Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

monitory na seas`ie 27TBFC i tonsilu 13/40/12 By PioK

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

monitory na seas`ie 27TBFC i tonsilu 13/40/12 By PioK

Wstep:
    zalozenie bylo takie aby zrobic monitory do pokoju w bloku o powierzchni 10mkw, ktore zagraja w miare szczegolowo.

Przetworniki:
    wysokotonowy - Seas 27TBFC
    srednioniskotonowy - Tonsilu 13/40/12

Obudowa:
    zrobiona z plyty MDF 22mm. Dodatkowo przednia scianka ma 12mm mdf. Pojemnosc obudowy to ok 8 litrow. Czestotliwosc rezonansowa obudowy precyzyjnie zestrojona za pomoca SW na 58Hz. Fornir bukowy klejony na klej Moment. Lakier matowy.

Zwrotnica:
    drugi rzad na kopolke i niskosredniotonowca. Seas ma cewke 0.6mH i kondzia 5.6uF, a tonsil 2,7mH i 6,8uF. Tlumik na wysokiego to w szereg 4,3ohma i rownolegle 4,7ohma. Podzial wychodzi w okolicach 2kHz. Elementy mocowane na tekstolicie o grubosci 5mm za pomoca opasek plastikowych. Okablowanie to linka srebrzona w teflonie 1,5mm.

Odsluch:

nie wiem co tu napisac, nie jestem bajkopisarzem a kazdy odbiera muzyke inaczej.... poprostu podobaja mi sie.

Kilka zdjec:

nie wiem czy to wina tego że kolumna stoi na trawie, w której nieco się chowa, ale wydaje się jakby była nieco za niska i odległość między br, a dolną krawędzią za mała.

Ja do tego tonsila nie wziąłbym metalowej kopułki.

Skomentuj

Nie wiem czy to kwestia tej trawy...ale podoba mi sie ich design :] Takie małe zgrabne i powabne :P I jak pisał takero, metalowiec do tonsilka średnio pasuje...

Skomentuj

odleglosc miedzy kopolka i gorna krawedzia a BR i dlolna jest w przyblizeniu taka sama ;p ..... nie mam aparatu zeby zrobic aktualne zdjecie dlatego zamieszczam takie

takero szkoda ze predzej mi nie powiedziales o tej kopolce... ale w sumie to juz sie przyzwyczailem do niej... mam ja dosyc mocno tlumiona i nie wybija sie za nadto

Skomentuj

Mi sie podobają , Ładne wykonanie , + za pomysłowośc i za ładny głośniczek " basowy " . Osobiscie BR dał bym z tyłu ale to nie ja robiłem te kolumienki wiec ... Ogulnie Ładne Pozdrawiam

Skomentuj

Bardzo fajna konstrukjca :) mi sie podoba troche górna krawędz nie równa....., albo sie tylko tak wydaje... :P

Skomentuj

DaVid, Dawanie b-r z tyłu jest problematyczne...chcesz przysunąć do ściany i zamiast basu uzyskujesz dudnienie...b-r z przodu jest uniwersalniejszy. No i to "ogulnie" :???:

Skomentuj

Bardzo fajna konstrukjca :) mi sie podoba troche górna krawędz nie równa....., albo sie tylko tak wydaje... :P

Skomentuj

Mimo wszystko to umieszczenie br średnio mi się podoba, myślę że 2cm więcej płyty poniżej dużo by dało.
                  Można było też pokusić się o umieszczenie go asymetrycznie :)

Skomentuj

mimo ze wszystko ladnie symetrycznie to faktycznie brakuje troche obudowy pod tunelem.
                    dziwie sie troche ze dales cewke tasmowa a zaoszczedziles na obudowie i dales plyte z odzysku :???:

ogolnie ladna robota :wink:

Skomentuj

Jak zwykle ogólniki. Słyszał ktoś z Was tego Seasa? Jakby go zasłonić, pewnie nikt by się nie zorientował, żę to alu. Gra zupełnie inaczej, szczegółowo, ale zero cech chcarakterystycznych metalowców.

A co do konstrukcji: Ciekawie zrobiona, jednak mogłeś pokusić się o coś lepszego, niż ten Tonsila na dół, jak już Tonsil to modele 13/40/2 lub 13/50/9. Bo teraz to jakoś dół nieadekwatny do góry.

P.S. Nigdy bym nie pomyślał, że kolumny tak ładnie komponują się z trawą.

Skomentuj

Langusta,

Skomentuj

Shiver - no dobra zgodze się z tym. A to ogólnie ... no . Ale udały się piok-owi te kolumienki.
                          A powiedz mi jeszcze Piok , do czego ci służą te kolumienki ? Pod czym grają ?

Skomentuj

mIKI, ano jak bum cyk cyk 100x lepiej niż w pokoju to wygląda :-D

Skomentuj

Mam te seasy, mam też głośniczki GDN 13-40-2, dawanie jednego i drugiego razem to IMO prowokacja:]

Kolumny ładne, jednak wg mnie lepiej zamiast cewek taśmowych i innych fajerwerków było kupić zwyklejsze a dozbierać np do STXa AX, lub Ushera:) Było by na dużo wyższym poziomie:)

Skomentuj

te tonsile mialem zanim pojawil sie usher na stronie akkusa wiec nie chcialem juz kombinowac.... moze jak troche wiecej funduszy sie znajdzie to podmienie tego tonsila .... moze przezroczysty usher a moze seas er ... daleko jednak do tego bo narazie podoba mi sie to co mam i cos czuje ze za szybko sie nie znudzi

DaVid, glosniczki napedzam koncowkami zrobionymi na projekcie z elektrody o nazwie PERUN na toshibach 2sc5200 i 2sa1943.... ale mam zamiar zlozyc monobloki na Ugodzie, narazie mam tylko plytki..

tutaj jeszcze jedno zdjecie pogladowe jak wyglada zestaw

Skomentuj

PiOK

kolumny klasyzne i ładne.
                                  jednakze moim zdaniem trzebabylo dac 16 zamiast 13 ale co kto lubi.

Skomentuj

aryan akurat nie masz racji. 13 tonsila mają chyba lepszy basik niż 16:)

Skomentuj

Zamieszczone przez aryan
                                      PiOK

kolumny klasyzne i ładne.
                                      jednakze moim zdaniem trzebabylo dac 16 zamiast 13 ale co kto lubi.
                                      hehe, jak by dac 16 to juz nie bedzie klasycznie i nie bedzie ladnie

... Pany, mowicie ze ten tonsil ze to ze tamto... ale pokazcie mi cos lepszego od niego w cenie do 50zl ...

Skomentuj

Eee to ten tonsilek 5 dych kosztuje??

Skomentuj

Czaruję...
                                        X