Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny STX GDN-18-120-6-SW + Visaton SC 10 N

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny STX GDN-18-120-6-SW + Visaton SC 10 N

Wstęp:

Od dłuższego czasu zastanawiałem się nad budową kolumn, aż wreszcie uzbierałem kasę i zabrałem się do roboty... Niestety mój budżet był dość ograniczony, więc z pomocą kolegów z forum zdecydowałem się na głośniki firm STX i Visaton. Wiem, że przetworniki STX'a nie są najlepsze, ale w porównaniu do głośników komputerowych za 20 zł to niebo a ziemia . Nietety nie posiadam garażu ani piwnicy, więc kolumny powstały u mnie w pokoju... Oj co tu się działo, to kleje, szpachle, ehh, i tu podziękowania dla mojej rodzinki, która musiała to znosić .

Przetworniki:

GDN-18-120-6-SW
    Visaton SC 10 N

Obudowa:

Płyta wiórowa 18mm, wymiary 900mm*200mm*250mm. Obudowę podzieliłem na 3 komory, głośniki znajdują się w 18. litrach, komora środkowa przeznaczona jest na zwrotnicę, a w komorze dolnej znajduje się balast w postaci drobnych kamyczków. Obudowa strojona jest na 53Hz, Bass-Reflex 68mm*165mm. Całość klejona jest wikolem i skręcona dodatkowo wkrętami do płyt kartonowo-gipsowych. Kolumny okleiłem fornirem bukowym. Do klejenia użyłem Butaprenu i muszę powiedzieć, że świetnie nadaje się do tego celu. Na koniec kolumny zostały pomalowane lakierem do łodzi. Maskownice zrobiłem ze sklejki grubości 8mm, materiał został naciągnięty i przybity zszywaczem.

Zwrotnica:

Zwrotnicę wykonałem według projektu kolegi Sound Wave, któremu serdecznie dziękuję. Do budowy zwrotnicy użyłem kondensatorów firmy Jantzen Audio. Umieszczona została na płycie wiórowej, elementy przykleiłem Poxipolem.

Okablowanie:

Zastosowałem przewody OFC 2,5mm2;.

Odsłuch:

Ciężko mi sie wypowiedzieć na temat jakości dźwięku, gdzyż nie mam na czym się bazować. Ja jestem bardzo zadowolony z kolumn, a to jest najważniejsze. Jednak w przyszłości zrobię subwoofer, ponieważ STX słabo radzi sobie z basem... Więcej na temat brzmienia napiszę za tydzień - po spotkaniu u Brega.

Koszty:

STX GDN-18-120-6-SW - 92,00
    Visaton SC 10 N - 92,00
    Płyty Wiórowe, Sklejka - 70,00
    Kleje - 45,00
    Wkręty, Śruby, Nakrętki - 20,00
    Szpachla - 15,00
    Fornir - 50,00
    Pędzle - 5,00
    Lakier - 17,00
    Kolce - 24,00
    Terminale - 10,00
    Tunele Bass-Reflex - 14,00
    Łączówki maskownicy - 4,00
    Materiła na maskownice - 5,00
    Kable - 32,00
    Elementy do zwrotnicy - 115,00
    Przesyłki - 30,00

Razem - 640,00 PLN

Podziękowania:

Chciałbym podziękować koledze hellrider za pomoc przy doborze przetworników, Sound Wave za projekt zwrotnicy oraz jak wcześniej wspomniałem rodzince za wciąganie tych wszystkich zapachów .

Dobra konstrukcja, dobry opis :)
    Tylko chyba nieco za wysokie strojenie...
    Sprawdzałeś jak się sprawuje z niższym ?
    No i ja dałbym mniejszy odstęp między głośnikami.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
      Dobra konstrukcja, dobry opis :)
      Tylko chyba nieco za wysokie strojenie...
      Sprawdzałeś jak się sprawuje z niższym ?
      No i ja dałbym mniejszy odstęp między głośnikami.
      Niestety ogranicza mnie głębokość obudowy, długość Bass-Reflex jest maksymalna.

Pozdrawiam

Skomentuj

no bardzo ładne ale mogłeś dać troche wyższe :)

Skomentuj

wisniewski2, az sie niemoge doczekac tego spotu...
          widzialem kolumny z bliska (w fazie lakierowania) i musze przyznac ze butapren naprawde dobrze sie nadaje. laczenia widac tylko z bliska a sladow kleju nigdzie niewidzialem.

po spocie zozszerzymy recenzje

Skomentuj

Kurde, ja fornirowałem Henkelem i wyszłó dużo gorzej, jak Ty to zrobiłeś?

Skomentuj

Zamieszczone przez Langusta
              Kurde, ja fornirowałem Henkelem i wyszłó dużo gorzej, jak Ty to zrobiłeś?
              Czytałem o różnych metodach klejenia forniru i wszystkie są podobne, jedyną różnicą jest wybór kleju... Ja użyłem Butaprenu, ze względu na niską cenę. A teraz trochę o procesie fornirowania...

I. Klej nakładałem szerszym pędzlem na obie powierzchnie, po około 10 minutach płyta wiórowa wydawała się być sucha, więc nałożyłem jeszcze jedną cienką warstwę kleju.

Po lekkim przyschnięciu kleju przyłożyłem fornir do płyty, klej powinien się ciągnąć.

II. Teraz należy przewłkować całą powierzchnię uważając, aby nie połamać forniru przy krawędzi obudowy. Ja niestety popełniłem ten błąd i fornir się nadłamał, ale na szczęście można to skleić i nic nie widać...

III. Teraz chyba najważniejsza czynność - obciążenie, proponuję, aby przez pierwsze godziny ciążar był jak największy, u mnie funkcję balastu pełnił brat, oczywiście nie za darmo (co widać na zdjęciu ).

IV. Na koniec obciążyłem kolumny czym tylko się dało, i tak zostawiłem na 24 godziny. Po zdjęciu obciążenia należy delikatnie podciąć fornir, jednak tutaj nie należy zostawiać za dużego zapasu, gdyż przy szlifowaniu fornir pęka pod naciskiem. Proponuję pozostawić 1-2mm zapasu.

[ Dodano: 2006-06-04, 16:28 ]
              Chciałbym dodać, że maskownica nie jest krzywo wycięta, tylko jest pomalowana na zewnątrz na kolor czarny...

Skomentuj

no ladnie ladnie wyszlo.
                ja wole jednak henkel moment, a dlaczego? duzo szybciej sie robi, kilka minut i mozna smalo obrabiac. nie liczy sie czas docisku wiec jest fajnie
                tylko ta cena oststnio u mnie w miescie to produkt deficytowy... znalazlem w 1 sklepie na koncu miasta za CALE 25PLN!!! a w leroyu poprzenio placilem 17...;/

Skomentuj

wisniewski2, bardo ladna konstrukcja - czekam na kolejna - bo tu nie widze bledow )zrobiles co mogles w ograniczonym budzecie)

tylko to strojenie wydaje sie wysokie

Skomentuj

Hehe brat widać wypił 4 browarki i sie sam połozył na kolumnach :]

Skomentuj

no naprawde wielkie brava z mojej strony jak na 1 konstrukcje to naprawde wyszlo bardzo dobrze lednie sie prezentuja
                      ocena 4/6 6pkt to istny ideal :))

Skomentuj

Dziękuję Bardzo za opinie, strojenie rzeczywiście trochę wysokie, ale planuję uzupełnić mój zestaw subwooferem, i tu pytanie do Was - jakiego najlepiej użyć przetwornika? Na cały subwoofer chciałbym wydać około 200 zł...

Pozdrawiam

Skomentuj

Na cały subwoofer chciałbym wydać około 200 zł...
                          za tyle ciężko będzie z samym wzmakiem...
                          może dozbieraj, a przez ten czas bez suba będziesz musiał przeżyć :)

Skomentuj

Myślałem jednak nad konstrukcją pasywną... No może się uzbiera 300 zł...

Skomentuj

pasywke odpusc sobie, to nie ta epoka

Skomentuj

wisniewski2, za tydzien uzbiera sie troche glosnikow do testowania. od buszmenow (w celu edukacyjnym - czego nienalezy kupowac) poprzez westry, stx'y, mivoci, tonsila az do peerlesow i monacora. bedzie w czym wybierac

i tu moja prosba do TAKERO
                                Prosze wyslij jak najszybciej te wzmacniacze do suba dla Explosion (kase juz wplacil)

Skomentuj

wisniewski2, już nie moge sie doczekać odsluchu:)

takero, przyłaczam sie do prośby Pawła S.

Skomentuj

szanowna poczta polska już transportuje ww wzmacniacze ;]
                                    i to nawet z priorytetem :P

Wybacz mi Explosion, ale są rzeczy ważne i ważniejsze, a moja chora babcia jest ważniejsza od wzmacniaczy, samochodu i całego tego forum razem wziętych...
                                    Przez ostatnie dni neta miałem w sumie tylko u kumpla i to wtedy jak wracałem od babci, a telefon został w warszawie...

No ale za to paczka wygląda imponująco
                                    Jak zwykle u mnie ;] (mówiąc skromnie

Skomentuj

Bardzo fajna konstrukcja, tylko te cewki są źle poukładane. Sprzężenia magnetyczne sią robią.
                                      No i przykład na to, że dobrze zrobiona konstrukcja niestety musi swoje kosztować nawet na tanich głośnikach.

Skomentuj

Niby prosta konstrukcja bez zbednych bajerów w wykonczeniu, a bardzo ładnie i schludnie wygląda. Gratuluje

Jesli chodzi o cene to chyba jednka można było taniej

tylko ta cena oststnio u mnie w miescie to produkt deficytowy... znalazlem w 1 sklepie na koncu miasta za CALE 25PLN!!!
                                        mIKI ja kupowałem po 20zł :P Jak byś chciał sie dowiedziec gdzie to wiesz jak mnie znaleśc

Skomentuj

Czaruję...
                                        X