Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klon Ostinato 2000 Krzyska

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rozpisuj sie rozpisuj,dla mnie to cenne informacje,niechce zkaszanic podlogowek na kepie.Powiedz mi jak/czym obcinasz fornir na boku i u góry(z słojami/przeciw,jak u góry zeby nie postrzępic?)
    Jakim papierem sciernym szlifowales ? i ile ten lakier kosztuje/gdzie hehe :)

Skomentuj

Moja uwaga: jesli tniesz fornir w poprzek slojow, to zawsze przykladaj nozyk od strony zewnetrznej (widocznej), delikatnie nacinaj, a potem po prostu odlam. Oczywiscie wszystko od linijki. Pozostaw ok 3 mm do zeszlifowania (ja do szlifowania uzywam nakladki okraglej do wiertarki (takiej z rzepem) - papier 100 - 120.
      Ciecie forniru w poprzek od strony wewnetrznej, moze spowodowac, ze pod wplywem nacisku nozyka od forniru moga odlupac sie wlokienka, co kaszani nam krawedz. Przy pierwszym sposobie wychodzi full profi.
      Pozdro
      Esdi

Skomentuj

Ja uzywam nozykow do tapet. Kupuje pudelko zapasowych nozykow, na te kolumny zuzylem kolo 20. Moze to male zboczenie, ale sa one bardzo tanie :) Kolumne klade na specjalny blat (ktory moge porysowac) tak, ze przyklejony fornir jest na dole. Nacinam fornir od strony wewnetrznej (tam gdzie jest klej). Jezeli tne wzdluz sloi to robie to za jednym razem, ale powolo zeby nie "wjechac" na kolumne. Jezeli tne w poprzek słoi to nie dociskam mocno nozyka, tylko lekko nacinam fornir kilkakrotnie az w koncu go przetne. Nie dojezdzam do konca w jednym kierunku, bo wtedy zazwyczaj odlupuje sie naroznik, tylko koncze cięcie od drugiej strony. Wszystko jest na rysunku nizej, dlatego nie bede sie rozpisywal. Pomaranczowe to kolumna, brazowe to fornir, strzalki to kierunek ciecia. Jakby cos bylo nie jasne to prosze pytac. Zazwyczaj staram sie docinac fornir tak, ze zostaje mi ok 3 mm. Reszte papierem sciernym o ziarnistosci ok 100, to zalezy od forniru. Nie dociskam mocno klocka z papierem, jak zostawimy sobie 3 mm to powinno to pojsc w miare szybko.

[ Dodano: 2006-12-22, 23:29 ]
        Podobno dobre efekty daje tez uzycie frezarki, ale ja bardziej ufam wlasnym rekom i ostremu nozykowi.

[ Dodano: 2006-12-22, 23:59 ]
        Lakier V33 (3V3) jednokomponentowy do parkietów satynowy kupilem w castoramie. Puszka 0,7 l kosztowala ok 45 zl o ile pamietam, ale w sumie to nie pamietam :) Spodobal mi sie, jest rzadki i pachnie jak kisiel. Dobrze nadaje sie do lakierowania pedzlem. Polecam tez uzywanie specjalnego pedzla do lakieru (ok 8 zl w castoramie), czesto w sklepach probuja wcisnac nam chlam, ktory sie kompletnie do tego nie nadaje.

Skomentuj

Fornir modyfikowany jest rewelacyjny w "kładzeniu", chociaż jest kruchy i łamliwy. Choć drogi, to polecam.

Skomentuj

Zamieszczone przez cysiaczek
            Takie male porownanie jak aparat zaklamuje kolory (z lampą i bez)
            Gratuluję!! dokonałeś epokowego odkrycia w dziedzinie fotografii...

proponuję przeczytać pierwszą lepszą książkę o fotografii, tam powinno być coś o poprawnym naświetlaniu, temperaturze barwowej światła, doświetlaniu fleszem itp.

a tak pozatym, to kolumienki całkiem fajnie wykonane, proporcje można zaakceptować ze względów praktycznych. No i świetnie prezentują się obok tego rózowego ch... yyy... czegoś na półce

Skomentuj

Bardzo ładne, schludne i ten kto je robił wiedział czego chce ! Wedłóg mnie jest to coś z czego można byc dumnym :) Pozdro , ode mnie 5+ :mrgreen:

Skomentuj

To rozowe to skarbonka :) Na fotografii sie nie znam

Skomentuj

Pięknie wykonane kolumienki, naprawdę pierwsza klasa. Zastanawiam się nad zrobieniem klonów Esy i dlatego, jeżeli to możliwe, proszę o bardziej dokładny opis brzmienia Twojego dzieła...please!!!! :mrgreen: :mrgreen:

Skomentuj

Hej:-) Strasznie ładna konstrukcja aż zaniemówiłem jak ja zobaczyłem:-) mam pytanie na temat tego skaju tzn. eco-skóra czym go przykleiłeś i jak to zrobiłem że wpuściłeś w krawędziach beż żadnego pofałdowania i szczelin na kantak i zaokrągleniach bo penie nacinałeś ta skórę żeby lepiej się składała a tez się zapytam o BR czy bo się zastana wiałem jak robi się stronie to się ustala praktycznie długość Br i czy jak dodałeś dodatkową płytę z przodu to musiałeś przedłużyć Br o grubość tej płyty ???? A i czy ktoś zna jakiś schemacik zwrotnicy do tańszych przetworników ale żeby był zachowany taki litraż obudowy jak w tym projekcie i na jakiś tańszych przetwornikach bo strasznie mi się podoba ta konstrukcja ale mnie nie stać na te głośniki. A i bym zapomniał jak wycinałeś płyt czołowa to zrobiłeś ja o kilka milimetrów mniejsza od wnęki żeby skóra w boki dobrze weszła ???

Skomentuj

TooShotr, chłopie przeczytak posty wyżej a wszystkiego sie dowiesz ;]

Skomentuj

Aha spoko nie zauważyłem. Ale z tego co widzę na jednym zdjęciu tak płyta jest mniejsza o parę milimetrów od tej wnęki bo widać szczelinę. I nic nie doczytałem na temat BR czy trzeba go przedłużać o ta grubość płyty. No i tez w jak uzyskałeś tak ładne zaokrąglenia na tym skaju przy głośnikach. A tak poza temat czy ten zestawi znaczy się inne głośniki i zwrotnica pasowały by do takiej konstrukcji, chodzi mi objętość. http://img144.imageshack.us/my.php?i...dwk1020ii3.gif
                        Wybrałem ten projekt dlatego ze jest tani a nie stać mnie na tyle żeby aż tak dożo zapłacic za głosniki:-)

Skomentuj

Zamieszczone przez TooShotr
                          I nic nie doczytałem na temat BR czy trzeba go przedłużać o ta grubość płyty
                          to poczytaj podstawy - nie, nie trzeba go przedluzac. dlugosc tunelu ustala sie w zaleznosci od pojemnosci obudowy a nie grubosci scianek ;]
                          No i tez w jak uzyskałeś tak ładne zaokrąglenia na tym skaju przy głośnikach.
                          skaj jest termoplastyczny czyli jak lekko podgrzejesz (suszarka lub opalarka) to daje sie latwo formowac
                          A tak poza temat czy ten zestawi znaczy się inne głośniki i zwrotnica pasowały by do takiej konstrukcji, chodzi mi objętość. http://img144.imageshack....gdwk1020ii3.gif
                          moze byc
                          Wybrałem ten projekt dlatego ze jest tani a nie stać mnie na tyle żeby aż tak dożo zapłacic za głosniki:-)
                          i tak kiedys cos tej klasy kupisz :P

Skomentuj

możesz podać linke, gdzie kupiłeś ta skórę? no i jeszcze opisz dokładnie jak ją naciągałeś, były jakieś problemy?

Skomentuj

naprawdę super. choć osobiście zrobił bym troszkę niższą obudowę.tak żeby miała z 25l.ale i tak gratuluje za dobrego wykonania.pozdro..... :lol:

Skomentuj

bingant, skupieno, ten temat swoje lata ma...
                                nawet nie wiem czy autor tutaj jeszcze zaglada.
                                bingant, skore a raczej "skaj" kupisz na allegro. spokojnie naklejasz go na plyte przy uzyciu butaprenu - tylko trzeba pozadnie nasmarowac
                                narozniki trzeba naciagac sila - skaj wyprofiluje sie

Skomentuj

Co tu dużo pisac - bardzo ale to bardzo ładne monitory są proste ale ta ala skóra dodaje im powagi i jakości do tego dodamy bardzodobre wykonanie z dbałoscią o szczeguły i mamy konstrukcje godą uwagi :grin:
                                  Naprawdę bardzo fajne się prezentują i chyba przestaną mi się podobac dopiero wtedy gdy sam zrobie cos podobnego :wink:

Skomentuj

Witam. Przepraszam za nieobecnosc, niestety praca zawodowa i studia przycmily nieco moja pasje. Skaj tak jak wspomnial Pawel S. dostepny jest na allegro, ja kupilem "eko skórę". Jest bardzo plastyczny i latwo sie go naciaga. Skaj przyklejalem przy uzyciu kleju MOMENT (tak jak i fornir). Panel oklejony skajem wchodzil "na wcisk" do przygotowanego otworu. Liczy sie bardzo dokladne wyciecie plyt.

Skomentuj

Już wiem, wypraktykowałem na własnej skórze

Skomentuj

Czaruję...
                                      X