Nawet nie wiem od czego by tu zacząć

Kształt kolumn powstał w oparciu o "Łezki" Zajarnego oraz "Zestaw 2+1 na STX i Tesla by djpolb"
Są one moim pierwszym DIY, zaczynałem od zera, kompletna niewiedza. Nakierowaliście mnie na tonę informacji i artykułów i po edukacji zrobiłem pierwszy krok wybranie przetworników, dalej powstał JIG, dalej preamp Wallina i mic. No i zaczęła się męczarnia z okiełznaniem pomiarów w SpeakerWorkshop. Zajęło mi to 2 miesiące. Przez 1,5 miecha zrobiłem gogol pomiarów, aż w końcu byłem w stanie wyciągnąć odpowiednie wnioski i prawidłowe ch-ki a przez 0,5 miesiąca projektowałem zwrotnicę. Przyznam szczerze, że tyle się napociłem, że gdybym wiedział jak to będzie nie brał bym się za to a skopiował czyjąś konstrukcję. Chyba z 7 razy zaczynałem gdzieś od nowa pomiary, obliczenia, wyliczenia do zwrotnicy bo co trochę odnajdywałem gdzieś nowy błąd. To taka przestroga dla mniej wytrwałych i cierpliwych, początkujących DIYowców.
Dobra... bez pierdół, konkrety

Przetworniki:
Przetworniki wybierałem w oparciu o rady innych oraz swoją wiedzę i padło na:
Niskotonowiec GDN25/80/1 80W 8 ohm
Średniotonowiec GDM 16/80/1 80W 8 ohm
Wysokotonowiec Peerless V-line XT19TD-00-04 80W 4 ohm
Obudowa:
Obudowę projektowałem w oparciu o SW, WinISD, konsultacjami z projektantem głośników Tonsila oraz Altusy 200 gdzie siedzi taki sam GDN. I tak powstały obudowy dwukomorowe o litrażu 60L netto @ 44Hz z wytłumieniem tylko tylniej ścianki dla GDNa i druga komora dla średniaka i XTka z całkowitym wytłumieniem. Frezy pod niskimi i średniakami dla XTka specjalnie nie dawałem.
Jak to wszystko powstało? Użyłem wiórówki 18-nastki, kleja Henkel Express i wkrętów. Fornir to czereśnia bejcowana na odcień sosny, klejona na Henkel Moment ( zajebisty klej polecam ! ). Nie użyłem kaponu przed lakierowaniem, nie wiedziałem że takie coś istnieje, przyciemniło bejcę i sobie z sosny zrobiłem taki kasztan lekki... Ale i tak podoba mi się. Lakiero to Domalux Classic do parkietów połysk.
Mój pomocnik:

Zwrotnica:
Wszystkie pomiary robiłem w stosunkowo dużym pomieszczeniu, jak mała sala gimnastyczna, a więc czas dla bramki w SW mogłem dać większy i pomiary dokładniejsze wychodziły. Próbowałem też w domu w pokoju ale w takich warunkach nie dało się ściągnąć prawidłowo charakterystyk.
Po złożeniu pierwszego (beta :) ) projektu zwrotnicy, odsłuchach i zabawach w SW powstała druga trochę odmieniona "podziałka". Teraz gdy zwrotnica jest już po poprawkach ostateczny wynik cięć ulokował się około:
450 / 6k ze stromością 12/12/6/12. Schemat wraz z pomiarami jest załączony.
Użyłem w budowie bardzo dobrych elementów, aż za. Cewki przy GDN i GDM drut 1,4mm a przy XT jest 1mm wszystkie powietrzne. Kondy Jantzen Audio Cross-Cap a w torze wysokotonówki coś z wyższej półki Z-cap. Rezystory ceramiczne 5W łączone szeregowo i równolegle gdzie ich moc stratna wynosi 10W. Wszystko z Polinka, polecam shopa.
Budy zrobione do pomiarów:

Pomiary i schemat zwrotnicy (ch-ki wygładzone co 1/16 oktawy):

Wrażenia:
Bas jest na pewno szybki i dynamiczny. Środek pasma ( GDM ) przyciszyłem o 1db względem XT gdyż Peerlessik trochę małą ma efektywność. Sredniaczek oczywiście satysfakcjonuje mnie w 100% jak i cała konstrukcja :grin:. „Śpiewa” mi liniowo na bardzo rozległym paśmie od 600 do 6k ( około 3,5 oktawy ). XT jest naprawdę delikatny i szczegółowy, nie sypie piaskiem itd itp, zresztą wszyscy wiedzą jaki jest. Od zawsze słuchałem muzyki z byle kupy. Najlepsze były monitorki Tonsila 2 way sprzed 20 lat gdzie górne zawieszenie GDNa wyparowało, skruszyło się CALUTKIE, membrana sporo oderwana od cewki (telepotała się jaaaak.... :P ) a wysokotonowiec był nie dość że z papierową membraną to z dziurą na połowę

Kosztorys:
Obudowy:
2x płyty wiórowe, szpachlówka - 145zł
wkręty, kleje do drewna, śruby i raki - 90zł
2x sklejka 4-warstwowa - 60zł
fornir, bejca - 80zł
klej 2x Henkel Moment - 60zł
lakier, czarna farba i masa pędzelków - 90zł
zwrotnice 2 sztuki i okablowanie - 305zł
=830zł
przetworniki:
2x GDN 25/80 - 250zł
2x GDM 16/80 - 140zł ( w sklepie 200zł )
2x XT19 - 250zł
=640zł
Kolumny: około 1470zł
Waga: 40kg sztuka :)
Plany budowy nasunęły się jakieś 2 lata temu, po 1,5 roku była 18-nastka ma i że kasa wpadła to wziąłem się do roboty. Po 6 miesiącach stoją.

Robota:

PS: Jutro dodam lepsze zdjęcia z gotowych kolumn. Niedługo może będę miał taki znak "Eltrivium" do przytwierdzenia na przednią ścianę to też pokarzę.
Podziękowania dla: djpolb oraz całego forum!

pozdro
Skomentuj