Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

PIERWSZA KONSTRUKCJA -MONITORKI NA ARN 150 ARV 104

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

PIERWSZA KONSTRUKCJA -MONITORKI NA ARN 150 ARV 104

Witam wszystkich forumowiczów.

Przedstawiam moją pierwszą konstrukcję oprarta na przetwornikach:

ARN 150-03/8

ARV 104-04/8

Konstrukcja miała byc tania, bo pierwsza. W razie błedów i ewentualnych poprawek czy niedoróbek nie chciałem płakać ze 1000zł poszedł na marne, bo coś spartaczyłem.
    Całość wykonałem w domu w duzym pokoju łącznei z cięciem płyt, gdż nie dysponuję innym dużym pomieszczeniem (poza działką kawał poza miastem :( ) Odkurzania masa. ::) ;D

Założenia:

Kolumienki miały być dość szczupłe i płytkie, gdyż mam malusieńki pokój narazie i muszą mieścić się na parapecie, ktróry mam naprzeciw biurka.

Bassreflex musiał być umieszczony z przodu, gdyż miały być dosunięte prawie na styk do ramy okna.

Wymiary zewnętrzne - Wys x szer x głęb : 45 x 18 x 22

Jest to mój pomysł z góry zakładajacy łamany bassreflex i formę obudowy łamiącą "standardy monitorkowe"( takie "kostki" mnie się jakoś niespecjalnie podobają).

Objętość na czysto po odjęciu wszytkiego ~9.5 litra.

Wykonanie

Płyty - zdobyczne z wystawionych mebli - grubość standardowe 18 mm. Cięcie własnoręczne - wyżynarką. Po nim warstwa pyłu w pokoju wynosiła około 1 mm.. ładnie wszytko przypruszonehhe.. ale było minęło

Klejenie - na Pattex do drewna + wkręty popularnedo płyt kartonowo-gipsowych. Trzymają same tak że ściski się umywają siłą ścisku, bo po skręceniu wypłynęły rzeki kleju, pomimo że ściskami jzu scisnąłem.

Bassreflex - fi - 47 mm. długość ~ 210 mm(około - bo droga fali jest średnią z połowy sumy długości ścian tunelu). Wykonany został z bassreflex, kolanka kanalizacyjnego i fragmentu rury kanalizacyjnej. Wyszlifowane łaczenie papierem ściernym( w kolanku). Łączenie kolanka i kawałka rury przedłużającej całą konstukcję wygładzone wewnątrz i sklejone najmocniejszą taśmą dostępną na rynku( można nią łatać rury ponoć ). Całość - kolanko z tunelem kupnym - łączona jest na "wcisk", gdyż kolanko posiada uszczelkę na której wyśmienicie się trzyma tunel(umozliwai to demontaż w razie potrzeby wyciągania zwrotki umieszczonej na dnie konstrukcji. Jak juz wspomniałem łączenie ich jest odpowiednio spolerowane. Taka konstrukcja była konieczna, gdyż zastosowania odpowiednio dużej średnicy uniemozliwia (jak tutaj powszechnie wiadomo) jednoczesne wykonanie niskiego strojenia i zastosowanie krótkiej rurki.

Strojenie ostatecznie wyszło ~ 47 Hz.

Zwrotnica

Dziękuję za pomoc wszystkim z audiomanii co się wypowiedzieli na jej temat jzu daaawno temu.

Zwrotka podsunięta przez jednego z audiomaniaków również daawno( jeszcze brak mi sprzętu pomiarowego, ale po wakacjach będę się jzu w to bawił ).

Schemat zwrotnicy

http://img63.imageshack.us/my.php?im...aarnarvzb0.jpg

Zwrotnica robiona własnoręcznie. Wszystko widać na zdjęciach.(musiałem ją upchać na małym dość kawałeczku, bo jeszce bassrefleks na dole zajmował miejsce

A tu baaaaaaaajzel podczas pracy

Rezystory metalizowane
    Kondesatory elektorolityczne
    Cewki powietrzne 0.8 mm ( 1.2mm były 2 razy droższe prawie :-\, a to miała być dosc tania konstrukcja)

Obudowa

Jak wspomniałem wcześniej
    Wymiary zewnętrzne - Wys x szer x głęb : 45 x 18 x 22
    Płyta meblowa 18 mm.
    Skręcana i klejona Pattex-em do drewna.

Fornir zakupiony od Oleczek1988 - Grubośc około 1-1.5 mm,
    Materiał - Mahoń sapeli .
    Dziękuję mu za miłą transakcję.

Klejenie forniru na Henkel Moment - doskanie wałkiem do ciasta działa świetnie.
    Impregnacja i koloryzacja politury - Lakierobejca SADOLIN 2 in 1 - LAkierobejca cienko powłokowa do drewna.
    Kolor - Czereśnia.
    2 warstwy lakieru, przed laierowaniem zmatowienie powierzchni papierem 240 wzdłuż rysunku słojów.
    Po 1 warstwie lakieru polerowanie papierem 150.
    2 warstwa bardzo cienka cienka w celu uzyskania półmatowej powierzchni- wiecej warstw spowodowałoby utoworzenie powłoki świecącej, czego nie chciałem. Chciałem uzyskać wygląd drewna impregnowanego, a nie litej, świecącej się powierzchni lakieru.

Pozostałe Informacje

Okablowanie -Miedź 1.5 mm^2 podobno beztlenowa.. tanie nie były, nie pamiętam ile dokładnie, ale lekko 7 zł metr.Zanurzony kawałek drutu w Kwasku cytrynowym nie zielenieje, więc nadzieja jest ze to naprawdę beztlenówka.

Zwrotnica lezy na dnie kolumny.
    Wytłumienie - Tył i boki wykonane z ociepliny ze starej kurtki. Góra bez tłumienia, bo wlot do bassreflexu skierowany jest do góry.

ZDJĘCIA
    z lampą błyskową - nie oddaje dobrze koloru.

bez lampy - taki kolor mają w świetle dziennym . choć nieco bardzoj nasycony rudoscią.

i ostatnie zdjęcia z lampą, bo robione pod światło odbijające sie od bloku naprzeciw.

Wrażenia..

hmm.. po takich kolumnch jak miałem.. składakach jakiś dziwnych (widać kawałek na jednym zdjęciu przy zwrotkach), mnie wydaje się ze jest super. Ja lubię soprany wyraźne.. dla mnie ich nie jest za wiele..

Co do tego ze piszecie powszecheni o sypaniu piachem.. to spokojnie da się na nich odczuć.. szczuczne talerze komputerowe( płyta Roda Stewarda - Human), od prawdiwych.. nawet najszybszych iu najbardziej dynamicznych.

Scena przy odpowiednikm ich ustawiniu jest dość szeroka. choć spotkałem się z kolumnami za grrruuube pieniądze.. no i na nich to był odlot. Lecz... jak każdy kochający dźwięk, będę podążał w takim kierunku

Słucham, znaczy się.. delektuję sie muzyką, głównie bluesem i muzyką typu Hooverphonic, Air, Moby, Royksopp i oczywiście.. Tatianą Okupnik(włąsnie wyszła jej nowa płyta.. ciekawa.. bluesowa taka troche;)) .. poza tym.. akustyczne brzmienia jazzowe i bluesowe.. a wychowałem się na kalibrze44 i the prodigy, heh, więc z senstymentu i takiej muzyki się czasem posłucha

Ogólnie słuchałem na nich już praktycznie każdej muzyki łacznie z poważną.. i mnie się podoba.

Przy właczeniu techno i nacisnięciu przycisku DSL( bass dodatkowy) roznoszą pokój.. ale narazie niech się spokojnie wygrzewają. Poza tym, takie przyciski XBASS itp. we wzmakach nadają się tylko do słuchania drumów czy techniaw.. bo zadawanie takeigo dudnienia przy prawdziwej muzyce to profanacja dźwięku i zagłuszanie prawdziwej jakości dudnieniemale to moje zdanie.

Kosztorys
    >>kupowałem WSZYSTKO , łacznie z nakrętkami i śrubkami.<<<

przetworniki - 130 zł z przesyłką

Zwrotki - 65 zł.

tunel i rurki - 16 zł.

kable - nie pamiętam , ale pewie koło 20 zł.

śrubki, nakrętki - ~12 zł.

Lakierobejca - 16zł.

Klej - 12 zł.

pędzle, silikon papiery ścierne, śruby (karton-gips) ściski itp, bo nic praktyznie nie miałem - ze 40 -60 zł. nie pamiętam dokładnie.

Całość - 310-340.

Spoko konstrukcja i dobry opis. Gratuluję i życzę milego użytkowania.

Skomentuj

Naprawdę bardzo ładna konstrukcja. Całość super sie prezentuje. Budźetowa konstrukcja a swój urok ma :wink: 6/6

Skomentuj

Witam!
        Kolumny dobrze wykonane i ładne, dla mnie mogłyby być trochę niższe. Ładny, elegancko położony fornir. Szkoda, że na tak "oklepanych" przetwornikach, ale na pierwszą konstrukcje jest bardzo OK(sam zrobiłem na TVM-ach pierwsze monitory). Jak dla mnie 5/6, ponieważ zawsze coś można zrobić lepiej

Skomentuj

Dziękuję starąłem się.. tylko nie wiem co to.. ale juz bym zaczął budować kolejne szkoda ze nie mam na to ani czasu ani kasy:(.a el . zapewne po wakacjach coś juz zacznę dłubać. a przez wakacje będzie się rodził pomysł:))

Skomentuj

Jak by je troszerzkę obniżyć (o 10cm), wydłużyć o 2cm i zrobić jaśniejsze, to tak jak bym widzial swoje monitorki Do małego pomieszczenia (tak jak mój pokoik na przykład) idealne. Konstrukcja bardzo ładna, wykonana z duża starannością, Bardzo mi się podobają. Gratuluje udanej konstkrucji, powodzenia w dalszych pracach.

Skomentuj

ale jakbym je obniżył.. to by wszystkie otwory były obok siebie zaraz.. straciłyby wyważenie.to raz... po 2gie specjalnie są takie wysokie, by nie wyglądały jak pudełka na buty, a tak mają formę jak normalne kolumny.. bo przecierz to nie są typowe monitory, bo takowe są monitorami tylko jeśli współpracują z czołowym systemem stereo. To sa główne kolumnny bo jedyne.. i miały wyglądać jak kolumny, a nie jak małe monitorki, które przeciez z reg. są robione w obudowie Closed, a te są Bassreflex przecież.

[ Dodano: 2007-07-10, 18:14 ]
              żle zrozumiałem i troszkę zacząłem się niepotrzebnie bronić Dziękuję za pozytywne opinie.. cieszę się.. to mnie zmotywuje do dalszego rozwoju.. wiem jedno na pewno.. nastepne dzieło nie będzie sześcianem foremnym..

Skomentuj

gratulacje udanej konstrukcji ... widze ze warunki odsluchowe masz podobne do moich a zatem kolumienki mamy podobne dlatego mi sie podobaja.... chociaz zrobil bym je troszke inaczej(samo rozstawienie przetwornikow)...

... i pamietaj, kolumny maja sie tobie podobac a nie innym, dlatego nie przejmuj sie zbytnio czyjas krytyka

Skomentuj

Zamieszczone przez alan23
                  żle zrozumiałem i troszkę zacząłem się niepotrzebnie bronić
                  no właśnie nie potrzebnie, mi się baaardzo podobają te monitorki
                  Zamieszczone przez alan23
                  po 2gie specjalnie są takie wysokie, by nie wyglądały jak pudełka na buty, a tak mają formę jak normalne kolumny..
                  Kilka tematów niżej są moje jako "monitorki wojtka" alan23 możesz sobie zerknać. Też chętnie zrobiłbym wyższe, ale brak miejsca w pokoju wymusił na mnie, postawienie ich na szafie, a do sufitu już nie daleko :/ A parapety to mam za krótkie....
                  Tak trzymaj, powodzenia w następnej konstrukcji.

P.S. Moje mimo mniejszego wzrostu nie wyglądają jak pudełka na buty

Skomentuj

calkiem ciekawe. starannie wykonane chociaz przyczepil bym sie kilku szczegolow (np wyglad b-r i inne drobiazgi)

obawiam sie ze masz odrobine za niskie strojenie. ale do takiej muzyki jaka podales to nie powinno jakos wplywac znaczaco

w budowie zwrotnicy popelniles dosc spory blad - zastosowales kondy elektrolityczne a na nich wlasnie sie nie oszczedza. kup jakies MKT, MKS lub MKSE i zobaczysz ze slychac roznice

bardzo dobrze zaczynasz - czekam na kolejne konstrukcje :wink:

Skomentuj

Dzieki za uwagę.. ale jak kupowałem wszystko to właśnie rpzeraziło mine 30 za same kondy, bo ja student biedny jestem.. i samo odłożenie 300 to jzu był dla mnie kłopot. Juz mam pomysł na następne kolumienki, ale to po wakacjach się okaże czy na nie nmnie będzie stać.. ale. chyba najpierw zacznę robic uobudowy, bo to potrwa

Co do stroijenia, jak je wygrzeję, a robię to cały czas jeszcze się z tym pobawię. Kondy w przyszłości pewnie też wymienię. zacznie się powoli zarabiać.. to i kaska będzie na Upgrade:)))

Poza tym poszukiwać będę wkładki mikrofonowej do Jig-a.:) Może ktoś ma zapas do sprzedania?? :mrgreen: :mrgreen:

pozdrawiam

Skomentuj

irek kiedys prywatnie mi napisal ze niema praktycznej roznicy miedzy poszczegolnymi typami kondow - byle tylko byly foliowe. czyli nie kupuje jentzenow za 4-5zl tylko te co napisalem wyzej za 2-3zl

panasonica poszukaj na allegro

Skomentuj

Jakim wzmacniaczem to napędzasz? Nie znalazłem nic o tym w opisie :roll: W zwrotnicy wyłapałem jeszcze jeden mały błąd...osie cewek są do siebie równoległe, a nie powinny. Wypadałoby jedną z nich "postawić na boku".

P.S.

Też robie JIG-a i mam problem z mikrofonem. W Akkusie znalazłem WM60 ale on kosztuję prawie 80zł, a na allegro nie ma nic podobnego. Nie ma jakiejś tańszej alternatywy dla tego mikrofonu? :???:

Skomentuj

co do mikrofonu - podobno nie ma tańszej równie dobrej.

Napęd- no nie za ciekawy.. to jest następna pozycja do wymiany - Stara, około 20 letnia wieża klockowa Aiwa z oznaczeniem wzmacniacza MX-D1, tunera- TX-D1 i Cdka- DX-D1.

Skomentuj

Nie ma takiej tragedii z tym sprzętem. Jak chcesz coś taniego to poszukaj jakiegoś Marantza starszego np. PM25, 35. Całkiem fajny sprzęt moge spokojnie polecić bo sam się wyposażyłem w PM25 i gra zacnie, a jakośc wykonania super.

Skomentuj

mam wąłsnie w planach zakupić w przyszłosci jeden z nich.: marantz, harman kardon lub nad.

Skomentuj

Zamieszczone przez Zigrin
                                  W zwrotnicy wyłapałem jeszcze jeden mały błąd...osie cewek są do siebie równoległe, a nie powinny.
                                  uczymy sie na bledach. ja w kolumnach ktore mam w opisie (arn+gdwk) zrobilem najwiekszy blad jaki mozna z cewkami - postawilem jedna na druga!! za drugim razem juz tego nie zrobi

Skomentuj

dlatego ja zanim cos zrobie to wole pare wieczorow spedzic na czytaniu forum i dopiero brac sie za robote. jak widac naprawde warto :wink:

Skomentuj

szanowny panie ozeh

forum i inne bardziej jedolite w opinie na pewne tematy źródła czytałem dobre pół roku jak nie wiecej zanim zacząłem coś planować... a nie robić . zwyczajnie nie pomyslałem o ustainiu cewek. pomimo ze jestem na wydziele elektrycznym. ot. kazdemu sie zdazyć mogło. człwowiek uczy się rpzez całe życie. i nie kadź, że "ty czytasz" a ktoś nie.. bo nie pytałeś. co ja wiem i ile czytałem.. a pominąć coś ludzka rzecz.. tego włsnie sie człwoek uczy na studiach.. realizacji i doskonalenia potem projektów.

a co do kondów, ze dałem tańsze, to są strasznie podzielone opinie.. na różnych forach i wsród ludzi różnej daty i doświadczenia. ktoś mi napisał już dośwaidczony w świecie audio, ze raczej nie ma specjalnie możliwości usłyszeć znacznej różnicy pomiędzy zwykłymi bipolarami a Mkse na tak słabych przetwornikach sygnału... a nie bede robć czegoś dla sztuki by było, bo pewnie mój wzmak generuje i tak wieksze zakłocenia, niż wyniosła by róznica po zmianie tych kondów. do malucha nie warto wsadzac turbiny.

Rozmawiałem na ten temat dzis z profesorem.. i stwierdził coś podobnego(chodzi o kondy, ze by to była sztuka dla sztuki). Zna sie gość na elektrotechnice raczje nieźle oraz na wszelkiech przetwirnikach sygnałów elektrychnych na inne,bo włąsnie sie tym zajmuje całe życie. i jemu wierzę..

następna konstrukcja będzie zapewne z wyższej półki.. i pewnie te nieszczęsne kondy będą lepsze również.

Skomentuj

miedzy poszczegolnymi typami kondow foliowych faktycznie chyba niema roznicy
                                        roznice miedzy elektrolitem a foliowym slyszalem wyraznie na GDWK 9/80/1 zasilanym stara unitra wiec Ty tez bys uslyszal

a za takie wypowiedzi wlasne lubie irka - krotko i konkretnie na temat bez owijania...

Kondensatory nie wazne jakiego typu byle foliowe. Najczesciej mozna kupic
                                        MKT moga byc MKSE itp MKP (polipropylenowe) sa zazwyczaj drozsze. Ksztalt
                                        nie ma znaczenia moga byc walcowe albo prostokatne. Nie jestem zwolennikiem
                                        drogich wyczynowych kondensatorow bo to strata pieniedzy. Nikt mi nie zdola
                                        udowodnic ani pomiarowo ani odsluchowo roznicy miedzy MKT za 4zl a super MK
                                        za 50zl. Napiecie w zypelnosci wystarczy 100V a i te na 63V tez wytrzymaja.
                                        Na 100V uzywamy w firmie do mocy zedu 1000W/4omach i jeszcze zadnej
                                        kondensator sie nie uszkodzil.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X