Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik niskotonowy z zestawu SMS-5100 + nowa obudowa.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik niskotonowy z zestawu SMS-5100 + nowa obudowa.

Witam !

WSTĘP
    Jest to mój pierwszy projekt, który ukończyłem właśnie dzisiaj ( 15/09/06 ). Bazą był głośnik niskotonowy z zestawu do PC Samsung SMS-5100. Postanowiłem zrobić coś nowego, jak najmniejszym kosztem. Myślę, że mi się udało .... Oto relacja :

PRZETWORNIK
    Jest to ponad 5 letni głośnik niskotonowy SAMSUNG z zestawu SMS-5100. 12 cm średnicy, wentylowana cewka, 4 Ω, 20 watt, brak kolejnych danych. Trochę już za sobą ma w dennej obudowie orginalnej z mostkiem TDA 7375. Grało to dennie .... Niestety.

OKABLOWANIE
    Nie znam dokładnie przekroju, wiem, że jest to miedź beztlenowa w przezroczystej koszulce o grubszym przekroju - 1 metr długości.

OBUDOWA :
    18 mm płyta wiórowa, B-R, 20 cm szerokości, 21 głębokości i 26 cm wysokości. Jakieś 8.9 litra na zewnątrz - wewnątrz o 0.7-1.0 l mniej. B-R 4.5 średnicy i 13 cm długości - połączenie dwóch B-R, bo wszystkie były za krótkie. B-R umieszczony z przodu. B-R dobrany "na oko", ze względu na brak dokładnych danych głośnika.

WYKONANIE
    Obudowa klejona Vicolem, skręcana 4 cm wkrętami gips-karton. Dokładnie uszczelniona gorącym plasitkiem z pistoletu. B-R przyklejony specjalnym klejem, wewnątrz trzyma go specjalny kołnierz. Obudowa jest całkowicie wyszpachlowana szpalchą do drzewa, i zeszlifowana na gładzizne. Brak jakiś niedoróbek, itd. Wygłuszenie : boki, górna część tyłu, góra. Przód i dół nie wygłuszony. Jako wygłuszenie posłuszyła - UWAGA - mata bitumiczna. Nie jest to pianka, gąbka, ani nic z tego. Wygląda to jakby papa ze smołą. Ten materiał polecił mi znajomy, za co mu dziękuje, bo to działa - usztywniło obudowę no i co najważniejsze - służy to za skuteczne wygłuszenie.

NAPĘD
    Orginalny wzmacniacz z zestawu SMS-5100. Mostek TDA 7375, 4 kanały, w tym dwa zmostkowane i to jest kanał dla niskotonowca. Wzmacniacz lekko naprawiono, tzn. poprawiono trochę luty ( sam wzmak czeka na nową, osobną obudowę ).

WYKOŃCZENIE
    I to jest niestety pięta Achillesowa, bo miał być piękny fornir, ale ze względu na koszty i brak czasu - dałem okleinę. 6 zł za 1 M/B. Nie udało się to, bo wyszło dziadowsko .... Ale - nie od razu Kraków zbudowano, dlatego też muszę się pogodzić z jedną wadą tego projektu. Może kiedyś będzie ten fornir

ODSŁUCH
    Orginał - piekło. Nowa buda - niebo. Szczerze powiem, że nie wiedziałem, że to może być możliwe - nowa obudowa, na dodatek z dobieranym na oko litrażem i tak samo b-r, a zagrało to BDB. Nawet na słabym TDA 7375. Głośnik totalnie nie muli, daje często głęboki, dobrze słyszalny bas. Ktoś może mnie zlinczować za tak dobrą opinię o 12 cm niskotonowcu, ale gra to tak, jak sobie wyobrażałem. Jedynie przy dużych głośnościach B-R nie wyrabia i daje samo powietrze, ale takie są uroki dobierania na oko pewnych części .... Ogólnie - POLECAM !

ZDJĘCIA

ew tu:
    http://www.uploader.pl/file/866/Zdj-cia--.rar.html

KOSZTORYS

Głośnik, wzmak, płyty, narzędzia miałem

Vicol - 3.50 zł
    Wkręty - 2.00 zł
    B-R - 2 x 6 zł = 12 zł
    Okleina - 1.5 m - 9 zł
    Mata bitumiczna - 12 zł

Razem - jakieś 39 zł.

Pozdrawiam i Polecam !

oejea, wrzuc normalnie na Imageshack z 5-10 zdjec... komu sie chce scaigac...., ja poczekam na normlane zdjecia i wtedy dopiero obejrze ( FOCH )

Skomentuj

na stronce są tylko 3 fotki wiec wrzuć to na Imageshack bo to chyba nie problem ..... :?:
      ja oglądnołem i wg mnie chyba coś nie jest do końca bo napisales
      Obudowa jest całkowicie wyszpachlowana szpalchą do drzewa, i zeszlifowana na gładzizne. Brak jakiś niedoróbek, itd.
      a na fotkach widać jakieś niedociągnięcia w oklejeniu wiec z czego one wynikły ?

Skomentuj

Wykończenie szczerze mówiąc do bani, dodaj zdjęcie oryginału przed rozkręceniem.

Skomentuj

Mnie tez tu raz na forum zjechali na okleine ;p ale u mnie przynajmniej nie było pecherzyków powietrza. kolor okleiny fajny ale wykonanie fatalne :/. moim zdaniem zmarnowyany czas na tego typu "tuning" sam kiedys zrobiłem "tuning" zestawu creative i doszedłem do wniosku że jak cos gra tragicznie to juz nic sie z tym zrobić nie da ;p.

pozdrawiam i respekt za zapał do pracy :) udanych konstrukcji życze :)

Skomentuj

Skąd ja wiedziałem, że ten projket dostanie takie właśnie baty ?!?!?! Tu na forum widocznie niestety, ale mogą przejść tylko projekty profesjonalistów z wykonaniem za kwotę powyżej 200 zł :cry: :cry: :cry: .... Bynajmniej są takie moje odczucia.

Słuchajcie - możecie mi wierzyć, albo nie, ale gra to bynajmniej przyjemnie. Nie jest to ten trzask i suche powietrze wychodzące z tego niby tunelu B-R ..... Stwierdziłem, że narazie okleina będzie taka, a niedługo - jak uzbieram pieniądze - oddam to do zaprzyjaźnionego stolarza, i on zrobi mi porządny fornir. Okleina wyszła wręcz FATALNIE, bo bardzo się spieszyłem .... Nietety, ale takie są fakty. A tak pozatym - powiedz mi "ZAP" co Ty miałeś za zestaw Creative'a ? Bynajmniej dzięki za życzenia zapału przy kolejnych projektach. Bo jednak ja słyszałem kilka pozytywnych komentarzy co do tego zestawu, czylI SMS-5100. Czyli nie jest to zaraz jakiś dziadowski tuning. Działa to na pewno lepiej. Czy ten głośnik dostanie od kogoś trochę pochwały :neutral: :neutral: :neutral: ?

Co do zdjęć - chciałem to wrzucić na imageschak, ale coś ostatnio na moim kompie te serwis szwankuje, i w czasie wysyłania zdjęcia na serwer strona się blokuje i wyświetla się komunikat "Nie można otworzyć strony ....." itd. Dlatego ja nie mam możliwości wrzucenia tych zdjęć na imageschak .... Pozdrawiam !

Skomentuj

Zamieszczone przez bartekgib
              Skąd ja wiedziałem, że ten projket dostanie takie właśnie baty ?!?!?! Tu na forum widocznie niestety, ale mogą przejść tylko projekty profesjonalistów z wykonaniem za kwotę powyżej 200 zł
              za 200zł i tak się suba nie złoży - taka prawda. Pozatym na co liczyłeś ? Buda na pałe, strojenie na pałe, głośnik lipny, wzmacniacz też, wykończenie średnie...
              Jako wprawka na przestestowanie różnych technik w drodze do następnych konstrukcji jest ok, ale raczej tylko tyle...
              Tego suba zostaw już w spokoju, ew wizualnie przerób go tak żeby możnabyło sprzedać na allegro i zrób coś choćby na jakimś stxie - np 18sw i napędź jednym tadkiem. (że nie wspomne o czymś lepszym)
              Gwarantuje że potem tego suba z sms5100 nie będziesz chciał patykiem przez szmate tknąć...

[ Dodano: 2006-09-16, 10:00 ]
              dodałem foty w imageshack-u...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                Gwarantuje że potem tego suba z sms5100 nie będziesz chciał patykiem przez szmate tknąć...
                hehe :)
                no jak otworzylem te zdjecia no to...
                ... tragedia.. :|, niby mala kwota, ale wiekszosc materialow miales, okleine kupiles, tez mozna okleina ladnie okleic, ale tutaj no tak jak inni pisali tragedia :|, 6zmł/mb zmarnowane, za fornir bys zaplacil ok 10zł za m kw, wiec wcale duzo drozej by nie wyszlo, no tyle ze dochodzi klej i lakiery
                i gdzie ta szpachla jest i wyszlofowanie ?? przez okleine widac gdzie skrecales, gdize plyty laczyles itp. no i powietrze pod okleina.. a fuj..

[ Dodano: 2006-09-16, 10:27 ]
                tez pierwsza konstrukcje swoja okleina oklejalem, tez sie spieszylem, no ale wyszlo w porowaniu z tym idealnie, kilka wloskow siersci mojego psa sie przykleilo pod spodem i jak ktos sie dobrze przyjrzy to widac troche.... no ale tutaj jak sie patrzy na zdjecia to wygalda jakbys mial dwie lewe rece hehe

Skomentuj

Dobrze = przyznam jedno - nigdy przy kolejnych projektach Diy nie użyję okleiny drewnopodobnej !!!!!! Ostatni raz, bo wolę położyć klej, fornir, pomalować to i na pewno wyjdzie to o wiele, wiele, wiele lepiej niż to. Wykonanie zewnętrzne mi nie wyszło, ale pod względem wewnętrza - to jest BDB. Możecie mi uwierzyć .... Pozdrawiam !

Skomentuj

ok, ja wierze, zalezy do czego jest sie przyzwyczajonym, ale zapewne lepiej gra niz oryginal.
                    a co do forniru to hm... okleine tez mozna ladnie polozyc, ale trzeba sie postarac jednak, przy fornirze jeszcze wiecej jest starania zeby dobrze wyszlo, tak wiec wolniej i doklaniej :)

Skomentuj

Gdzie kupiles takie br-y za 6 zl? Zapewniam cie ze nikogo nie zadziwiles uzywajac maty bitumicznej. Subek paskudny, ale kazdy od czegos zaczynal.

Skomentuj

o wlasnie co do tej maty...
                        przeciez to jest mata wytlumiajaca chyba a nie wygluszajaca, tzn. w samochodzie ona ma zazadanie niwelowac drgania blachy i ja usztywnic, co to daje w kolumnach? bo juz pare razy sie z tym spotkalem

Skomentuj

moim zdaniem nic ona nie daje... raczej nie rozprasza fal... ta mata mialaby sens w tej orginalniej pierdziawce... noim zdaniem oczywiscie.

Skomentuj

Aaaa jednak ja Wam mogę coś powiedzieć, o działaniu tej maty. Ponieważ głośnik już grał w tej obudowie, złożonej, ale nie była ona wytłumiona. I jednak ja zauważam dużą różnicę w działaniu .... Obudowa się usztywniła, czuć to. Ale nie o samo usztywnienie tu chodzi. Liczy się dźwięk. Złagodniał, zrobił się "grzeczniejszy" i jednym słowem jest czystszy. Ja sądzę, że taka mata ma nawet dobre działanie. Mogę powiedzieć jedno - jeżeli ktoś robiłby poważny sub na jakimś większym głośniku, to polecałbym położenie maty wewnątrz i na to jakąś gąbkę albo watolinę. Efekt BDB. Ja wiem - że dużo osób może nie wierzyć w działanie tej maty, ale możecie mi wierzyć na słowo .... Co do okleiny - sam dzisiaj doszedłem do wniosku, że jest ona prawie paskudna, ale cóż - nic nie jest bez wad. Dlatego jeżeli piszecie coś to proszę o jedno - nie poruszajcie kwestii okleiny.

Chciałbym usłyszeć Waszą opinię o samej budowie nowej budy do 5 letniego głośnika z orginalnego, cienkiego zestawu .... Pozdrawiam !

P.S. Czeka mnie jeszcze robota przy obudowie do wzmaka i do satelitek.

Skomentuj

efekt działania jednej wielkiej autosugestii :)

Skomentuj

no wiec jak to jest z tymi matami? warto to stosowac? czy lepiej standardowe wygluszeni, moim zdaniem jak jest cienka obudowa to moze cos i dac, chocoaz z drugiej strony hm.... sam nie wiem, buduje suba wiec odpowiedzcie czy warto to juz nie bede nowego watku zakladal :)

Skomentuj

To nie jest tylko moja uoto sugestia .... Tego sprzętu po prostu trzeba posłuchać, żeby zrozumieć, że nowa buda dała bardzo wiele dobrego ....

"greg00" - JA OSOBIŚCIE POLECĘ CI MATĘ + WATOLINA. Daj najpierw matę bitumiczną, a póżniej daj na to watolinę. Tyle, że ja mam jak widzisz samą matę, a watolina wg. mnie troszkę "spowalnia" ten bas. Uwierz mi, a będziesz zaskoczony odczuwalnymi zaletami maty bitumicznej. Pozdrawiam !

Skomentuj

hm... musze pomyslec nad tym, watoliny nie bede dawal raczej, chyba ze troche na tylna scianke,ale kupilem specjalna gabke w takie trójkąciki :) i chce tym wygluszyc obudowe

Skomentuj

mata bitumiczna stsowana jest w CA celem zwiększenia sztywności blach.
                                      nie wiem po co ona w HA...
                                      lepiej jest dać pare zwyklych wzmocnień.

Skomentuj

Dzisiaj byłem sam i zrobiłem troszkę głośniej. I co się okazało - jestem zadowolony, ale nie do końca. .... Ale tylko przy hh nie jestem zbyt zadowolony, bo przy mocnej techaniawie nie ma chwili zawachania, a wtedy b-r okazuje się być dobrze dobrany. Dlatego jak do techno to ten woofer okazuje się być wręcz idealny. Jak się słucha techaniwy, to daje on kopa co dziwne - niesamowitego. Dzisiaj porównywałem go z głośnikiem z kina domowego (Thomson) u mnie i z tym głośnikiem. Wnisoki - hh - Thomson, techno - Samsung, chociaż że tamten woofer ma 2 razy większą moc !!! I to ponad 2 razy nawet .... Wydaje mi się, że ten kop Samsung'a wychodzi z tego, że jest to 12 cm - mniejsze głośniki mają większego kopa przy szybkim basie, a większe mają większą dynamikę, i większą kontrolę. Niestety, ale nie często słucham mocnej techaniwy. Dlatego dżwięk tegoż głośnika mogę określić tak, że jak dla mnie mało się przydaje. Wolę dynamiczny, czysty i ciepły bas.. Ale i tak cieszę się, że zobaczyłem jak wygląda budowa sub'a. Dlatego tez muszę pogadać z tatą, abym dostał pieniądze na budowę nowego sub'a. Zapewne zrobię go na jakiejś 22 STX i panelu od Irka.

I dlatego mam pytanie - czy jeżeli podłączyłbym wzmak pod wyjście niskotonowe w tym wzmak od SMS-5100 to coś by się stało ? Czy dżwięk byłby dobry, czy może byłoby coś nie tak .... Pozdrawiam !

Skomentuj

Czaruję...
                                        X