Witam. Po wielu trudach i wielu godzinach żmudnej pracy, udało mi się skończyć moje monitorki na Tonsilach.
Przetworniki: GTC 15/40/1 oraz GDWK 8/50/3 (ekranowane magnetycznie)
Pudło:- 10 l
- 200x360x260mm
- MDF 18 mm, front 18+22=40 mm
- Bass-Reflex fi50mm , strojony na 53 Hz.
Zwrotnica: - Zaprojektowana przezemnie na podstawie pomiarów impedancji, oraz charakterystyk
częstotliwościowych producenta.
- Fp - 4300 Hz
- Kondensatory Jantzen Audio Cross-cap MKP 400V
- Cewka rdzeniowa w filtrze dolnoprzepustowym (drut 1.2 mm)
- Cewka powietrzna w filtrze górnoprzepustowym (drut 0.7 mm)
- Całość przymocowana do pleksy 4mm i polutowana ze sobą za pomocą
drutu nawojowego 1mm
Cennik: - MDF - ok 40 zł
- Przetworniki - GTC 15/40/1 2 x 65zł
- GDWK 8/50/3 2 x 45zł
- Elementy zwrotnicy - 75zł
- Kleje i szpachle - 30zł
- Tunele Br - 3 x 2.50 zł
- Wkręty, nitonakrętki i imbusy - 13zł
- Terminale - 2 x 7 zł
- Wytłumienie - 5 zł
- Fornir (acajou) 50 zł
- Papier ścierny - 10 zł
- Czarny lakier w sprayu - 2 x 7zł
Suma: ok 450 zł/para.
Odsłuch: Monitorki grają naprawdę ładnie. Dźwięk jest czysty i bardzo naturalny. Bardzo wyraźna średnica, co przy muzyce np. gitarowej z vocalem jest bardzo istotne. Basik jest szybki i precyzyjny - bez mulenia. Przy utworach np Nirvany stopę lekko czuć na klatce piersiowej co w przypadku monitorków jest chyba całkiem niezłe.
Uważam że zejście nie jest powalające, ale za to, to co mają te monitorki do zaoferowania to duża szczegółowość i naturalne brzmienie. Więcej będe mógł powiedzieć jak zrobie sobie wzmaka na TDA7294 o którym myśle od pewnego czasu.
Pewnym mankamentem tych monitorków jest chyba kierunkowość. Może to kwestja pomieszczenia w którym grają. Na dniach wybiorę się wraz z monitorkami do sklepu ze sprzętem audio, w którym to porównam je z innymi wyrobami.
Na koniec trochę fotek:
Last minute:
- Na końcu końcu rury Br
dokleiłem zaokrągloną część innej rury Br co dało tunel
zaokrąglony z obojga stron (tego usprawnienia nie ma na fotach).
- Dodałem uszczelnienia tylnej ścianki, głośników niskośrednich,
oraz terminali (teraz nic nie furczy)
Wczoraj byłem w sklepie z głośnikami i przez około 1.5godziny porównywaliśmy w trzyosobowym składzie mój wytwór vs głośniki satelitarne od zestawu Tonsil premium na tych samych rozmiarach głośników niskośrednich GDN 13/50/9 6ohm.
Uznaliśmy że Cathedrale schodzą troszke niżej, oraz że mają dużo lepszą średnicę, a jeśli chodzi o wysoki to mniej więcej to samo bo zastosowałem tą samą kopułkę.
Przetworniki: GTC 15/40/1 oraz GDWK 8/50/3 (ekranowane magnetycznie)
Pudło:- 10 l
- 200x360x260mm
- MDF 18 mm, front 18+22=40 mm
- Bass-Reflex fi50mm , strojony na 53 Hz.
Zwrotnica: - Zaprojektowana przezemnie na podstawie pomiarów impedancji, oraz charakterystyk
częstotliwościowych producenta.
- Fp - 4300 Hz
- Kondensatory Jantzen Audio Cross-cap MKP 400V
- Cewka rdzeniowa w filtrze dolnoprzepustowym (drut 1.2 mm)
- Cewka powietrzna w filtrze górnoprzepustowym (drut 0.7 mm)
- Całość przymocowana do pleksy 4mm i polutowana ze sobą za pomocą
drutu nawojowego 1mm
Cennik: - MDF - ok 40 zł
- Przetworniki - GTC 15/40/1 2 x 65zł
- GDWK 8/50/3 2 x 45zł
- Elementy zwrotnicy - 75zł
- Kleje i szpachle - 30zł
- Tunele Br - 3 x 2.50 zł
- Wkręty, nitonakrętki i imbusy - 13zł
- Terminale - 2 x 7 zł
- Wytłumienie - 5 zł
- Fornir (acajou) 50 zł
- Papier ścierny - 10 zł
- Czarny lakier w sprayu - 2 x 7zł
Suma: ok 450 zł/para.
Odsłuch: Monitorki grają naprawdę ładnie. Dźwięk jest czysty i bardzo naturalny. Bardzo wyraźna średnica, co przy muzyce np. gitarowej z vocalem jest bardzo istotne. Basik jest szybki i precyzyjny - bez mulenia. Przy utworach np Nirvany stopę lekko czuć na klatce piersiowej co w przypadku monitorków jest chyba całkiem niezłe.
Uważam że zejście nie jest powalające, ale za to, to co mają te monitorki do zaoferowania to duża szczegółowość i naturalne brzmienie. Więcej będe mógł powiedzieć jak zrobie sobie wzmaka na TDA7294 o którym myśle od pewnego czasu.
Pewnym mankamentem tych monitorków jest chyba kierunkowość. Może to kwestja pomieszczenia w którym grają. Na dniach wybiorę się wraz z monitorkami do sklepu ze sprzętem audio, w którym to porównam je z innymi wyrobami.
Na koniec trochę fotek:

Last minute:
- Na końcu końcu rury Br
dokleiłem zaokrągloną część innej rury Br co dało tunel
zaokrąglony z obojga stron (tego usprawnienia nie ma na fotach).
- Dodałem uszczelnienia tylnej ścianki, głośników niskośrednich,
oraz terminali (teraz nic nie furczy)
Wczoraj byłem w sklepie z głośnikami i przez około 1.5godziny porównywaliśmy w trzyosobowym składzie mój wytwór vs głośniki satelitarne od zestawu Tonsil premium na tych samych rozmiarach głośników niskośrednich GDN 13/50/9 6ohm.
Uznaliśmy że Cathedrale schodzą troszke niżej, oraz że mają dużo lepszą średnicę, a jeśli chodzi o wysoki to mniej więcej to samo bo zastosowałem tą samą kopułkę.
Skomentuj