Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Vifa XG18WH + XT19TD w odudowach wzorowanych na ProAc D15

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Vifa XG18WH + XT19TD w odudowach wzorowanych na ProAc D15

Witam po długiej nieobecności na forum.

Chciałbym przedstawić i poddać ocenie moją ostatnią konstrukcję kolumn podłogowych opartych na głośnikach Vifa, a właściwie Peerlessvline.

Użyte głośniki to :
    niskośredniotonowy XG18WH-00-08
    wysoko tonowy XT19TD-00-04
    Dane techniczne głośników można znaleźć na stronie firmy AKKUS.

Skrzynki wykonałem z 22mm płyty MDF. wzorowane na obudowie ProAc D15 z bassreflexem skierowanym do dołu. Rura 60mm x 110mm.
    Strojenie na 35Hz.
    Wymiary 980mmx x 200mm x 275mm (wys x szer x gł ).
    Powierzchnia wykończona jest fornirem BODO. Fornir polakierowany lakierem podkładowym Wypełniacz Porów firmy SYNTILOR, wyszlifowany drobnym papierem ścierny, a następnie powoskowany woskiem do renowacji mebli.
    Wewnątrz kolumny wyklejone są 2mm warstwą maty głuszącej, oraz wyłożone 3cm waty syntetycznej.

Zwrotnicę wykonałem przykręconą bezpośrednio do terminali, co pozwala zmieniać jej elementy bez wyjmowania głośników
    Głośnik niskotonowy: zwrotnica drugiego rzędu ( 1mH , 4,7uF ) z korektorem impedancji ( 8,2ohma, 5,6uF )
    Głośnik wysokotonowy: zwrotnica drugiego rzędu ( 6,8uF, 330uH ) tłumienie 5dB (2,2ohm, 5,6ohm )
    Na fotografii widoczna jest zwrotnica pierwszego rzędu dla głosnika niskotonowego, ale po odsłuchach przebudowałem ją.
    Już słyszę gromy sypiące się z zastosowanie dławika rdzeniowego, ale chodziło mi o zmieszczenie zwrotnicy na gniazdach terminala. Poza tym w wielu konstrukcjach znanych firm są dławiki rdzeniowe ( m.in. ProAc Response 2.5 ).

Koszty
    XG18WH-00-08 2szt 498zł
    XT19TD-00-04 2szt 298zł
    MDF 80zł
    fornir 60zł
    zwrotnice, terminale, rury bassreflex, kolce ok. 200zł
    klej, wkręty lakier ok 50zł
    Ceny z grudnia 2006r.

A teraz foty:

Po czterech miesiącach fornir lekko przyciemniał (zdięcia robione dzisiaj ):

Proszę o uwagi i opinie.

WOW :!: Naprawdę imponujące. Gdyby nie to, że sopran nie jest na środku to były by po prostu w moim guście w 100%. Wyszło po prostu super. Moja ocena 6/6 :mrgreen:

Skomentuj

Po 1 - napisz coś o odsluchach :P Jak to gra ?:P
      Po 2 - zwroty z kopii jakieś konstrukcji "wyjęte" ? Czy może na ucho (na co wskazuje częściowo opis) ?
      Po 3 - Ta ilośc wytłumienia i jego rozmieszczenie dobrana metodą prób i błędów / odsluchów, czy tak na oko ? Mam wrażenie jest go o dużo za dużo :)
      Po 4 - po co te maty APP ?;]

To tyle jeśli chodzi o pytania :P

Ogólnie wygląda dobrze, bez zbędnych udziwnień, br piękny nie jest, ale i tak go nie widać więc spoko :P
      Podoba mi się fornir.
      Wątpliwości jedynie takie jakie podałem wyżej, myślę że jakby pobawić się zwrotą i wytłumieniem przy jakimś systemie pomiarowym (o ile to już wcześniej nie zostało zrobione) zestaw mógłby zagrać zdecydowanie lepiej.

Skomentuj

@Takero odpowiadam na twoje pytania

1 - Nie jestem melomanem, ani audiofilem i dlatego moje odsłuchy są subiektywne i częściowo porównawcze z moją poprzednią konstrukcją na Vifach M18WO-09-08 i PL27TG-35-06 w skrzynkach, które były w miarę dokładną kopią ProAc D25. Prezentowane kolumny grają bardzo nisko schodzącym, ale nie zamulonym basem średnica bardzo czysta, nie natarczywa. Góra wyraźna, ale bez piasku i szelestu. W porównaniu z M18WO-09-08 i PL27TG-35-06 grają wyraźniejszym basem, ale mają trochę mniej szczegółów. Pięknie brzmią przy słuchaniu spokojnej muzyki z kontrabasem, ale matalu też można posłuchać.
        Mój sprzęt to: NAD5425, Technics SU-V4A.
        Ostatnio zacząłem budować wzmacniacz lampowy i podłączyłem je do próbnie zmontowanego układu. Pierwsze co uderzyło w uszy, to "powalajacy" bas jednocześnie nie zagłuszający całej reszty. Nadmienię jeszcze, że nie używam regulatorów barwy tonu, czyli słucham na płaskiej charakterystyce wzmacniacza.

2 - Zwrotnice częściowo przerobione z układu znalezionego w sieci,

Pierwotnie przerobiłem z tego układu zwrotnice niskotonową na pierwszego rzędu ( dławik 1,5mH ), ale przy odsłuchach brakowało średnicy i dlatego powróciłem do zwrotnicy drugiego rzędu. Zwrotnicę wysokotonową przerobiłem wyrównując moim zdaniem charakterystykę. Niestety nie mam mozliwości pomierzenia układu. Jedyne co mogłem zmierzyć, to impedancję układu i na jej podstawie dostroić BR

3 i 4 - Jak napisałem w tytule skrzynki były wzorowane na kolumnach ProAc D15 i częściowo Proac D25, stąd taki sposób wytłumienia. Przy próbie zmniejszenia ilości waty bas stawał się dudniący.

Jako ciekawostkę dołączam zdjęcie mojej poprzedniej konstrukcji na głośnikach M18WO-09-08 i PL27TG-35-06 (zamieszczałem jej opis na forum, ale po awarii serwera latem ubiegłego roku opis zginął ).
        Uprzedzając pytania odnośnie forniru jest to PADUK.

Myślę, że dość wyczerpująco odpowiedziałem na Twoje wątpliwości.
        Pozdrawiam

Skomentuj

zyr, próbowałeś zamienić kolumny lewą z prawą? Powinna poszerzyć się scena :)

Skomentuj

@esh - Układ głośników preferuje właśnie takie ustawienie kolumn. Generalnie z powodu kształtu pokoju i jego umeblowania mam bardzo duże problemy z ustawieniem głośników. Aktualne ustawienie wydaje się być optymalne.

Skomentuj

zyr, ja wolę tweetery do środka. Jakoś bardziej spójnie to brzmi.
              A poza tym, to ładne. Coś mi przypominają :mrgreen:

Skomentuj

@Langusta - Takie ustawienie tweeterów nie jest moją fanaberią. Mo to teoretyczne i praktyczne uzasadnienie. Polecam artykuł :
                http://audiomania.info/articles.php?id=24.

Skomentuj

zyr, widzisz, w temacie który podałeś wyraźnie jest napisane, że pomiary trzeba przeprowadzić Więc to nie praktycznie, a teoretycznie uzasadnione.

Skomentuj

esh0 - Jak już pisałem nie mam możliwości pomierzenia kolumn. Swoje konstrukcje opierałem na konstrukcjach firmy ProAc, która we wszystkich swoich kolumnach stosuje przesuniecie głośników. Czyli coś w tym jest.

[ Dodano: 2007-07-11, 22:21 ]
                    W kwietniu pisałem, że podłączałem do kolumn próbnie zmontowany wzmacniacz lampowy. Teraz wzmacniacz jest w pełni skończony. W połączeniu z kolumnami zestaw gra czystym krystalicznym dźwiękiem z bardzo dobrym basem i dużą ilością szczegółów. Wyraźnie słychać poprawę stereofonii w porównaniu ze wzmacniaczem półprzewodnikowym ( Technics ). Wzmacniacz zbudowałem w oparciu o schemat zamieszczony w Elektronice Praktycznej 8/2005.
                    Polecam wszystkim budowę wzmacniaczy lampowych do swoich kolumn. Słuchanie muzyki z takich zestawów, to jest już inna bajka.
                    Dołączam kilka fotek mojego wzmacniacza.

[ Dodano: 2007-08-09, 08:20 ]
                    Opis wzmacniacza można znaleźć tutaj:
                    https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...13s-6h13c-2x15
                    Last edited by zyr; 02.11.2022, 20:16.

Skomentuj

Czaruję...
                    X