Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki by kiki v1.3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitorki by kiki v1.3

Witam!!!

A oto przedstawaim kolejną modyfikację moich monitorków.

Skrzyneczka jest wzięta ze starego kompletu Tonsil. Wykonana sa one z płyty ok 13mm. Objętośc wewnętrzna to ok 8,5 litra. Wygłuszenie z gąbki 4cm umieszczone jest na tylnej, dolnej oraz bocznych ściankach skrzyni. Skrzynka oklejona jest folią drewnopodobną. Osłona zewnętrzna obciągnieta została materiałem podszewkowym barwy metalik. Przykleiłem do niego oryginalne emblematy Tonsil.

Zastosowałem przetworniki:
    wysokotonowy- VISATON SC10N
    średnioniskotonowy- ARN 165-05/8

Zastosowałem zwrtonicę 12/12dB. Filtr wysokotonowy zwrotnicy to spawdzona konstrukcja autorstwa prawdopodobnie IRKA (usunąłem jedynie tłumik szeregowy), filtr średnioniskotonowy został zapożyczony z ARN 150 w związku z podobieństwem tych przetworników i brakiem dostępnego w necie sprawdzonego schematu dla ARN 165-05/8. Schemat filtru jest na załączonym zdjęciu.

Kosztorys:
    2 * ARN 165-05/8 - 64zl (AKKUS)
    2 * SC10N - 90zl (GRELTON)
    kondensatory Jantzen 2*4,7 i 2*3,3 (GRELTON) 18zl
    cewki powietrzne 2*1mH i 2*0,22mH (GRELTON) 42zl
    różne koszty wysyłek ok 20zl
    pozostałe materiały z własnych zapasów

Wrażenia:
    Cóż, na początku troszkę namieszałem, bo źle podłączyłem kabelki w zwrotce i pisałem na forum, że jest ona do kitu. Potem poprawiłem błąd i zwracam Honor.
    Wracając do wrażeń: doskwiera mi deficyt basu, kiedy wysteruję dźwięk podbijając bas doskwiera mi albo deficyt średnicy albo zbyt wielke zniekształcenie całości. Wysokotonówka po usunięciu tłumika wg mnie spisuje sie bardzo dobrze.

W tym miejscu chcę sie zwrócic z zapytaniem do bardziej doświadczonych osob o rady, co mógłbym zmienic w zwrotnicy aby uzyskac lepszy dźwiek.

A oto zdjęcia:

Jeszcze raz fotki:

kiki991, Nom :mrgreen: Fajnie Wyszło podoba Mi sie :mrgreen: w Tych maskownicach troszke tym monitorkom nie do twarzy :wink:

Skomentuj

jak na odswiezone tonsile to prezentuje sie calkiem niezle. ale ogolnie to nic nadzwyczajnego :wink:

Skomentuj

i brakiem dostępnego w necie sprawdzonego schematu dla ARN 165-05/8
        "Toto zapojení je určeno výhradně pro měniče ARN-188-03/8 a ARV-104-03/8. Bez nutnosti úpravy výhybky lze na místě středobasu použít i tyto 8Ω typy: ARN 5618, ARN 5688, ARN-165-01, ARN-165-05, ARN-165-60, ARN-165-61, ARN-188-05, ARN-188-08 a XW-165-1398.
        Je možné i použití dvou sér. zapojených 4Ω reproduktorů, podmínkou je však uspořádání d'Appolito."

co prawda czeskiego nie znam, ale chyba jest napisane ze do ARN-165-05 zwrotnica pasuje
        http://diyfans.org/tp-vyhybky2.htm

Skomentuj

Witka!!!

Oni piszą , że:
          Středobasová větev: fd= 1.900Hz | 12dB
          Filtr:
          L1: 0.82mH; 0.38Ω
          C1: 8.6ľF
          Kompenzace:
          R: 15Ω + C: 22ľF
          Výšková větev: fd= 4.400Hz | 12dB
          Filtr:
          C1: 3.3ľF
          L1: 0.39mH; 0.4Ω
          Odporový dělič:
          Rs: 3.3Ω + Rp: 10Ω

Ta czeska zwrotka jest projektowana dla ARN-188-03/8 i ARV-104-03/8, potem dodają, że mozna bez trudu stosowac dla innych... ale to już tak jak i uniwersalna janbo...

Ja mam filtr dla wysokotonówki dedykowany SC10N i mierzony. Filtr dla niskotnowego jest jakby uniwersalny, ale powiazany obliczeniowo z wysokotonowym.

Poza tym, parametry ze strony czeskiej sa bardzo podobne do tych w mojej zwrotce, pewnie nie usłyszałbym róznicy (nie wiem jak z linearyzacją impedancji). Ale gdy bede w posiadaniu komponentó to zbuduje ten czeski filtr i posłucham.

Skomentuj

kiki991, mowilem ci o tym filtrze ale niewidze sensu wydawania tyle kasy na zwrotnice do takich glosnikow.

Skomentuj

Tak Pawle, do takich głośników nie ma co się silić az tak bardzo, bo jak to mówią "tu pociągnie to tam popuści..., charka jak krótka i bardzo pognieciona kołdra..."
              Ta czeska zwrotka to uniwersal, do jednego wora wrzucają kilka średnioniskotonowców...
              a one sa rózne, wystarczy popatrzeć na ich chark wiec wole swoją :) (dobre bo polskie).
              Uważam, że moja zwrotnica gra bardzo ładnie, jest mało basu, ale od tego mam sub żeby łatał dziure u dołu :)

ps Swoją drogą chciałem podziękować Pawłowi i Takero za cierpliwość i rzeczowe porady o które czesto prosiłem i pewnie jeszcze poproszę czasem :)

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                Posprzątałem z tymi fotami - następnym razem staraj się odrazu dobre linki dawać :P
                Takero

Skomentuj

Dzięki!!! Linki imageshacka najpierw wklejałem do notatnika a potem na stronę i gdzieś na tej drodze zrobiłem błąd. Dzięki jeszcze raz i Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Czaruję...
                  X