Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mój mały zestawik 2.2 do zastosowań czysto amatorskich

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mój mały zestawik 2.2 do zastosowań czysto amatorskich

Siema oto dorobek ostatnich dwóch lat

Więc zacznijmy od początku: Na początku był chaos... yyy to nie ta bajka <joke> :mrgreen:
    Ok na poważnie. Budowę tego zestawu rozpoczęłem od kolumn. Priorytetem było wykonanie ich do osiemnastki koleżanki. udało się. Skończyłem je 4 dni przed imprezką. Co prawda robione bez żadnych obliczeń(2 lata temu) ale do dziś spełniają dobrze swoją role. Od tamtego czasu wymieniłem w nich tylko głośniki, bo poprzednie to alpierdy... co prawda te też niesą zbyt dobre, ale nie będę już w nie inwestować. Zwrotnice z podziałem przy 3500Hz. reszty paramatrów nie pamiętam.
    Jak wyszły- oceńcie sami.

Po roku przerwy stwierdziłem, że trzeba zrobić coś więcej. I tak powstały subwoofery. Bandpass 4 rzędu z projektu beyma B-35/3
    Czemu akurat planowałem je zbudować? Przytrafiła mi się dobra okazja nabycia dwóch bassów 12" z kolumn estradowych.. niewiem dokładnie co to jest, ale gra świetnie :grin:

Ten zestaw na codzień służy mi jako "stacjonarne nagłośnienie komputerowe", ale zawsze gdy natrafi się jakaś okazja do zarzucenia muzy(kilka wycieczek klasowych, urodziny, inne imprezki) to bez wachania zgadzam się na katowanie sprzętu :twisted:
    Niestety niemam fotek ukazujących powstawanie kolumn, ponieważ kilka miesięcy temu sypnął mi się dysk i wszystko poszło w eter.

Od kilku dni zastanawiam się nad stworzeniem czegoś większego. 2-way na 12" bassie. (zapewne będzie to gdn 30/200/4) i jakimś driverze...... na 100% nie firmy alphard :razz:
    Jak już je zbuduje, to ten sprzęt będzie szukać nowego właściciela :mrgreen:

No to jak wam się podobają moje DIY?( pewnie będziecie krytykować, że kolumny nie liczone, że głośniki nie takie. Miałem okazję nabycie głośników to kupiłem. Niejest to profesjonalny sprzęt, ale potrafi jak na swoją moc ostro przygrać)

Ciekawe jaką efektywność mają te srebrne pierdziawki...stawiam że nie więcej jak 85 db...

Ogólnie taki sobie ten zestaw-można sie tłumaczyć brakiem wiedzy tylko po co pokazywać coś co z góry jest nastawione na negatywne opinie?? :| Plus za chęci :)

Skomentuj

Zamieszczone przez GeTaS
      Od tamtego czasu wymieniłem w nich tylko głośniki, bo poprzednie to alpierdy...
      qr... to jakby zamienic fiata 125 na poloneza :lol:

gdyby nie ten "srebrny" glosnik to wygladaja calkiem calkiem. brakuje im tez estradowego "kocyka" ale to szczegol...

Skomentuj

kocyka nie lubie :P wole coś bardziej udomowionego- okleine imitującą drewno.
        srebrne głośniki kupiłem okazyjnie, więc niema co marudzić. Grają lepiej od pierdziawek alpharda. Zawsze jakiś tam postęp jest .
        Sami zobaczcie. Napis alphard szpeci bardziej(na moje skromne oko)

Zamieszczone przez Shiver
        po co pokazywać coś co z góry jest nastawione na negatywne opinie??
        warto spróbować :P

jak już wspomniałem: te kolumny były budowane dwa lata temu bez jakiej kolwiek wiedzy. Teraz już coś wiem. Niechce inwestować w coś co jest zrobione"żeby było" dlatego niedługo będę budować 2x trapezy na 12" :twisted:

Skomentuj

Moim skromnym zdaniem te srebrne mrs'y szpecą wygląd całości i z doświadczenia powiem, że alphard o wiele lepiej niż mrs. zanim zaczniesz budować coś nowego dobrze przemyśl jakim celom ,a to służyć i dobrze to rozplanuj

Skomentuj

spoko już na estradowcu jest debata na ten temat :razz: :razz:

[ Dodano: 2007-10-20, 20:27 ]
            Zamieszczone przez krzyhoo9
            z doświadczenia powiem, że alphard o wiele lepiej niż mrs
            .. co o wiele lepiej? Jeśli chodzi ci o granie to może trafiłem na pierdzące alphardy, albo poprostu lata ich świetlności minęły kilka miesięcy po zakupie

Skomentuj

Albo po prostu ogrom skrzyni je "wyprowadził z równowagi..."

Skomentuj

albo poprostu alphard to jedno wielkie gówno... 40 l to nie duzo

Skomentuj

nie można powiedzieć że jakaś tam firma to gówno bo jak wszystkie inne ma bardziej i mniej udane modele.

Wystaw to na allegro jako zestaw imprezowy, pójdzie pewnie za nie aż tak małą kasę jeśli ukryjesz napis "mrs" i zrób sobie coś normalnego :)
                  Zdecydowanie wolalbym zestaw2.1 ---> 2 x ARZ + 30 200 4 AE ;]

Skomentuj

A czemu to niejest normalne ? :shock:

Skomentuj

bo z estradą to ma raczej mało współnego, no może poza dywanikiem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                        bo z estradą to ma raczej mało współnego, no może poza dywanikiem
                        tak się przyglądam jakim dywanikiem??

Skomentuj

szara wykładzina

Skomentuj

tam nawet dywanika nie ma:P

Skomentuj

z estradą to ma raczej mało współnego
                              a kto ci powiedział że to jest zestaw estradowy :razz: :razz: :razz: :razz: :razz:
                              szara wykładzina
                              no chyba ta na podłodze :razz: :razz: :razz: :razz: :razz:

Skomentuj

rzeczywiście

Skomentuj

Mnie ciekawi jaki głośnik siedzi w tej kwadratowej ala'tubie. Pewnie jakiś inny mrs lub peyling...

Skomentuj

panie wszystkowiedzący to nie jest a'la tuba ale bandpass 4rzędu- projekt beymy
                                    Jak coś piszesz to najpierw dowiedz się o czym piszesz.
                                    Pozatym panie mądralo niewiesz to NIE GADAJ

Skomentuj

że bp4th to wiem. Ale skoro jest to projekt beyemy to oznacza że tak siedzi głośnik beyem'a??

Skomentuj

a czy ja powiedziałem że ten woofer jest beymy, czy obudowa jest projektu beymy?
                                        dla przykładu: masz malucha. wkładasz tam silnik- powiedzmy v8 i co to już nie jest maluch :P
                                        łatwiej tego nie mogę wytłumaczyć. Jak nie kumasz to jest tylko twoja wina

beyemy
                                        lol za to

beyem'a
                                        a za to masz oscara

Skomentuj

Czaruję...
                                        X