Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] kolumny podłogowe W170S + SC10N

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Kolumny 2-drożne] kolumny podłogowe W170S + SC10N

Założenia konstrukcyjne:
    Wykonanie kolumn podłogowych lepszych od
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5929
    (lepsze przetworniki, lepsze wykonanie), czyli normalny proces ewolucji konstruktora DIY

Przetworniki:
    1 x sc10n 8 ohm
    1 x w170s 8 ohm
    Głośniki firmy która nie jest za droga a brzmienie w stosunku do ceny jest bardzo zadowalające (opinie na forum)

Zwrotnica:
    Wykonana za pomocą programu Boxsim (jak wygrzeje głośniki to się zaczne bawić słuchowo)

Obudowa:
    Obudowa bass-reflex osobna komora dla wysokotonowego i osobna dla nisko-średniotonowego który siedzi w 22 litrach brutto, strojona jest na 48 Hz, tunel b-r 68 x 160 mm. Całość ma wymiary 950 x 230 x 205mm, jest wykonana z płyty wiórowej z starej meblościanki płyta ma grubość 20mm poskręcana konfirmatami, poklejona wikolem, wyszpachlowana, pokryta fornirem olchowym. W czasie fornirowania kleiłem dwoma rodzajami kleju momentem i botaprenem, z momentem nie było problemu a gdy kleiłem na botapren to zrobiły mi się pęcherze (napewno nie o słabego docisku) nie wiedziałem od czego i rozetłem te “wrzody”aby zobaczyć co jest w środku , okazało się że po dwóch dniach suszenia pod obciążeniem nie wyschnął do końca klej i deszło , jak widać na jednej z fotek podsuszyłem klej rozciągając wrzody i ponownie docisnąłem na zakładkę, po wysuszeniu tym razem jeden dzień i zeszlifowaniu jest ok .

Odsłuch:
    Narazie głośniki nie wygrzane ale powiem że bas z tych kolumnów jest całkiem inny niż z stx-ów gitara chodzi rewelacyjnie, wokale lepsze, ale do łomotu techno to te stx-y wydaje misię lepiej grają niż visatony, wysokie dość szczegółowe, bez piachu, jako że lubiłem takie “altusowe cykanie” muszę się do nich przyzwyczaić, narazie tyle dopiszę jeszcze coś jak trochę posłucham

Kosztorys:
    Głośniki + przesyłka 327 zł
    fornir 25 zł
    klej ,,moment” 22 zł
    lakier ,,nitrolak” 18 zł
    wkręty 5 zł
    części do zwrotnicy + przesyła 143 zł
    papier ścierny 20 zł
    butapren 12 zł
    przewód 15 zł
    wikol 11,5

RAZEM: 598,5 zł

PS. Następny “klocek” ale jakoś tak mam sentyment do tego typu obudowy lubię proste,zwarte, nawet surowe konstrukcje, miałem już ścięte boki (taka faza była zrobiona), ale jakoś to do mnie nie przemawiało, więc zrobiłem kwadraciaka.(to samo napisałem przy kolumnie centralnej)
    Pozdrawiam

Nie szkodzi, że klocek. Wykonany wzorowo- się nie nudzi.
    Gratuluję.

Skomentuj

ladne, estetyczne - podobaja mi sie.
      ciekawy fornir tylko ze ja jestem zwolennikiem matowego lakieru...
      a z tym wikolem to chyba troche przesadziles :razz: ale przynajmniej nic sie nie rozsypie

Skomentuj

Coraz więcej ludzi z okolic ma te głośniki, kiedyś muszę do kogoś wpaść na odsłuch tego.

A konstrukcja bardzo mi się podoba, lubię takie klocki :)

Skomentuj

Nie da się ukryć że praca jest naprawdę wzorowo wykonana ale estetycznie twoje poprzednie kolumny bardziej mi się podobają (jestem w trakcie budowy klonów z lekkimi poprawkami) mimo przetworników. W moim mniemaniu 5/6 (ta jedynka uciekła na moim guście - kolor forniru :wink: Ogólnie świetnie :mrgreen:

Skomentuj

Jak już maja być takie klocki za którymi ja nie przepadam to zrób cokół w ciemniejszym fornirze na spodzie i może jakieś małe kolce ...tak to tylko taki klocek nie dokończony. Napewno dużo pracy w to włożyłeś jeszcze brakuje 5% do finału

Skomentuj

I dobrze ze "kwadraciak" :), jak sie bajeruje ze skosami scięciami itp mozna przesadzic a u CIebie jest elegancko i solidnie wszystko :).
              Konstrukcja mi sie podoba, chciaż jestem zwolennikiem montowania głośników w jednej symetrycznej lini. Fornir ładny chciaz mógł by mieć mniej jednolity kolor :>.
              Wszystko wykonane bardzo estetycznie :)
              Martwi mnie jedynie ta zwrotnica :/.
              Ogolnie podoba mi sie 5/6

Mógł byś troche bardziej szczegółowo porównać gre Visatona do twoich poprzednich STXów ?
              Jakie wytłumienie ?
              Czym napędzasz ?

Skomentuj

Dziękuję za wypowiedzi, odnosząc się do waszych pytań to co do jasnego forniru z połyskiem to miało być to malowane pistoletem, próbowałem lecz z miernym efektem (szło bardzo dużo lakieru bez efektywnego krycia, a na innych lakierach w markiecie pisało że nie nadawają się do rozpylania pistoletem, miał być lakier 3m3 połysk satynowy albo półmat ale właśnie nie nadawał się do pistoletu, żałuję dziś że go nie kupiłem bo i tak malowałem pędzlem). krzyhoo9, powiem szczerze że żonie też bardziej podoba się wesja poprzednich kolumn, dodam że mnie jakoś te podfrezowania pod głośnik też nie bardzo się widzą, wiem że większość powie że to profesjonalnie, elegancko, ale porównując wole jednak bez podfrezowań, następne będą bez. TatoTurbo, na wykonanie cokołu jakoś nie wpadłem powiem że podoba mi się ten pomysł i myśle że jak się uporam z mieszkaniem (mały remoncik) to podfrezuje jakimś pólokrągłym frezem podstawki z drewna pomaluje na ciemniejszy kolor i włoże pod kolumny , dziękuję za pomysł. ZAP, zwrotnica wykonana w boxsimie więc myślę że ciut lepsza jak z kalkulatora, narazie nie wytłumiałem kolumn pobawie się z tym jak wygrzeję głośniki, a powiem że w poprzednim zestawie nie było slychać powalającej różnicy, napędzam to yamahą 459
                pozdrawiam

[ Dodano: 2007-03-05, 14:15 ]
                Odsłuch:
                Po dość intensywnym grzaniu powiem tak: góra szczegółowa, nie narzucająca się, nie męcząca, średnica przyzwoita, wokale czyste, wyraźne, wydaje mi się że trochę wychodzi naprzód, bas ciepły, głęboki, z tendencją do buczenia (tak mi się czasami wydaje) do muzyki nie używam subwoofera, nawet nie wiedziałem że z takiej średnicy można otrzymać tak głęboki bas. Ogólne wrażenie ok. (powiem jeszcze że bardzo ładnie chodzi gitara).

Skomentuj

Wiem ze juz sporo wody w Wisle uplynelo od czasu zaprezentowania tych kolumn, zaciekawila mnie jednak ta konstrukcja i stad pytanie, czy autor poprawial zwrotnice? Jesli tak to prosze o zamieszczenie schematu:)

Skomentuj

Pewnie średnica Ci sie wybija, ja na 4 ohmowym Visatonie mam cewkę 1.3 mH, początkowo miałem 0.82 jednak po dolozeniu jeszcze 0.5 mH gra naprawde lepiej, sprawdź taką konfigurację. Widać zresztą na wykresie charakterystyk że jest wznosząca, bas wycofany, średnica wyraźnie z przodu. Miałem tak samo jednak sc10 mnie dobijał i go wywaliłem, zmieniłem na Ushera UA-025. Po zaprojektowaniu zwroty wyszła mi rowniez cewka 0.82 jednak dostrajałem na słuch i naprawde ten visaton z większą cewką gra naprawde lepiej, tylko zaznaczam mam wersję 4 Ohm.

Skomentuj

Przyznam, że z Visatona myśli mi się zrobić zestaw Clou
                      prosty i ładny ciekawe tylko jak gra

Skomentuj

SC 10 nie gra fascynująco, a niskosrednich nie znam, są najtańszym visatonowskim niskosrednim , chyba jakies 70 zł. Ciekawi mnie tylko jak z 2ch głośnikow o efektywnośći 88dB zrobili kolumny 82dB ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                          Ciekawi mnie tylko jak z 2ch głośnikow o efektywnośći 88dB zrobili kolumny 82dB
                          zwrotnica oraz interpretacja efektywnosci ;]

Skomentuj

Podali 82 dB ;-) Zwrotnica jest przecież nieszczególna, cewka i kond na niskotonowym obiżyły efektywnosc az o kiloka decybeli ?

no ta.. zobaczyłem charkę tych niskosrednich

Teraz już wszystko jasne ;-)

Skomentuj

ta, tylko to niejest w170s.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                                ta, tylko to niejest w170s.
                                No tak, to jest w17 E ktory jest w kolumnach CLOU o których ktoś wyżej wspomniał ;-)

Skomentuj

Podobaja mi się, widać, że przemyślana konstrukcja. Głośniki mogły być ciut bliżej siebie. Przy kładzeniu lakieru na drewnie nawet samochodowcy czasem się pogubią bo jest potrzebna spora wprawa. Minimalne cisnienie i jak ktoś wczesniej wspomniał, duuuużo warstw (150 ? ). U Ciebie lakier też mógłby być trochę ładniej położony ale reszta fajna. Smukła, zgrabna konstrukcja, zwrotka dla potomnych, gratuluję :)

Skomentuj

Czaruję...
                                  X