Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Morel Supreme ST1048, Visaton AL130, Visaton TIW200 mój DIY-END.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] Morel Supreme ST1048, Visaton AL130, Visaton TIW200 mój DIY-END.

Głośniki leżały w szafie kilka lat. Zawsze było coś ważniejszego do zrobienia. Motywacja do skończenia projektu pojawiła się w momencie wyprowadzki syna do własnego M. Syn dostanie mój aktualny zestaw kolumn na Usherach 8948 i 9550.

Zwrotnice do opisywanego zestawu projektował pawel_luk
    I oczywiście nie mogę wrzucić obrazów z miniaturkami. Podrzucam linki z uploadera:

https://diyaudio.pl/i/22739/252785ba...1744012630.jpg

https://diyaudio.pl/i/22739/a31063a0...1744012631.jpg

https://diyaudio.pl/i/22739/f0ee6525...1744012633.jpg

Paweł najwyżej wrzuci wam swoje fotki z etapu pomiarów i projektowania (jak będzie chciał )

Kolumny napędzane są zestawem DAC Holgina + pre a w zasadzie bufor Aikido+ wzmacniacz forumowy klon E450 z zasilaczem rozbudowanym o CAP-m Borysa.

Na początek musze pochwalić robotę, którą wykonał twórca projektu zwrotnicy. Co prawda kompromisów nie było, ale jak już poszła krowa to i ciele też może iść. Elementy zwrotnicy kpl stereo kosztowały 1500 pln.

Co do grania w porównaniu z poprzednimi kolumnami sama scena raczej się nie zmieniła. Za to szczegółowość, detaliczność wzrosły znacząco plus oczywiście rozszerzenie dolnego pasma przenoszenia. Średnie tony a zwłaszcza damskie wokale i instrumenty dęte są przecudne. Bas z TIWa jest -no cóż zawsze myślałem, że to jakiś taki twardy będzie z głośnika w zasadzie subwooferowego. Ale nie: jest bardzo ciepły, gładki a jednocześnie dobrze kontrolowany.
    W sobotę zaprosiłem kumpla co jest muzykiem, kompozytorem, realizatorem czyli wszystko w jednym. Tworzy, realizuje, nagrywa, miksuje więc nie ma co jest bardzo osłuchany.
    Na dzień dobry pochwalił równowagę pasma co z resztą potwierdza charka zestawu. Po jakimś czasie w zasadzie rozmowy ze słuchaniem w tle stwierdził, że przy głośności pozwalającej na normalną rozmowę bez podnoszenia głosu, szczegółowość i detaliczność jest dużo lepsza niż u niego na monitorach przy głośniejszym odsłuchu. Ja też to odczułem znacząco po zmianie kolumn.
    Co do szczegółów wykonawczych to co z pamięci:
    Obudowa: przednia ścianka 2*18 mm mdf, tylna ścianka 18 mm mdf, Środek użebrowany i na to naklejone klejem poliuretanowym boki warstwami z płyty HDF 3 mm chyba 6 warstw, komora TIWa ok 40 l strojona sam nie wiem na jaką częstotliwość ostatecznie to wyszło (Paweł niech się wypowie - jak będzie chciał) ale rura taka: MONACOR BR-70HP 21,5cm- nie skracana.
    Fornir mahoń z jasnymi elementami klonowymi - niestety nie wyszło mi to tak do końca perfekcyjnie jak chciałem, ale nie to jest dla mnie najważniejsze. Lakier głęboki mat.
    Nóżki zrobiłem sam z ameliniowych płaskowników, które wyciąłem, wyszczotkowałem, powierciłem pogwintowałem. Kolce z podstawkami kupiłem.
    Jeszcze jedna uwaga: kolumny wyszły sumarycznie trochę wyższe niż standardowe. Wysokotonówka jest powyżej moich uszu jak siedzę jakieś 8 cm. Podnosząc swoje "siedzenie" do poziomu takiego ja powinno być czyli ucho na poziomie wysokotonówki, żadnych różnic w odsłuchu nie stwierdziłem co tylko świadczy o jakości projektu zwrotki.
    Jeszcze raz pochwała i podziękowania dla Pawła za naprawdę dobrze wykonaną robotę za nieduże pieniądze.
    Paweł dodaj może parę słów od siebie co i jak to wszystko wyszło. Ty wiesz dużo więcej na ten temat niż ja.
    Pozdrawiam.

PS W tym układzie mogę z całą stanowczością powiedzieć, że moja droga DIY home audio została zakończona. Nic więcej mi nie potrzeba. Została mi tylko przebudowa wzmaka gitarowego, ale to jest inna para kaloszy. Pozdrawiam.
    Last edited by lokiec3; Dzisiaj, 10:02.
Czaruję...
X