Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na STX GDN 27-150-8-SC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na STX GDN 27-150-8-SC

Witam!
    Chciałem przedstawić swoja konstrukcję.

Obudowa oczywiście do tego głośnika tylko zamknięta, pojemnosc netto około 37litra. Zrobiona z płyty wiórowej 18mm, ze wzmocnieniami w srodku jak widac na zdjęciach. Klejona klejem do drewna i skrecana wkretami 3,5x45mm oraz 3,5x25mm takimi jak do płyt g-k. Podłączenie głośnika do terminala przewodem 4mm2 o długości około 80cm. Wytłumiona prawie całkowicie watolina (prawie 2m2 weszły do środka) ładnie ułozoną. Oklejona okleiną w kolorze czarnym.

Koszty:
    głośnik 69zl plus przesyłka
    terminal 5,50zl
    watolina 2m br 19zł (3m2)
    szpachla 7zł
    okleina 45cmx2,5m 18zł
    klej miałem
    wkręty też
    płyty też
    pzrewody też
    nie liczę papieru ściernego, wierteł, narzedzi, prądu i czasu itp co tam jeszcze.

Spory nakład pracy jesli sie chce zrobic w miare dobrze. Płyty przycięte prze sąsiada stolarza z bardzo dobra dokładnościa wiec wszystko przylegało idelanie i nie było klopotów przy montazu. Nie wyszlo moze tak dokonca jak chcialem ale nie najgozrej sądze. Duzo czas to szlifowanie, szpachlowanie i jeszcze raz szlifowanie, szpachlowanie i tak pare razy. Polecam szlifierke oscylacyjna za 30zl nawet bo recznie papierem na klocku to mozna sie zajechac.

Co do samego głosnika to oczywiscie zadne cudo i nie oczekiwalem zbyt wiele wiec az tak sie na nim nie zawiodłem. Naped dosc cichy, wymaga pozradnego wzmaka rzedu 150W RMS. Glosnik przy 100W ma juz dosc wyraźnie zniekształca, ma tendencje do uderzania o nadbiegunnik i to zbyt wczesnie (jakies 8-10mm wystarczy mu wcisnac membrane i juz jest opór moze to wina tego egzemplarza jak tak to tym bardziej na niekorzysc "producenta" i jego technologii ale jak za 69zl to mzoe byc ewentualnie). Zejscie jako tako, zalezy od pomieszczenia. Parematry głosnika lekko zawyzone pzred producenta, szczegolnie wychylenie liniowe i imdukcja w szczelinie oraz troche moc. Fs w obudowie wyszla okolo 48Hz czyli zgodnie z dnaymi producenta i symulacja. Nalezy sie dac dobry filtr regulwoany 30-130Hz i moze jakos to bedzie. Szału nie robi az takiego. Ale w tłoku ujdzie. Obudowa wytrzymuje cisnienie ale moglaby byc mocniejsza bo wiadomo w closed musi byc mocna. Przy testowaniu sinusem w pewncyh zakresach f wykazano pewne rezonanse. Okazalo sie ze kosz glosnika przykregony na 5 wkretow jednek sie odkształca (znany przypadejk dla tego głosnika) i stad rezonanse i bzreczenia. Nalezy glosnik przykrecic pozradnie uszczelnaijac miejsce przylegania do obudowy i potem gumoym młotkim odstajace minimlanie przedzialy na obreczy kosza wyklepac do rownosci i nastepnie dokrecajac jeszcze wkrety. Albo dac jeszcze 5 wkretow pomiedzy te co sa fabrycznie.
    To by było na tyle.

Zasilanie moduł od irka 2xTDA7294.

Zamieszczone przez brencik
    Glosnik przy 100W ma juz dosc wyraźnie zniekształca
    to nie głośnik tylko wzmak ;]
    ma tendencje do uderzania o nadbiegunnik i to zbyt wczesnie (jakies 8-10mm wystarczy mu wcisnac membrane i juz jest opór moze to wina tego egzemplarza
    w tym głośniku xmax = xdam więc nie ma się co dziwić.
    Parematry głosnika lekko zawyzone pzred producenta, szczegolnie wychylenie liniowe i imdukcja w szczelinie oraz troche moc.
    xmax jest podane prawidłowo, moc też , choć w sumie to hmm, może nieco zaniżona jest :P
    Jak zmierzyłeś indukcje w szczelinie?

Skomentuj

Bardzo ladnie sie calosc prezentuje. Jednym slowem podoba mi sie :)

Skomentuj

Głośnik zniekształca a nie wzmak gdyż przy 100W już pracuje mocno nieliniowo - taki to już głosnik... wzmak przy 100W ma 0,01%THD..

Skomentuj

Piękny w swej prostocie. Głośnik tez dobry. KLASA

Skomentuj

Głośnik zniekształca a nie wzmak gdyż przy 100W już pracuje mocno nieliniowo - taki to już głosnik... wzmak przy 100W ma 0,01%THD..
            a skąd wiesz że to dokładnie 100w, a nie np 130 przy których wzmak wpada w przester ?
            Zresztą tda , 100w i 0.01% thdn ...

Skomentuj

Wiem bo mierzyłem THD...
              100W w mostku.... nie przy 130W tylko przy 100W...

Skomentuj

pokaż pomiary :)

masz clip detector-a ?

Skomentuj

hmm... prosty sub ktory nadaje sie chyba jedynie do plastikowego kina domowego...
                  jak sam zauwazyles to co zaoszczedziles na okleinie zmarnowales na przygotowanie obudowy. i to jest wlasnie jedna z wiekszych zalet fornirowania

nieznam tego glosnika ale znam TDA. i wierz mi ze jak zmienisz naped to glosnik zupelnie inaczej zachowa sie przy wiekszych mocach

i niech ktos w koncu poprawi tytul tematu

Skomentuj

Chyba wiem czemu ma słabą wytrzymałość mocową...bo jest wsadzony w closed :P W bass reflex'ie tunel ograniczyłby amplitudy przez co można by pakować w głośnik wiecej watów

Skomentuj

Shiver, no właśnie nie. Teoretycznie głośnik ma większą wytrzymałość mocową w closed pod warunkiem, że obudowa nie ma zbyt dużej objętości :wink: Raczej winowajcą jest wzmacniacz i jego kiepska kontrola.

Skomentuj

No to weź sobie skrzynke b-r i zatkaj w niej tunel...zobaczysz że amplitudy wzrosną.

Skomentuj

bart210, BR odciaza glosnik - poczytaj o problemie

ogolnie sub prezentuje sie ladnie. szkoda ze to tylko stx, ale na pierwszy raz jest oki

Skomentuj

znam podobny sub ale w br.. buda ta sama litrazowo. w kinie schodzi bardzo nisko i z tego glosnik slynie w porownianu do reszty stxow..

Skomentuj

Plastikowe kino domowe to może pan Pawel S. ma bo ja nie...
                              Nic nie zmarnowałem na przygotowanie obudowy. NIby co miałem zmarnować? Po prostu wykorzystałem optymalnie potrzebne materiały i częsci itp. Fornir nie jest mi potrzebny w tej konstrukcji.
                              TDA znam i wiem co potrafi ale bez przesady.. testowałem na róznych wamcniaczach i zawsze tak samo się zachowywał, nieważne czy 200W Yamaha czy Onkyo czy TDA.
                              Co do budy to mała 36litrów więc to nie kwestia budy.

Tytuł tematu nie ma potrzeby zmieniać.

Skomentuj

Plastikowe kino domowe to może pan Pawel S. ma bo ja nie...
                                niemam ani kina ani zadnej plastikowej kolumny
                                Nic nie zmarnowałem na przygotowanie obudowy. NIby co miałem zmarnować?
                                czas ;]
                                no faktycznie brak waznego numerku w tytule niejest problemem...

Skomentuj

Nie wiem czy budowanie kolumn itp to strata czasu, może dla niektórych tak. Dla mnie nie i sądzę że warto się do tego przykładać.
                                  Nie wiem o jaki numerek w tytule chodzi, ale nazwa głosnika i firma jest ok.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                    brencik napisał/a:
                                    Nic nie zmarnowałem na przygotowanie obudowy. NIby co miałem zmarnować?

czas ;]
                                    Nie uznalbym tego za marnowanie czasu bo to zawsze jakas nauka :razz:
                                    Zamieszczone przez Pawel S.
                                    brencik napisał/a:

no faktycznie brak waznego numerku w tytule niejest problemem...
                                    Jaki to numerek??

Aha subik mi sie osobiscie bardzo podoba widac ze robiony z sercem i tym ze stuka przy 100W bym sie w ogole nie przejmowal bo kto slucha muzy albo oglada filmy przy 100W??
                                    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Subwofer na STX GDN 150-8-SC tak bylo w tytule.

Skomentuj

Subik wygląda super.
                                        Właśnie zaczynam budować podobny, tylko w B-r i na ss. Jeśli czegoś konkursowo nie spartole to zobaczymy co z tym stukaniem :). Wzmak biorę id Irka więc zakładam, źe jeśli coś będzie nie tak to będzie to moja wina :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X