Jakiś czas temu potrzebowałem kolum do kina domowego, które byłyby w miarę małe, tanie, a jednocześnie zapewniały dość przyzwoite brzmienie przy odsłuchach stereo.
Wybór padł na TVM-y, głównie za sprawą ceny i wcześniejszych odsłuchach kilku innych zestawów wykorzystujących czeskie głośniki TVM.
Mój wybór padł na:
ARN-165-xx jako niskośredniotonowy z ekranem magnetycznym
ARV-104-64-4 jako wysokotonowy z ekranem magnetycznym
Trochę z obawy o niskie tony zastosowałem po dwa głoąniki ARN w jednej obudowie w układzie symetrycznym.
Zwrotnica została zaprojektowana z teoretycznych obliczeń, jest to klasyczny układ 2-way 12dB/okt. z tłumikiem dla głośnika wysokotonowego.
Obudowę wykonałem z MDF-u i HDF-u.
Efekt końcowy, jeśli chodzi o brzmienie bardzo mnie zaskoczył (na +).
Basu jest sporo (jak na takie małe głośniki, membrana ma zaledwie 10cm+resor).
Wysokie dość spokojne.
Średnica to chyba najsłabszy punkt tych kolumn.
Niby wszystko jest OK, ale czuje się pewien niedosyt w barwie.
Z tego względu głośniki przcują lepiej lub gorzej w zależności od materiału muzycznego.
Bardzo mi się podobają przy muzyce elektronicznej lub spokojnych rytmach i niedużych składach zespołów. Trochę gorzej jest w rock-u i muzyce symfonicznej.
Ale i tak jeśli chodzi o stosunek jakość/cena efekt jest więcej niż zadowalający.
Acha, koszt całkowity wyniósł mnie w granicach 450zł za parę.
Zdjęcia:
http://Irek350.fotosik.pl/albumy/23705.html
W międzyczasie zbudowałem też głośnik centralny o nieco innej konstrukcji od tych powyżej (niedługo dodam na forum fotki).
Wybór padł na TVM-y, głównie za sprawą ceny i wcześniejszych odsłuchach kilku innych zestawów wykorzystujących czeskie głośniki TVM.
Mój wybór padł na:
ARN-165-xx jako niskośredniotonowy z ekranem magnetycznym
ARV-104-64-4 jako wysokotonowy z ekranem magnetycznym
Trochę z obawy o niskie tony zastosowałem po dwa głoąniki ARN w jednej obudowie w układzie symetrycznym.
Zwrotnica została zaprojektowana z teoretycznych obliczeń, jest to klasyczny układ 2-way 12dB/okt. z tłumikiem dla głośnika wysokotonowego.
Obudowę wykonałem z MDF-u i HDF-u.
Efekt końcowy, jeśli chodzi o brzmienie bardzo mnie zaskoczył (na +).
Basu jest sporo (jak na takie małe głośniki, membrana ma zaledwie 10cm+resor).
Wysokie dość spokojne.
Średnica to chyba najsłabszy punkt tych kolumn.
Niby wszystko jest OK, ale czuje się pewien niedosyt w barwie.
Z tego względu głośniki przcują lepiej lub gorzej w zależności od materiału muzycznego.
Bardzo mi się podobają przy muzyce elektronicznej lub spokojnych rytmach i niedużych składach zespołów. Trochę gorzej jest w rock-u i muzyce symfonicznej.
Ale i tak jeśli chodzi o stosunek jakość/cena efekt jest więcej niż zadowalający.
Acha, koszt całkowity wyniósł mnie w granicach 450zł za parę.
Zdjęcia:
http://Irek350.fotosik.pl/albumy/23705.html
W międzyczasie zbudowałem też głośnik centralny o nieco innej konstrukcji od tych powyżej (niedługo dodam na forum fotki).
Skomentuj