W POLINKU razem z przesyłką wyszło ok 175 zł więc wolałem kupić w Akustyku żeby nie czekać tylko odrazu zabrać się do pracy :razz:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kolumny Mariana (Peerless HDS180EXC + Vifa XT25TG)
Collapse
X
-
Witam! a ja mam pytanie odnośnie tych kolumien. W jak dużym pomieszczeniu grają u Ciebie? zastanawiam się czy w pokoju 12 m2 będzie z nimi głośno. A tak ogólnie to gratuluję tak udanej konstrukcji. tylko pozazdrościć... I jeszcze taka prośba: napisz jak będą grać jak się rozgrzeją...
pozdrowienia!
Skomentuj
-
Witam.
U mie grają właśnie w pokoju ok 12m2 i natężenie dzwięku jest naprawdę imponujące.
Nawet wstawiłem je do salonu (ok 20 m2) i nie miały najmniejszego problemu z nagłośnieniem takiej powierzchni.
Nawet dużo lepiej grały w większym pomieszczeniu.
Co do brzmienia to kolumny mają doskonałą stereofonię, grają bardzo szczegółowo.
Scena jest dobrze rozciągnięta.
Bas zchodzi nisko i jest przy tym dobrze kontrolowany.
Nic nie muli.
Ogolnie jestem bardzo zadowolony z tego zestawu i polecam go wszystkim.
Pozdrawiam.
- 1 lubię
Skomentuj
-
właśnie też zastanawiam się nad tym projektem. wolałbym sam zrobić i zaprojektować całe kolumny łącznie ze zwrotnicami. tylko że brak mi doświadczenia (narazie zrobiłem suba na stxie- szczyt ambicji to to nie jest :wink: ). A niestety żeby nabrać doświadczenia trzeba od czegoś zacząć. Nie mam na razie kasy żeby porobić kilka różnych kolumienek i "poćwiczyć", i muszę zrobić coś co od razu było by dobre i fajnie grało. Czy można się czegoś nauczyć składając takie gotowe zestawy?
pozdro
Skomentuj
-
Na początku gratulacje bardzo ciekawej konstrukcji sam miałem na mysli te głosniki w mojej konstrukcji.
Teraz pytanko powiedz mi jak sie obrabia ten fornir, jak na łaczeniach wychodzi, i na naroznikach. Na fotkach nie widac, ze sa jakies wady, ale jak sie przyjzy to moga byc (bynajmniej tak było umnie) chodz to inny fornir (machon). Tazke chce uzyc tego forniru co ty uzłyłes w swojej kosntrukcji ale chce sie dowiedziec jak on sie kładzie... .
Zamieszczone przez ravm0Czy można się czegoś nauczyć składając takie gotowe zestawy?
Jesli chcesz nabrac doświadczenia to na początku jak juz wspomniałem robisz sysmtem pomiarowy, pózniej czytasz sobie wszystko o programie Speaker Workshop, i zaczynasz robic pomiary, i na początku lepiej wziąść sie za cos taniego (stx,tvm) aby nabierac doświadczenia.
A jak chcesz robic konstrukcje kto juz wykonał to wystarczy zkopiowac, a tu nie jest potrzeba wielka wiedza.
Skomentuj
-
I to jest ten ból. Jakbym miał kasy więcej to próbowałbym sam coś skonstruować i potem pomiary itp... też wydaje mi się że przez coś takiego można się nauczyć najwięcej. Ale może kiedyś... Teraz jak już wspomniałem wolałbym "pewniaka".
do Pawel S. :
Co konkretnie wg Ciebie można się nauczyć robiąc gotowe zestawy??
bardzo jestem ciekawy jak te kolumny grają... ale niestety nie bardzo mam możliwości ku temu :sad:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ravm0do Pawel S. :
Co konkretnie wg Ciebie można się nauczyć robiąc gotowe zestawy??
oczywiste jest to ze nauczysz sie glownie budowy skrzynek, montazu zwrotnicy oraz wykanczania...
Skomentuj
-
Witam! Jeszcze takie pytanko:
Jakbym kupił projekt (glosniki i zwrotnice) na akustyku i narazie je tak złożył, a kiedyś zaopatrzył się w mikrofon jiga itp i probował "udoskonalić" standardową zwrotke, to bym się czegoś nauczył o konstruowaniu zwrotnic :grin: ? (bo wyczytałem że zwrotnica z akustyka nie jest najlepszym możliwym rozwiązaniem)
pozdrawiam ravm0!
Skomentuj
-
Mam dostęp.
Zwrotnice zbudowałem na kawałku MDF'u o szerokości 12 cm i umocowałem na tylnej ściance kolumny tak, że bez problemu mogę ją wymontować i wyjąć przez otwór po głośniku nisko-średniotonowym. Niestety ale nie zrobiłem zdjęcia zwrotnicy a teraz nie chcę mi się za bardzo jej "wybebeszać" ale jak będzie ku temu okazja to wtedy zrobie fotki.
Skomentuj
Skomentuj