Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klasyczny subik na 20/80/2 by Paweł (pod okiem zajaranego)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Klasyczny subik na 20/80/2 by Paweł (pod okiem zajaranego)

Jest to subwoofer mojego kolegi, który równie długo a nawet jak nie dłuzej interesuje się tak jak ja diy. Suwoofer ten powstawał równolegle z "zakapiorkiem" http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=119079#119079 , można powiedzieć są to suby bracia z tego samego wióru, tych samych wkrętów itp itd, no ale róznią się zupełnie wyglądem i charakterem :)

ZAŁOŻENIE
    Ładny, dobrze grający subwoofer do małego pokoju :)

PRZETWORNIK
    Klasyka gdn tonisla 20/80/2

OBUDOWA
    Obudowa z br, 38 litrów strojona 37hz powiedzmy standard dla tego głośnika, ścianki 18mm

WYKOŃCZENIE
    Fornir mahoniowy klejony na henkel moment :)

ZASILANIE
    Tadeusz krótko i na temat

EFEKT KOŃCOWY, ODSŁUCHY, WRAŻENIA
    Subów na tym głośniku nasłuchałęm się wiele i zawsze je chwale, gdna mam w kolumnach i uważam, że w tej cenie trudno jest znaleźć równie przyzwoity głośnik.... pewnie krzyknie ktoś zaraz sls... prawda dobra konkurencja ale charakteru gdn'owi nikt nie zabierze. Licze ze sam konstruktor też wypowie się na temat swojego dzieła:)

KOSZTORYS
    Właściwie to wiórówka kosztowała 16zł plus klej i lakier jakies 50zł to a tak to wszysko począwszy od głośnika, elektroniki (elektronika kosztowała 2 sześciopaki:) na fornirze koncząć bylo pod ręką

Ale koszt takiego suba to około 500zł

kolejny suba na tym glosniku i kolejny ma nienajlepiej dobrane proporcje... jakos nie podoba mi sie

Skomentuj

Pawel S., jak krytyka to konstruktywna... Proporcje:/ hm... za długi, za gruby... kwestia genów :)

Skomentuj

Bardzo przypomina mi mojego suba też na tym głośniku :)
        Pawel S., co do proporcji to uwierz mi naprawdę trudno dla tak małego głośnika dobrać ładnie wyglądającą budę szczególnie, że objętość jak dla głośnika 8'' wcale nie jest taka mała. Jedynym rozwiązaniem może być umieszczenie głośnika na spodzie.
        A jak TDA radzi sobie z głośnikiem (kontrola, dynamika, zejście)??
        Tylny panel hmmmm... trochę skromny, nawet nie ma fotek :)

Skomentuj

TDA naprawde radzi sobie... w tej konfiguracji trafo ma 2x30V a za filtrem symetryczne wychodzi +/-45V. Większość ludzi stosuje trafo 2x24V ale takiego nie było:P Ogólnie TDA naprawde wystarczająco... jednka nie słyszałem tego z niczym mocniejszym więc trudno mi porównać np do synapsyna z którym może grać lepiej ale tak jak mówie ...nie wiem :)

A panel skromny i jak najbardziej funkcjonalny, wejscie na sygnał, wejście na 220V, bezpiecznik i małe co nieco do regulaji

zdjęcie nie za dobre więc nie zamieszczałem

Skomentuj

wystarczylo tego suba zwezic i lekko wyciagnac w gore. efekt wizualny znacznie by tez poprawily sciecia ktore by go optycznie pomniejszyly...

Skomentuj

proporcje nie bardzo...
              Teraz czas na maskownice ;]

Skomentuj

Mi się bardzo podoba ten subwoofer. Zbudowany jest na przyzwoitym głośniku, który na pewno ucieszy brzmieniem.

Skomentuj

Czaruję...
                X