Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogówki digital'a @ STX power !!! :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłogówki digital'a @ STX power !!! :)

Wstęp
    No więc kupiłem sobie kiedyś za magiczne 15-20zł monitorki tonsil'a, z uszkodzonymi głosnikami. Została obudowa, którą kiedyś okleiłem kocem, a troche pozniej zerwalem go i pofornirowalem fornirem pozostałym po subie, tak więc byl darmowy :) oczywiscie robilem to 'tak sobie' i nie wyszlo najlepiej, no ale nie istotne. Nastepnie wpadlem na pomysl zeby moze cos jednak do nich wsadzic :) Zamówilem stx'a 18-sw i najtansza kopulke, to bylo jeszcze przed podwyzkami :P Znalazlem tez stara zwrotnice ktora zrobilem do tesli XW i ARV ... no i całosc grala sobie tak przez pewien czas w 8L
    Przy rozbieraniu starych mebli pomyslalem sobie ze nie ma sensu ich wyrzucac tylko sobie moge z nich cos zbudowac :) A brakowalo mi zawsze podlogowek, te stare altusy nie wygladaly najlepiej, a chodzilo mi o cos 'prezentacyjnego' nie koniecznie ladnie grajacego. Tak więc z desek ze starego segmentu powstały te podlogowki.

Głośniki
    GDN-18-120-6-SW
    GDWK-10-200-8-AJ
    jednym słowem - eco mode :P

Zwrotnica
    Projekt Irka, chwilowo jeszcze ich nie ma - elementy zamówione w polink'u

Chwilowo caly czas grają na tych od xw i arv

Obudowa
    20mm płyta wiorowa, nie ma to jak cięcie desek wyzynarka czyli wszystko nie bylo takie proste jakie byc powinno :) no ale dalem rade... sylikon i szpachla moim przyjacielem :P
    Wymiary to 100x22x25cm [wys/szer/dł]. Esh0 skomentowal ze są za szerokie, i ma racje, ale co ja na to poradze :P
    Objętość to ok. 35L, które podzieliłem w połowie i jest ok. 18L na głośniki, czyli mniej wiecej tyle ile SW potrzebuje.
    Mocno wytłumione wątą kosmetyczną.
    Fornir to [chyba] brzoza. Kupiłem taki bo mi sie sposobał i miał odpowiednią szerokość i długosc :) tak ze jeden liść pasował mi na 2 boki. Za tą cene [10zł liść] mysle ze jest ok.
    Czeka na lakierowanie, którego jak narazie nie chce mi sie robić ze wzgledu na brak warunkow w domu :)

Wrażenia
    Takie sobie :) zreszta bez zwrotnicy to ja nic nie powiem ;] Zobaczymy co będzie jak dojdą elementy z polink'u.

Koszty
    Głośniki: 135zł
    Płyty z docięciem: 0zł
    Zwrotnica: 70zł
    B-r: 5zł
    Klej: 22zł
    Wkręty: 0zł
    Wkręty imbusowe: 10zł
    Klej do drewna: 0zł
    Fornir: 50zł
    Lakier: 18zł
    Wytłumienie: 5zł
    Terminal: 0zł
    Inne (szpachle, pedzle itp) 10zł
    -------------------------
    325 zł - to chyba nie duzo jak na podlogowki :P

Co zostało:
    - Zamontować normalne zwrotki:
    - Wyciąc b-r z tyłu
    - Standy z deski z kantami ściętymi pod kątem 45*
    - Lakierowanie
    i pewnie jeszcze duzo rzeczy ktore moze kiedys zrobie, a moze nie :P

Foto story:
    No i to co ja lubie najbardziej ogladac :P

To co było:

Budujemy:

Juz w domu stoją & testing :P

I kupić fornir:

Narodził sie pomysł frezow :P Żałuję :P

No to fornirujemy:

I przykręcamy:

Ogólnie podlogowki dopelniaja stare altusy 110:

A Źródłem dzwieku jest to...:

I tu już w stanie takim jakim są teraz:

A w chwili nudy powstało coś takiego na moim pulpicie:

[ Dodano: 2007-02-28, 10:38 ]
    Błędy?

A no :) jest ich pare :P

-> w miejscu wyfrezowan fornir nie jest idealnie wycięty... są 2 miejsce po jednym w kazdej z kolumn gdzie jak sie przyjrzymy widać prześwit do deski za głosnikiem.
    -> w jeden kolumnie lekko odchodzacy fornir, na szczescie przy tylnej sciance na dole, to sie da zalatwic superglue kiedys
    -> za mocno wyszlifowany fornir na przedniej sciance u gory w lewej kolumnie [w widocznym miejscu ;/], poprostu za mocno przytrzymalem szlifierke i dojechala az do plyty pilsniowej :)
    -> przy szlifowaniu kantów zawsze cos sie spier.... popsuje sie poprostu a potem trzeba kombinowac zeby nie bylo widac :)
    -> Oległość GDN od GDWK w obu kolumnach jest rózna [róznica ok. 2mm] jednak - widoczna

To tak jakby ktos myslal ze diy zawsze wszystko idealnie wychodzi :)

Ale czlowiek sie uczy na bledach :P

hehe najbardziej to mi sie podoba ta faja :razz:

niestety zepsules wszystko zbyt szeroka obudowa. gdyby byla wazsza to by wygladaly o wiele lepiej a tak to sa troche smieszne
    ale najwazniejsze ze malym kosztem :wink:

Skomentuj

po lakierowaniu...

Skomentuj

Wezsze lepiej troche lepiej by wygladaly. Pozatym mogles dac glosnik wys tonowy na srodku...

Tak wygladaja moje kolumienki. Niedlugo opisze ta konstrukcje. Niestety foteczki z budowy ulegly skasowaniu wraz z cala zawartoscia dysku :( Zlosliwy wirus...

Skomentuj

Elminster, no czekamy na to twoje kino

Skomentuj

Central juz wzasadzie gotowy Przylutowac kabelki, wsadzic glosniczki i gotowe.

Co do suba... jak lezal w czesciach tak i lezy :) Musze sie za niego zabrac :)

Skomentuj

Koszty naprawdę niskie ale za to beznadziejna estetyką. Chłopaku, nie mogłeś się trochę przyłożyć...? Zastanawia mnie tylko jak to gra. W sumie GDN-18-120-6-SW jest dość chwalony przez użytkowników ale na temat tej kopułki nic nie wiem. Ludzie gdzie wykupujecie taki tani fornir ???

Za to projekt Elminster'a zapowiada się interesująco :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez digital
                hehe najbardziej to mi sie podoba ta faja
                true, szisza najfajniejsza

Kolumny moga być chociaż mogłyby byc weższe, albo poprostu głosnik przekreć odwrotnie :)

Skomentuj

Ojj... zaraz wyjdzie na to ze najlepiej zrobic od nowa wszystko.

Zawsze jest to jakas mysl Jak kolega ma troche czasu to moze wystawic to na allegro. Za promocyjna cene moze ktos sie skusi A wtedy kupic AJ i AX i zrobic sliczne podlogowki

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
                    Ludzie gdzie wykupujecie taki tani fornir ???
                    www.allegro.pl :cool:

Skomentuj

ja fornir mam z 1km od domu... w takich cenach... nie musze zamawiac z alledrogo i placic za przesylki itd :]

Skomentuj

Eee tam z daleka wcale tak źle nie wyglądają jak na zdjęciach :cool: Teraz moja kolej musze iść kupić wreszcie ten fornir... :lol:

Skomentuj

Czaruję...
                        X