Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Centralny (2x vifa ) by HouseM

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Centralny (2x vifa ) by HouseM

Założenia

Pan polecił pana i tak doszło do mnie zlecenie aby wykonać kolumnę centralną do hi-endowego zestawu kina domowego dla pewnego starszego pana.
    W założeniach miał być to głośnik ,który będzie idealnie pasował do wnętrza niedużego pokoju wypełnionego antycznymi meblami i starymi dziełami sztuki.
    Kiedy otrzymałem zezwolenie aby zaszaleć w kwestii materiałów i wykończenia bardzo mnie to ucieszyło.
    Niestety starszy pan parę dni później zmarł jednak mając w kieszeni zaliczkę , szkice i część materiałów postanowiłem wykonać kolumnę do końca.

Budowa:

Kolumna wykonana jest z 22 milimetrowej prasowanki piniowej (podobne do sklejki jednak wykonane na kleju rybnym na gorąco) to góra, dół i boki
    Przód oraz tył to lita deska z pini odpowiednio 2,6 cm i 1,5 cm
    Do połączenia elementów nie było mowy o wykorzystaniu żadnych śrub , wkrętów itp.
    Całość połączona jest na 2cm kołkach sosnowych i klejone na gorąco klejem rybnym
    To trwało chyba najdłużej ponieważ nie mam zbyt dużego doświadczenia w pracy z tym klejem.
    Parę dni po tym jak cała obudowa była już gotowa odwiedził mnie znajomy zajmujący się renowacją antycznych mebli.
    Przyniósł ze sobą małą deseczkę z prawdziwego hebanu ,z której wykonałem przednią maskownicę. Przyniósł tez politurę terpentynową którą postanowiliśmy pokryć całą obudowę.
    Efektem jest świetne uwidocznienie naturalnej kolorystyki drewna pini.

Głośniki , kable itp

Na przetworniki postanowiłem wybrać 2x7cm szerokopasmowy produkt firmy Vifa (generalnie dla tego że miałem je w magazynie:))
    Okablowanie wykonane jest kablem OFC 2,5mm firmy alphard ( mysle ze to nawet przerost formy nad treścią)

Niestety w tym momencie zabrakło funduszy i pomysłów więc terminal jak i port BR to produkty niefirmowe.

Odsłuch :

Tony średnie są wyraźne i czyste, soprany melodyjne i nie krzykliwe.
    Kolumna gra o niebo lepiej niż większość produktów klasy średniej (JBL, Infinity itp)

Konkluzja:

Myślę ze udało mi się podołać postawionemu wyzwaniu. A w jakim stopniu oceńcie sami.

Cennik:
    Drewno (sklejka+ deska) 135zł (musiałem niestety kupić cały arkusz + deska calowa gratis)
    Klej - 64zł
    politura - zdobyczna 0zł
    głośniki ~150zł
    kable, porty, BR, wata stalowa ścierna itp 35zł

SUMA = skromne ~385zł

PS.Głosnik aktualnie wystawiony jest na allegro :-)

wyglad rzeczywiscie hi-end... kolumna z klasa

Skomentuj

hmmm br na wierzchu a glosniki wpuszczone bardzo gleboko, tak soebi to wyglada, moze odwrotnie byloby lepiej....
      ogolnie ladnie

Skomentuj

BR to stopa ahilesowa tej konstrukcji. Wyszedł tak dziko z obliczeń. jak się wkurzę to się za niego zabiorę, zmieni się trochę strojenie ale wkomponuję coś ładnie wytoczonego.

Skomentuj

Zamieszczone przez StuffX
          wyglad rzeczywiscie hi-end.
          Hi - End i takie złącza? Coś mi tu nie pasuje. Jak już wyższa klasa sprzętu to trochę solidniejsze i oczywiście ładniejsze by się przydały. To zawsze można zmienić.

Skomentuj

zook, a od kiedy stawiasz kolumne tylem do przodu?

Skomentuj

Od zawsze. A ty tak nie robisz:]. Jakoś mi sie wydaje, że to jest jeden z aspektów pokazujących na czym oszczędza konstruktor. Stosując takie głośniki wydaje mi się, ze już na złączach się oszczędzać nie powinno, przynajmniej takie jest moje podejście. Przecież za kilka złotych mamy już konkretne złącza skręcane, bananowe, które to już wyglądają jak Hi-End. Różne są podejścia do akcesoriów, moje jest takie, że nie oszczędzam na tym.

Wiadomo, że gdzieś trzeba oszczędzać. Lepiej dołożyć kasę do głośników niż pakować się w jakieś horrendalnie drogie kable czy złącza, no ale stosowanie półśrodków?

Skomentuj

Z czym konkretnie ma współgrać ten central ?

Terminal sprężynkowy kosztuje 1zł, a taki z pozłacanymi gniazdami zakręcanymi ok 5zł , imho 4zł to nie duża różnica w cenie ;]
                Warto byłoby poświęcić tego 1 browara i kupić bo to zupełnie inna klasa doznań wizualnych :)

Te głębokie umieszczenie głośnikow imho też dobre nie jest - prowadzi do odbić.

Ogólnie powiem że wizualnie jest fajnie, a przede wszystkim oryginalnie, z 7cm szerokopasmowca pewnie wysokich jest wystarczająco, problemem jest jedynie dół...
                A niestety wbrew temu co się mówi kolumna centralna to nie kolumna do odtwarzania dialogów tylko pełnoprawny pełnopasmowy kanal taki sam jak lewy przód więc odtwarzaniem basu powinien też się zajomować w takim samym stopniu jak reszta kolumn w zestawie.

Skomentuj

Terminal jest tylko wciśnięty i jak zajdzie potrzeba i chęć wymienię go na jakś bardziej stylowy.
                  Co do głębokiego umieszczenia głośników nie stanowi to problemu. Nie stwierdzono podczasz odsłuchu żadnych niepożądanych objawów.

A co do tego jakie pasmo ma odgrywać głośnik centralny to zależy jedynie od systemu zakodowania dźwięku.
                  Inaczej ma Dolby digital inaczej DTS inaczej Pro logic. Jednak najczęściej w kanale centralnym producent filmu umieszcza dialogi. (podkreślam kolumna z założenia jest elementem tylko kina)

do muzyki służy zestaw stereo i tego się będę trzymał :mrgreen:

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item174821118_...high_end_.html ja nawet nie bede chyba komentowal...:/ wystarczy wejsc i zobaczyc jak "genialnie" jest to zrobione obudowa bardzo kiepska... troche forniru i jakos by to wygladalo

Skomentuj

Fornirować drewno kolega raczy chyba żartować, albo wiedza o stolarstwie za mała.
                      a tak poza tym te same zdięcia masz w pierwszym poście tego tematu.

Naturalnie może Ci się nie podobać takie wykonanie. Tak się składa że mnie też się NIE podoba :-) Jednak kolumna musiała pasować do wystroju wnętrza.
                      Nie była absolutnie projektowana pod mój gust.
                      Stąd wystawiłem ją na sprzedaż :-)

Skomentuj

Kolejny center :) ciekawa konstrukcja. Jeszcze kilka i możemy zrobić pierwszy w Polsce test głośników centralnych DIY.

Skomentuj

Nie podoba mi się od strony technicznej, takie umieszczenie głośników najszczęśliwsze nie jest. Stylistycznie też zbyt przytłaczająco imo, no ale cóż. Widziałem gorsze

Skomentuj

MOze byc,takie schowane glosniki chyba nie najlepiej graja tj charki kierunkowe itd (wiem ze sie siedzi na przeciwko centrala ale nie zawsze).
                            pozatym w "allegro speszył alard" sie wysmiewaliscie,a tu jakos zachwyt? dziwne.

Skomentuj

Zamieszczone przez HouseM
                              Co do głębokiego umieszczenia głośników nie stanowi to problemu. Nie stwierdzono podczasz odsłuchu żadnych niepożądanych objawów.
                              to możnaby obiektywnie ocenić mają 2 taką kolumne z głośnikami zamontowanymi płycej.
                              Bez jakiegoś punktu odniesienia ciężko coś powiedzieć.
                              A co do tego jakie pasmo ma odgrywać głośnik centralny to zależy jedynie od systemu zakodowania dźwięku.
                              Inaczej ma Dolby digital inaczej DTS inaczej Pro logic. Jednak najczęściej w kanale centralnym producent filmu umieszcza dialogi.
                              Kanał centralny jest "pełnoprawny" w każdym systemie dekodowania po dolby suround.
                              a tak poza tym te same zdięcia masz w pierwszym poście tego tematu.
                              nie tu np tego zdjęcia:
                              gdzie całośc wygląda jednak nieco gorzej :P

Skomentuj

"Perfekcja pod każdym wzgledem !!
                                której znajomi będą Ci zazdrościć"

"Kolumna wykonana pod zamówienie przez profesjonalną firmę zajmującą się budową zestawów glosnikowych na specjalne zamowienia"

"Prawdziwie High endowa jakość dźwięku i wspaniała dynamika"

Jak ty jestes ta profesjonalna firma to no coment...a z tymi plytkami do wygrzewania to juz przesadziles. Powiedz mi,kto od ciebie to kupuje?

Skomentuj

Przyjacielu, ta konstrukcja jest warta kupy psich kłaków.
                                  To co wypisuesz nie trzyma się zupełnie kupy. Od gatunku drewna począwszy "pinia czerwona" (pinia jest gatunkiem sosny) (?) po badziewiarski głosniki (vify szerokopasmowe - podaj jaki to model, podaj link) beznadziejne wykończenie (politura).
                                  Jakie filtry RLC użyłeś? Jak wyliczyłeś ten układ głośników? To miało być koherentne czasowo do b-r (?).
                                  I najprawdopodobniej potrzeba dokupić do tego centrala tą płytkę:
                                  http://www.allegro.pl/item172883033_...glosnika_.html
                                  "- Twoje stare kolumny ze strychu nie grają już tak jak dawniej ?"
                                  "- (wygrzewanie) to proces dzięki ,któremu Twój sprzęt grający osiągnie najwyższe możliwe parametry pracy"
                                  Słyszałem o demagnetyzacji toru audio, ale "wygrzewaniu" "starych kolumn" nigdy.
                                  Moim zdaniem jesteś zwykłym szarlatanem, który to forum, używa jako reklamy.
                                  Oby takich było tutaj jak najmniej.
                                  zamieszczam zdięcie Twego wynalazku, ciekawi mnie co na to B&W, w końcu swoim sztandarową serią szyldują Twoje wyroby.

:gdziea: :gdziem:

Skomentuj

Nie zamierzam się tu reklamować bo nie po to jest to forum.
                                    100% klientów dla których wykonałem jakiekolwiek elementy systemu nagłośnienia było zadowolonych.
                                    Głośniki budujemy pod zamówienia specjalne od czasów kiedy mój dziadek jeszcze żył, czyli jakieś 30 lat.
                                    Nie znasz całej historii to głupio nie komentuj bo zajady mi pękają od śmiechu jak czytam takie wypowiedzi.

Widzę że jesteś jednym z tych ,którzy uważają że kolumny "koda" są zajebiste. a w aucie masz duży bufer buahahaha !

Skomentuj

HouseM, kontroluj język bo nikt Ci jeszcze nie naubliżał a forum wykorzystałeś jako reklame bezdyskusyjnie.

[ Dodano: 2007-03-16, 20:41 ]
                                      która to vifa?

Skomentuj

aucie masz duży bufer buahahaha !
                                        - bufer co to takiego panie profesjonalisto ???? :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X