Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

4.1 BSW 124-II STX AX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

4.1 BSW 124-II STX AX

Na wstepie powiem ze polecam GDN-15-100-8-AX oraz wzmacniacz martonix WXP3K VIP i podziekowania dla ludzi z forum przy pomocy doboru przetwornikow

kolumny frontowe
    Glosniki 2 razy GDN-15-100-8-AX i raz GDWK-10-200-8-AJ
    wykonane zostaly z plyt wiurowych o grubosci 18 mm sa wzmacniane wewnatrz listwami laczacymi przeciwne scianki i skosami laczacymi prednia scianke z bocznymi,(wraz z kolcami obudowa zaowocowala tym ze nie posiada zadnych drzen, calosc bardzo solidnie wykonana) wga 21 kg. wygluszona pol na pol watolina i mata akustczna zrobiona z piramidek, calosc oklejona fornirem (klej to pattex henkel moment czy jakos tak ) i pomalowana farba Dulux ("kolory swiata" - farba do drewna w tym do forniru) skosy oklejone tasma taka jak sa laminowane meble (drewnopodobna). wygluszone zostaly scianki: pol scianki tylnej ktora zostala wygluszona mata akustyczna,gora wygluszona rowniez mata akustyczna, pol scianki bocznej ktora zostala wygluszona watolina grubosc watolina to 2 cm a mata akustyczna ma podstawe 2 cm i piramidki wysokosci 7 cm, rozmiary pozostale piramidek to kwadrat 5 na 5 cm, za glosnikami tylna scianka jest skosna jak i boczne (szerokosc kolumny zwerza sie do tylu. Litarz obudowy to 22 litry strojone na ok 42 hz br srednicy ok wewnetrzna 6.2 zewnetzna 6.8. podstawa kolumn jest zrobiona z zespawanych kwadratowych pretow z kolcami. wszystko zalaczam na zdjeciach jak i caly projekt wymiarami, wkrety uzyte do przykrecenia glosnikow nabylem od visatona sa to wkrety z lebkiem walcowym, imbusowe. Cewki i kondensatory (jantzen) oraz br ze stronki polink.

monitory
    Glosniki GDN-15-100-8-AX i GDWK-10-200-8-PJ
    Co prawda same monitory juz skonczone ale beda mialy jeszcze stojaki ktorych na zdjeciach nie ma... a wiec zaczynajac monitory zrobione z plyt MDF ( znalazlem je po smiesznej cenie bo 5.99 za metr kwadratowy , gdybym wiedzial to i kolumny frontowe byly by z tego wykonane) grubosc ok 18 mm co pozwolilo na nie dawanie wzmocniem a mimo tego obudowa nie drzy. Waga 8 kg. Wygluszenie to pol scianki tylnej mata akustyczna boczna scianka watolina i dol watolina obudowa ok 8 litrow strojona na ok 46 hz br srednica 4.5 cm, wkrety uzyte do przykrecenia glosnikow nabylem od visatona sa takie same jak w kolumnach frontowych. Calosc oklejona fornirem i pomalowana rowniez tak samo. Z tylu obudowy regulowana głosnosc wysokich tonow, cewki i kondensatory (jantzen) oraz br ze stronki polink .

sub
    glosnik Ravemaster BSW 124-II wzmacniacz Matronix WXP3K VIP (polecam ten wzmacniacz i prosze sobie przeczytac na stronce producenta o nim bo ja rozpisywal sie nie bede)
    Obudowa suba: objetosc dla glosnika to ok 45 litrow strojona na ok 38 hz br prostonatny o szerokosci prawie obudowy a wysokosc wewnetrzna ok 2 cm zewnetrzna 3 cm no i buda zrobiona z scianek o grubosci 18 mm z plyt wiurowych przednia scianka zrobiona z 2 takich plyt i dodatkowo jednej MDF grubosci 8 mm gdyz w ten sposob zrobilem zanuzenie pod glosnik ( w niej wyciete jest kolo o srednicy glosnika) podstawa suba zrobiona tak samo jak w przypadku kolumn frontowych lecz zostaly uzyte inne "kolce" masywniejsze i solidniejsze, waga suba to 30 kg, Wygluszenie: watolina i mata akustyczna tak samo jak w pozostalych kolunach i tak wygluszeniu ulegly tylna scianka mata akustyczna a polowa bocznych i polowa gory watolina, obudowa oklejana tak samo jak pozostale elementy kompletu wzmocnien jest na prawde sporo by obudowa nie drzala i nie drzy prawie wogle choc bylo to ciezkie do srobienia ogulnie wszysto dodaje na zdjeciach. co do glosnika i wzmaka to na prawde polecam. Wykonanie wzmacniacza i urzyte w nim komponenty sa na na prawde wysokim poziomie co zaowocowalo bardzo dobrymi osiagami, sub posiada rowniez maskownice gdyz mi sie taki bardziej podoba na zdjeciach wzmacniacz przykrecony zwyklymi wkretami gdyz te od visatona do wzmaka jeszcze nie doszly.

do kompletu dojdzie jeszcze centralka (ale nie mam jeszcze wzmaka 5.1) i wczesniej wspomniane stojaki do monitorow

Odsluch

front
    a wiec tak zaczne od kolumn frontowych posiadaja na prawde bardzo duzo basu jak na takie male glosniki, dzwiek od razu przypadl mi do gustu, srednie bardzo wyrazne a co do gory pasma jak dla mnie wystarcza choc wymienie kiedys na cos lepszego, sluchac mozna bez suba bo taka ilosc basu zdecydowanie wystarcza.

monitory
    ze wzgledu na mniejsza obudowe na basie troche ucierpialy choc i tak nie maja go az tak malo srednie tak samo wyrazne a co do gory milej graja aj-tki jednak...

sub
    hehe a wiec zaczynajac to powiem ze bas jest na prawde ok schodzi nisko jak i ma udezenie ale powiem tez ze oczekiwalem czegos lepszego jak i pewnie z czasem glosnik wymienie ma cos lepszego. a teraz ze wzgledow finansowych musialem zrobic taki komplecik, ale co fakt to fakt podwojne zawieszenie i nie ma mozliwosci by kardas cewki gdziekolwiek otarl lub uderzyl.

na koniec dodaje linki do wiekszosci uzytych komponentow

http://www.ravixaudio.4web.pl/?lang=...9&pid=35&par=1
    http://www.matronix.pl/?cmd=WXP3K_VIP
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
    kondensatory, cewki, rezystory i br
    www.polink.com.pl
    do maty akustycznej i watoliny nie dodaje bo to bez sensu bo kupione z allegro a po co dawac link ja ki tak niedlugo znikna z aukcji..

http://www.imagehosting.com/out.php/i485490_31wyguszanie.jpg[/IMG]

troche male to wyglada na tych zdjeciach, te monitorki mi sie nie podobaja wogole przez ten glosnik na gorze.
    ale ogolnie fajny komplecik
    ciezko zdjecia troceh powiekszac... najlepiejby bylo jkabys wrzucil na imageshack.us i wkleil tutaj filnka z tabeli o nazwie Thumbnail for forums (1)
    przykladowe zdjecie w ten sposobb wrzucone:

mysle ze duzo wygodnejsze, klikasz i zdjecie w nowym oknie wyskakuje bez dodatkowych reklam.... sorki za OT ale coraz czesciej mam ten problem, tym bardziej jest to uciazliwe jak chce sie kilka zdjec otworzyc na raz ...

Skomentuj

Zestawik naprawdę fajny.Użyty jeden z nowszych głośników stajni STX wszystko ładnie sie komponuje ale co do forniru i ustawiania głośników to nie w moim typie ale jak zwykle to kwestia gustu. I jak powiedziłagreg00, ten wysoki w monitorkach jest obrzydliwy :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
        wzmacniacz Matronix WXP3K VIP (polecam ten wzmacniacz i prosze sobie przeczytac na stronce producenta o nim bo ja rozpisywal sie nie bede)
        możesz go z czymś porównać co wcześniej miałeś/słyszałeś ?
        monitory
        Glosniki GDN-15-100-8-AX i GDWK-10-200-8-PJ
        coś chyba nie halo bo ja tam nie widze PJtek tylko jakieś pół tubobowce... :|
        Chyba że cofnąłeś je wgłąb kolumu i zastosowałeś maskownico-tuby jak w zg niektórych... (?)
        i pomalowana farba Dulux ("kolory swiata" - farba do drewna w tym do forniru) skosy oklejone tasma taka jak sa laminowane meble (drewnopodobna).
        no i to dla mnie największy (lub jeden z większych) minusów tego zestawu - skoro już położyłeś fornir i to jak widać nienajgorzej to po co malowałeś go farbą aby wyglądał jak okleina ??
        Te białe paski imho zestawowi urody nie dodają ;]
        Do tego brak konsekwencji w budowaniu - terminale podłogówek i tyłów...

Ogólnie nie jest źle, ale mogłoby być lepiej, przynajmniej w moim odczuciu ;]

A na koniec zafunduje najważniejsze pytanie - co ze zwrotnicami ??
        Mam nadzieje że nie wsadziłeś tam żadnych uniwersalnych :P

Skomentuj

tak jak napisales sa to pj-tki cofniete za pomoca makownico tub

a co do zwrotek to nie sa to zadne standardowe tylko zrobione wlasnie pod te glosniki...

no i ja jestem mlodym czlowiekiem jak widac na zdjeciu i preferuje bardziej styl taki nowoczesny i nie lubie takich zwyklych oklejonych fornirem i polakierowanych a takie wykonanie w rzeczywistosci wyglada na prawde super...

a co do terminali to juz nie chcialem wydawac kasy na zamawianie takich samych jak we frontach a byly robione w innym czasie dlatego nie zamowilem za jednym razem a w sklepie tutejszym nie bylo takich... kiedys wymienie

a co do wzmaka to moge porowac do 2 sa to
          http://www.matronix.pl/?cmd=WST300TP
          oraz nieznany w polsce bardzo wysokiej klasy wzmacniacz
          http://shopping.msn.com/Specs/shp/?itemId=741884365

no i nie wiem ale na 99 % jest lepszy tez i od tego performance...

[ Dodano: 2007-04-17, 20:31 ]
          znaczy wzmacniacz zdecydowanie lepszy od poprzedniego matronixa i tu nie ma dyskusji a co do performance to nie wiem bo nie gral ona na bsw... ale akurat od matronixa poprzedniego duzo lepszy bo czystrzy dzwiek i co jak dla mnie najwazniejsze nie ma przydzwiekow tak jak poprzedni... no i calosc, nie buczy trafo i wogle wykonanie...

Skomentuj

a co do zwrotek to nie sa to zadne standardowe tylko zrobione wlasnie pod te glosniki...
            tak z ciekawości - pochwalisz się schematami ?
            Albo ew jak zostały zaprojektowane ?

a co do wzmaka to moge porowac do 2 sa to
            http://www.matronix.pl/?cmd=WST300TP
            oraz nieznany w polsce bardzo wysokiej klasy wzmacniacz http://shopping.msn.com/S...temId=741884365
            ciekawe porównanie - do ca wzmaka ;]
            ale lepszy tzn jaki ?

tak jak napisales sa to pj-tki cofniete za pomoca makownico tub
            a po co to zrobiłeś jeśli można wiedzieć ? ;]

Skomentuj

a wiec tak lepszy to znaczy wieksza kontrola nad glosnikiem i moim zdaniem lepszy i czystrzy dzwiek pracuje bardzo stabilnie na pelnej mocy no nie wiem co jeszcze chcesz wiedziec trafo bezdzwiekowe i male znieksztalcenia wzmaka...
              a no kurde nie musisz byc wscipski i niemily robilem tak jak mi sie podobalo a poza tym po to zeby dzwiek byl bardziej punktowy choc niedlugo troszke to zmienie zeby tuby byly plytsze...
              zwrotki w takim razie wstawie moze schematy...
              a co jeszcze do koloru to po to ze takiego sameko koloru mam meble w pokoju tez wstawie Ci fotki hehehe

Skomentuj

niezly przyklad jak mozna zepsuc kolumny mimo dobrych glosnikow.
                szkoda ze pomalowales je tak a te paski to juz tez mogles pomalowac na czarno
                ja jestem mlodym czlowiekiem jak widac na zdjeciu i preferuje bardziej styl taki nowoczesny
                to mi wyglada jak altusy z lat 80tych a nie nowoczesny sprzet.
                ja przeciez tez stary nie jestem i preferuje zupelnie co innego

podpinam sie do prosby o zwrotki...

podaj jeszcze cennik

Skomentuj

jak kto lubi a o gustach sie nie... a wszystkim moim znajomym w rzeczywistsci sie podoba... widocznie na zdjeciach nie wyglada to tak dobrze a wiec dam schemat zwrotek sa troche inne w monitorach i w frontach co wynika z uzycia innej ilosci glosnikow niskotonowych...

Skomentuj

zeby nie bylo ze tylko krytykuje... podobaja mi sie podstawki z kolcami. myslalem nad podobnymi... jak sa mocowane do obudowy??

Skomentuj

Mówisz ze ci BSW zle gra chyba coś skopałeś, ja mam i też mam matronixa 55L buda i 34 Hz i jest szybko nisko i z kopnięciem. Trochę mało te 45 L pomyśl producent podaje 50L a tu odlicz miejsce zajmowane przez magnes, bass reflex i wzmacniacz. Z tych twoich 45 L zrobiłes 40 lub mniej. A 10 L różnicy to raczej sporo. Co do kompletu całego o gustach się nie dyskutuje ale dobrze ze wszystko fornirowane pochwalam ale te paski ni w 5 ni w dziesięć. Co do głośników to szkoda tylko kasy było. Jeden stx to 99zł a ty masz 6 a dwa M18WH to 500zł lub dwa Ushery. I napewno zagrały by lepiej wiem bo sam mam. Ogólnie fajny komplet, każdy ma swój gust a o gustach się nie dyskutuje. -4/6
                      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

co fakt co fakt buda pod suba by sie przydala wieksza ale to nie teraz a gra niewystarczajaco bo juz to obczailem pokuj lipny u kumpla gra ok

Skomentuj

Ja z swoim subem pół dnia po pokoju latałem. Taka uwaga fornir - drewno się bejcuje a potem lakieruje a nie maluje farbami. Kwestia inna zainteresuj się przewodem Procab LS 25 na wewnętrzne okablowanie kolumn i suba oraz przewodów os wzmacniacza. 6zł metr ale warto wiem bo sam wczoraj zmieniłem, różnica maksymalna, zmieniałem z Vivanco OFC. I jeszcze jedno te bass-reflexy ci nie gwiżdżą bo nie są profilowane widzę.

Skomentuj

nie zaden br nir gwizdze a co do wypowiedzi ze lepiej bylo kupic M18WH to ... ja potrzebuje kino domowe... a wiec 5.1 czyli 5 takich glosnikow... a kosztuja 250zl a te tylko 100.. zagra lepiej i to duzo ale ja chce to... a co do lakierowanie bejcowania to tak wyglada zdecydowanie lepiej... wiem bo probowalem tak jak mowisz...

Skomentuj

Jak do kina to chyba centralnego brakuje.

Skomentuj

napisalem ze bedzie centralny... tyle ze najpierw kupie wzmaka 5.1 to chyba do kina wazniejsze hehe

Skomentuj

IMHO bardzo ładnie zrobione i dopracowane kino, odwaliłeś kawał dobrej roboty, podziwiam za chęci, estetycznie i nieprzesadzone zarazem, GRATULUJĘ!

Skomentuj

hehehe tak tam trzymam PATYCZAKI ale jak ty sie teg domysliles to nie wiem hehe a co do wzmakow to ok ja nie mam nic przeciwko bo wlasnie potzrebuje jakiegos... a wiec powiedzcie mi co proponujecie 5.1... ja tam wlasnie myslalem o YAMAHA RX-V359 lub 459 moze nawet 559 zalezy ile kasy uzbieram ale w takim razie co wy proponujecie??

Skomentuj

po co ta tuba na pj? przeciez to zmienia charki... na stronie "zaph"a sa nawet pomiary itp,z jakims seasem sie bawil.

Skomentuj

a podaj ta stronke...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X