Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Beyma 12br70 czyli subwoofer by ŁukaszN

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Beyma 12br70 czyli subwoofer by ŁukaszN

Wstęp.
    Po zakupie ARZ’ek trzeba było pomyśleć czym by tu można wspomóc dół pasma. Głośnik musiał być szybki, nie było tu mowy o żadnym muleniu, musiał potrafić kopnąć kiedy przyjdzie taka potrzeba no i dogonić efektywnością ARZ’ki. Aha no i nie oczekiwałem zejścia do hadesu, wynik 40-35Hz jest dla mnie jak najbardziej zadawalający. Długo się zastanawiałem: BSW124II czy może Beyma 12br70. Trochę ludzi pomęczyłem moimi pytaniami m.in. kolegów: LUKASZ, umberto, mkul, irek którym serdecznie dziękuje za pomoc
    Ostatecznie wybór padł na Beyme trochę z tego powodu, że zasilenie Beymy było tańsze, no i chciałem się wyróżnić spośród tłumu posiadaczy osławionego BSW.

Obudowa.

50l strojona na 35Hz wykonana z płyty wiórowej o grubości 18mm. Na front poszła dodatkowa płyta MDf 19mm na której robiłem ścięcia. Ścięcia zacząłem robić frezarka, tu kieruje podziękowania dla kolegi mIKI’ego za udostępnienie sprzętu. Jednak okazało się ze nie jestem w stanie zrobić tak dostatecznie dużych scieć gdyż ograniczały mnie wymiary frezu, więc pilnik poszedł w ruch (o zgrozo). Trochę się namęczyłem no ale tak tragicznie to nie wyszło .

Wzmocnienia i sposób wytłumienia przedstawiają poniższe zdjęcia.

Wykończenie.
    Do wykończenia obudowy użyłem forniru orzech amerykański klejonego oczywiście na Henkel Moment. Niestety pasy forniru były dość wąskie (13cm szerokości) i nie obyło się bez łączenia na zakładkę. Bardzo mi się nie podoba ten sposób no ale jak trzeba to trzeba, chociaż później spróbowałem łączyć płaty na styk i tak źle to nie wychodziło. Przy obróbce forniru wokół krawędzi na szczęście przyszła mi z ratunkiem frezarka kolegi mIKI’ego :P. Na fornir zostało nałożone 10warstw lakieru Nitrolak (Domalux) który schnie piorunująco szybko. Lakier nakładałem za pomocą wałka a raczej kilku gąbczastych wałeczków z tego powodu ze dość szybko ulegały one destrukcji. Dążyłem do efektu lustra jednak się nie udało tak do końca. Kładłem dość cienkie warstwy, na koniec rozcieńczyłem lakier rozpuszczalnikiem by lepiej wypełnić pory, no i powiem ze może jak bym położył jeszcze z 10warstw tym sposobem to pory forniru zamknęły by się całkowicie

Wzmacniacz.
    Elektroniką zajął się oczywiście irek . Wzmacniacz ten to okrojona wersja Panelu 300W z mniejszym trafem, radiatorem no i bez samego panelu. Wzmacniacz został przystosowany do oddania mocy ok. 150W/8ohm, którą Beyma spokojnie łyka bez żadnych rewelacji, a wzmacniacz w każdej chwili można przystosować do mocy 300W/4ohm zmieniając trafo i polepszając chłodzenie. Obudowę do wzmacniacza wykonałem z mdf’u, a następnie potraktowałem ją kilkoma warstwami czarnej farby w sprayu (mat).
    PS. Podziękowania dla irka za wzmacniacz i głośniczek który udało mu się załatwić nieco taniej.

Koszta:
    Obudowa:
    Beyma 12br70 – 210zł
    Płyty – 40zł
    Wkręty, kleje, farba, lakier, szpachla, wałki, itp... – 85zł
    Fornir – 20zł
    Suma: ~ 360zł

Wzmacniacz:
    Obudowa – 20zł
    Elektronika - 290zł
    Suma: 310zł

Razem: 670zł
    Hmm chyba nie jest tak najgorzej.

Jak to gra??
    Szybko, z wykopem i głoooośno. Beyma w duecie z ARZ’kami przy pełnym wysterowaniu robi sajgon w 12m^2, ale kulturalny sajgon bo nie ma mowy o żadnym muleniu, cały czas głośnik darzy nas szybkim, miłym i naturalnym basem. Co do legend że 12br70 gra twardo z estradowym charakterem to nie mogę się do końca zgodzić. 12br70 jest jak najbardziej neutralny potrafi zagrać twardo i miękko w zależności jakiej muzyki słuchamy, tylko ze ta jej miekkość nie ma nic wspólnego z muleniem, po prostu Beyma podąża za muzyką.

Pomiary.

Tu można zobaczyć jak wyglądają parametry głośnika po wygrzaniu i jak ładnie trafiłem w zamierzone strojenie. I niech tylko ktoś mi tylko powie „feee br od STXa..” :P

Efekt finalny.

Reasumując jestem zadowolony z tego jak sub gra i wygląda. Co prawda jak zwykle nie ustrzegłem się drobnych błędów w wykończeniu, ale jak czegoś nie zepsuję to żyć nie mogę .

P.S. Zostało mi jeszcze dużo forniru jak by ktoś chciał zakupić to pisać

nooo i bardzo ladnie wyszlo!
    robilem tez orzechem amerykanskim i naprawde jest to ladny fornir. Co prawda u Ciebie wyglada inaczej ale zalezy jak sie trafi.
    nie podoba mi sie terminal i BR... niestety:) na szczescie jest z tylu i go nie widac:)

jestm pod wrazeniem ladnych frewow pod glosnik^^
    calosc prezentuje sie okazale:)

slyszalem jak gra w poprzedniej budzie i tak jak mowisz jest naprawde fajnie, szybko i na temat:)
    chociaz bsw dawalo wiecej... no ale i wecej wymaga, kasy i pieca...

gratuluje!
    ps. az lezka w oku sie zakrecila jak zobaczylem swoja beyme na 1 fotce:P hehe

Skomentuj

ladne :), tez musze w koncu zrobic mniejsza obudowe u siebie do tego glosnika.

te 4 srobu dobrze go trzymaja? sa jeszcze dodatkowe 4 otowry ukryte pod materialem, ja u siebie je odkrylem, chociaz niezbyt estetycznie mi to wyszlo ;/
      nie iwem czemu fabycznie w tym glosniku nie odslaniaja wszystkich otworow montazowych...

Skomentuj

bardzo ladny klasyczny "kloc" lanie sie prezentuje i tylko niepodoba mi sie tunel (tak samo jak koledze wyzej :P)
        brawa dla kolegi za to ze dbajac o szczegoly zrobil nieregularne ksztalty na wzmocnieniach :lol:

co to za 2 glosnik na pierwszej fotce?? bo juz myslalem ze ta beyma tak paskudnie wyglada :???:

Skomentuj

Ładnie i stylowo, lakier ładnie się prezentuje.
          Zacytuję fragment, który mi się najbardziej spodobał: :-D
          Zamieszczone przez ŁukaszN
          Lakier nakładałem za pomocą wałka a raczej kilku gąbczastych wałeczków z tego powodu ze dość szybko ulegały one destrukcji.

Skomentuj

Otowru Br i tak za często nie widze wiec mnie w oczy nie razi, ale za to jak idealnie udało mi sie trafić w strojenie chyba pierwszy raz :P

Zamieszczone przez greg00
            te 4 srobu dobrze go trzymaja?
            dobrze Sam frez za dobrze go trzyma bo po wpuszczeniu głosnika chyba z kilka minut kombinowałęm jak go wyciagnać, nawet grawitacji nie chciał sie poddać :P

Zamieszczone przez Pawel S.
            co to za 2 glosnik na pierwszej fotce?? bo juz myslalem ze ta beyma tak paskudnie wyglada
            Beyma Power12 :>

Zamieszczone przez Pawel S.
            brawa dla kolegi za to ze dbajac o szczegoly zrobil nieregularne ksztalty na wzmocnieniach
            No popatrz a ja myśłaem ze to tylko reka mi sie zatrzesła Ale z nudów to nawet krawedzie wzmocnień zaokragliłem.

Langusta, te wałeczki nawet po jednej warstwie zaczeły odstawać od tej tulejki do której sa przytwierdzone, a po kilku warstawach gąpka im sie wydzierała miejscami, no i strasznie pija one lakier praktycznie wiekszośc lakieru zostawała w gabce.

Skomentuj

Co tu wiele mówić, po prostu zaje(!)isty :!:
              W końcu nie stx lub tesla. dobre wykonanie i wykończenie, trochę fornir nie w miom guście ale o tym się nie mówi :wink:
              szkoda że napęd jest oddzielnie bo było by wygodniej

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
                ale teraz jest praktyczniej - mozna testowac w prosty sposob inne suby

Skomentuj

ja zawsze tak robilem ze naped oddzielnie...
                  raz tylko zrobilem panel i podziekowalem;/

hehe jak pomysle ze na tym subiku 'zarobilem' 2piwa to podoba mi sie jeszcze bardzie:)) ^^

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                    hehe jak pomysle ze na tym subiku 'zarobilem' 2piwa to podoba mi sie jeszcze bardzie:)) ^^
                    taki fajny subik a ty tylko dwa piwa zarobiłeś, eee to lipa

Zamieszczone przez krzyhoo9
                    Dla mnie jest tak wygodni i jednocześnie praktycznie

Skomentuj

Bardzo ladne wykonczenie :) Gz ;]

Skomentuj

Podoba mi sie wykończenie, ten fornir jest niespotykany i dlatego fajny co do panelu zewnętrznego to jest to według mnie lepsze rozwiązanie bo masz wygodniejszą regulacje no i jak powiedziano wyżej możesz testować na nim inny sprzęcik. tylko nie rozumiem dlaczego beyma power 12 potrzebuje tylko takiej małej mocy ? mój BSW bierze śmiało 300 i to jest ok a beyma powinna dostać chyba więcej i jeszcze go przerobiłeś troche że teraz nie jest to moduł 300 od irka tylko moduł irek & twój o niższej mocy ;] ogólnie napęd mi sie bardzo podoba , mały a tak cieszy ^^ heheheh co do BR , montażu to nie mam żadnych "ale" ogólnie konstrukcja podoba mi sie spoko Gratuluje

Skomentuj

AnakinSkyWalker, mieszasz!!!:) i nie czytasz uwaznie!!!:) to nie jest beyma POWER tylko 12br70, a to spora roznica, na zdjeciu wyzej jest tylko fotka z (moim ) powerkiem 12.

no i fornir orzech amerykanski tez kilak razy sie pojawil, np w moim zestawie na teslach i bsw 124II ooo!:P

Skomentuj

No to ciesze ze sie wam podoba bo i mi też sie podoba :P

Tak fornir całkiem ładny, ale jak pomyśle ile sie musiałem nameczyć z łączeniami na zakładke ahhh...... nastepnym razem szukam forniru w szerokich płatach. Dodatkowo w jednym miejscu fornir był dosc mocno pofalowany i tu też trzeba było się nieźle natrudzić zeby doprowadzić to jakoś do porzadku.

Zamieszczone przez mIKI
                            to nie jest beyma POWER tylko 12br70
                            no tak, ale power'a też ma :P

Skomentuj

fajnie, fajnie :) . Nurtuje mnie małe pytanie ... jak beyma radziła by w połączeniu z hornami ? Łukasz może już to sprawdziliście ?

Skomentuj

Kombinowac to ja jeszcze nic nie kombinowałem, ale z tego co wiem od umberto to w jego przyopadku nie dało sie zbyt dobrze zgrać bsw15 w br z hornamiARZ.

bolo_senior, a ty przypadkiem nie robisz hornów :> ?? bo coś mi obiło sie o uszy ze bawisz sie ARZ'ką :]

Skomentuj

bolo_senior, jak widac kolejny forumowicz z bialego. za mniej wiecej miesiac robimy spotkanie polaczone z odslychami ( a bedzie czego sluchac, scan speaki, ushery, beymy, symki, alephy i kilka pre) wiec jak jestes zainteresowany to sie zgadamy:)

-koniec offtopa:)

Skomentuj

a no bawię się arz-etkami (fajniutki głośniczek) i faktycznie br jak i nawet zamknięta do hornów nie pasuje , a na spocik jak najbardziej :)

Skomentuj

Czaruję...
                                    X