Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ZASTAW ZAPa 2.1 - TONSIL & STX !

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ZASTAW ZAPa 2.1 - TONSIL & STX !

Witam wszystkich

Jest to moja w zasadzie pirwsza normalna i w miare przemyślana konstrukcja. Pierwszy raz bawiłem sie w fornirowanie i lakierowanie.

Chciałem aby konstrukcja była w miare tania ale i nienajgorsza pod wzgledem jakości dźwięku.
    Jezeli chodzi o wykonczenie to starałem sie jak mogłem aby głośniki wygladały w miare przywoicie, fornir nie wyszedł idealnie jest wiele niedociagnieć spowodowanych głownie moim niedoświadczeniem w tego typu pracach.

KOLUMNY

Przetworniki

tony wysokie: tonsil 10/100
    średnio - niskie: STX 17-80-8-SW

Zwrotnica

Zaprojektowana z pomoca kolegi Domino. Wszystko kupione w polinku. rezystory metalizowane, kondensatory CROSS-CAP Jantzen audio.

Obudowa:
    Wymiary zew: wys/szer/gł 103.6/23.6/23.6
    Zrobiona ze starej szafy, skrecana wkrętami do drewna i klejona wikolem. W miejscach łączeń płyt, przy głosnikach i terminalu uszczelniana silikonem.
    objętość komory w jakiej znajduja sie STXy (po odjęciu objetości wytłumienia i pustej komory) to ok 28 L.
    Otwór BR dł. 17cm szer.6,5cm (strojenie troche na ucho troche wd. symulacji)

Wykończenie:
    Fornir sosna. Płaty łączone na zakładke nastepnie szlifowane. Fornir kleiłem klejem do drewna Pattex firmy Hankel (szybkoschnacy)- nienajlepiej sie tym kleiło :/ jednym słowem nie polecam!. Na fornir położyem 4 wastwy lakieru - półmat. Dwie pierwsze warsty szlifowane papierem 300.

Wzmacniacz:
    Aplituner SOny STR-GX 215 - producent podaje 2x80W. Jednak prawdopodobnie ma troche mniej, myśle ze ok. 60.

Wrażenia:

Wszystko gra czysto i dynamicznie. STXy daja mocny i w miare przyjamny bas wysokie tony przetwarzane przez tonsila sa delikatne i w miare czyste. Wzmacniacz mogł by być mocniejszy ponieważ STXy maja apetyt na moc, jednak nawet przy obecnym soniaczu potrafia zrabić niezłe zamieszanie.

Subwoofer:

Powstał dość dawno opisany i komentowany na forum http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=7320
    Jedyna w nim modyfikacja jest załozenie kołnieza na otwór BR i zmiana okleiny na fornir.
    Opis skopiowany z w/w linku:

Przetwornik
    Chodziło o niedrogi ale z temperamentem głośnik, miało być w miarę nisko i głośno. Po głębszym zastanowieniu, konsultacjach i przeanalizowaniu konstrukcji dostępnych na tym forum zdecydowałem się na STX 27-150-4 SC. Głośnik posiada dobra opinie jest niedrogi i jak dla mnie posiada niezłe parametry.

Obudowa

Płyta wiórowa o grubości 1.8mm docinana w praktikerze.
    Wymiary wewnętrzne.
    Cześć na głośnik ma wymiary 40x30x42 co daje trochę ponad 50 litrów.
    Część na elektronikę ma wymiary 20x30x42 co daje nam 25 litrów – tą cześć obudowy wyszła tak duża z uwagi na radiator którego nie mogłem inaczej zamontować.
    Część elektroniki i głośnika oddziela płyta wiórowa o grubości 1.8 mm.
    http://img295.imageshack....pict04189wn.jpg

Całość skręcana wkrętami i klejona klejem wikol a potem uszczelniana silikonem.
    Otwory po wkrętach i wszelkie nierówności zostały zaszpachlowane i wygładzone papierem ściernym. Całość została oklejona czarną okleina samoprzylepna. W tylnej części obudowy znajduje się panel z potencjometrami włącznikiem bezpiecznikami i wtyczkami jack i ta na napięcie 230V ~. Panel został zrobiony z pleksi i podświetlony od tyłu przez diody. Panel jak i radiator został przykręcony na wkręty do drewna przykręcane kluczem „10” .
    Otwór bassreflex to zwykła rura kanalizacyjna (plastikowa :-) ) o średnicy 11 cm i długości 35 cm. 35 cm było kompromisem po miedzy odpowiednim strojeniem a odległością końca rury od ściany tylnej. Głośnik zamontowany jest na zwykłych wkretach do drewna wkręconych na żywca czyli bez uprzedniego wiercenia otworów na owy wkręt.
    Wytłumienie to gąbka z tapczanu lekko poszarpana o grubości ok. 1.5 cm umieszczona na bocznych ścianach.

Elektronika

Cała konstrukcje śledząc po koleji napędza
    1.zasilacz symetryczny - Transformator symetryczny toroidalny wymontowany z zasilacza awaryjnego UPS napięcie na wyjsciu to 2x17.6 V, kondensatory filtrujące maja pojemność po 10 000 uF na stronę i mostek prostowniczy pod 35 A. Po odfiltrowaniu i wyprostowaniu prądu na wyjściu zasilacza uzyskałem napięcie 2x23.4 V.
    2.wzmacniacz to 2 x TDA7294. TDA są zamocowane na 3.5 kilogramowym radiatorze z aluminium. Miedzy układem scalonym a radiatorem znajduje się specjalna przekładka termiczna. Dodam że na ostatniej imprezie kiedy subwoofer grał przez ok. 3-4 godziny na ok. 70 % mocy radiator rozgrzał się do ok. 60*C. Schemat i opis wzmacniacza znajduje się tutaj http://www.elektroda.net/audio/tda7294/
    3. filtr
    http://img293.imageshack....pisfiltr8sb.jpg
    W filtrze zostały wprowadzone modyfikacje ze względu na zbyt duże tłumienie sygnału wejściowego. Rezystory na wejściu ze 100 K omów zostały zmienione na 15K omów. A rezystor wyjściowy 100 omów został zmieniony na 47 omów. W układzie pominąłem mostek prostowniczy ponieważ posiadałem już wyprostowany prąd o pożądanym napięciu z zasilacza symetrycznego opisanego wyżej.

Wrażenia:
    Chodziło o to zeby było mocno i nisko. Myśle ze założenie zostało spełnione. kolumny nie daja az tak niskeigo basu dlatego doskonale uzupełnia je wyzej opisany subwoofer.

Koszty ogołem:

Kolumny
    głośniki STXy+Tonsil - kupiłem używane w komplecie za 150 zł
    zwrotnica 70 zł
    wkręty - 30 zł
    płyty - stolarz wyciał za flaszke. 25zł
    szpachle miałem
    papier scierny miałem
    lakier miałem
    fornir ok 70 zł (na suba i kolumny)
    klej pattex ok 30 zł (na suba i kolumny)
    basreflex ok 30 zł (na suba i kolumny)
    okablowanie 40 zł (na suba i kolumny)
    klej wikol - miałem
    szpachla - miałem
    w sumie nie wiecej niż 500 zł

Subwoofer

Głosnik 49 zł + 20 zł koszt przesyłki
    Wzmacniacz filtr zasilacz symetryczny i okablowanie 130 zł
    tarnsformator - miałem
    radiator - miałem
    Płyta wiórowa wraz z przycięciem w practikerze 25 zł
    rura kanalizacyjna do BR. 13 zł
    wkręty ok. 15 zł
    w sumie nie wiecej niz 300 zł

wzmacniacz do kolumn kupiłem za 250 zł

KOSZ CAŁEGO ZESTAWU KOSZTOWAŁ MNIE max ok. 1000zł

ZDJĘCIA

starsznie dlugi sub:P no i br za blisko glosnika:P
    ogolnie ladnie, jak na pierwszy raz gratuluje.

Skomentuj

schemat zwrotnicy jezeli był by ktos zainteresowany.

Skomentuj

Ładna konstrukcja :) gratulacje hmmm tylko widze ze wysokotonowe nie sa na srodku umieszczone ;/

Skomentuj

fakt w jednej kolumnie troche krzywo jest.

Skomentuj

[code]średnio - niskie: STX 17-80-8-SW [/code]

nie widziałem takich głosników w wachlarzu STX. Chyba 17-80-8-SC :razz:

Ogólnie całkiem fajnie tylko kolorek mi się nie widzi no i sub troche kosmicznie wygląda ale przecież nie liczy się wygląd tylko brzmienie

Skomentuj

No jak widać fornir nie wypada najlepiej... łączenie jak i jego kolor... przy takim "sękatym" fornirze lepiej by było zabarwić na jakiś ciemniejszy kolorek bo trochę to tak "sztachetowato" wygląda. I moim zdaniem terminal lepiej jest montować niżej ze względu na wiszące później przewody wysokiego napięcia :-) Ale jak na pierwszą to i tak niezła konstrukcja. Moja była sporo gorsza :-) Niestety niewybaczalne jest nierówne rozmieszczenie głośników... fornir ma swoje kaprysy ale żeby krzywo głośniki??

Skomentuj

MormoN co do forniru chciałem jasny, ale nawet jak bym nie chciał ;p to troche bał bym sie bejcować, słyszałem ze wiele problemów z tym jest a ja nie chciałem wpuszczać sam siebie za pierwszym razem na mine. Jezeli chodzi o kolor forniru na zdjeciach to jest troche za jasny... nie wiem dlaczego tak mi te zdjecia wyszły (robiłem bez lampy), w zeczywistosci sa troche ciemniejsze.

krzyhoo9 Nie ma ale były w sprzedazy.

Skomentuj

Moim skromnym zdaniem jest to konstrukcja wykonana bardzo ładnie, podoba mi sie , a taki jakby rozciągniety sub może na zdięciach nie wygląda za est. ale na w rzeczywistości może bys super :) Podoba mi sie masz u mnie 6 :) pozdro :mrgreen:

Skomentuj

Konstrukcja niczego sobie, przemyślana, wykonana dość dokładnie (te głośniki wołają o pomste do nieba ) mam na myśli fornirowanie, fornir wydaje mi się za jasny , aż tak bije po oczach , może to wina lampy błyskowej, choć żona powiedziała że zestawik rewelacyjny a kolor forniru bardzo ładny, zestaw podobny do mojego tyle że kolega postawił na 4 ohm.
                    Pozdrawiam

Skomentuj

Jeżeli chodzi o aplikacje subwoofera w pokoju to wyglada to tak :

takze jak sami widzicie jego długosc nie jest problemem.

Skomentuj

Zamieszczone przez ZAP
                        objętość komory w jakiej znajduja sie STXy (po odjęciu objetości wytłumienia
                        tylko ze wytlumienie sie raczej dodaje a nie odejmuje. ja nie uwzgledniam wytlumienia bo mniej wiecej wyrownuje sie z miejscem zabieranym przez glosniki itp

jezeli chodzi o strone wizulna to czepie sie 2 rzeczy... kolumny sa za szerokie, a sub za gleboki. osobiscie wolalbym tunel na samym dole ale rozumiem ze tam jest wolna komora...
                        fornir mi sie bardzo podoba. ladnie wygladaja te ciemniejsze wtracenia. jezeli chodi o jego klejenie to chyba kazdy musi sam dojsc do wniosku ze niema sensu oszczedzac i lepiej odrazu kupic "moment" (ja 2 tydzien sie mecze na polimerowy)

zwrotnica jest robiona na podstawie pomiarow?? bo tor wysokotonowy wyglada identycznie jak w kolumnach Yoshiego ze zmienionym tlumikiem

Skomentuj

materiał wytłumiajacy to gambka tapczanówka, ten materiał ma dosyc spora gęstość także jak by nie patrzec zabiera nieco objętości co moim zdaniem trzeba uwzględnić.
                          zwrotnica robiona na podstawie doświadczenia wiedzy i chyba pomiarów. sekcja wysokotonowa jak najbardziej na podstawie zwrotki Yoshiego .

[ Dodano: 2007-02-17, 22:50 ]
                          Oczywiscie nie mojego doświadczenia i wiedzy tylko kolegi Domino ;p

Skomentuj

Zamieszczone przez ZAP
                            materiał wytłumiajacy to gambka tapczanówka, ten materiał ma dosyc spora gęstość także jak by nie patrzec zabiera nieco objętości co moim zdaniem trzeba uwzględnić.
                            tylko zapomniales ze wytlumienie pozornie ZWIEKSZA pojemnosc obudowy

Skomentuj

Twarda gąbka z tapczanu tez ?

Skomentuj

czy jest wytlumieniem? TAK
                                czyli dodaje objetosci? TAK

Skomentuj

Bardzo przyjemnie wyglądają, zblizone do koloru mebli. Troszkę nierówno głośniki.
                                  Wiem, że najprowdopodobniej kolumna na subie gdyż mało miejsca, ale nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie
                                  Zamieszczone przez ZAP
                                  Jeżeli chodzi o aplikacje subwoofera w pokoju to wyglada to tak :
                                  .
                                  A co na to rybki? Słuchają disco czy jazz? :mrgreen:

Skomentuj

Faktycznie kolumna na subie to nienajlepsze rozwiazanie głównie dlatego że dziwięk z tej kolumny dochodzi troche inaczej niz z drógiej głownie przez to ze głośniki wysokotonowe nie sa na tej samej wysokości. Aż tak to nie przeszkadza ale jest odczuwalne.
                                    Jeżeli chodzi o wazjemne przenoszenie grgań jakies niepotrzebne rezonanse to nic takiego nie zauwazyłem, kolumna jest odizolowana od subwoofera podkładkami (filcowa i tektórowa).
                                    Muzyka ? hmm głownie taka jak w radiu (popularna ;p), techno i czasami cos spokojniejszego :)

Skomentuj

mi sie ogólnie podoba, jedynie co mi sie negatywnie wpadło w oko to ten krzywo zamontowany napęd od suba...fornir wyszedł troche lipa bo jest 3 lub nawet i 4 klasy, urzyłeś forniru sosnowego bo jak widze mebelki masz również z tego wiec jest ok.według mnie jak na twoje pierwsze dzieło dobrze sobie poradziłeś

Skomentuj

od czasu kiedy powstał ten zestaw zaszły pewnie zmiany. w wyglądzie kolumn (maskownice) i napędzie jak i samym pomieszczeniu odsłuchowym ;p

Sony:
                                        STR-GX215
                                        CDP-591
                                        DVP-NS708H

jako wideo 90 cali z Benq W100 - polecam

Skomentuj

Czaruję...
                                        X