Cześć wszystkim.
Wreszcie dojechałem do końca projektu i udało się :]
Baza to projekt z
https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...wel_luk1/page4
z uwzględnieniem zmiany zwrotnicy, którą dokonał autor na końcu swojego projektu.
Tu od razu podziękowania dla autora Pawła, gdyż sporo niuansów pomógł wyjaśnić laikowi :)
Skrzynki nie są pochylone, brak zgody żony - mam 4m do odsłuchu wiec nie protestowałem i w sumie dobrze.
Fornirowanie liśćmi dębu naturalnego, woskowane 2x (Fiddes). (zdecydowanie proponuję kupić szersze liście żeby chociaż na front i tył i spod i gorę od razy kleić liście bez ich łączenia)
Skrzynki są 1.5 cm szersze (bo chciałem więcej miejsca na maskownice) i 5 cm wyższe z uwag na brak stopy i nóżek
Skrzynki wykonane z 18mm MDF, a nie 22 mm.
Nie dawałem wytłumienia bitumicznego - za to użyłem 2x grubsza mate filcową 2cm (a nie 1cm) i grubsza wełnę akustyczną 5cm (a nie 4cm).
Postanowiłem sam wykonać złącza wraz z czarną tacka, by trochę przyoszczędzić (zamówiona na ale-drogo pleksii 2mm wraz z wycięciami).
Ramki maskownic wykonane z 9 mm MDF.
Ramki maskownic maja po 4 szt magnesów neodymowych i takie same 4 są w skrzynkach głośników (same podkładki metalowe w ramkach nie zdały egzaminu - słabo przyciągały)
Zwrotnice postanowiłem wykonać na PCB a nie formatce ze sklejki (nie mogłem sobie na to pozwolić skoro potrafię lutować i wytrawiać płytki). Nie chciało mi się uruchamiać narzędzi do projektowania płytek, wiec w ruch poszedł flamaster :)
Sciezki inaczej prowadziłem niż autor bazowego projektu ( zastosowałem duże pole wspólnej masy).
Otwory od razu wycinałem a potem frezarką sam fornir jak zakleiłem otwory fornirując.
Dodatkowo zagłębienia tez fornirowałem i podklejałem zeby wyeliminować wszelkie szczeliny miedzy głośnikami a otworem.
Podkleiłem delikatnie zagłębienia żeby głośniki idealnie były licowane z frontem.
Nad stopkami nadal myślę czy wykonać/zamontować i jakie.
Przyznam się ze nie spodziewałem się, że tyle roboty z tym będzie. Dlatego każdemu kto zamierza swój czas poświecić audio "pasji" to radzę zastanowić się nie dwa trzy razy :) A tym co już wykonali i są zadowoleni to niezmiernie gratuluje
Koszt całości 6830 zł. Czy dużo czy mało - nie wiem.
Na pewno można taniej mając tańsze elementy.
A tu poszczególne elementy:
Czarne tacki pod złącza: 2szt 30zł (można 2x taniej bez wyciec kupić i samemu wiercić)
Olejowsk Fiddes Hard Wax Oil Deep Mat 250ml - 85zł (bo taki mam na stole w jadalni i chciałem tez biurko syna pomalować:)
Gąbka ścierna 4szt - 6zl
Klej montażowy Pattex universal clasic 2x 800ml - 100 zł (jedna puszka prawie starczyła :/ )
Magnesy neodymowe 10x5 8szt - 30zl (myślę, że można mniejsze kupić)
Tonsil materiał maskownicy i klej 0.5 x 2m - 45zł
Laminat PCB 6x25cm 2x - 37 zł
Port BR 70x160mm - 23zl (skrócony do 14cm)
Wata akustyczna 5cm 1m2 - 68zl
Mata filcowa 1m2 2cm - 70zl
MDF 18mm cala płyta, ciecie na wymiar - 532 zl
MDF 9mm formatka - 30zl
Fornir dab naturalny 9 liści (16cm x 270cm) - 230zl
Farba czarna mat próbnik 2x - 14zł
Cewka powietrzna 0,300mH - 0,18 Ohm - 1,20mm 2 szt.
Cewka powietrzna 0,330mH - 0,445 Ohm - 0,70mm 4 szt.
Cewka powietrzna 0,360mH - 0,525 Ohm - 0,70mm 2 szt.
Cewka powietrzna 0,820mH - 1,350 Ohm - 0,50mm 2 szt.
Cewka powietrzna 1,000mH - 0,300 Ohm - 1,40mm 2 szt.
Cewka rdzeniowa 3,300mH - 0,38 Ohm - 1,20mm 2 szt.
Kondensator Jantzen Audio Cross-cap 4,70uF 2 szt.
Kondensator Jantzen Audio Cross-cap 6,80uF 2 szt.
Kondensator Jantzen Audio Cross-cap 8,20uF 2 szt.
Kondensator Jantzen Audio Cross-cap 10,00uF 4 szt.
Kondensator Jantzen Audio Cross-cap 12,00uF 2 szt.
Kondensator Jantzen Audio Cross-cap 15,00uF 2 szt.
Kondensator Mundof Ecap 100VDC 68,00uF 2 szt.
Rezystor Ty-Ohm SUPERES 0,82ohm 1% 5W 2 szt.
Rezystor Ty-Ohm SUPERES 1,20ohm 1% 10W 2 szt.
Rezystor Ty-Ohm SUPERES 1,50ohm 1% 5W 4 szt.
Rezystor Ty-Ohm SUPERES 2,00ohm 1% 10W 2 szt. (opcjonalny)
Rezystor Ty-Ohm SUPERES 5,10ohm 1% 5W 2 szt.
Rezystor Ty-Ohm SUPERES 6,80ohm 1% 5W 2 szt.
Rezystor Ty-Ohm SUPERES 15,00ohm 1% 5W 2 szt.
Głośnik SB Acoustics SATORI TW29RN-B 2 szt.
Głośnik SB Acoustics SATORI MW19P-8 4 szt.
Przewlekany punkt lutowa do połączeń wewnętrznych 30 szt.
Wkręty 4/25/8mm grzybkowe 50szt.
Gniazda głośnikowe M6-27N (czerwony + czarny) 2 para
Całość powyższych elementów to ok 5500zł
Jak ktoś nie ma kabli lub złączek kontenerów trzeba doliczyć.
Co do dźwięków jakie słyszy moje ucho z tych głośników - melomanem nie jestem
Dlatego od razu napisze, że jestem w pełni zadowolony jak na ten moment. Nie mam też do czego porównać, bo nigdy nie miałem takich kolumn.
Wokal i średnie wyraźne, bas wystarczający jak na moje 30m2 salonu. Nie mam żadnego amplitunera stereo czy amplitunera pod 4 Ohm, żeby "docisnąć" kolumny wiec to co popróbowałem "słyszeć" na moim Marantz'ie sr6006 (110W / kanał dla 8 Ohm) to w zupełności wystarczy mi.
Tak czy inaczej za niedługo będę kontynuował moją przygodę o rozbudowę o głośnik centralny. Skrzyneczkę już robiłem od razu przy tych kolumnach i liście forniru też specjalnie kupowałem na centralny. Podobnie z tkaniną i wełnami i PCB.
Jak macie jakieś pytania śmiało pytajcie.

Wreszcie dojechałem do końca projektu i udało się :]
Baza to projekt z
https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...wel_luk1/page4
z uwzględnieniem zmiany zwrotnicy, którą dokonał autor na końcu swojego projektu.
Tu od razu podziękowania dla autora Pawła, gdyż sporo niuansów pomógł wyjaśnić laikowi :)
Skrzynki nie są pochylone, brak zgody żony - mam 4m do odsłuchu wiec nie protestowałem i w sumie dobrze.
Fornirowanie liśćmi dębu naturalnego, woskowane 2x (Fiddes). (zdecydowanie proponuję kupić szersze liście żeby chociaż na front i tył i spod i gorę od razy kleić liście bez ich łączenia)
Skrzynki są 1.5 cm szersze (bo chciałem więcej miejsca na maskownice) i 5 cm wyższe z uwag na brak stopy i nóżek
Skrzynki wykonane z 18mm MDF, a nie 22 mm.
Nie dawałem wytłumienia bitumicznego - za to użyłem 2x grubsza mate filcową 2cm (a nie 1cm) i grubsza wełnę akustyczną 5cm (a nie 4cm).
Postanowiłem sam wykonać złącza wraz z czarną tacka, by trochę przyoszczędzić (zamówiona na ale-drogo pleksii 2mm wraz z wycięciami).
Ramki maskownic wykonane z 9 mm MDF.
Ramki maskownic maja po 4 szt magnesów neodymowych i takie same 4 są w skrzynkach głośników (same podkładki metalowe w ramkach nie zdały egzaminu - słabo przyciągały)
Zwrotnice postanowiłem wykonać na PCB a nie formatce ze sklejki (nie mogłem sobie na to pozwolić skoro potrafię lutować i wytrawiać płytki). Nie chciało mi się uruchamiać narzędzi do projektowania płytek, wiec w ruch poszedł flamaster :)
Sciezki inaczej prowadziłem niż autor bazowego projektu ( zastosowałem duże pole wspólnej masy).
Otwory od razu wycinałem a potem frezarką sam fornir jak zakleiłem otwory fornirując.
Dodatkowo zagłębienia tez fornirowałem i podklejałem zeby wyeliminować wszelkie szczeliny miedzy głośnikami a otworem.
Podkleiłem delikatnie zagłębienia żeby głośniki idealnie były licowane z frontem.
Nad stopkami nadal myślę czy wykonać/zamontować i jakie.
Przyznam się ze nie spodziewałem się, że tyle roboty z tym będzie. Dlatego każdemu kto zamierza swój czas poświecić audio "pasji" to radzę zastanowić się nie dwa trzy razy :) A tym co już wykonali i są zadowoleni to niezmiernie gratuluje

Koszt całości 6830 zł. Czy dużo czy mało - nie wiem.
Na pewno można taniej mając tańsze elementy.
A tu poszczególne elementy:
Czarne tacki pod złącza: 2szt 30zł (można 2x taniej bez wyciec kupić i samemu wiercić)
Olejowsk Fiddes Hard Wax Oil Deep Mat 250ml - 85zł (bo taki mam na stole w jadalni i chciałem tez biurko syna pomalować:)
Gąbka ścierna 4szt - 6zl
Klej montażowy Pattex universal clasic 2x 800ml - 100 zł (jedna puszka prawie starczyła :/ )
Magnesy neodymowe 10x5 8szt - 30zl (myślę, że można mniejsze kupić)
Tonsil materiał maskownicy i klej 0.5 x 2m - 45zł
Laminat PCB 6x25cm 2x - 37 zł
Port BR 70x160mm - 23zl (skrócony do 14cm)
Wata akustyczna 5cm 1m2 - 68zl
Mata filcowa 1m2 2cm - 70zl
MDF 18mm cala płyta, ciecie na wymiar - 532 zl
MDF 9mm formatka - 30zl
Fornir dab naturalny 9 liści (16cm x 270cm) - 230zl
Farba czarna mat próbnik 2x - 14zł
Cewka powietrzna 0,300mH - 0,18 Ohm - 1,20mm 2 szt.
Cewka powietrzna 0,330mH - 0,445 Ohm - 0,70mm 4 szt.
Cewka powietrzna 0,360mH - 0,525 Ohm - 0,70mm 2 szt.
Cewka powietrzna 0,820mH - 1,350 Ohm - 0,50mm 2 szt.
Cewka powietrzna 1,000mH - 0,300 Ohm - 1,40mm 2 szt.
Cewka rdzeniowa 3,300mH - 0,38 Ohm - 1,20mm 2 szt.
Kondensator Jantzen Audio Cross-cap 4,70uF 2 szt.
Kondensator Jantzen Audio Cross-cap 6,80uF 2 szt.
Kondensator Jantzen Audio Cross-cap 8,20uF 2 szt.
Kondensator Jantzen Audio Cross-cap 10,00uF 4 szt.
Kondensator Jantzen Audio Cross-cap 12,00uF 2 szt.
Kondensator Jantzen Audio Cross-cap 15,00uF 2 szt.
Kondensator Mundof Ecap 100VDC 68,00uF 2 szt.
Rezystor Ty-Ohm SUPERES 0,82ohm 1% 5W 2 szt.
Rezystor Ty-Ohm SUPERES 1,20ohm 1% 10W 2 szt.
Rezystor Ty-Ohm SUPERES 1,50ohm 1% 5W 4 szt.
Rezystor Ty-Ohm SUPERES 2,00ohm 1% 10W 2 szt. (opcjonalny)
Rezystor Ty-Ohm SUPERES 5,10ohm 1% 5W 2 szt.
Rezystor Ty-Ohm SUPERES 6,80ohm 1% 5W 2 szt.
Rezystor Ty-Ohm SUPERES 15,00ohm 1% 5W 2 szt.
Głośnik SB Acoustics SATORI TW29RN-B 2 szt.
Głośnik SB Acoustics SATORI MW19P-8 4 szt.
Przewlekany punkt lutowa do połączeń wewnętrznych 30 szt.
Wkręty 4/25/8mm grzybkowe 50szt.
Gniazda głośnikowe M6-27N (czerwony + czarny) 2 para
Całość powyższych elementów to ok 5500zł
Jak ktoś nie ma kabli lub złączek kontenerów trzeba doliczyć.
Co do dźwięków jakie słyszy moje ucho z tych głośników - melomanem nie jestem

Wokal i średnie wyraźne, bas wystarczający jak na moje 30m2 salonu. Nie mam żadnego amplitunera stereo czy amplitunera pod 4 Ohm, żeby "docisnąć" kolumny wiec to co popróbowałem "słyszeć" na moim Marantz'ie sr6006 (110W / kanał dla 8 Ohm) to w zupełności wystarczy mi.
Tak czy inaczej za niedługo będę kontynuował moją przygodę o rozbudowę o głośnik centralny. Skrzyneczkę już robiłem od razu przy tych kolumnach i liście forniru też specjalnie kupowałem na centralny. Podobnie z tkaniną i wełnami i PCB.
Jak macie jakieś pytania śmiało pytajcie.

Skomentuj