Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny Gibona :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny Gibona :)

Witam

Chcialem zaprezentowac Wam Moja Pierwsza i moim zdaniem bardzo udana konstrukcje :)

Wszytskie prace (zamowione glosniki,wyciete plyty,elementy zwrotnic) zostaly rozpoczete przed wakacjami ...znaczy na poczatku czerwca..
    Chcialem zrobic je jaknajszybciej ale Nei bylo Czasu ...tutaj wyjazd i takie tam :)

Jednak przed koncem sierpnia Kolumienki powstaly.

Glosnki to Typowe ARN150 i Vifa(nie pamietam modelu pozniej dopisze),Fornir debowy .. Kupilem go na allegro (bardzo mily urzytkowinik :) jesli ktos chce nick jego moge podac)
    Wymiary kolumn to 100x26x16.WCalosc komponuje sie bardzo ladnie ..zreszta sami to ocenicie :)

Komora dla ARN to ok 16l strojenie na 45Hz osobna komora dla Vify ,br zamawiany z dexonie..pasuje idealnie do tej konstrukcji (Dzieki za Info Yoshi ,tak wogle to kierowalem sie jego konstrukcja :) )

Fornir klejony byl vikolem a nastepnie zelazkiem ..
    Nawet Fajnie to Wychodzilo I Polecam ten sposob :)

Teraz Wielkie podziekowania Dla Seweryna Ktory poswiecil mi wiele czasu i pomagal Teoretycznie w konstrukcji ..wogle.. dzieki niemu mam Te Piekne Terminale :) Dzieki urzytkownikowi Piapia dowiedzialem sie jakie glosniczki beda dobre..co i jak ..no wielkie Dzieki Panowie :)

Kolumienki robilem u siebie w pokoju..

jedyne co musze dokonczyc to ofornirowac dryga podstawke i polakierowac kolumny..bo czasu jescze nie mialem...aha i kolce pod kolumny :)

Jak cos wiecej poslucham to napisze...odsluch bedzie bez zmian jak w innych konstrukcjach .. nic wiecej nie bede mogl dopisac :) :)

Jak TYlko Polakieruje kolumienki dam fotki :)

Koszta :
    Glosniki -Arn 120zl + Vifa 100zl + przesylka jakies 30zl w sumie za nie
    Fornir ok 50zl
    elementy na zwrotnice i pare innych rzeczy z fas'a -ok 120zl
    Br z Dexona ok 30zl
    plyty wyciete na wymiar w NOMI :) 45zl
    Vikol 2 kubelki 24zl
    Wkrety 5zl (mam imbusowe..pozniej je zamontuje)
    kable 4mm cos lekko ponad 20zl
    reszta jakies 50zl-80zl nie wie dokladnie ale sporo tego sie dokupywalo :)

Do tego dojdzie Lakier i pedzel :lol:

Czyli w sumie wyjdzie 500zł :) :)

Pozdrawiam

no no no, calkiem ladnie:) taka zwykla standardowa konstrukcja,ladnie wykonana... :)
    skad takei ladne terminale? :)
    i mam takie pytanie jedno, cczym sie roznia BR z allegro za 3zł od tych z dexona za 15zł? procz wymiarami?
    moze w koncu jakis nowy pomysl bedize na BR, wszedize sa czarne plastikowe, lub raz widzialem z drewna ktos wytoczyl sobie
    ja teraz tak mysle zeby moze z aluminium wytoczyc co wy na to? nie bedze jakis niepotrzebnych dzwiekow od metalu?

[ Dodano: 2006-09-07, 19:30 ]
    aha, no i pdoaj nicka tego goscia z allegro do forniru, mysle ze nikt nie bedze mial nic przeciwko :)

Skomentuj

Zamieszczone przez greg00
      aluminium wytoczyc
      toczyc? wiesz ileby to kosztowalo? jak juz to odlew;p

Skomentuj

hm... dorwac jakas grubsza rurke z aluminum i wytoczyc sobie, chyba prosciej niz odlewac, dostep do frezarki mam, a nawet jak nie sam to koles mi za darmo by wytoczyl :)
        tylko nie wiem czy dziwne dzwieki by z niego nie dochodzily, w koncu to metal, moze jakies echa wyjda czy cos :)hehe
        no ale to chyba nie na temat, chociaz czekam na odpwoeidz :)
        P.S
        kolumny fajne

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
          toczyc? wiesz ileby to kosztowalo? jak juz to odlew;p
          tak tyliko, że temp topnienia aluminium wynosi około 660 stopni jak osiągniesz taka temp? oczywiście gdyby użyc palnika używanego przez hydraulików, ale czy to ci tanio wyjdzie?

Skomentuj

aby wytozyc br profilowany ruda musiala by miec ok 3cm szerokosci... takich rzeczy nie ma... trzeba to robic z walca. srednica np 7cm do tego 'zawiniecie czyli min 2cm czyli srednica marerialu to minimum 13cm. dlugosc niech bedzie 10 cm dalej zwykla rurka.. jak komus chce sie to nei ch liczy ale to z kilogram metalu wyjdzie... i ile odpadu. lepiej kupic spray srebrny:P

Skomentuj

hm... to moze chromowy,
              ale raczej jak sie pomaluje tymi farbami w sprayu to nic ciekawego nie wyjdize, zreszta latwo bedize mozna to zniszczyc, tzn farbe zedrzec i juz glupio bedzie wygladalo, to juz lepiej czarne chyba zostawic

Skomentuj

chodzi o to ze z dexona byl br idealnie wytoczony dla mojej konstrukcji ..chodzi tu o strojenie 45Hz... poprostu idealne ... z drogie to CHYBA tylko dlatego ze z Dexona :)

ale polecam firme :)

Terminale Wytoczyl mi kolega... mam jeszcze jeden terminal dla mojego suba ktory jest w drodze :)

nick kolegi ktory sprzedawal mi fornir to spidik :)

Skomentuj

Wykonanie,bynajmniej na podstawie fotek,bardzo ładne.Dobór przetworników,hmm,jak za te pieniądze musi być.I tak lepiej to zagra niż sklepówki w tej cenie.Jedyne co mnie razi to ten terminal,siakos tak dziwnie się prezentuje.No i ciekawi mnie zwrota.
                  Dodam że zrobiłem na szybciora synkowi kolumienki na arn 188 i arv,grają z gc i dvd manta.I zaskakują choć zwrotka to nadal u mnie w głowie jest :???: Oczywiście arv-ka wiercona i z kulką z waty :wink:

Skomentuj

tesle jak za taka kase nie sa zle, naprawde to fajne glsoniczki.
                    umberto, i mnie ten terminal razi. nie pasuje... moze gdyby nie bylo tego zatoczenia... nie bardzo;p

Skomentuj

srednica marerialu to minimum 13cm. dlugosc niech bedzie 10 cm dalej zwykla rurka.. jak komus chce sie to nei ch liczy ale to z kilogram metalu wyjdzie
                      minimum 3,6kg
                      Pozdrawiam

Kolumny bardzo fajne.

Skomentuj

e tam gadacie :lol:

terminal tylko teraz wyglada tak...

kolumny nie sa polakierowane.... kiedy terminal bedzie tylko lekko ciemniejszy od kolumienek wtedy bedzie to ladnie wygladalo :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                          tesle jak za taka kase nie sa zle, naprawde to fajne glsoniczki.
                          arvka to porażka - AJ kosztująca 8zł więcej jest o nieeebo lepsza i to bez kombinacji i ingerencji w nią.
                          no i do tego hi endowo wygląda :)

Skomentuj

bardzo ładne :mrgreen: niestety drewniany terminal nie przypadł mi do gustu ale po za tym to 5/5 :) mam nadzieje ze grają tak samo dobrze jak wyglądają :wink:

Skomentuj

graja swietnie

bardzo mi sie podoba ten dzwiek

nie jest duzo basu..ale narazie trzeba sie cieszyc tym co sie ma :) :) :)

juz nie dlugo subik :)

Skomentuj

Czaruję...
                              X