Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klasyczne podłogówki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Klasyczne podłogówki

Obudowa
    Całość wykonana z 18 mm płyty wiórowej. Wewnątrz umieściłem przegrodę z wydzieloną komorą dla kopułki i parę wzmocnień. Płyty zostały skręcone wkrętami i sklejone wikolem, następnie wyszlifowane, polakierowane i oklejone fornirem mahoniowy. Fornir lakierowałem Hartz-Lackiem matowym. 4 warstwy pędzlem, a ostatnia wałkiem.

Głośniki
    Po konsultacjach wybrałem ARNy 150 połączone szeregowo i kopułkę Visatona. Miał byś PJ, ale
    STX zrobił sobie "przerwę wakacyjną" i nie chciało mi się czekać 2 tygodni na wysokotonówki.

Wrażenia
    Kolumny były budowane z myślą o podłączeniu ich do komputera. Niestety stara Unitra nie radzi sobie z nimi. Minimum to wzmacniacz 2x 50W, chyba że ktoś lubi słuchać cicho.
    Na wzmacniaczu Cambridge'a jest już znacznie lepiej. Bas nie jest może bardzo głęboki, ale za
    to szybszy niż w moich poprzednich kolumnach na 18stce Alpharda. Średnie jak to w tesli trochę wycofane ale nie jest nawet tak źle.
    Ogólnie z kolumn jestem zadowolony. Jeśli ktoś nie ma profesjonalnego sprzętu lakierniczego, to polecam używać lakierów matowych. Błyszczącego pędzlem raczej idealnie
    położyć sie nie da, a przy matowym nie trzeba się aż tak bardzo starać, a i tak efekt wychodzi bardzo dobry.

I jeszcze koszty.
    Chciałem zmieścić sie w 400 zł, ale m. in. z powodu zmiany kopułki cena doszła do ok. 530zł.

Jeśli ktoś chce zobaczyć więcej zdjęć to zapraszam na stronę:
    www.harmony.za.pl/projekt1.htm

Widze ze pierwszy jestem :)

Bardzo ladnie wykonane kolumienki

Osobiscie przyczepil bym sie tylko do br umieszczonego z tylu obudowy (niepodoba mi sie to, ale to tylko moje zdanie)

ogolnie 9/10

Skomentuj

wypowiem sie :)

Estetyka i wykonanie na wysokim poziomie ... B-R mógł byc z przodu i mogłeś je postawić na kolcach ale to juz twój wybór .... i moje pytanie gdzie kupiłes fornir ? i na czym go kleiłes ?

5/6 pozdrawiam :)

Skomentuj

Akurat ten b-r ze względu na to że jest wyprofilowany i ma duży kołnierz nie wygląda ładnie z przodu więc wolałem umieścić go z tyłu.

Fornir kupiłem już jakiś czas temu na jednym ze składów w Krakowie, a kleiłem go Pattexem Momentem.

Aha i wkręty mocujące głośniki będą zmienione na imbusy.

Skomentuj

Stylistyka jak dla mnie cudo, i wykonanie rónież bardzo dobre.

Skomentuj

mi sie podoba i to bardzo, gratuluje, no i nie dorgo wyszlo jak zmienisz wkrety bedzie jeszcze lepiej

czy to napewno machon?

Skomentuj

Super estetyka, cieńkie przetworniki ale całość prezentuje się super. Jakim sposobem kładłeś fornir i jak jest z tą podstawką... możesz ją odczepić czy nie...

Skomentuj

Tak tak to mahoń. Głośniki low-endowe ponieważ sprzedałem dotychczasowe kolumny które miałem podłączone do komputera i zastąpiłem je tymi. A nie chciałem inwestować dużych pieniędzy w sprzęt na którym będę słucham mp3.

Podstawa jest przykręcana od zewnątrz trzema wkrętami.

Fornir tak jak pisałem kleiłem Momentem. Klej nakładałem na kolumnę i płat forniru, czekałem
                aż wyschnie, a następnie przykładałem wzdłuż linii słoi dociskając takim trójkątem wyciętym z płyty wiórowej. Później krawędzie poprzeczne do linii słoi docinałem na ok. 3 mm i szlifowałem
                papierem, a krawędzi wzdłuż słoi szlifowałem bez docinania zaginając fornir.

Dzięki za pochlebne opinie :smile:

Skomentuj

Ale chodzi mi o ty czy na taśmę czy na zakładkę...

Skomentuj

Tzn.? Każda ściana jest oklejona osobnym płatem i na każdej jest jeden liść w całości. Fornir już miałem wiec szerokość ścianek dobrałem do szerokości forniru.

Skomentuj

Aha.Miałeś całe płaty.A codo klejenia to posmarowałeś obie powierzchnie i czekałeś aż zrobił się suchy :?: i potem mocno obciążałeś aby dobrze przyległ czy na żelazko :?: długo miałeś to obciążone (jeśli robiłeś tym sposobem)

Skomentuj

Tak, smarowałem obie i czekał aż wyschnie. Później przykładałem i dociskałem kawałkiem klocka w każdym miejscu. Żadnego obciążenia nie stosowałem bo po takim dociśnięciu nie ma już szans odkleić forniru.

Skomentuj

Fajny fornir. Całość wygląda bardzo estetycznie.
                          Stosowanie obciążeń przy klejach kontaktowych to pomyłka... :-p

Skomentuj

bardzo ladne wykonanie. swietny fornir - bardzo mi sie podoba
                            co do b-r to miales racje. np rurka z polinka by ladnie wygladala na froncie ale ten blyszczacy zalatuje tandeta

Zamieszczone przez Barthez
                            Bas nie jest może bardzo głęboki, ale za
                            to szybszy niż w moich poprzednich kolumnach na 18stce Alpharda
                            to jak nisko schodzi ten alphard?? :shock:

Skomentuj

Właśnie z tym jest problem bo ten b-r jest fajnie wyprofilowany co na pewno ma wpływ na mniejsze szumy powietrza przepływającego przez niego, ale przez to trzeba go chować na tylnej ścianie. Proste b-r bardziej pasują na przód, ale na pewno szumy w nich są większe.

Alpharda mam strojonego też w okolicach 45 Hz. Jeśli chodzi o bas to schodzi porównywalnie nisko do Tesli, ale jest go trochę więcej w dolnych rejestrach. Za to w przypadku Tesli bas jest
                              szybszy. Prawdopodobnie jest to związane ze średnicami membran, ale w tym tygodniu ma dotrzeć do mnie mocniejszy wzmacniacz i wtedy zobaczymy jak będzie sobie z nimi radził.

Skomentuj

w tym tygodniu ma dotrzeć do mnie mocniejszy wzmacniacz i wtedy zobaczymy jak będzie sobie z nimi radził.
                                jak ja zasilalem swoje ARNy z odpowiedniego wzmaka to az przyszla babka ktora mieszka 2 pietra nizej :twisted:

Skomentuj

Kolumny dość niezłe, kolor obudowy nieźle współgra z głośnikami, jednak po osobie która tyle już w tym siedzi spodziewałbym się czegoś lepszego i nieco bardziej oryginalnego.

Skomentuj

takero czepiasz się :razz:
                                    Te kolumny mam podłączone pod kompa i słucham na nich mp3 więc nie chciałem ładować w nie dużej kasy.
                                    Może pomyśle o sprzedaży tych na alphardach i tonsilu i zrobieniu czegoś ciekawszego np. na usherach.

[ Dodano: 2007-09-08, 22:43 ]
                                    I długo nie nacieszyłem sie nowymi kolumnami :cry: Zostawiłem je na noc w pokoju gdzie zazwyczaj słucham muzyki, a że pokój jest w podpiwniczeniu i przez ostatnie dni ciągle padało to z pokoju zrobił się w basen. Na szczęście wody było tylko parę cm, więc uszkodzeniu uległy same cokoły.

Skomentuj

takero czepiasz się :razz:
                                      Te kolumny mam podłączone pod kompa i słucham na nich mp3 więc nie chciałem ładować w nie dużej kasy.
                                      Jest mi po prostu przykro, normalnie smutno że ciągle w skrajnym low endzie siedzisz , z całęgo serca Ci życzę przygody z usherami :)

I długo nie nacieszyłem sie nowymi kolumnami :cry: Zostawiłem je na noc w pokoju gdzie zazwyczaj słucham muzyki, a że pokój jest w podpiwniczeniu i przez ostatnie dni ciągle padało to z pokoju zrobił się w basen. Na szczęście wody było tylko parę cm, więc uszkodzeniu uległy same cokoły.
                                      To znak od Boga :) Czym prędzej kupca na nie znajdź i bierz się za ushery czy cokolwiek

Skomentuj

Nie nie, na razie czekam na wzmaka pioneera i zobaczymy co te tesle potrafią :lol:
                                        Na kolumny na usherach trzeba by trochę kasy, przynajmniej 1200zł, a i tak najpierw wole zainwestować w pokój. Na pewno dojdzie półka z książkami i jakieś rozpraszacze. W obecnych
                                        warunkach raczej nie ma sensu nawet odłuchiwać lepszych kolumn.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X