Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe made by Luke (Tesla + Visaton)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny podłogowe made by Luke (Tesla + Visaton)

Kolumny DIY Made By Luke
    Witam. Poniżej przedstawiam swoją pierwszą konstrukcję DIY, skończoną w dniu 23 V 2006.

Założenia:
    -tani zestaw stereo, który będzie wystarczył do słuchania muzyki bez wsparcia subwoofera

Konstrukcja:
    -Głośniki: nie mając dużych zasobów pieniężnych musiałem wybierać pomiędzy produktami z niższej półki. Tak oto wybór padł na:

-Tesla ARN 226-07/8 -w sekcji niskotonowej. Cóż można o niej powiedzieć, napewno nic złego. Średnica kosza 22,6 cm, 70W RMS, efektywność na poziomie 88db. Jak na tą średnicę, Tesla potrafi zejść całkiem nisko. Miękkie zawieszenie nadaje się jedynie do spokojnego słuchania muzyki, jest zbyt miękkie na imprezy, Xdam wynosi ok 15mm w jedną stronę. Trzeba więc iść na kompromis: albo słuchamy umiarkowanie i pozwalamy sobie na podbicie basu, albo słuchamy głośno bez podbicia basów oraz bez puszczania bass testów. Cena jest bardzo atrakcyjna: 40zł w www.empire.com.pl

-Tesla ARN 150-60/8 -w sekcji średniotonowej. Pierwsze co się nasuwa, to dlaczego dałem do sekcji średniotonowej głośnik nisko-średniotonowy? Początkowo miał być średniotonowy ARX 150-25/8 jednak jest to model dosyć wadliwy, ulegał uszkodzeniu po krótkim czasie użytkowania. ARN 150-60/8 bardzo poprawnie odtwarza śrenie tony i bez problemu "ciągnie" do 8kHz bez wyraźnego spadku efektywności. Dodatkowo można go ciąć bardzo nisko, w końcu to nisko-średnio tonowiec. Ciekawostką jest ekranowany układ magnetyczny. Cena: 30zł w www.empire.com.pl

-Visaton SC10N8 - w sekcji wysokotonowej. Jak za tą cenę- rewelacja. Głośnik ma bardzo przyjemne brzmienie, nie jest piskliwy, nie drażni uszu, dźwięki wydobywające się z niego szybko "wpadają w ucho". Można go ciąć od 3kHz/12db/oct, wtedy jego moc nominalna wynosi 50W przed filtrem. Głośnik ekranowany magnetycznie.
    Cena: 52zł (promocja) w www.grelton.mycom.pl

-Zwrotnica: nie chciałem kupować gotowej zwrotnicy, więc spróbowałem swoich sił i zbudowałem ją samemu. Niestety, nie robiłem pomiarów gdyż nie miałem możliwości sprzętowych, jednak zrotnica jest dobrana dosyć optymalnie, pochodzi z bardzo podobnego zestawu. Oryginalny schemat i wartości elementów dostępne na stronie www.amplion.wz.cz
    Podział i stromości filtrów to: 600/3200Hz 12/12/18/12db.
    W zwrotnicy oprócz filtrów znajdują się dodatkowo korektor impedancji dla głośnika średniotonowego oraz tłumik -3db dla głośnika wysokotonowego.
    Elementy użyte do budowy zwrotnicy to kondensatory Bipolarne firmy Elecenic 100V oraz kondensator MKP Jantzen Audio 400V w sekcji wysokotonowej. Cewki indukcyjne to mieszanka powietrznych i rdzeniowych. Cewka rdzeniowa w torze niskotonowym jest rdzeniowa, nawinięta drutem średnicy 1,2mm. Cewka indukcyjna w filtrze górnoprzepustowym w torze średniotonowym to cewka rdzeniowa nawinięta drutem 0,8mm. Reszta cewek to cewki powietrzne nawinięte drutem średnicy 1mm. Rezystory ceramiczne 10W w korektorze impedancji i 5W w tłumiku.
    W najbliższym czasie modyfikacja zwrotnicy: cewka 0.2mH szeregowo z wysokotonówką.
    -Okablowanie: Do zwrotnicy i niskotonowca 1,5mm OFC, dla średniaka i wysokotonowca 1mm.

-Obudowa: wykonana z płyt wiórowych 18mm, przednia ścianka podwójna, wzmocniona pośrodku krzyżakiem z listew 2x2cm. Klejona vikolem Patexa. Wymiary zewnętrzne wys*szer*głęb 110*25*25cm.
    -Sekcja niskotonowa ma objętość ok 32L. Typ obudowy: BR. Rezonator Helmholtza strojony na 45Hz, żrednica wewnętrzna 75mm, długość 150mm. Wytłumienie to luźno ułożona watolina, zajmująca połowę objętości (dolna część) oraz gąbka grubości 2cm na wysokości głośnika umieszczona na tylnej ściance zasłaniająca zwrotnicę.

-Sekcja średniotonowa ma kształt graniastosłupa o trójkątnej podstawie. Miało to na celu wyeliminować fale stojące. Objętość ok 2,5L, cała objętość mocno wytłumiona gąbką.

-Sekcja wysokotonowa: W kształcie trapezu, brak wytłumienia (kosz głośnika wysokotonowego zamknięty.

-Wykończenie: kolumna została wykończona fornirem bukowym grubości 0,7mm, klejonym do obudowy klejem kontaktowym Henkel Moment. Na fornir zostały nałożone trzy warstwy lakieru podkładowego Capon zapobiegającemu ciemnieniu drewna. Kolumna stoi na czterech kolcach antywibracyjnych z podkładkami, całość wysokości ok 3cm.

-Odsłuch: (wzmacniacz Thomson PA 3511 T 4x40W, pokój 24m^2) Pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne. Dźwięk jest bardzo stonowany, klarowny, nie wywyższają się żadne tony. Bas jest dynamiczny oraz głęboki jak na głośnik tej średnicy. Tony średnie oraz wysokie poprawne. Dźwięk jest ciepły, szczegółowy i co mnie zaskoczyło bardzo przestrzenny. Przy odsłuchu plików muzycznych niskiej jakości słychać "śmieci" (słychać to także na GDWK 9/80).
    W pomieszczeniu mało zagraconym o powierzchni, kolumny oddalone od słuchacza potrafią zagrać całkiem głośno, basu nie brakuje (jak dla mnie )
    -Koszta:
    -głośniki: 240zł
    -elementy na zwrotnice(2szt): 160zł
    -płyty pod obudowę: 45zł
    -śruby: 15zł
    -kleje: 34zł
    -terminale i kable: 25zł
    -fornir: 50zł
    -kolce: 24zł
    -lakier Capon: 12zł
    -przesyłki: 30zł
    -kilkadziesiąt (jeśli nie kilkaset) roboczo godzin: bezcenne
    __________________________________________________ ____________________
    -łącznie ~560zł - z jednej strony niewiele, z drugiej bardzo dużo

-Dla kogo powyższy zestaw? Jeśli lubisz słuchać sobie spokojnej muzyki, zwracając przy tym uwagę na dobrą jakość dźwięku (nie bądźmy audiofilami) to ten zestaw jest bardzo dobrą propozycją. Oczywiście można na nim słuchać głośno muzyki, jednak nie do tego ten zestaw został stworzony.

Zdjęcia dostępne na http://rockets4u.cba.pl/index.php

Jak robiles te sciecia u gory?????? Bardzo ladna konstrukcja......

Skomentuj

Ścięcia to ok 20 min skrawania pilnikiem na każde ścięcie, później płaska deska + papier 60 dla wyrównania.

Skomentuj

ogolnie ladne - efektowne sciecia, ale bardzo niepasujace sa zwykle sruby trzymajace glosniki proponuje czarne imbusy

Skomentuj

Wszystko byloby dobrze gdyby nie zwrotnica. Najwazniejsza w kazdym zestawie jest pozadnie wykonana zwrotnica. Nie ma glosnikow tzw. podobnych czy takich samych. Impedancja, spl, fs, itp. to niestety nie wszystko. Zerotnica -, stolarka bedzie choc frezow brak.

Ktos tu opieprzac musi w koncu no nie :P
          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Borys, gdybym miał możliwości pomiaru ch-ki, napewno bym samemu zaprojektował zwrotki :)
            Frezów brak? Niee, terminal jest podfrezowany :) Niestety, jedyne elektronarzędzia jakie posiadam to wiertarka, szlifierka oscylacyjna oraz wyrzynarka pegasusa bez rokli od brzeszczotu Nie każdy ma dostęp do naplecza stolarskiego, a szkoda.
            Człowiek dopiero się uczy, jest to moja pierwsza konstrukcja

Skomentuj

Jak na 1 konstrukcje to stolarka bardzo fajna. Poskladaj sobie czym predzej zestaw pomiarowy - bo to bardzo pozyteczna rzecz no i na dodatek bardzo wciagajaca.
              i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
              https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Sprzęt pomiarowy to bardzo przydatna rzecz, jednak trzeba ciągle robić jakieś konstrukcje, by taki sprzęcik na siebie "zarobił".
                Pierwsze co mam w planach, to uzupełnić ten zestaw o wzmacniacz stereo na LM3886. Na razie nie chce się porywać na jakieś wyszukane konstrukcje, myśle, że ten scalak jak znalazł na pierwszy raz, jakościowo też jest z nim całkiem dobrze.
                Przydało by się wcześniej wspomniane naplecze stolarskie oraz sprzęcik pomiarowy, wtedy można się skusić na bardziej zaawansowaną konstrukcje :)

Skomentuj

Czaruję...
                X