Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szpileczki Jacusia stx 15 100 8 AX + stx GDWK-10-200-8-AJ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szpileczki Jacusia stx 15 100 8 AX + stx GDWK-10-200-8-AJ

Wstęp
    Od długiego czasu przymierzałem się do zmiany moich "kolumn-zg40 coś tam" modyfikowanych na wszelkie sposoby jednak bez oczekiwanego efektu, na coś mniejszego i grającego tak by muzyka nie przeszkadzała jak to miało miejsce w starych skrzyniach. Po 2 misiącach przeglądania forum spodobały mi się głośniczki stx 15-100-ax brakowało mi jednak zwrotnicy do tego głośniczka w połączeniu z jakimś niedrogim wysokotonowcem aż pewnego dnia znalazłem konstrukcje z tymi głośniczkami i tu pojawił sie kolejny dylemat : monitory czy podłogowce. Monitorek który znalazłem nie podobał mi sie ze względu na proporcje obudowy i konieczność budowy standów wiec pozostały podłogowce.Już zrobiłem projekcik skrzynek, skleiłem , patrze na forum a tu na moje szczęście zobaczyłem gotową konstrukcje o identycznych wymiarach jak moja wykonanej przez daniel69
    i stwierdzam że te głośniczki są stanowczo za małe do tej wielkości skrzynek i wyglądają jak guziczki w płaszczu.Zmiana wymiarów konieczna i do dzieła.

Głośniki
    stx 15-100-8-ax + stx GDWK-10-200-8-AJ
    zwrotnica według projektu sound wave - dziękuje
    Otwór bassreflex śr 4,7 cm strojona na ok 55Hz

Obudowa
    Płyty wiórowe 18mm klejone rakolem i skręcane wkrętami gipskarton (w ilości nie zliczonej)
    wymiary zewnętrzne 16x18x103 cm (szer x gł x wys)
    podzielona na dwie części dla zwrotnicy i głośników (pojemność ok 13,5l)
    Obudowa została oklejona fornirem modyfikowanym z bambusa w kolorze karmel i polakierowane lakierem uretanowo-alkididowym Hardlack do parkietu w taki sposób by nie było widać warstwy lakieru a jednocześnie by powierzchnie była wygodna w utrzymaniu w czystości (wymóg żony : bez połysku :) )
    Wrażenia
    W zasadzie nie mam do czego porównać bo to na czym słuchałem muzyki do tej pory trudno teraz nazwać sprzętem grającym :)) .
    Jedno co jest dla mnie ważne to to, że na nowo powracam do płyt których nie słuchałem bo mi sie nie podobały na starych skrzynkach a teraz mają zupełnie inne brzmienie i słucha się ich z prawdziwą przyjemnością, dzwiek nazwał bym zrównoważonym w zasadzie żadne tony
    nie wybijają się przed szereg a jednak wszystko jest doskonale słyszalne a basiku jak na 16-to metrowy pokój jest aż nadto dla mnie poprostu super , jestem szcześliwy :))
    Koszty - to czego chyba nikt nie lubi
    Głośniczki 290 zł
    części do zwrotnicy i bassreflexy ok 150 zł
    płyty wraz z cieciem 30 zł
    klej "Moment" miałem
    wkręty ok 5zł
    klej do drewna Rakol miałem
    terminale 28zł
    fornir 60 zł (troszke przesadziłem ale jak go ujrzałem to poprostu musiałem go mieć :)) )
    Lakier z racji wykonywanego zawodu miałem
    Watolina miałem
    Zdjęcia
    Muszę jeszcze tylko wymienić te nieszczęsne śrubki , którymi przykręciłem
    P.S.
    Do moderatorów : jest to mój pierwszy post na forach wiec za ewentualne błedy przepraszam i proszę o wyrozumiałość

Fajnie ze nowe STXy pojawiaja sie juz w gotowych konstrukcjach DIY:) oby tak dalej.
    Jednak ta 15 bardziej pasuje mi do monitorka niż do podłodówek.
    Nie podoba mi sie kształt kolumn chodzi o to ze dla mnie sa za waskie i za wysokie no i ten bassreflex tak po środku :/ nie mogłes dać go z tyłu ? Ten terminal jest tez troche kosmiczny... No ale to moje prywatne odczucia jezeli chodzi o Twoja konstrukcje.
    Wykończenie estetyczne i dokokładne. Wykonanie skrzyni jak i mocowanie głosników ok.
    kolor forniru pasuje do podłogi i mebli, fajnie :)
    Ode mnie masz 4- / 6

PS. Moze jakiegos suba do tego ?
    Czym to napędzasz ?

Skomentuj

No śrubki są tak brzydkie, że szkoda patrzeć na nie. Szkoda też, że nie ma frezu pod niskośreniego bo on strasznie wysoki się wydaje. Prosto i schludnie choć ja bym dał trochę głębsze ale za to węższe.

Skomentuj

Ekstra maluszki, podobają mi się.
        Brakiem frezów bym się nie przejmował w tej kat. cenowej głośników, a bez frezów imo są ładniejsze. Miłego słuchania!

Jedyne co bym zmienił to BR, jest niesłychanie brzydki. A za terminale, nawet tak eleganckie, takiej kasy bym nie dał

Skomentuj

Zamieszczone przez ZAP
          kolor forniru pasuje do podłogi i mebli, fajnie
          to jeden z argumentów przemawiających za tym fornirem :))
          Umiejscowienie bassreflex to pomysł syna (też chciał mieć swój wkład)
          Jeśli chodzi o suba to zaczynam poważnie o tym myśleć - może coś doradzisz do mojego pokoiku i yamahy rxv350.
          Dziekuje za komentarz
          Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-02-25, 17:55 ]
          Zamieszczone przez eXe
          No śrubki są tak brzydkie, że szkoda patrzeć na nie. Szkoda też, że nie ma frezu pod niskośreniego bo on strasznie wysoki się wydaje.
          Śrubki będą zmienione bo i ja na nie patrzeć nie moge :) , jeśli chodzi o frezik to ciężko zrobić go w innym kształcie niż okrąg ale pierwotnie miała być czarna sklejka gr 6mm i szerokości 14cm i wysokości 101 cm a w niej wycięty otwór pod średnioniskiego a wysokotonówka miała być montowana na sklejce
          wówczas były by one mniej więcej na jednej płaszczyźnie i nie wystawały by poza obrys jednak na razie sklejka czeka na moje dobre chęci i odrobine wolnego czasu.
          Kiedyś się za to zabiore :)
          Dziekuje za komentarz i pozdrawiam

[ Dodano: 2007-02-25, 18:01 ]
          Zamieszczone przez Langusta
          Jedyne co bym zmienił to BR, jest niesłychanie brzydki
          A masz jakieś propozycje ? :)
          Dzięki
          Pozdrawiam

Skomentuj

Mnie tez trochę odrażą ten br na środku i ta wysokość. Mam w budowie 940 mm wysokości i wydawają mi się wysokie. Co jeszcze to odległość pomiędzy cykiem a gnd'em mogła być trochę większa ale jak zawsze to kwestia gustu. W mojej ocenie 7/10

Skomentuj

jak za ta cene to napewno musi grac rewelacyjnie ... gratulacje

Skomentuj

O kurna, czym ty to przykręciłeś? :) Do poprawki natychmiast...
                Dźwiękowo nie ocenię, natomiast sama konstrukcja bardzo ładna z dwoma ale.
                pierwsze - frezy pod głośniki - ale to można wybaczyć bo nie każdy ma sprzęt;
                drugie - bass reflex - nijak nie pasuje - estetyczniej byłoby pod STXem...a tak - ni z gruchy ni z pietruchy w środku...
                Duże, baaa wielkie brawa za sposób podłączania kabli - piękna robota bezterminalowa...
                Ogólnie - mam podobne upodobania kolorystyczno estetycznie i gratuluję pięknej konstrukcji.

Skomentuj

1. Mogles dac BR blizej AX
                  2. Frezy do wybaczenia, nie kazdy ma sprzet, potrafi itp
                  3. Piekny fornirek :)
                  4. Jak na moj gust mogles dac 1cm przerwy miedzy wys a ax
                  5. Fajnie rozwiazana kwestia podpinania kabli
                  6. Mozesz dodac kolce pod kolumne
                  7. SRUBY ! BLE... no ale zmienisz. Mam nadzieje ze to nie jest tymczasowo na wieki :)
                  8. Dales wytlumienie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Elminster
                    Dales wytlumienie?
                    Tak około 2 cm watoliny na górną dolną i tylną ścianke
                    a co do odstępu między głośnikami to wyczytałem gdzieś na forum że lepiej gdy są blisko siebie więc się zastosowałem :)
                    Dzięki
                    Pozdrówka

Skomentuj

To i ja dodam cos od siebie, w koncu robie kolumny na tym samym nisko-srednim tylko ze zamiast aj dalem seas-a 22tbfg.
                      Wg. mnie to troche za wysokie tzn. wyglada jak modelka anemiczka :razz: , ja bym zrobil tak jak u siebie mam zamiar robic czyli szerokosc taka jak u ciebie, a wsokosc ok 80-85 plus do tego cokolik ok 4cm no i kolce wtedy byly by prawie tak wysokie jak u ciebie ale za to nie wygladaly by tak szczuplo.
                      Druga sprawa to bass-reflex nie dosc ze za wysoko to jeszcze brzydki, jesli juz musial byc tak wysoko to trzeba by bylo dac go z tylu.
                      Teraz plusy ladny fornir dobre rozmieszczenie przetwornikow, terminal hmm mi sie podoba ale i tak go przeciez nie widac bo z tylu :razz:.
                      Jakosc wykonania 9/10
                      Dobór przetwornikow 8/10(cos lepszego mozna bylo wlozyc zamiast AJ)
                      Ogolna prezentacja 6,5/10
                      Czyli ogolnie spoko

Skomentuj

Smarcuś pochwal się swoją konstrukcją :) mam nadzieje że te stx-y wreszcie do Ciebie dotarły czego Ci szczerze życze i czekam na Twoją konstrukcje .
                        Owocnej pracy
                        Dzięki za słowa krytyki
                        Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez jacekam
                          A masz jakieś propozycje ?
                          BR z Polinka, są bardzo ładne.

Skomentuj

bardzo interesujaca konstrukcja :wink:
                            fornir mi sie bardzo podoba, terminale chcialem dac takie do wzmaka ale chyba za drogie troche...

jezeli chodzi o b-r to faktycznie kup z polinka i daj drugiego AX'a zeby uzupelnic ta przestrzen (wywalisz scianke i miejsca starczy :razz: )

i koniecznie wymien te sruby - przeciez to wyjdzie jakies 2zl za imbusy - bo tutaj alurat pasuja...

znakomity poczatek zabawy z DIYaudio :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              koniecznie wymien te sruby
                              Śrubki już wymieniłem ale nie na imbusy bo jakoś nie specjalnie mi się podobają :)
                              Powiadasz wsadzić drugiego AX-a hmmm czemu nie
                              Dzieki
                              Pozdrawiam

Skomentuj

jacekam juz do mnie dotarly te stx-y dawno juz mi graja tylko bude musze wykonczyc(szpachla i fornir frezy itp) i wytlumic. dorobic cokolik i kolce przykrecic czyli jakies pol roku mi to zajmnie, ale co mog powiedziec ze graja fajnie z seas-ami.
                                Ja na twoim miejscu nie dokladal bym drugiego stx-a bo to nie poszerzy twoich kolumn tylko 15cm skrocil od dolu dorobil cokól i dal kolce i wtedu super by wygladaly to jest moje zdanie. Jak umiesz w solid worksie (lub Auto cad)projektowac to zaprojektuj i zobaczysz jak by wygladaly wtedy.
                                A co do slow krytyki to nie sa takie straszne bo (9+8+6,5)/2=7,83 czyli niezle jak na 1-sza konstrukcje.
                                Jak cos to moge sie pochwalic prawie skonczonymi XW+ARV, brakuje tylko wlasnie cokolu i kolcow
                                pozdro :cool:

Skomentuj

smarcus
                                  Ja też już mam cokolik nie za duży bo tylko o 1 cm większy do wymiaru skrzyneczki (od razu inaczej wyglądają ) a na kolce muszę poczekać (finanse :( )
                                  Skoro już stx-y grają czy możesz porównać dźwięk do XW+ARV bo planuje zrobić właśnie ten zestawik dla syna.Prosze o fotki tego zestawu i Twojej konstrukcji stx zdjątka na maila
                                  A jeszcze pytanko jaką zwrotnice zastosowałeś w swoich stx-ach?
                                  Dzięki za podpowiedź w sprawie solid works-a
                                  Pozdrawiam

Skomentuj

No to zapodaje zdjecia XW+ARV

Fornir niestety przy przenoszeniu na dole sie uszczerbal czesto ich przenosilem.Mam zamiar skrocic kolumny o5cm i dac cokolik ale kolega troche zle cokol mi zrobil i czekam na nastepny.
                                    A jak graja hmm bas muli troche bo buda duza prawie 20l strojona na nie wiem ile bo nie pamietam.Srednica kiepsko STX duzo lepszy.Wysokie tu bylo ostro strasznie kamien o kamien ale po sylwku na ktorym graly te kolumny jak by zlagodnial i teraz jest "nawet" spoko, za to seas szczegolowy nie meczy troche ostry ale troszke i mi sie to podoba.Zwrotka jest pod tym linkiem zwrotka

Skomentuj

Podobają mi się ciekawa kolorystyka .Jak łączyłeś fornir , czym go docinałeś by się idealnie połączył?

Skomentuj

heh ja tez zrobilem kolumny na ax-ach ale nie jeden tylko dwa na kolumne jeszcze tylko dokoncze obudowy i wstawiam fotki moze nawet do tego czasu z subem bo tez juz koncze

Skomentuj

Czaruję...
                                        X