Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki ventora (STX, ARV)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitorki ventora (STX, ARV)

Kiedyś obiecywałem, że je zrobię i w końcu mi się udało, ale do rzeczy:

Głośniki:
    niskotonowy - STX 14/50/8/SC - jak wiadomo nie jest to najlepszy wybór, a może najgorszy, ale cóż... pocieszam się, że ładnie wyglądają
    wysokotonowy - ARV 104/4/8 - do STX-a lepszy nie potrzebny

Zwrotnica:
    Zwrotnica została zaprojektowana przez Sound Wave-a do projektu esh0: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6704. Oczywiście potrzebna była jej drobna modyfikacja ze względu na 8, a nie 4 ohmowy głośnik niskotonowy. Cewki powietrzne kondensatory MKSE.

Obudowa:
    Płyta wiórowa 16mm, oddzielna komora na wysokotonowca, 8 litrów na stx-a, closed. Fornir to najtańszy jaki znalazłem na allegro - biały mahoń "koto". Metr kw kosztował mnie 5zł, a fornir jest całkiem ładny i dobrze się go kładzie, jedyną wadą jest mała szerokość, max 25cm. Wymiary obudowy - szerokość: 168, głębokość: 280, wysokość: 300.
    Fornir barwiłem bejcą rustykalną i na to kilka warstw lakieru nitro. W przyszłości prawdopodobnie położę jeszcze kilka warst jakiegoś lepszego lakieru, ale na razie mi się nie chce :)

Odsłuch:
    Wiadomo, cudów nie można się spodziewać, ale i tak jestem dość mile zaskoczony. Porównywałem z dwoma innymi kolumnami, jedne to tonsile ZG30C114 - muszę powiedzieć, że gorzej wypadają. Dla "niewtajemniczonych" są w nich GDWK 9/40 i GDN 20/30/1, kolumny są bardzo stare i były już naprawiane, więc może dlatego tak kiepsko grają.
    Drugie kolumny to bliżej mi nieznane trzydrożne też na głośnikach tonsila, ale niestety z stx-em wyskotonowym bo kiedys się spalił tonsil i na ściemę podmieniłem, bo nie mogłem dostać oryginału. Zwrotnica oczywiście nie była poprawiana, więc od tamtego czasu kolumny grają beznadziejnie.

Koszty:
    Głośniki: 100zł
    Zwrotnice: 60zł
    Wiórówka: 30zł
    Fornir: 15zł
    Klej, lakier, bejca itp: 50zł

Razem około 250zł.

Fotki:
    Sorki za jakość, ale robiłem telefonem.

Pozdrawiam wszystkich i Szczęśliwego Nowego Roku!

Dobra , widze że pierwszy sie wypowiem na ten temat :) Pierwsze pytanie : jakim telefonem robiłeś te zdięcia ? Nie no konstrukcja bardzo ładna , estetyczna , ale nie powiem przydały by się zdięcia bardziej ostre i dokładne :) Mi osobiście sie bardzo podobają , bo sam kiedyś prubowałem coś takiego zrobić , ale wiesz okleina , tanie głośniki... i nie wyszło tak jak miało... Muszę cie pochwalic, a powiedz mi jeszcze jak grają , chodzi mi o to jak je zestroiłes , dynamika i czy nie ma dużej przestrzeni między wysokimi a niskimi. O i pod czym to gra , pod jakim sprzętem ? Ogulnie ładne :)
    PozdrO :mrgreen:

Dodano: 2006-12-31, 15:10
    jak by co to moje gg: 2339110

Skomentuj

Proste tanie i ładne chciałbym je usłyszeć jak grają. Dużo minusów ale miała być to bardzo tania konstrukcja więc spoxik ;d

Skomentuj

Za co minusy ?

Skomentuj

za np. stx ;d można było by kupić jakiegoś visatona są dość tanie niektóre a są o niebo leprze od stx'a

Skomentuj

e? przeciez ten stx kosztuje 20zl, a visaton w130s (czyli najtanszy z dostepnych w tej srednicy) to juz 80zl... no, z wygladu calkiem fajne tylko czy przy takich przetwornikach fornir to nie za duzy wydatek? co do obudowy to ja bym dal jednak BR, strojony na 45-50hz. Troszke by sie podniosla efektywnosc basu . po co osobna komora na wysokotonowke?

Skomentuj

może i stx kosztuje 20 zł ale jak by nie kupił forniru i bejcy byłoby więcej pieniędzy na lepszy głośnik visatona troche by dołożył ale nie dużó ;]

Skomentuj

bardzo ladne, estetyczne monitorki. bardzo mi sie podobaja (tylko daj lepsze fotki)

Caleb, Hitachi, fornir w porownaniu do dobrze polozonej okleiny samoprzylepnej jest kosztem porownywalnym!! (jedyna roznica to koszt lakieru - 10zl puszka :razz: ) a efekt jest zdecydowanie lepszy

Skomentuj

Może i fornir ma podobną cene ale do forniru potrzebny jest dodatkowo klej jeśli ktoś nie ma to i też papier ścierny oraz lakier (możliwe jest też używanie szelaku czyli politury nadaje ona taki błysk choć nie jest to taka sama powłoka jak lakier można też kombinować) :]

Więc jeśli kupuje sie fornir trzeba doliczyć koszty kleju, papieru ściernego, lakieru

Skomentuj

Bardzo estetyczne wykonanie,wypada pochwalić.Strony elektrycznej nie oceniam,poprostu trudno to zrobić na podstawie wyglądu ale wierzę że jest w miarę poprawnie,i całość daje satysfakcję konstruktorowi.
                    A dyskusji na temat fornir/okleina nie podejmę.Z wiadomych powodów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Hitachi
                      Więc jeśli kupuje sie fornir trzeba doliczyć koszty kleju, papieru ściernego, lakieru
                      okleina jest bardzo cienka wiec krawedzie laczenia plyt trzeba zaszpachlowac!! co rowniez wiaze sie z kosztami...

Hitachi, robilem w odpowiedni sposob oba rodzaje wykonczenia i wierz mi ze naklad pracy jest taki sam a roznica kosztow to jedynie lakier koncowy... koniec dyskusji na ten temat bo to nie miejsce na to

Skomentuj

Dobra nie znam tych STX - ów bo u mnie w mieście kupić moge tylko alphardy , itp.... voiceK....wiecie ale z tego co mówicie to są dobre :) , tu u mnie to średnia cena ok. 20 - 50 za głośnik , jak narazie nic lepszego na miejscu , chyba że na zamówienie..... Widze że się wam podobają te kolumienki . PozDro :mrgreen:

Skomentuj

Zdjęcia robiłem SE K510i, niestety w domu kiepsko wychodzą, szczególnie przy sztucznym oświetleniu. Dzisiaj udało mi się zrobić kilka trochę lepszych.

Zamieszczone przez Fazio88
                          Muszę cie pochwalic, a powiedz mi jeszcze jak grają , chodzi mi o to jak je zestroiłes , dynamika i czy nie ma dużej przestrzeni między wysokimi a niskimi. O i pod czym to gra , pod jakim sprzętem ?
                          Nie stroiłem, bo to closed a nie BR (chyba że o coś innego Ci chodzi). Średnie są na swoim miejscu, raczej ich nie brakuje. Kolumny podłączone są pod wzmacniacz CAT CS-900 - takie badziewie niby do kina. Wzmacniacz jest na tyle beznadziejny, że na tył nie ma dwóch oddzielnych końcówek mocy, tylko jedną a wyjścia są po prostu połączone równelegle.
                          Co do forniru i okleiny - różnica w cenie nie jest duża, a zależało mi też na ładnym wyglądzie, dlatego nawet nie zastanawiałem się nad okleiną.

Skomentuj

szkoda że arvka nie jest nieco bliżej GDNa.

Skomentuj

Słuchajcie , może w najbliższych dniach zobaczycie moją pierwszą konstrukcje MONITORKÓW , wykonanych na głośnikach Alphard , tylko mam dylemat , narazie nie mam w nich zwrotnic , same kondensatory na wysokie , i nie wiem czy jak wstawie te konstrukcje to nie bede ogulnie skrytykowany , ale naprawde mówie że one ładnie grają bez zwrotnic... nie wiem doradzcie mi prosze... umberto , ventor , pomocy :) Moje gg to 2339110 jestem głównie wieczorami od 21 :mrgreen:

Skomentuj

takero, myślisz, że różnica byłaby zauważalna? Mi się wydaje że przy tej jakości głośnikach i moim niewielkim doświadczeniu nie zauważyłbym różnicy.

Fazio88 pochwal się, ze zwrotnicami czy bez i tak będziesz skrytykowany za alpierda, ale nie przejmuj się

Skomentuj

dzieki za pocieszenie :) to chyba sie wstrzymam: narazie mam te alphardziki, ale mam zamiar kupić jakieś STX albo nie wiem..... doradzcie mi , co moge kupic....do 40 zł za sztuke.... :mrgreen:

Dodano: 2007-01-06, 23:41
                                  średnica MAX 15cm szerokości , bo 18 ma obudowa

Skomentuj

Zamieszczone przez ventor
                                    takero, myślisz, że różnica byłaby zauważalna? Mi się wydaje że przy tej jakości głośnikach i moim niewielkim doświadczeniu nie zauważyłbym różnicy.
                                    myślę że byłaby, a jeśli nawet nie to suma takich małych różnic i wydawałoby się nic nie znaczących detali daje sumarycznie już naprawde sporą różnice.

Skomentuj

takero, pewnie masz rację, ale to dopiero moja pierwsza konstrukcja więc w następnej pomyślę nad tym. Swoją drogą, czy ktoś próbował mierzyć takie różnice, czy są na tyle duże, że widać je na charakterystyce?

Fazio88, oprócz stx w grę wchodzi chyba tylko arn i biorąc pod uwagę ostatnie podwyżki stx-a, według mnie byłoby to lepsze rozwiązanie, tym bardziej że spl większy. Ja kupowałem stxy jeszcze za 17zł, ale 25 bym nie dał.

Skomentuj

ventor, tak i to niejednokrotnie.

Skomentuj

Czaruję...