Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe Eltrivium ( GDN25/80 + GDM16/80 + XT19 )

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny podłogowe Eltrivium ( GDN25/80 + GDM16/80 + XT19 )

Nawet nie wiem od czego by tu zacząć
    Kształt kolumn powstał w oparciu o "Łezki" Zajarnego oraz "Zestaw 2+1 na STX i Tesla by djpolb"
    Są one moim pierwszym DIY, zaczynałem od zera, kompletna niewiedza. Nakierowaliście mnie na tonę informacji i artykułów i po edukacji zrobiłem pierwszy krok wybranie przetworników, dalej powstał JIG, dalej preamp Wallina i mic. No i zaczęła się męczarnia z okiełznaniem pomiarów w SpeakerWorkshop. Zajęło mi to 2 miesiące. Przez 1,5 miecha zrobiłem gogol pomiarów, aż w końcu byłem w stanie wyciągnąć odpowiednie wnioski i prawidłowe ch-ki a przez 0,5 miesiąca projektowałem zwrotnicę. Przyznam szczerze, że tyle się napociłem, że gdybym wiedział jak to będzie nie brał bym się za to a skopiował czyjąś konstrukcję. Chyba z 7 razy zaczynałem gdzieś od nowa pomiary, obliczenia, wyliczenia do zwrotnicy bo co trochę odnajdywałem gdzieś nowy błąd. To taka przestroga dla mniej wytrwałych i cierpliwych, początkujących DIYowców.

Dobra... bez pierdół, konkrety :

Przetworniki:

Przetworniki wybierałem w oparciu o rady innych oraz swoją wiedzę i padło na:
    Niskotonowiec GDN25/80/1 80W 8 ohm
    Średniotonowiec GDM 16/80/1 80W 8 ohm
    Wysokotonowiec Peerless V-line XT19TD-00-04 80W 4 ohm

Obudowa:

Obudowę projektowałem w oparciu o SW, WinISD, konsultacjami z projektantem głośników Tonsila oraz Altusy 200 gdzie siedzi taki sam GDN. I tak powstały obudowy dwukomorowe o litrażu 60L netto @ 44Hz z wytłumieniem tylko tylniej ścianki dla GDNa i druga komora dla średniaka i XTka z całkowitym wytłumieniem. Frezy pod niskimi i średniakami dla XTka specjalnie nie dawałem.

Jak to wszystko powstało? Użyłem wiórówki 18-nastki, kleja Henkel Express i wkrętów. Fornir to czereśnia bejcowana na odcień sosny, klejona na Henkel Moment ( zajebisty klej polecam ! ). Nie użyłem kaponu przed lakierowaniem, nie wiedziałem że takie coś istnieje, przyciemniło bejcę i sobie z sosny zrobiłem taki kasztan lekki... Ale i tak podoba mi się. Lakiero to Domalux Classic do parkietów połysk.

Mój pomocnik:

Zwrotnica:

Wszystkie pomiary robiłem w stosunkowo dużym pomieszczeniu, jak mała sala gimnastyczna, a więc czas dla bramki w SW mogłem dać większy i pomiary dokładniejsze wychodziły. Próbowałem też w domu w pokoju ale w takich warunkach nie dało się ściągnąć prawidłowo charakterystyk.

Po złożeniu pierwszego (beta :) ) projektu zwrotnicy, odsłuchach i zabawach w SW powstała druga trochę odmieniona "podziałka". Teraz gdy zwrotnica jest już po poprawkach ostateczny wynik cięć ulokował się około:
    450 / 6k ze stromością 12/12/6/12. Schemat wraz z pomiarami jest załączony.
    Użyłem w budowie bardzo dobrych elementów, aż za. Cewki przy GDN i GDM drut 1,4mm a przy XT jest 1mm wszystkie powietrzne. Kondy Jantzen Audio Cross-Cap a w torze wysokotonówki coś z wyższej półki Z-cap. Rezystory ceramiczne 5W łączone szeregowo i równolegle gdzie ich moc stratna wynosi 10W. Wszystko z Polinka, polecam shopa.

Budy zrobione do pomiarów:

Pomiary i schemat zwrotnicy (ch-ki wygładzone co 1/16 oktawy):

Wrażenia:

Bas jest na pewno szybki i dynamiczny. Środek pasma ( GDM ) przyciszyłem o 1db względem XT gdyż Peerlessik trochę małą ma efektywność. Sredniaczek oczywiście satysfakcjonuje mnie w 100% jak i cała konstrukcja :grin:. „Śpiewa” mi liniowo na bardzo rozległym paśmie od 600 do 6k ( około 3,5 oktawy ). XT jest naprawdę delikatny i szczegółowy, nie sypie piaskiem itd itp, zresztą wszyscy wiedzą jaki jest. Od zawsze słuchałem muzyki z byle kupy. Najlepsze były monitorki Tonsila 2 way sprzed 20 lat gdzie górne zawieszenie GDNa wyparowało, skruszyło się CALUTKIE, membrana sporo oderwana od cewki (telepotała się jaaaak.... :P ) a wysokotonowiec był nie dość że z papierową membraną to z dziurą na połowę W środku 1 kondensator jako filtr i tyle hehe. Także jak odpaliłem w pokoju nowe "Drewniane 1500zł" to przesiadka jak ciągnika do bolida. W budowie całych podłogowców nikt mi fizycznie nie pomagał, żaden stolarz, malarz, architekt, projektant, elektryk, piekarz, hydraulik, motorniczy czy fryzjer 100% DIY. Ja jestem zadowolony z wydanej kasy i ze starań jakie włożyłem w robotę a w DIY o to chodzi.

Kosztorys:

Obudowy:

2x płyty wiórowe, szpachlówka - 145zł
    wkręty, kleje do drewna, śruby i raki - 90zł
    2x sklejka 4-warstwowa - 60zł
    fornir, bejca - 80zł
    klej 2x Henkel Moment - 60zł
    lakier, czarna farba i masa pędzelków - 90zł

zwrotnice 2 sztuki i okablowanie - 305zł

=830zł

przetworniki:

2x GDN 25/80 - 250zł
    2x GDM 16/80 - 140zł ( w sklepie 200zł )
    2x XT19 - 250zł

=640zł

Kolumny: około 1470zł
    Waga: 40kg sztuka
    :)

Plany budowy nasunęły się jakieś 2 lata temu, po 1,5 roku była 18-nastka ma i że kasa wpadła to wziąłem się do roboty. Po 6 miesiącach stoją.

Robota:

PS: Jutro dodam lepsze zdjęcia z gotowych kolumn. Niedługo może będę miał taki znak "Eltrivium" do przytwierdzenia na przednią ścianę to też pokarzę.

Podziękowania dla: djpolb oraz całego forum!

pozdro

Jaki ten średniak jest paskudny :cry:

Skomentuj

:[ napisalem posta ale go nie zapisalo. no to pisze od nowa

po fotkach z budowy wydawalo mi sie ze bedzie to cos ciekawego...
      lakier kojazy mi sie ze starymi meblosciankami.
      front jest paskudny - no moze jak dolozysz pierscienie na glosniki to zacznie to jakos wygladac

po wykresach z pomiarow widac jak kiepskim wyborem byl XT19 - jest za cichy. chociaz moze tobie sie podoba troche wiecej basu

Skomentuj

Nie wiem jak to gra, ale wygląda paskudnie :???:

Skomentuj

Budy ladne ale wykonczenie mi juz nie podchodzi poza tym umieszczenie glosnikow jakies takie.... dziwne, ten sredniak, mogles jakis pierscien na niego dac byloby o niebo lepiej a wysoki... rozumiem ze efekt bs ale jakos tez tak niefortunnie umieszczony, jaka masz wysokosc tej kolumienki?? Wydaje mi sie ze jakies 1300mm murowane jak nie wiecej
          Kombinowales kombinowales az przekombinowales utopiles kupe kasy za ktora spokojnie bys zrobil klony kolumn zibiego, no ale masz nauczke na przyszlosc ze zaczynanie przygody z diy od projektowania kolumny od podstaw to zly pomysl :razz:
          Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Spokojnie - nie ma tragedii ;]
            Jakąś tam baze masz, budy poprawisz w przyszłości, wsadzisz tonsila 10 80 7 , sprzedasz, może na swoje nie wyjdziesz, ale jeśli nieco odchudzisz zwroty dużo też nie stracisz.
            Xt19 będziesz już miał do nowego projektu, ew na handel :)
            Szkoda że nie zaczynałeś od czegoś mniejszego i tańszego, no ale cóż - doświadczenie jest bezcenne :)

Skomentuj

no chłopaki, gust ma każdy inny nie ?

Skomentuj

El_liero, ale chyba niejestes spokrewniony z Picassem?? ;>

Skomentuj

El_liero, a ja muszę Ci pochwalić. Mało kto teraz z poczatkujacych podchodzi tak powaznie do tematu, skopiowac projekt to każdy dureń potrafi ale zrobic coś samemu od podstaw jest już gorzej.

Brawo!! Gratuluje, chęci, cierpilowści i samozaparcia

Teraz krytyka ;p
                  Obudowy mi sie nie podobaja, no ale akurat nie musza Co do wyboru głośnika niskotonowego i wysokotonowego nie mam watpliwosci, GDN25/80 bardzo mi sie podoba, charakterem podobny do Beymy 12br70, XT19 tez pewnie niczego sobie chociaż nie słyszałem (no chyba ze opinie o nim :P) Przy sredniotonowcu jednak bym sie zastanowił, można by poszukać czegoś lepszego. O zwrotnicy trudno mi sie wypowiadać bo nie znam sie tak dobrze, ale można by popracować jeszcze troche nad jej uproszczeniem i o ile nie było problemów z faza przy łączeniu charakterystyk głośników, a cały projekt omówiłes z kimś kto sie na tym zna, powinno być git.
                  Na przyszłosc pamietaj, głośniki blizej siebie i jak robisz już frezy dla niskotonowego i sredniotonowego, dla wysokiego również by wypadało.

Pytanko:
                  Czym lakierowałeś kolumny, ile dałeś warstw lakieru i czy robiłeś jeszcze jakąś polerke?? Bo na zdjeciach jakby dało sie zauważyć efekt lustra

Skomentuj

Co myslisz gdyby zamienic tego gdma na gdn 16/50/6 ???
                    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

nieznam tego GDMa ale GDN ladnie gra i w dodatku lepiej wyglada

Skomentuj

A wiec El liero grzej sprzet pomiarowy kupuj gdna i baw sie :wink:
                        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                          El_liero, ale chyba niejestes spokrewniony z Picassem?? ;>
                          hehehe nie no wiesz
                          Poprostu mnie już nudzi, jak przeglądałem i nadal przpeglądam projekty kolegów, z wielu różnych forów, to wszyscy mają np:
                          -równo głośniki jeden nad drugim ( ja skorzystałem z artykułu Yoshi'ego i XTka położyłem po za osią reszty głośników )
                          -jak frezy robią to pod każdym głośnikiem ( a ja pod Xtkiem nie zrobiłem )
                          - jak budy otwarte to jest najczęsciej jedna rura ( no to ja sobie obliczyłem i wstawiłem dwie )

Chciałem się odchylić od tych wszystkich standardów, bo nie podoba mi się to.
                          Zaś wam się pewnie nie podoba ten mój "niestandard"

[ Dodano: 2007-12-27, 13:40 ]
                          ale GDN ladnie gra i w dodatku lepiej wyglada
                          Dodam, że normalnie ten GDN był na 4 śruby. Też tak coś od siebie dodałem, dodatkowe 4 śruby.

[ Dodano: 2007-12-27, 13:45 ]
                          Zamieszczone przez ŁukaszN
                          Czym lakierowałeś kolumny, ile dałeś warstw lakieru i czy robiłeś jeszcze jakąś polerke?? Bo na zdjeciach jakby dało sie zauważyć efekt lustra
                          Lakier Domalux do parkietów połysk ( classic )
                          warstw ze 5-6 ostatnia zeszlifowana papierem 340
                          lustro mam no ale nie jest perfekcyjne za to bez polerki to siągnołem, szkoda że nie miałem dostępu do komory bezpyłowej i pistoletu :twisted:

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                            Zaś wam się pewnie nie podoba ten mój "niestandard"
                            mi tam budy sie podobaja jak juz napisale tylko te wykonczenie troche inne, poza tym daj jakis ladny pierscien na gdma to optycznie zblizy troche go do gdna gdn bardezo ladnei wyglada tak rasowo na moje oko, wierciles otwory w koszu na dodatkowe sruby??
                            Malowales kosz gdma?? bo serynie chyba jest taki zlotawy
                            Tylko xt wyglada tam jak guziczek :razz:
                            2 rury b-r dla mnie wypasik :wink:
                            Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
                              Co myslisz gdyby zamienic tego gdma na gdn 16/50/6 ???
                              Pozdrawiam!!!
                              nie zastanawiałem się nad tym, ale teraz to nie wiem jak toz robię bo frez od GDMa pod tego GDNa 16/50 nie pasuje ani ciutkę.

Jak ktoś ma tego GDNa to z chęcią wypożyczę go na sprawdzenie odsłuchu. Czy jest lepszy czy gorszy od GDM16/80

[ Dodano: 2007-12-27, 23:05 ]
                              Zamieszczone przez dulin7
                              gdn bardezo ladnei wyglada tak rasowo na moje oko, wierciles otwory w koszu na dodatkowe sruby??
                              Malowales kosz gdma?? bo serynie chyba jest taki zlotawy
                              tak wierciłem dodatkowe 4 śruby

no i malowałem kosz, bo ze stalowym kolorem to w ogóle by nie pasował.

Skomentuj

Kolumienki całkiem fajne. Musze pogratulować wytrwałości i pracy jaką w nie włożyłeś. Z takim podejście napewno w przyszłości masz szanse na to by być znawcą tematu diy audio :razz: Pozdrawiam

Skomentuj

Widzę że temat się trochę rozwiną, ale jednak pozwolę sobie wyrazić własne zdanie na temat tych kolumienek. Co racja to racja ze średni nie ma racji bytu.. Ale jak ktoś lubi styl retro , bo po tej konstrukcji to wywnioskowałem.. to wyszło ci super.A jak i już ciebie zaczną w oczy żgać ten średni to zrób jakąś gustowną maskownice.. Ogólnie z mojego punktu widzenia daje 4 ( na 5) , a dlatego ze nie lubię takiej kolorystyki... Pozdrawiam, Ciebie jaki i Wszystkich

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                                    - jak budy otwarte to jest najczęsciej jedna rura ( no to ja sobie obliczyłem i wstawiłem dwie )
                                    akurat to mi sie podoba

GDN 16/50/6 jest kolegi wiec zeby go pozyczyc musialbym dac mu cos w zastaw :/

Skomentuj

GDN 16/50/6 jest kolegi wiec zeby go pozyczyc musialbym dac mu cos w zastaw :/
                                      masz jakiś pomysł ? no i dodaj oczywiscie zę głośnik będzie delikatnie używany, tlyko na pasmie powyzej 500Hz to co to jest :)
                                      jenda sztuka potrzebna. Koszty wysyłek na mnie.

Skomentuj

pogadam z nim i moze na ferie dam mu ARNy - o vifah to sobie tylko pomarzyc moze :twisted:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X