Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer Stachos Band pass (alphard LW 1200)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer Stachos Band pass (alphard LW 1200)

Witam ponownie tym razem kilka zdan z budowy subwoofera pod wspomniane w poprzednim poscie kino domowe.

Głośnik :
    Alphard Lw1200 RMS 120 W i 92 dB skutecznosci wystarczająco spełaniaja swoją role, bo jak ktos mądry napisal tutaj na forum, nie sztuka zrobic duzy mocny subwoofer, ale mały ktory dobrze gra :) i tutaj za pomoco WINISD probowalem to wykorzystac :P

Obudowa: wczesniej wspomniany wentylowany jednostronnie Band-Pass ze wzmacniaczem.
    wykonana z płyty wiorowej 22mm sklejany Patexxem do drewna i skrecany na wkręty. Fornir czeresniowy.

Wrażenia: silny i głęboki bas, jak na alpharda to w miarę szybki. Jestem jak nabardziej zadowolony z odsluchu :)

Koszty: Bardzo niewielkie nakłady finansowe :
    głośnik 60 zl
    klej 30 (bo poszlo na fornir sporo)
    wkrety 10 zl
    fornir 25 zl
    BR 5 zl
    wzmacniacz 100 zl
    kolce i podstawki 30 zl
    ponizej zdjecia

może więcej szczegółów typu litraże, strojenia oraz więcej wiadomości o wzmaku ?

Skomentuj

ciekawi mnie ten wzmacniacz ? możesz coś o nim więcej napisać :mrgreen:

Skomentuj

Właśni przydało by się więcej info... ale patrząc po fotach wzmacniacz "chyba" nie jest DIY... napisz też coś o zwrotnicy jeśli masz.

Skomentuj

jak wyżej, no i z wykończeniem to nie za bardzo się postarałeś.

[ Dodano: 2007-04-06, 20:37 ]
          krzyhoo9, tu nie ma zwrotnicy, w subie stosuje sie filtry aktywne i tutaj pewnie też jest razem ze wzmakiem.

Skomentuj

Alphard Lw1200 RMS 120 W i 92 dB
            Ta,prawda była.I on raczej na suba tak pasuje jak ja na medyka :???: Kopie bo kopie,taki urok tej budy ale zejścia brak.Bynajmniej na tym wooferku.

Skomentuj

A wiec, litraz kolumny w zamknietej 40 litrow i wytlumienie a komorze z Br 56 litrow. wzmacniacz kupiony pasmo ma do 150 Hz obrot fazy i regulowane wzmocnienie ( około 120 W) nie ma filtrow dodatkowych bo jak kolega napisal jest aktywny w wzmacniaczu.

Skomentuj

Zamieszczone przez stachos
                regulowane wzmocnienie ( około 120 W)
                a i tak w środku pewnie tda siedzi :)
                Zamieszczone przez stachos
                A wiec, litraz kolumny w zamknietej 40 litrow i wytlumienie a komorze z Br 56 litrow.
                a jak br strojony ?

Skomentuj

Witam!!!

Podoba mi się Twoj subik!
                  Mam tylko zastrzeżenie do wzmaka. Dlaczego nie zainstalowałeś go na tylniej ściance?

Ale ogólnie wypas jeżeli idzie o stosunek cena/jakość.
                  Pozdrawlaju!

Skomentuj

wzmak jest z lewej strony, bo ulatwia mi to dostep przy rozmeszczeniu komponentow.

Skomentuj

Boże ten głośnik to po pierwsze na popielniczkę się nadaje po drugie chyb nie ładnie położony ten fornir. 2/6
                      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Czaruję...
                      X