowy wykres (po skalibrowaniu mikrofonu):

Last edited by dj_flash; 20.11.2024, 19:03. Powód: Aktualizacja wykresu

Witamy na forum.
    Fajnie, że ktoś w ogóle chce jeszcze coś samemu robić.
    Rzeczywiście kolumny specyficzne, zwłaszcza zwrotnica. Ja bym podobną charakterystykę uzyskał inaczej.
    ie to, żebym się czepiał. Skoro lubisz dużo góry i tak brzmi ok, to wszystko w porządku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
      Rzeczywiście kolumny specyficzne, zwłaszcza zwrotnica. Ja bym podobną charakterystykę uzyskał inaczej.
      W jakim sensie specyficzna?

Skoro lubisz dużo góry i tak brzmi ok, to wszystko w porządku
      Mam dość mocno wytłumiony pokój i góry potrzeba mi trochę więcej, ale też lubię...

Skomentuj

Witamy na forum.
        Fajnie, że ktoś w ogóle chce jeszcze coś samemu robić.
        ie to, żebym się czepiał. Skoro lubisz dużo góry i tak brzmi ok, to wszystko w porządku.
        Przy tak bogatym rynku wtórnym całe diy mija się totalnie z celem.Za cenę kompletu przeciętnych głośników z których tak do końca nie wiadomo co wyjdzie można kupić dobrej klasy podłogówki Elac,Canton i w razie niepowodzenia jest duża szansa odsprzedaży przy niewielkiej stracie co przy konstrukcji diy jest niemal nie możliwe.Diy było dobre w czasach Igoda,były tanie Tesle,Alphardy a i nawet elementy do zwrotnic nie rujnowały kieszeni.Teraz jest to całkowicie pozbawione sensu ekonomicznego.

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto Zobacz posta
          .Teraz jest to całkowicie pozbawione sensu ekonomicznego.
          Jeżdżenie na nartach też jest ekonomicznie nieuzasadnione.

Ja wywaliłem sporo kasy na kolumny, a po pierwszych zachwytach okazało się, że jednak to nie to.
          Skoro mam narzędzia i parę rąk, to dlaczego nie zrobić sobie samemu kolumn, które brzmią tak jak potrzebuję - szczególnie, że daje to sporo satysfakcji.

Skomentuj

Alphardy
            To chyba nie na tym forum.

Skomentuj

Przy tak bogatym rynku wtórnym całe diy mija się totalnie z celem.Za cenę kompletu przeciętnych głośników z których tak do końca nie wiadomo co wyjdzie można kupić dobrej klasy podłogówki Elac,Canton i w razie niepowodzenia jest duża szansa odsprzedaży przy niewielkiej stracie co przy konstrukcji diy jest niemal nie możliwe.Diy było dobre w czasach Igoda,były tanie Tesle,Alphardy a i nawet elementy do zwrotnic nie rujnowały kieszeni.Teraz jest to całkowicie pozbawione sensu ekonomicznego.
              „Sa rzeczy, które warto i które się opłaca ale nie wszystko co się opłaca warto i nie wszystko co warto się opłaca…”

w DIY na dzień dzisiejszy NIE wykonuje się dla oszczędności jak 20 lat temu, a dla satysfakcji i nauki z wykonanej pracy.

Witamy nowego kolegę na forum i życzymy kolejnych konstrukcji!
              Last edited by Pteterycz; 31.10.2024, 09:07.
              DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_flash Zobacz posta
                Właściwie to ten post jest po to, żeby się przywitać. Nie wiedziałem gdzie to zrobić, więc piszę tu.

Dzień dobry, jestem Marcin, mieszkam w Warszawie, pierwszą kolumnę popełniłem w tym roku. Chciałbym się dowiedzieć na tym forum jak robić pomiary.
                Chcę pozdrowić wszystkich, którzy byli w pokoju diyaudio.pl na AVS, a szczególnie autora "Iglaków".

Mam świadomości wielu błędów, które popełniłem, ale mimo wszystko proszę się nie hamować.

BR strojony na 38 hz,

Witamy Marcinie!

Miło zobaczyć nowych użytkowników, którzy nadal wspierają środowisko Diy :)

Zbudowałeś ciekawe kolumny. Chwali się, że zabrałeś się za pomiary i symulacje w VituixCAD. Jeśli chciałbyś nauczyć się dokładnych pomiarów, a właściwie poznać ścieżkę pomiarową, jaką dzisiaj wykorzystują bardziej zaawansowani użytkownicy, to zachęcam do przeanalizowania tutoriali pomiarowych, które autor Vituixa zamieścił na swojej stronie. Od siebie polecam wykorzystanie programu ARTA, ale tutoriale są również do kilku innych. Niezbędne będzie zbudowanie prostego stolika obrotowego.

W razie jakiś wątpliwosci - pytaj śmiało. Chętnie pomożemy.

Dziękuję za pozdrowienia!

Skomentuj

Kurcze, chyba się nie zgodzę. Mamy dzisiaj świetne czasy na Diy, ponieważ dostajemy ogromna dostępność sprzętu, głośników, materiałów do budowy, informacji w internecie, masa tutoriali. Do tego sprzęt pomiarowy w zasięgu reki, a nasze wypłaty pozwalają na zakup czegoś więcej niz tweeter Tesli, woofery firmy 888, czy perszing Tonsila.

Jedyne czego potrzebujemy, to chęci i czas na to wspaniale hobby. :)

Skomentuj

Oj nie kolego umberto. Żeby było tak jak piszesz to trzeba mieć szczęście. To już nie są czasy, że za 500 zł dało się kupić parę Tannoy M1, które jak na swoją cenę grały świetnie. Sporo kolumn które wymieniłeś gra paskudnie. Mają zamontowane najtańsze blaszaki bez zwrotnic. Miałem u siebie do zrobienia normalnych zwrotnic tanie Taga Harmony, Cantony i coś tam dało się poprawić, ale dopiero wymiana głośników dałaby pożądany efekt.
                    Najtańszy SB z serii PFC jest wielekroć lepszym głośnikiem niż to co montuje się w tanich masówkach.

Wracając do tego tematu. Specyficzna zwrotnica w tym sensie, że zastosowałeś pułapkę rlc na skraju filtra dolnoprzepustowego. Ale to chyba kwestia niedokładnych pomiarów.

Skomentuj

Wracając do tego tematu. Specyficzna zwrotnica w tym sensie, że zastosowałeś pułapkę rlc na skraju filtra dolnoprzepustowego. Ale to chyba kwestia niedokładnych pomiarów.
                      Powtarzalność pomiarów to jest niestety dramat, ale zawsze wychodziło mi spore podbicie w okolicach 1khz, co tłumaczyłem sobie jako wpływ obudowy... No i pierwsza zwrotnicy przycinała niskotonowy trochę wyżej (cewka 0,82mH), dlatego ta "górka" wyglądała dość słabo na wykresie.

Skomentuj

Dzień dobry bardzo dobrze wyglądają. Co to za fornir? Wygląda naprawdę ciekawie. Czym jest wykończony?
                        W służbie amplifikacji

Skomentuj

Zamieszczone przez Wilczan Zobacz posta
                          Dzień dobry bardzo dobrze wyglądają. Co to za fornir? Wygląda naprawdę ciekawie. Czym jest wykończony?
                          Dzięki. Jest parę niedociągnięć, szczególnie z lakierowaniem miałem problem, ale teraz już przeszedłem na lakier ICA i powinno być dużo lepiej.
                          Fornir Wenge WE-2010 od California Trading.

Skomentuj

Też się nad nim zastanawiałem niedawno. U ciebie wygląda kilka poziomów lepiej, niż na ich stronie:)
                            W służbie amplifikacji

Skomentuj

Zamieszczone przez Wilczan Zobacz posta
                              Też się nad nim zastanawiałem niedawno. U ciebie wygląda kilka poziomów lepiej, niż na ich stronie:)
                              Lakier mocno podbija barwę. Kupiłem dwa inne + ten venge dodatkowo, przeceniony "outletowy" - okazał się najładniejszy.

Skomentuj

tak samo jak gotowanie w domu, przecież tylko kucharz w restauracji wie jak przyprawiać posiłki żeby zaspokoić Twoje upodobania

Skomentuj

Zamieszczone przez Dudeusz Zobacz posta

tak samo jak gotowanie w domu, przecież tylko kucharz w restauracji wie jak przyprawiać posiłki żeby zaspokoić Twoje upodobania
                                  Problem jest teraz taki, że kucharz już nawet nie podaje soli i pieprzu - nie licząc naprawdę drogich dań takich jak Tannoy Super Gold Monitor.

Skomentuj

. Specyficzna zwrotnica w tym sensie, że zastosowałeś pułapkę rlc na skraju filtra dolnoprzepustowego. Ale to chyba kwestia niedokładnych pomiarów.
                                    Dokładnie taki sam myk zastosował Gravesen w 2-way na ośmioomowym illuminatorze 18wu
                                    chcąc obniżyć zakres ok 1`khz
                                    nie ma w tym nic szczególnego czy złego

Skomentuj

Witamy na forum.
                                      Skoro lubisz dużo góry i tak brzmi ok, to wszystko w porządku.

wykres wygląda tak ze względu na specyfikę pomiaru bramkowanego. rzeczywisty pomiar dotyczy pasma od ok 500Hz do 20kHz

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_flash Zobacz posta

BR strojony na 38 hz,

Gratuluję projektu.
                                        Jedna uwaga. pułapki w paśmie od 1kzh do 4khz dobrze by były delikatne w działaniu bo ucho w tym zakresie jest wrażliwe,przy takiej górce na 1khz lepiej najpierw zacząłbym wcześniej filtrację czyli zwiększył cewkę szeregową low pass górka na 1kzh byłaby mniejsza i nie musiałbyś tak ostro jej ciąć.
                                        Z drugiej strony jeśli jesteś zadowolony z dźwięku to naprawdę jest to najważniejsze i nie ma sprawy

Skomentuj

Czaruję...
                                        X