Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cathedral sat - Czyli monitorki Marcina na Tonsilach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cathedral sat - Czyli monitorki Marcina na Tonsilach

Witam. Po wielu trudach i wielu godzinach żmudnej pracy, udało mi się skończyć moje monitorki na Tonsilach.

Przetworniki: GTC 15/40/1 oraz GDWK 8/50/3 (ekranowane magnetycznie)

Pudło:- 10 l
    - 200x360x260mm
    - MDF 18 mm, front 18+22=40 mm
    - Bass-Reflex fi50mm , strojony na 53 Hz.
    Zwrotnica: - Zaprojektowana przezemnie na podstawie pomiarów impedancji, oraz charakterystyk
    częstotliwościowych producenta.
    - Fp - 4300 Hz
    - Kondensatory Jantzen Audio Cross-cap MKP 400V
    - Cewka rdzeniowa w filtrze dolnoprzepustowym (drut 1.2 mm)
    - Cewka powietrzna w filtrze górnoprzepustowym (drut 0.7 mm)
    - Całość przymocowana do pleksy 4mm i polutowana ze sobą za pomocą
    drutu nawojowego 1mm

Cennik: - MDF - ok 40 zł
    - Przetworniki - GTC 15/40/1 2 x 65zł
    - GDWK 8/50/3 2 x 45zł
    - Elementy zwrotnicy - 75zł
    - Kleje i szpachle - 30zł
    - Tunele Br - 3 x 2.50 zł
    - Wkręty, nitonakrętki i imbusy - 13zł
    - Terminale - 2 x 7 zł
    - Wytłumienie - 5 zł
    - Fornir (acajou) 50 zł
    - Papier ścierny - 10 zł
    - Czarny lakier w sprayu - 2 x 7zł

Suma: ok 450 zł/para.

Odsłuch: Monitorki grają naprawdę ładnie. Dźwięk jest czysty i bardzo naturalny. Bardzo wyraźna średnica, co przy muzyce np. gitarowej z vocalem jest bardzo istotne. Basik jest szybki i precyzyjny - bez mulenia. Przy utworach np Nirvany stopę lekko czuć na klatce piersiowej co w przypadku monitorków jest chyba całkiem niezłe.
    Uważam że zejście nie jest powalające, ale za to, to co mają te monitorki do zaoferowania to duża szczegółowość i naturalne brzmienie. Więcej będe mógł powiedzieć jak zrobie sobie wzmaka na TDA7294 o którym myśle od pewnego czasu.
    Pewnym mankamentem tych monitorków jest chyba kierunkowość. Może to kwestja pomieszczenia w którym grają. Na dniach wybiorę się wraz z monitorkami do sklepu ze sprzętem audio, w którym to porównam je z innymi wyrobami.

Na koniec trochę fotek:

Last minute:
    - Na końcu końcu rury Br
    dokleiłem zaokrągloną część innej rury Br co dało tunel
    zaokrąglony z obojga stron (tego usprawnienia nie ma na fotach).
    - Dodałem uszczelnienia tylnej ścianki, głośników niskośrednich,
    oraz terminali (teraz nic nie furczy)

Wczoraj byłem w sklepie z głośnikami i przez około 1.5godziny porównywaliśmy w trzyosobowym składzie mój wytwór vs głośniki satelitarne od zestawu Tonsil premium na tych samych rozmiarach głośników niskośrednich GDN 13/50/9 6ohm.
    Uznaliśmy że Cathedrale schodzą troszke niżej, oraz że mają dużo lepszą średnicę, a jeśli chodzi o wysoki to mniej więcej to samo bo zastosowałem tą samą kopułkę.

musze przyznac ze bardzo mi sie podobaja z wygladu
    niby drobiazg taki pasek ale mi sie podoba.

a teraz kilka slow krytyki (albo porady): niepotrzebnie dales tyle wkretow. skrzynki spokojnie mozesz tylko kleic a jak dajesz wkrety to starcza co 15-20cm lub nawet wiecej
    wg mnie przesadziles rowniez z gruboscia drutu na cewce. 0,8mm w zupelnosci by wystarczylo.
    no i ten terminal jest paskudny :neutral:

skoro bawiles sie w pomiary to mozemy zobaczyc ich wynik?? pokaz zwrotnice...

Skomentuj

Oto zrzut z SW

Strojenie Br także określiłem na bazie pomiarów, ale nie mam zapisanych zmian więc musiał bym na nowo podpiąć kolumnę do Jiga

Na wkręty zwrócono mi już uwagę na audiomanii :p

Terminale zmienię bo przy okazji uszczelniania okazało się że jeden ma nieszczelność. Najprawdopodobniej przegrzałem go przy lutowaniu i żyła wtopiona w plastik jest luźna. tylną ściankę mam zamiar poszpachlować i pomalować na czarno.

Skomentuj

super.podobają mi się. Fajnie wyszedł ten czarny pas przez środek. Jak to robiłeś :?:

Skomentuj

Ten czarny pas to fornir który położyłem na początku. potem poszpachlowałem i polakierowałem na czarno. Dopiero później fornirowałem resztę. W przyszłości jeśli będe stosował tą koncepcję stylistyczną to zamiast forniru użyje np pleksy albo czegoś innego co jest gładkie, bo strasznie dużo roboty było ze szpachlowaniem i szlifowaniem na połysk

Skomentuj

To może jeszcze jak fornirowałeś że na zaogrągleniach fornir Ci się nie kruszył :?:

Skomentuj

fornir jest 0,6mm, przykleiłem najpierw od frontu, następnie wilgotną gąbką nawilżyłem wzdłuż tego łuku(w pionie). i przykleiłem resztę

Skomentuj

Naleza sie slowa duzej pochwaly bardzo ladnie wyszlo :)

Skomentuj

Jak z fazą?

[ Dodano: 2007-10-29, 19:53 ]
                  a wykresy wygładzłeś chyba co oktawę :>?

[ Dodano: 2007-10-29, 20:03 ]
                  Zamieszczone przez Pawel S.
                  a teraz kilka slow krytyki (albo porady): niepotrzebnie dales tyle wkretow. skrzynki spokojnie mozesz tylko kleic a jak dajesz wkrety to starcza co 15-20cm lub nawet wiecej.
                  moze i nawalonych ich jest troche, ale w czym to przeszkadza.. tzn jakie minusy, bo ja widze tlyko + jako stabilność
                  minus że waży o 10 deg więcej kostrukcja ?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                    Jak z fazą?

[ Dodano: 2007-10-29, 19:53 ]
                    a wykresy wygładzłeś chyba co oktawę :>?
                    Z fazą to na ucho... chyba jest oka, nie sposób zlokalizować źródło dźwięku w okolicy częstotliwości pomiaru, nie ma także tam jakiś słyszalnych podbić lub spadków.

Jak napisałem w opisie - impedancje mierzyłem sam - wygładziłem 1/8 okt chyba. natomiast charki częstotliwościowe producenta, wklepywane ręcznie do pliku SW.

Zrobiłem już przedwzmacniacz mikrofonowy, ale nie mogę narazie dojść do ładu z okiełznaniem pomiarów mikrofonem na WM 61 A.

Skomentuj

Zamieszczone przez mezcook
                      fornir jest 0,6mm, przykleiłem najpierw od frontu, następnie wilgotną gąbką nawilżyłem wzdłuż tego łuku(w pionie). i przykleiłem resztę
                      0,6mm jest bardzo giętki, przynajmniej czereśnia, na sucho robie z płatu kółko o średnicy 5cm i nie łamie się, takie małe kółko, tak mocno wygięte. ( mówię o wyginaniu wszerz słojom ) , wzdłuż to łamie się momentalnie. Ale po dociśnięciu nie widać nic ( Henkel moment )

[ Dodano: 2007-10-29, 20:10 ]
                      Zamieszczone przez mezcook

Zrobiłem już przedwzmacniacz mikrofonowy, ale nie mogę narazie dojść do ładu z okiełznaniem pomiarów mikrofonem na WM 61 A.
                      hehe znam to... ja po wielu dniach doszedłem do ładu. A od początku zaczynałem wszystko chyba z 10 razy, bo gdzieś znalazłem nowy błąd, albo ktoś z forum mi go pokazał

Skomentuj

dokładnie... zgupieć można przy pomiarach mikrofonem ... już nawet bez jiga próbowałem i też jakaś lipa :p

Skomentuj

no i MUSISZ mieć stosunkwow duze pomieszczenie. Ja mam (w domu) coś wielkosci małej sali gimnasytcznej i tam można wykonac pomiary. W pokoiku biurowym, albo w bloku ni chusteczka nie zrobi się pomiarów, przynajmniej ja tego nie widzę bo sam próbowałem.

Skomentuj

bez przesady , mało jest pomieszczeń na tyle małych żeby nie dało się zrobić pomiarów, no chyba że ktoś w toalecie to robi
                            Sala gimnastyczna ułatwia sprawę , ale nie jest niezbędna.

Skomentuj

jasne, duzy pokoj, kilka kolder i mozna smialo bawic sie w pomiary.

btw. na audioszol kisiel bedzie robil pomiary kolumn diy. jesli ktos przyniesie

Skomentuj

Czaruję...
                              X