Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny kruchy123 [2x stx, tvm, visaton)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny kruchy123 [2x stx, tvm, visaton)

Witam
    I przyszła kolej na mnie, przymierzałem się do zmiany wyglądu w okolicy TV. Ceny nowych sklepowych kolumn (dużych) są potworne – jeśli mają jakoś grać. Więc budowałem sam. Zaczęło się od przeglądania stron z projektami, aż udało mi się znaleźć takie jak mi optycznie pasują (wzór poniekąd zaczerpniety z http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=7981 ). A potem już 3 miesiące liczenia kasy i grają. Pochwalę się, robiłem wszystko sam nawet frezy pod głośniki są robione ręcznie a nie frezarką. Wysokość 105cm, szerokość 30cm, głębokość 40cm i waga około 40kg sztuka. Rura BR strojona na 32Hz. Wykończenie to fornir (trzy paski na bok i dwa paski na front i tył) i wosk.

Głośniki:
    Jako niskotonowe użyłem 2 x STX 22-120-8 SC ze względu na ich całkiem dobra opinie jak i niezbyt wysoka cenę. Średnie to TVM Tesli ARX 150-08/8, natomiast wysokie to Visaton SC 10 N 8.

Zwrotnica:
    Jako że moja wiedza jest marna „wysłużyłem” się kolegą z pracy i po wielu godzinach obliczeń mam zwrotnice zaprojektowane pod ten zestaw 

Ogólne wrażenia:
    Z odsłuchem odczekałem, aż do skończenia budowy… Podłączyłem je do amplitunera i muszę przyznać, że dźwięk mnie powalił (jak na te pieniądze), aczkolwiek zaryzykowałbym stwierdzenie, że moje kolumny w pokoju (Tannoy R2) nie wiem czy nie grają gorzej. Ale wiadomo sugestia może zdziałać wiele. Basy są niskie i dość mocne – Yello, natomiast średnie i wysokie – Klasyka – grają czysto i wyraźnie. Po godzinnym odsłuchu nie zaobserwowałem efektu hymmmm „zmęczenia muzyką”.

Koszt około 800zł - 900zł para.

Obrazki

Pozdrawiam
    Tomek

wiesz zaraz pojawią się komenty że szkoda że STXy, moze i tak.

Ale wykonanie pobiłes chyba wszystkich na tym forum:)

ocena 7/6:]

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
      wiesz zaraz pojawią się komenty że szkoda że STXy, moze i tak.

Ale wykonanie pobiłes chyba wszystkich na tym forum:)

Czemu STX - bo malo pieniędzy :cry:

Tomek

Skomentuj

No pieknie, ale szkoda ze to STXy :]

Czym robiłeś ścięcia??

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszN
          No pieknie, ale szkoda ze to STXy :]

Czym robiłeś ścięcia??
          Jak narazie STX gra dobrze :)

a aparat to fuji s6500fd (kiepskie światło i robione z ręki - wiele lepiej wyszłyby gdybym wziął statyw i dł€ższy czas naświetlał - ale myslę że i tak widać efekt :) )

Skomentuj

a aparat to fuji s6500fd
            ale ja nie o aparat sie pytałem :> a o narzędzia za pomoca których zrobiłeś ścięcia

Skomentuj

a aparat to fuji s6500fd
              ale ja nie o aparat sie pytałem :> a o narzędzia za pomoca których zrobiłeś ścięcia
              PhotoFiltre Studio - maly programik a fajny

Skomentuj

S6500 FD super aparat sam miałem przez około 5 miesięcy. Sorka za oftopa.

Skomentuj

Zamieszczone przez kruchy123
                  my sie dalej nie rozumiemy :> Chodzi mi o to jakmim narzedziem mechanicznym zrobiłeś ściecia krawedzi ścianki przedniej w kolumnach :]

Skomentuj

Zamieszczone przez kruchy123
                    my sie dalej nie rozumiemy :> Chodzi mi o to jakmim narzedziem mechanicznym zrobiłeś ściecia krawedzi ścianki przedniej w kolumnach :]
                    Przepraszam :oops: coś z czytaniem u mnie krucho - pilarka na calej długości następnie skrawki przyklejone i szpachel. (2 tyg roboty) jak co moge podeslac inne zdjecia :)

Skomentuj

coś o zwrotce więcej powiedz :P

Skomentuj

hm... fajnie sie prezentuja, teraz czas na zmiane TV chyba
                        chcialbym tego posluchac troche

a tak po za tym to co to za fornir ze tak ladnie sie uklada?

Skomentuj

Zamieszczone przez greg00
                          hm... fajnie sie prezentuja, teraz czas na zmiane TV chyba
                          chcialbym tego posluchac troche

a tak po za tym to co to za fornir ze tak ladnie sie uklada?
                          TV jak TV ładnie działa i jest duży 32" ale co zrobic jak się zepsuje to planuje na ściane plazme :)) ale to tylko plany

Formir to limba kupiona w dlh (nie sprzedaja na sztuki i kupiłem całą paczke za 60zl) był bardzo tani cos koło 50 - 60 gr metr - jednak jest strasznie cieńki i przy wycinaniu potrafi pękać luć rwać wzdłuż włukien - ale idzie sobie z tym poradzic - klej oczywiście moment

Tomek

Dziękuje za pozytywne opinie powyżej :mrgreen:

Po weekendzie wstawię plany kolumni zwrotki

Tomek

Skomentuj

Ekstra wykonanie, bajeczne, musisz mieć cierpliwość.

Skomentuj

gratuluje!! jezeli tyle pracy wlozyles dla kolumn pod STXy to chcialbym zobaczyc efekty pod jakies lepsze glosniki

Skomentuj

ladne, ladne, chociaz wolalbym blizej przetworniki. pokaz schemat zwrotnicy

Skomentuj

Dodaję resztę tekstu.

Wpierw kilka słów dotyczących wyglądu (co do średnich i wysokich) tak mi się akurat podoba, przerwa pomiędzy średnim a niskim również, natomiast odstęp pomiędzy niskimi fakt mógłby być mniejszy. Ale akurat pomiędzy głośnikami idą wzmocnienia.

Faktycznie na jednym zdjęciu widać maskownicę jednak mojej ładniejszej połowie się nie podobała – stwierdziła że za ciemno wygląda całość i bez jest lepiej. Co zrobić.

Podstawka – naprawdę nie mam pomysłu co i jak (kafle w tym miejscu nie należą do równych więc mam problem wymyślić coś co by wyglądało ładnie (ale plany są).

Pojemność obudowy wyniosła 48,5 litra, upakowałem w nią 1m waty (trochę komorę basu reszta na maxa w komorę do średniego). Całość okablowana 2,5 OFC kierunkowym.

Zwrotnica i inne wykresy (tu tylko posłużę się obrazkami) w te klocki nie jestem dobry (heh ale lutowałem sam). (pierwszy to wykres z winisd, następne to już zwrotnica)

Wysoki ton

Średni ton

Niski ton

net gainy 1

net gainy 2

net gainy 3

Ogólny wykres
                                  [img]http://mt-webstudio.net/audio/calosc.jpg[img]

W pierszej fazie zwrotnica dla średniego była zaprojektowana jako 4om jednak firma przysłala ósemkę i trzebabyło wprowadzić lekkie zamiany.

P.S.
                                  Przepraszam za tak dużą ilość zdjęć.

Skomentuj

niestety niemoge sie zgodzic z ta ocena :sad:

ocena to 10/6 :twisted:

Skomentuj

ekstra kolumny

Skomentuj

Dziękuję za pozytywy - ale nie stety wprowadzam małe zmiany w zwrotnicy ponieważ mam wrażenie że dół tłumi górę.

Tomek

Skomentuj

Czaruję...
                                        X