Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 3 drożne Stachos (philips+ Tesla arv)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny 3 drożne Stachos (philips+ Tesla arv)

Witam wszystkich forumowiczow :) cghcialbym wam przedsrtawic moja 3 drozną konstrukcje która posluzyła mi jako fronty do kina domowego (planuje budowe satelif tylnich, centrali i suba pod to samo kino)

Głośniki:
    Użylem głośników philipsa średnioniskotonowych 70 W RMS 16,5 cm oraz tesli avr 104/04/8
    zwrotnice: VoiceKraft nie jest to jakas rewelacja ale spełnia sie w 100%

Obudowa:
    Wykonana z płyty wiórowei 18 mm o trzech osobnych przegrodach dla kazdego głośnika. obudowa Bassreflex. wytlumiona gąbką sinusoidalna ( w ksztalcie wytłaczanki) i watoliny przy sredniotonowym głośniku. fornir na kolumnach to czereśnia, przy fornirowaniu niestety wystąpiły odksztalcenia, gdyz jest to fornir trudny do obróbki, tak czy innaczej znajomi na te pałe fałdy wzdłuż słojów wypowiadali sie bardzo pozytywnie A(podobało im sie :P) wyglada to troche jakby kolumny byla rzeźbiona w drzewie powaznie efekt zaskakujący.

Wrażenia:
    Odsłuch przy podlaczonym kinie domowym (DVD + przetwornik Dolby Digital McVoica) po odpownieniej equalizacji wprowadza naprwde w mily nastroj, cechują sie szybkim miękkim i w miarę głębokim basem i NIEprzesadzonymi wysokimi tonami, wszystko bardzo dobrze wedlug mnie zgrane i przyjemne w odbiorze. bylem mile zaskoczony wydźwiękiem tejże konstrukcji.

Koszty:
    niestety nie siedziałem z kartka papieru i nie pisalem wszystkich produktów zakupionych przeze mnie, ale tak na oko to wydałem na to przedsiewzięcie 250-300 zł.

ponizej kilka zdjęc z produkcji:

Czekam na komentarze :) oceny i ewentualne pytania :) wkrotce dalsze moje projekty

tak na nie patrze i coś niskie się wydają, albo to ten br nisko umieszczony nad dolną krawędzią daje taki efekt.

Co do głośników i zwrotnicy - nc ;]

Czy mi się zdaje czy głośniki niskotonowe nie są dokładnie na osi wzdłużnej ?

Ten br to jakoś symulowany, czy tak na oko ?

Skomentuj

"po odpownieniej equalizacji wprowadza naprwde w mily nastroj"

"wszystko bardzo dobrze wedlug mnie zgrane i przyjemne w odbiorze"

gdyby wszystko było zgrane jak nalezy wszystkie opcje equalizera były by ustawione na 0.

Głosniki i otwory BR nie trzymaja sie osi symetrii.

Skad masz zwrotnice ? Coś czuje ze ani to nie jest zgrane pod wzgledem pasma ani pod wzgledem efektywności :/
      Na jednym zdjeciu widze wytłumienie przy BR :/ mam nadzieje ze tylko mi sie wydaje :>

Jak dla mnie jedyny plus to cena.

Życze powodzenia przy nastepnych konstrukcjach.

[ Dodano: 2007-04-06, 17:07 ]
      aha moze cos mi sie nie tak zdaje ale
      Po co ten br w ogole skoro głosniki sa zamkniete w oddzielnych komorach i z tego co widze w zamknietych !!

[ Dodano: 2007-04-06, 17:08 ]
      jeden gra w br drugi w closed ? czy jak to jest :p ??

Skomentuj

przeciez to \3 way i jeden pelni role sredniaka :!:

Skomentuj

sory nie zauwazyłem. faktycznie na samym poczatku kolega o tym wspomniał :razz:

Skomentuj

1. Na pierwszy rzut oka widać niedoskonałości jak położony został fornir.
            2. Nie jdena osoba się ze mną zgodzi ale ten bass reflex według mnie jest zbyt ciut blisko podłogi co odbija się na wyglądzie.

3. co do zwrotki to każdy powie że kaszanka tak samo głośniki philipsa ale ja nie maczałem w tym palców :P

4. Terminal trochę jakby nie pasował do całości. Czy nie jest z kolumnt Tnosila ;>

5. Ale pocieszę cię za to że chociaż zbudowałeś swoja pirwsza konstrukcje i sam się przekonałeś ile to wszystko kosztuje czasu a czasem nerwów jak coś ''zwalimy''

Głowa do góry i przy nastepnej konstrukcji postaraj się bardziej :wink:

Skomentuj

Moim zdaniem :
              -fornir idealnie kaponuje sie z glosnikami, naprwde kolorystycznie wyglada to bardzo ladnie.
              -glosniki zbytnio oddalone od siebie
              -zbyt duze br w stosunku do calej kolumny

Generalnie ladnie wyszlo.Jednak wyglad to nie wszystko :wink: . Jestem ciekaw jak wyglada zwronica ma jakis tlumik dla wysokotonowki?,moze masz jakies zdjecia tej zwrotnicy?.Jesli tak to pewnie uda sie cos zaradzic skoro musisz tak ingerowac tym equalizerem.

Zycze dalszego zapalu w nowych konstrukcjach :grin:

Skomentuj

http://img405.imageshack.us/img405/5323/dscn7344vd3.jpg

tutaj jest foto zwrotnicy. dostalem ja za darmo ale cene przedstawilem zeby okreslic koszt inwestycji. Br wcale nie jest taki duzy jak si ewydaje, poniewaz posiada duzy kolniez i stad takie zludzenie, fakt mogloby byc troche wyzej. a odstepy od glosnikow? fakt ale kosmetyczny zabieg. jezeli chodzi o ta equalizacje to troche nei tak mialo zabrzmiec. podlaczony mam przez mixer wzmacniacz. normalnie bez equalizowania kolumny maja cieple wysokie tony i dynamiczny bas. oczywiscie jest ograniczenie na wysokotonowym porzez rezystor widoczny na zdjeciu. dla Pana od terminali. nie jest to od Tonsila. pozdrawiam

Skomentuj

zachowanie jak najmniejszej odległości miedzy głosnikami to nie tylko kosmetyczny zabieg.

Skomentuj

Witam!!!

Troszkę szeroki rozstaw głośników w kolumnie. Wygląd ładny, estetyczny. Uważam że są super jak na początek. Mogłeś założyć lepsze terminale.

Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Jak patrzę na tę konstrukcję to przypominaja mi sie moje początki :) . Tak na przyszłość konsultuj na forum nim coś zbudujesz, efekty będą lepsze . Ogólnie nie jest źle ale mogłoby być lepiej, np chociażby dlaczego jest uklad 3 drożny skoro zastosowałeś dwa takie same głośniki i prosiło sie o klasyczny 2 drożny czy troche trudniejszy 2,5 drożny ale miałoby to wiele wiekszy sens.

Zwrotnica vk moze i spełnia swoje zadanie w sensie taki że po prostu w ogóle jest, myśle, że możesz jej przestać przypisywać jakieś szczególne zasługi .

Patrząc na tego bas reflexa (chyba z 10 cm średnicy !!!) i objetośc komory mam nieodparte wrażenie ze calość jest ciut za wysoko zestrojona :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                        calość jest ciut za wysoko zestrojona
                        Że tak powiem,delikatnie ujęte :grin: No i te filipki,sa jakieś paramole do nich?Czy tak na pałe?ARV-ka tez za szczęśliwa nie jest,pomimo niby atrakcyjnej ceny.Niby.
                        Ogólnie jak dla mnie,trud włozony w tą konstrukcję jest sponiewierany efektem,choć tego nie słyszę to jednak wiem że zagra do dupy.Kropka.
                        Będzie wojna?Lepiej żeby nie...

Skomentuj

hmm... wizualnie to niejest az tak zle... gdyby nie kilka szczegolow: za duzy b-r. glosniki blizej siebie, symetria itp

a jezeli chodzi o kase i brzmienie - mogles zrobic kolumny na 2xARN 150(188) + GDWK PJ ktore by podobnie kosztowaly a zagraja o wiele lepiej

ale jak na poczatek to calkiem przyzwoicie :wink:

Skomentuj

2 zeczy bym zmienił , a mianowicie , Ciemniejszy kolor i maskownice od samej góry do samego dołu , przy tak głębokich kolumnach bardzo ładnie to wygląda . ogulnie super. Pozdrawiam

Skomentuj

Nom konstrukcja nie powala na kolana, ale od czegos trzeba zacząc :grin:

P.s Sory ze sie czepiam, ale gdzie cie nie zobacze to jedno, i to samo
                              Zamieszczone przez Pawel S.
                              mogles zrobic kolumny na 2xARN 150(188) + GDWK PJ

Skomentuj

piku16, bo tanie i sprawdzone :wink:
                                moglbym polecic cos lepszego ale budzet z regoly na to nie pozwala

Skomentuj

Czaruję...
                                X