Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

centralny "arn116 + arv104" by FSOL

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

centralny "arn116 + arv104" by FSOL

Witam
    Chiałem pochwalić się moją pierwszą samodzielnie wykonaną od początku do końca centralką na której w zasadzie wszystkiego się dopiero uczyłem 

Założenia konstrukcyjne:

Miałem zamiar zbudować kolumne centralną która przewyższała by jakością moją poprzednią mianowicie Jamo cc6000 która to pochodziła z najtańszego i najbardziej beznadziejnego zestawu jaki wypuściło Jamo. Pomysł na budowę narodził się właściwie bardzo spontanicznie ponieważ idąc wieczorem z kolegami po osiedlu zobaczyliśmy kilka desek a właściwie płyt mdf 18mm opartych o śmietnik no to nie wiele myśląc zaopiekowałem się nimi i tak powstał pomysł budowy kolumny…

Głośniki:

Sekcja nisko-średniotonowa:
    2 x Arn 116-60/4 głośnik który jest wręcz idealny do centralek.

Sekcja wysokotonowa:
    Arv 104-64/8 znana i lubiana za stosunek cena/jakość, wiem ze można było zastosowac za pare zł wiecej visatona sc10n ale jakos tak wyszło i padło na tesle…

Głośniki zamawiane w Empire

Zwrotnica:

Schemat zwrotnicy znalazłem gdzieś w necie ale niestety trzeba było ja poprawić wiec po paru konsultacjach z roznymi ludźmi na różnych forach otrzymałem coś takiego:

Elementy zostały przyklejone do płytki i następnie polutowane
    Wszystkie elementy zwrotnicy zamawiałem w Polinku

Obudowa:

Obudowa została wykonana z płyty mdf grubości 18 mm która została pocięta, sklejona i poskręcana wkrętami do drewna. Następnie całość została wyrównana (ciołem piłą ręczną), wyszpachlowana oraz wyszlifowana papierem 80, następnie zostały wycięte otwory na głośniki oraz na terminal.
    I teraz zaczeły się dopiero schody czyli kładzenie forniru ponieważ był to pierwszy raz ale jak widać wyszło całkiem nieźle. Fornir kleiłem klejem Pattex firmy Henel o wdzięcznej nazwie „Klej do Drewna” a następnie dociskałem wszystkimi dostępnymi pod ręką rzeczami.
    Po wyrównaniu krawędzi przystąpiłem do szlifowania i lakierowania lakierem firmy Nobilem „Lakierobejca Machoń”. Położyłem 3 warstwy z czego 2 były szlifowane papierami 120 i 240 a ostatnia pozostała nie oszlifowana.
    Obudowa ma nie całe 8 litrów jej wymiary zewnętrzne to 45x16x20cm

Odsłuch:

Kiedy włączyłem płytke nagraną w DVD Audio aby posłuchać czegoś na 5 kanałów po prostu mnie zatkało ze dźwięk moze być tak czysty. W porównaniu z poprzednią kolumną to ta po prostu wamiata wszystko po kolei, bo tamta jamo brzmiała jak telewizor :/
    Dialogi w filmach są czyste i klarowne, czyli tak jak powinno być w kolumnie centralnej. Po prostu chce się jej słuchać. Trudno mi coś więcej powiedzieć bo słucham jej dopiero pół dnia :)

Koszty:

- głośniki z przesyłką 100 zł
    - elementy zwrotnicy z przesyłką 30 zł
    - terminal, śruby, nakrętki, kable, cyna, łączenia maskownicy ok. 40 zł z przesyłką
    - fornir z przesyłką 20 zł
    - klej, lakier, wkręty do drewna, pędzelek, papier ścierny i inne ok. 30 zł

RAZEM ok. 220 zł

Wniosek:

Wiem ze za te 220 zł można by kupic jakas przyzwoitą centralke na allegro czy gdzie indziej ale z tej jestem bardzo zadowolony bo przerosła moje oczekiwania co do dźwięku.
    Szczerze polecam ten zestaw przetworników bo zgrywają się świetnie ze sobą.
    Moim zdaniem było na prawdę warto ...

szkoda że buda closed :)
    czemu nie chciałeś br ?
    możnaby zestroić na jakieś 60hz i efekt byłby ciekawy :)

Skomentuj

FSOL
      Szkoda ze tak daleko mieszkasz bo na 100% wparowal bym ci te ogorki zjesc!!
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

takero, br mówisz :) no niewiem ja tam wolałem closed. Br to nie do centralki :mrgreen:

borys, a na ogóreczki zapraszam cała piwnica czeka :cool:

Skomentuj

tez mam ccentralke na ARV tyle ze 150 + arv, no i tez closed, w centralnym nie potrzebny jest raczej bas...

[ Dodano: 2006-09-05, 11:59 ]
          w sumie to lepiej by bylo centralny zrobic chyba na jakims szerokopasmowym gdize jest duzo srednicy, teraz jkabym robil to chyba take rozwiazanie bym zastosowal

Skomentuj

Zamieszczone przez greg00
            w centralnym nie potrzebny jest raczej bas...
            centralny powinien schodzić tak samo jak fronty...

Skomentuj

a jak jest z zejściem tego centrala ?

Skomentuj

A po kija br do centralnego...
                Niektore amplitunery same odcinaja pasmo ponizej 100Hz... Takze po co komu tam br.
                Po drugie zestaw ten gra bardzo dobrze w closed.

Skomentuj

to co central omija to sub uzupełnia :) a ja na centralu muzyki nie słucham no moze troche ale w większości chodzi o wokal lub filmy gdzie przez centralke przeciez same dialogi idą tam jest bas snie potrzebny. Mi chodziło o to zeby dialogi były czyste zrozumiałe i jak najbardziej prawdziwe i jak dla mnie cel tez został osiągnięty w 100% :cool:

Skomentuj

Maxi, jakbyś chciał wiedzieć to wedle nie takich znów najnowszych standardów kolumna centralna nie służy tylko do odtwarzania dialogow, ale jest absolutnie pełnopasmowa.
                    Zamieszczone przez FSOL
                    to co central omija to sub uzupełnia
                    no ale jeśli central ma zejście do 100hz np, a fronty do 60hz to jak suba zgrasz ?

Skomentuj

dobra olać bo sie OT robi

Skomentuj

FSOL, jak możesz to podłącz jako front bez korekcji i posłuchaj jak z dołem ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                          centralny powinien schodzić tak samo jak fronty...
                          Co za bzdury, kolejny mit takera :mrgreen:

Skomentuj

takero.nie takera.

Skomentuj

Budzik, to sobie zobacz specyfikacje dd i dts,
                              smutna prawda jest taka że jak sie nie zna na czymś to się nie zabiera głosu...

[ Dodano: 2006-09-06, 17:17 ]
                              Tasior, dzięki :)

Skomentuj

No nie taki mit... ...Wszystkie pochodne DD i DTS umozliwiaja zakodowanie 5-7 oddzielnych kanalow (pelne pasmo). O ile w filmach nie zrobi wiekszej roznicy czy centralny gra od 50, 80 czy tez 100Hz o tyle koncerty to juz zupelnie inna sprawa. W takim przypadku jakosc i pasmo centralnego jest czasem wazniejsza od frontow (Na centralny jest puszczony glos glownego wykonawcy lub instrumentu)

Skomentuj

Budzik, nie masz racji.
                                  Specyfikacja DD nie jest pilnie srzezoną tajemnicą. Kazdy może sprawdzić że wg niej centralny (jak i pozostałe) powienien być pełnopasmowy.
                                  zresztą podczas odsłuchów wychodzi brak basu.
                                  Dla poparcia proponuje wycieczke do pierwszego lepszego normalnego kina DD.
                                  są ludzie wg których kanał centralny jest najważniejszym z (głosników) w kinie (domowym).
                                  Osobiście także holduję temu poglądowi.
                                  pozdrawiam

Skomentuj

Powiem tak : Gdy by kolor był bardziej pod wisnie to by był ( jak dla ) mnie najładniejszy centralny DIY jakiego kiedykolwiek widziałem. .. A jak zspawa dynamiki ? mam nadzieje że z tymi przetwornikami nie muli sie ? Konstrukcja bardzo ładna i ciekawa :) PoZdRo :mrgreen:

Dodano: 2006-12-29, 22:15
                                    sorki : SPRAWA * :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                                    X