Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny Jędrusia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny Jędrusia

Witam wszystkich!
    Kolumny te zrobiłem dla mojej córki. Miały być tanie i proste.

Konstrukcja:
    Konstrukcja dwudrożna z br. Głośnik wysokotonowy to arv 104-04/8, niskośredniotonowy to stx 17-80-4-SS dwie sztuki łączone w szereg. Obudowa wykonana z płyty wiórowej 18 mm, klejona klejem wikol i wzmocniona wkrętami do karton gipsu. Rozmiary 960/240/210 (wysokość z kolcami). Pojemność około 30l. Strojenie 45 hz. Kolumny były projektowane za pomocą programu winiSD. Obudowa wytłumiona na tylnych, górnych i dolnych ściankach włókniną do wytłumiania. Całość obłożona fornirem mahoń sapelli oraz olcha oraz polakierowana lakierem do parkietów.

Zwrotnica:
    Projekt i wykonanie --Killer-- (dziękuję i pozdrawiam).

Kosztorys:
    Głośniki: 240 zł
    Płyty: 40 zł
    Fornir: 25 zł
    Klej wikol: 6 zł
    Klej do forniru: 18 zł
    Kolce, kable, wytłumienie, rurki br, terminale: 100 zł (z wysyłką)
    Zwrotnice: 76 zł (z wysyłką)
    Wkręty, uszczelki i inne: 15 zł
    Godziny spędzone w piwnicy z daleka od żony i teściowej: bezcenne.
    Razem: 520 zł
    Czy to tanio czy drogo oceńcie sami. Kwota nie została wydatkowana jednorazowo bo kolumny powstawały 3 miesiące, więc nie odczułem jej.

Zauważone błędy:
    W dwóch miejscach niewielkie pęknięcia forniru. Z tyłu nie dopasowane wzorami paski forniru.

Odsłuch:
    Wysokie tony czyste, niezła średnica i całkiem porządny bas. Podłączone do Radmora 5102 zaprezentowały naprawdę przyjemny dźwięk z niskim basem. W porównaniu z plastikowymi pierdziawkami, które córka miała poprzednio to niebo a ziemia. Porównałem swoje wrażenia odsłuchowe z kolumnami w podobnej cenie w elektromarkecie i moje brzmią lepiej. Niestety moja córka ich nie chce. Zażądała „wieży z mp3 z takimi fajnymi światełkami”. No cóż audiofil z niej nie będzie, a kolumny pewnie powędrują na Allegro, bo ja mam dla siebie zrobione kolumny 3 drożne. Troszkę mi ich szkoda bo włożyłem w nie sporo pracy i serca, a samoróbki strasznie trudno sprzedać, choćby po kosztach.

Pozdrawiam!

proste, solidne, bez zbednych bajerow.
    glosniki nie najlepsze ale w tej cenie to niema za duzego wyboru.
    co do sprzedazy to popytaj wsrod corki kolegow - napewno znajdzie sie jakis napalony (no chyba ze malcuchy niedostaja kieszonkowego :roll: )

Skomentuj

Hmmm... fajna konstrukcja. fornir ciekawie wygląda... ale cholera te głośniki zółte :-) Wydaje mi się że ten kolor nie pasuje do oklein drewnopodobnych... (ale każdy ma swój gust) Wkręty do wymiany i wysoki mógłby być troszkę wyżej.

Skomentuj

No widać ze sie przyłożyłeś nie widać zadnych niedociągnięc , mi sie bardzo podobają ;]

Skomentuj

chlip chlip :sad: płakać się chce, ze tez corka moze nie chciec takich kolumn
          a teraz moja opinia:
          według mnie fornir i żółte membrany (wogole te zolte stx-y bardzo mi sie podobaja) doskonale się komponują, mimo swej prostoty kolumny wyglądają swietnie, tu mnie czeka zlinczowanie (ale panowie o gustach się nie dyskutuje), wiec przyznam ze jeśli chodzi o desing to te kolumny sa jedynmi z najlepiej prezentujących się w tym dziale
          gratuluje ładnie wyglądającej i udanej konstrukcji (tak jak pisal Pawel S. popytaj po ludziach, moze sie ktoś skusi, bo szkoda sprzedawac takie kolumienki za marną kasę)

Skomentuj

Przecie córa może słuchać mp3 z komputera! Jak by mi coś takiego ojciec dał to bym był w skowronkach. Poza tym chce pogratulować perfekcyjnej konstrukcji. Może przetworniki nie za dobre, ale jak dla kogoś kto słuchał tylko plastików to i tak powinno być dobrze. Postaraj się przekonać córkę do tych kolumn bo sprzedawać się nie opłaca, a przede wszystkim szkoda.

Skomentuj

Ladne kolumienki :)
              Zółta membrana bardzo ladnie sie prezentuje :)
              Co do sprzedarzy to zal troszke :cry:

Skomentuj

Gdyby mój ojciec chciałby mi dać takie kolumnienki, to bym chyba wyszedł z siebie. Ja nie potrzebuję "wieży z bajerami". Wystarczy mi to co mam teraz, czyli amplituner + odtwarzacz MP3 + kolumny.
                A teraz moja opinia:
                Kolumny świetne. Dopracowane pod każdym szczegółem. Jak przeczytałem, że córka ich nie chce, to przetarłem oczy i z niedowieżeniem przeczytałem jeszcze raz "Niestety moja córka ich nie chce." :cry:
                Aż żal ich sprzedawać :cry:

Skomentuj

A mnie się wydaje, że "dla córki" to tylko pretekst :mrgreen:

Rzeczywiście fajnie wygląda żółty z tą okleiną

Skomentuj

Zamieszczone przez zook
                    Postaraj się przekonać córkę do tych kolumn bo sprzedawać się nie opłaca, a przede wszystkim szkoda.
                    Zapomniałem napisać, że w pełni popieram to zdanie. Trzeba tylko umieć przekonywać. I faktycznie baaaaardzo szkoda sprzedawać.

Skomentuj

eeee panowie, ale przeciez ten temat jest dosc stary wiec niema sensu sie wypowiadac na temat sprzedazy

Skomentuj

Nie sprzedałem ich. Jakoś udało mi się wygospodarować trochę miejsca w sypialni na nie. Żona trochę burczała, ale obiecałem, że zrobię jej toaletkę ze stoliczka od starej maszyny do szycia i dała mi spokój. Podłączone są to starego amplitunera techniksa i sobie ich słucham przed snem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jędruś
                          obiecałem, że zrobię jej toaletkę ze stoliczka od starej maszyny do szycia
                          nowe DIY? :>

Skomentuj

Czaruję...
                          X