Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Weryfikacja doboru głośników do konstrukcji 4-drożnej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Weryfikacja doboru głośników do konstrukcji 4-drożnej

Zainspirowany przez znajomego i jego nowe odgrody, postanowiłem w końcu rzucić się na projekt ostateczny (dla mnie). Kilka lat temu rozkminiałem jak zrobić stateczne 3-drogi z większym niskotonowcem i zawsze wychodziło jakieś ale...
    Znajomy już stworzył przepiękne odgrody 4-drożne (a i tak są wspomagane subwooferem) bazujące na berylowych kopułkach BlieSMa. Ja chcę użyć nieco tańszych wersji kopułki średniotonowej BlieSMa w wersji TeXtreme. Całość ma być sterowana z miniDSP Flex Eight i zasilana aktywnie. Do strojenia oczywiście pojawi się ktoś obeznany w temacie i pomoże.

Szykuję się do kompletowania zestawu głośników i na dziś wygląda on tak (taki prawie TeXtreme team):
    Bas: SB SB42FHCL75-6 - ciekawy głośnik ze sztywną membraną - można go ciągnąć w okolice 300 Hz (planowana obudowa zamknięta i cięcie w okolicach 150Hz)
    Niskie-średnie: Satori MW19TX-8 7,5" wersja z membraną TeXtreme. (planowany podział 150Hz do ok. 600Hz)
    Średnica: BlieSMa M74T-6 wersja z membraną TeXtreme (planowany podział 600Hz do ok. 3500Hz)
    Wysokie: SATORI TW29TXN-B-8 wersja z membraną TeXtreme (planowany podział od ok. 3500Hz)

Zastanawiam się czy na wysokie nie lepiej np. BlieSMa T25B-6 (Beryl)? Bo chyba 34mm BlieSMa T34B-4 to będzie niepotrzebnie duża kopułka (przy współpracy ze średniotonową)?
    Wydaje mi się, że niskie-średnie Satori MW19TX-8 7,5" będzie dobrym wyborem. Brałem pod uwagę wersję 6,5" ale wydała mi się za mała. Może warto rozważyć inny głośnik?
    Last edited by niezniszczalny; 18.01.2025, 12:13.

Niesamowite jak Textreme zyskuje na popularności.Nawet nie wiedziałem że BlieSma Też robi TX
    Jest jeszcze kopułka TX od Scana - wizualnie może lepiej Ci podejdzie, ostatnio kupiłem do projektu z Kulami i sam jestem ciekawy jak z porónaniu z weteranem na Rynku od SB
    D3004/606200

Skomentuj

Zamieszczone przez Zap Projekt Zobacz posta
      Niesamowite jak Textreme zyskuje na popularności.Nawet nie wiedziałem że BlieSma Też robi TX
      Jest jeszcze kopułka TX od Scana - wizualnie może lepiej Ci podejdzie, ostatnio kupiłem do projektu z Kulami i sam jestem ciekawy jak z porónaniu z weteranem na Rynku od SB
      D3004/606200
      O też fajna - nieduża kopułka z Textreme. Wiadomo jak to gra i jak wypada w pomiarach?
      BlieSma zrobiła nawet 142mm kopułkę z TexTreme... na zakres 180 Hz - 2800 Hz
      https://audio-hi.fi/en/bliesma_m142t-6-p-5389.html
      Last edited by niezniszczalny; 18.01.2025, 16:11.

Skomentuj

https://hificompass.com/en/reviews/b...-dome-midrange
        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez niezniszczalny Zobacz posta

O też fajna - nieduża kopułka z Textreme. Wiadomo jak to gra i jak wypada w pomiarach?
          BlieSma zrobiła nawet 142mm kopułkę z TexTreme... na zakres 180 Hz - 2800 Hz
          https://audio-hi.fi/en/bliesma_m142t-6-p-5389.html
          Jeszcze nie wiem - sporo niższa czułość ale to norma przy podejściu do kopułek Scana - będę aplikował w pewnej komercyjnej konstrukcji w tym roku.
          Jest mała i jest tańsza od SB i Seasa a to już 2 zalety - jak zagra może być ciekawym wyborem i alternatywą.

Ciekawostką pomijając kilku mniej znanych i dostępnych wytwórców głośników na membranach TeXtreme którzy jak da się zauważyć robią napewno OEM dla kilku ultra drogich producentów kolumn, może być np. sposób adaptacji tego materiału jako membrany. SB robi tak że łączenie nazwijmy to splotów materiału jest dokładnie w centrum membrany, Scan narazie tylko w kopułkach robi Środek "kwadratu" w centrum a Seas jakby kroił w kliny i sklejał, BlieSma po zdjeciach wygląda na podobne podejście do SB w.w OEM z przykładów jak np. Rockport ma podobnie jak w Satori.

Wiem napewno że brzmienie TeXtreme bardzo mi leży i często stosuje i polecam.
          Last edited by Zap Projekt; 18.01.2025, 17:44.

Skomentuj

Czy ta duża kopułka BlieSMa M142T-6 daje jakieś koszyści ponad klasyczny głośnik jak Satori MW19TX-8 7,5"?
            Niby można by połączyć SB SB42FHCL75-6 z BlieSMa M142T-6 i SATORI TW29TXN-B-8 i zrobić 3 drogi (podziały 200 Hz / 2500 Hz) ale jakoś przekonania nie mam. Kosztowo jeszcze drożej, bo ok 17,5 tys. pln vs ok. 15 tys. pln.
            Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
            X