Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki Wojtka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitorki Wojtka

Na wstępie chcę podziękować Tasiorowi za sprzedaż arnów.

1. Założenia
    Budowa taniego (czyt. bardzo taniego) zestawu który miałby zastąpić zestawik tracer 4.1 330W P.M.P.O. :mrgreen: Zależało mi też na zdobyciu doświadczenia.

2. Głośniki
    Wszystkim znany ARN 150 03 4R oraz GDWK 10 200 pj 8R ze stajni STX

3. Zwrotnica
    Niestety tylko kondensator na stx 4,4uF oraz tłumik, na równo z arnem. Jednak gdy pojawi sie projekt zwrotnicy do tego zastawienia, dołożę wszelkich starań by pojawiła się jak najszybciej

4. Odsłuch
    Wow super wypas. Tak na poważnie to nie mam do czego porównać moich monitorków. Na pewno grają lepiej niż pierdziawki od komputera. Ja jestem zadowolony :)

5. Fornir
    Sosna, klejona na butapren. Sposób inny niż na stronie głównej, posłuchałem rad ojca (ktory o audio nie ma zielonego pojecia, ale na majsterkowaniu sie zna) i pofornirowałem wszystko w jedno popołudnie

6. Napęd
    Prezentowany juz na DIY wzmacniacz na TDA7294

7. Cennik
    Konstrukcja oczywiście budrzetowa
    Legenda * - wydatki których nie poniosłem

ARNy - (jesli byly wlasciciel bedzie chcial, to poda cene)
    STX - 2x21zł=42zł
    Terminale - 2x6,8zł=13,6zł
    Okablowanie (2,5m^2) - jakieś 20zł (*)
    Nóżki do mebli - 8x0,2zł=1,6zł
    płyta 18mm z przycięciem na wymiar - FREE
    fornir 2,35m^2 (grubość 1mm) - 10zł (*)
    BR - sam wykonałem FREE
    imbusy FREE
    lakier - FREE
    wkręty stalowe - FREE
    paiepry scierne - FREE
    kondensatory i tłumik - nie pamietam, ale to groszowa sprawa

Koszta ogolne 87,2zł + przesyłka i ARNy
    Koszta poniesione przezemnie 57,2zł + przesyłka i ARNy
    Niestety nie dałem kolców, ponieważ wielu znajomych ma obecnie 18stki i jestem wyprany z gotówki :(

8. Plany na przyszłość to subik do kompletu. Sprawa głośnika jest już omówiona. Będzie to prawdopodobnie ARN226 w budzie closed 30l, ale o tym pomyśle w wakacje.

Stanowisko pracy

Klejenie forniru

Wreszcie efekt końcowy

A to krawędź. Jak na pierwszy raz, fornir nieźle leży, chociaż nie ustrzegłem się kilku błędów (na szczescie nie widac pękniecia, nawet w realu)

Oto mój skromny napęd. Z braku miejsca w 9m^2 pokoiku musi stać w pionie. Dorobiłem mu specjalne nóżki, dlatego nie ma szans żeby się przewrócił.

Nie wiem czemu, ale na jednym ze zdjęć, wygląda jakby góra była niedokładnie polakierowana, ale to chyba efekt odbicia światła.

Pozdrawiam użytkowników DIY
    Wojtek

Konstrukcja ładna,widac ze wlasciciel sie przyłozył do niej.
    Kolorystycznie mi sie podobaja,choc ten br moglby byc lekko "nizszy" (mniej wystawac). Widze ze juz pomalowałes pcv

Arny sprzedalem za 50 zl,co niejest ceną okazyjną,ale drogo tez niebylo- ich stan byl conajmniej bdb :)

Skomentuj

Tanie i ładne czego chcieć więcej :razz:
      Konstrukcja bardzo starannie wykonana,
      a jak zrobisz finalną zwrotnice to będzie miodzio.
      Pozdrawiam . :mrgreen:

Skomentuj

pierwsza konstrukcja a wykonana z wielkim zapalem. pozazdroscic tylko cierpliwosci do zrobienia wlasnego b-r :wink:
        a co fornirowania to przetestuje to bo mam jeszcze troche butaprenu :razz:

Skomentuj

Jak na pierwsza konstrukcje to pelen podziw i szacuneczek :)
          Calosc bardzo ldanie sie prezentuje!!
          Jak robiles ten BR??

Skomentuj

BR robiłem tak http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9779
            tu jest wszystko wyjaśnione

Skomentuj

fantastyczna konstrukcja.... bardzo mi sie podoba.... szkoda ze nie ma zwrotnicy

pochwal sie jaka technika fornirowales

Skomentuj

Zwrotnica bedzie gdy pojawi sie projekt a u mnie gotowka

Co do forniru to sposob klejenia mialem taki jak na stronie glownej DIY. Jedyną tajemnicą jest to, że klej nie może się ciągnąc jak ser na pizzy. Obie pomalowane butaprenem powierzchnie muszą być w 100% suche. Wtedy wystarczy dobrze powałkować fornir i zostawić pod obciążeniem na jakieś 30minut (najlepiej okleic 2 sciany i razem dociskac). Po tym czasie mozna spokojnie szlifować brzegi i oklejać kolejne ściany. To cała tajemnica :wink:

Skomentuj

Super, bardzo fajnie, tak trzymaj,
                  widzę że łapiesz bakcyla tego którego z którego ciężko się wyciągnąć [zresztą po co?]
                  Gratuluje i życzę kolejnych sukcesów.

Skomentuj

Bardzo ładnie. Jak na pierwszy raz to pokusze sie o stwierdzenie slicznie :).
                    Jestem jednak zwolenikiem br z tylu jezeli chodzi o monitory ale jak wiadomo o gustach sie..
                    Od dawna chodzi mi po głowie podobna konstrukcja.. dlatego czekam na ostateczny projekt zwrotnicy..
                    PS. Moim zdanem jako tymczasowa zwrotnica lepiej spisywal by sie mniejszy kondensator cos ok 2u2
                    I jeszcze raz gratuluje starannosci, u mnie zawsze sie cos odlamie albo popeka przy fornirze

Skomentuj

mam mały pokoik 9m^2 więc nie ma mowy o budowie kolumn podłogowych więc chciałem żeby moje monitorki przypominały bardziej małe kolumny niż monitory, dlatego umieściłem BR z przodu, poza tym mi tak bardziej się podoba
                      co do kondensatora, hmmm... wg. mnie jest ok, w kazdym razie monitory graja lepiej niz komputerowe pierdziawki

Skomentuj

Każdy sprzęt zrobiony na średniej klasy przetwornikach będzie lepszy od jak piszesz "pierdziawek" (mam słuchawki co grają głośniej i czystrzym dźwiękiem niż niejeden sprzęt za 20pln o mocy 1500w pmpo). Wielkie gratulacje takiego wykonania. Dobry start obyś nie spoczoł na laurach :wink: Od I projektu zostaje mały krok do następnych, apetyt rośnie w miare jedzenia :grin: ....może też bym coś sklecił. już miesiąć nic nie składałem :roll:

Skomentuj

arn 4 ohmy a pj 8 ohm ?? czy zle doczytalem ??

Skomentuj

ARN 4ohm PJ8ohm
                            Co w tym dziwnego? PJ 8ohm wymagał poprostu mniejszego tłumika niż PJ 4ohm. Poza tym takero miał jakiś czas temu zaprojektować zwrotnicę dla ARN 4ohm i PJ 8ohm, więc kupiłem głośniki o takiej impednacji i caly czas czekam aż się pojawi schemat zwrotnicy do tego zestawienia.

Skomentuj

Głośniki naprawdę śliczne tylko ten br trochę nie pasuje do reszty

Skomentuj

Jak dla mnie bardzo fajne i normalne monitorki. Myślę, że gdyby siedziały tam jakieś Ushery to naprawdę było na 6+ :) . Oczywiście z tymi głośnikami w tym secie mi się także bardzo podoba. Ja także mam wrażenie, że te B-R troszkę nie pasują. Oczywiście w pełni cenie Twoją pracę włożoną w ich wykończenie, ale jednak troszkę się tak "wybijają". Pozdrawiam !

Skomentuj

Czaruję...
                                X